България не успява да привлече финансиране за наука

България не успява да привлече финансиране за наука

© Николай ДойчиновБългария е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-малко проекти и грантово финансиране по програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Към края на март т.г. 234 български организации, които участват в 504 проектни консорциума, са успели да привлекат малко над 76.5 млн. евро чисто финансиране. Това е под 0.1% от целия бюджет на рамковата програма, който е 79 млрд. евро.


Това отрежда на България 24-о място от 28 страни в ЕС, като след нас остават Литва, Латвия, Хърватия и Малта, сочат данните на Министерството на образованието и науката (МОН). Предстои страната ни да усвои още 17 млн. евро от програмата.


България е привлякла най-много средства за сигурна, чиста и ефективна енергия - 13.5 млн. евро, за проекти в сферата на информационните и комуникационните технологии - 7.1 млн евро, и по програмата за подпомагане на млади учени и изследователи "Мария Склодовска-Кюри" - 6.1 млн. евро. Има и грантове за бъдещи навлизащи технологии, нанотехнологии, екология, храни, транспорт, ядрени изследвания и др.


Малко бизнес
Любопитен факт е, че бенефициенти на проектите са не само научни организации и висши учебни заведения, но и фирми. На челните места по най-много привлечени средства освен Софийският университет "Св. Климент Охридски", Техническият университет - София, институти на Българската академия на науката (БАН) са и две компании - българската фирма за семантичен софтуер "Онтотекст" АД и издателството "Пенсофт" ЕООД, както и Столичната община. СУ "Св. Климент Охридски" е на първо място по участие в проектни консорциуми - участва в 23.


Сред публичните научни организации най-големите бенефициенти са Институтът по механика, Институтът за изследване на обществата и знанието и Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. А сред частните - Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Център за изследване на демокрацията в София. Според данните на МОН 43% от парите са усвоени от научни организации, 15.5% - от висшите училища, а 27% - от бизнеса.


И малко изследвания


"Програмата "Хоризонт 2020" финансира три вида дейности - изследователски, иновативни и координационни. Голямата част от проектите на българските организации са свързани с координационни дейности, за които има възможност за единично участие. За останалите се изисква консорциум от минимум три юридически лица от три страни", обясни пред "Дневник" Димитър Асенов от дирекция "Наука" в МОН. Според него имало "една бяла лястовица" - българска частна научна организация оглавявала консорциум от 10 партньора от Великобритания, Франция и Германия, който работи по проект в сферата на "Здраве, демографски промени и благосъстояние".


"Притесняващо е, че едва 19 от общо 37 държавни висши училища изпълняват проекти в рамковата програма. Следва да си зададем въпрос какви са очакванията на обществото към другите университети - само да бъдат висши училища, които получават субсидия от държавата, или да бъдат институции, в които да се прави наука? Ако е второто, следва да ги виждаме в програмата, да съумеят да участват", смята Димитър Асенов. Според него няма нищо по-естествено от това всяка държава да направи така, че колкото се може повече пари по програма "Хоризонт 2020" да дойдат в съответната страна.


Какво предстои


По програма "Хоризонт 2020" до лятото на т.г. предстои да бъдат отворени 335 конкурсни сесии за 20 млрд. евро. Според МОН България все още има възможност за пробив и да завърши с колкото се може повече усвоени средства периода. Наследник на програмата ще е "Хоризонт Европа".


"Програмата "Хоризонт Европа" няма да се различава коренно, но преговорите продължават. Планираният бюджет е 100 млрд. евро, от които 94 за научни изследвания. очаква се над 10 млрд. да бъдат за революционни иновации", обясни пред "Дневник" Владимир Манолов от дирекция "Наука" в МОН. По думите му сферите на финансиране ще бъдат същите - здравеопазване, енергетика, климат, храни и дигитална индустрия.


За първи път ще има ясно описани области за интервенция в новата програма, както и ще се кандидатства по клъстери. Очаква се да има и нов инструмент - Европейски съвет по иновациите.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Разстроено

  Ич даже на съм изненадан. Българите масово не гледат по-далеч от нода си. То ест - стеснен времеви хоризонт. Развитието на науки е дългосрочен проект.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Весело

  "Сит търбух за наука глух"!
  "Радой за бой"


 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Нямаме визия за бъдещето!
  Нямаме инвестиции в стратегически сектори!
  Проспиваме Четвъртата индустриална епоха.
  Пак ще сме провинцията на Света!

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":"Развитието на науки е дългосрочен проект."

  По-важно е да има " къщи за тъщи" сега!
  И на "парите за наука" ще им намерим цаката!
  Само гледах!🤑😂

 5. 5 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Отделят се пари за наука, как да не се отделят. Ето с тях ще се ремонтира и възстанови банята в Овча купел. Утре ще могат да се отделят пари за наука и за някоя спортна зала или стадионче. А бе как са с науката в Бистрица, има или няма там тигри.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  След като БАН продължава да е препълнена с партийни другарки и другари от онова време, свикнали само да си бъркат в носа и да се чешат където не ги сърби, кой да седне и да напише смислен, иновативен и конкурентен проект?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Болезнено изоставаме. Докато се дърляме за дребни от ЕС вижте какво прави Университетът от Манчестър в сътрудничество с инженери от БАЕ систъмс.
  https://www.baesystems.com/en/article/magma-the-future-of-flight #

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1311 Весело

  Каква наука, бе, братче?!
  Нашите усвоители са на ниво хасфалт и хоросан. Тях не ги търсете за тези глупости със стъкълца и колбички.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След като БАН продължава да е препълнена с партийни другарки и другари от онова време, свикнали само да си бъркат в носа и да се чешат където не ги сърби, кой да седне и да напише смислен, иновативен и конкурентен проект?!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Още си пия кафето, но процентите за усвоените средства вероятно говорят нещо. Все пак 43 към 15 си е разлика, както и да се погледне.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Весело

  Каква ти наука в България, където икономическият университет не се справя със събствената си икономика.

  подпис
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Никой не плаща за нищо.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Няма ги предварителните условия:
  - да си активен
  - да има критична маса учени
  - да си последователен
  - да може да работиш в екип
  - да може да работиш с бизнеса
  - да има визионери в управлението
  ...
  Все пак браво на СУ и на фирмите!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Всяко начало е трудно, но години наред науката в България бе неглижирана и научния потенциал вече е силно ограничен. Много учени напуснаха страната, за да търсят реализация на запад. За това трудно се създават и защитават научни проекти.

 14. 14 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Доста депресираща статистика. Университети с огромни претенции, но без покритие като СУ, ТУ и Военноморското във Варна трябва да се събудят и да бъдат по - активни с нови научни проекти. И доста научни кадри трябва да научат английски. Но, наистина да го научат и да публикуват на този език.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Съвременни новобългари и наука...

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Как ще привлече като повечето професори в университетите са тъмно червени, БСП-арски, комунистически плазмодии, които обучават по учебници още от комунизма.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Те в някои университети дано още да не си говорят в деканата на "другарю" и "другарко", че аз като завършвах през 1997 г. все още беше така.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Хайде сега, отново Дневник с не особено елегантната манипулация.

  Като средства за наука и развойна дейност, които изобщо се отделят в страната, а не само от грантове (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File :Gross_domestic_expenditure_on_R_&_D,_2006_and_2016_(%,_relative_to_GDP)_FP18.png), сме пак сред последните държави, но имаме сериозен ръст за последните 12 години, и като цяло сме в кюпа на страни като Хърватия и Словакия, т.е. нищо ненормално като показатели.

  Голямата дупка е висшето образование. Институциите там просто не умеят да привличат и да работят със средства за НИРД и това е трайна тенденция.

 19. 19 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ще привлече като повечето професори в университетите са тъмно червени, БСП-арски, комунистически плазмодии, които обучават по учебници още от комунизма.
  —цитат от коментар 16 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Как да върви тази държава, като ГЕРБ и БСП са разклонения на БКП?

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Весело

  Как ще привлече като повечето професори в университетите са тъмно червени, БСП-арски, комунистически плазмодии, които обучават по учебници още от комунизма.
  —цитат от коментар 16 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  "Обущарю, не по-високо от обувките!"

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#16] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Питай вожда си Бойко...! Той, нали е доктор на нАуките? Би трябвало да ги разбира нещата. Може да привлече финансиране, за нАучни изследвания в школата в Симеоново или в библиотекарския университет...?!?

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Любопитно

  Как ще привлече като повечето професори в университетите са тъмно червени, БСП-арски, комунистически плазмодии, които обучават по учебници още от комунизма.
  —цитат от коментар 16 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Е малко ли соросови стипендианти станаха професори при ГЕРБ а финансиране пак от никъде ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Ей въшлак, обущаря си ти" имам предвид

 25. 25 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Държавата отложи дълговете на мюфтийството за след 10 години и то и БПЦ са освободени от данъци, тоест попът, мюфтията, ходжата и чалгата са на почит в България, а науката е завряна в десета глуха, някой може ли да ми обясни как университет по икономика - УНСС фалира, цялата работа намирисва на комунисти, които още източват всичко от държавата.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 26. 26 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Бе ква наука, давай къщи тераси и фермери, бал съм ти науката

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Гербавите са прекалено прости за да крадат от парите за наука, досега най-умното което измислиха беше да ремонтират една минерална баня.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Разстроено

  При положение, че ти дават 250лв заплата от БАН ако си с магистърска степен по психология не знам кой ще се "състезава" да прави изследвания. Отделен въпрос, е че научната мафия (описана от Хамилтън под коментар номер 6) при науката Психология е още на ниво "безкрайна вяра във Фройд". Ето и пример как е построен един модул в обучението ни - при социалната психология не се изучава интергруповите действия на индивидите например ами работа с малцинства. Тоест те са си измислили нещо, което няма нищо общо със социалната психология. А пък да не говорим, че по време на практика преподавателят Х обяснява на всички да не се занимават с тази "професия", защото нямало смисъл. Значи всяка една свръзка по мрежата гние и резултатът не е полезен за никой участващ.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 519 Неутрално

  След като БАН продължава да е препълнена с партийни другарки и другари от онова време, свикнали само да си бъркат в носа и да се чешат където не ги сърби, кой да седне и да напише смислен, иновативен и конкурентен проект?!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf

  Проект, който трябва да се защити, а след като се отпуснат средства ще бъде наблюдавана реализацията. Евентуално, но не малко вероятно, ще се наложи да се връщат получените суми.

 30. 30 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Гербавите са прекалено прости за да крадат от парите за наука, досега най-умното което измислиха беше да ремонтират една минерална баня.
  —цитат от коментар 27 на Свинчуга


  Напротив… точно гербавите са умните, а ние народът..прост че 30г позволяваме умишлено да ни затриват и ограбват.. периодично разцепено на 4години... смятай колко сме "умни"

 31. 31 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Не успяват защото всеки опит за промяна в БАН се посреща на нож и продължават да живеят с мисълта " Ех! какво беше едно време!" и като свършат парите викайт7 "Дай!". Напомням, че никъде по света няма Академия на науките / неуките. Това е измишльотина на Петър І в Русия , наложила се след като видял пропастта между синовете на дворянството и учените, поканени да ги ограмотят. Жалка история. От двигател, да се превърнеш в спирачка!

  agent
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не успя да привлече финансиране за г-жа Наука...
  Но освежително бори г-жата Корупция:

  http://e-vestnik.bg/30265/kak-lishihme-borbata-s-koruptsiata-ot-osnovno-veshtestveno-dokazatelstvo/

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  То хубаво плюем по БАН, че е най-лесно... ама:

  Според данните на МОН 43% от парите са усвоени от научни организации, 15.5% - от висшите училища, а 27% - от бизнеса.

  Т.е. почти половината проекти са на БАН, а "висшите" училища са далеч назад. И то като вземем предвид, че Техническия и Софийския формират тия 15%, останалите университети са с КРЪГЛА 0!!!

  А по света науката се прави в ..... УНИВЕРСИТЕТИТЕ. Та следващия когато дойде време и келеша каже, че иска учи в УНСС (щото е най-лесно)... бийте му два шамара и го насочете по-добре в живота.

 34. 34 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Когато кажеш на някого на улицата за някаква научна разработка, за някакви открития, те гледат като извънземен, а може и да ти се смеят какъв си балък и не си завършил пиар или маркетинг и дрънкаш "глупости" за науката и че не слушаш чалга, нацията още е оскотяла от престъпленията в продължение да десетилетия на БКП/БСП.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Как ще привлече като повечето професори в университетите са тъмно червени, БСП-арски, комунистически плазмодии, които обучават по учебници още от комунизма.
  —цитат от коментар 16 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Каква е разликата между математиката при комунизма и капитализма. А физиката или химията? Или може би биологията?

  Анан от мразилки, които дращят по форума за жълти стотинки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  [quote#35:"tribiri"][/quote]

  Разликата в математиката и физиката при капитализма и комунизма е, че при капитализма получават финансиране от държавата за сериозни научни проекти, а при комунизма на Путин проекти получават финанси като дефектни танкове, краден Линукс и изолиран интернет, разбра ли, каскет? Кое лекарство е разработено в Русия през последните 80 години?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  "България не успява да привлече финансиране за наука..."

  Докато управляват простаци и мутри, България нищо свястно не може да привлече, освен мераклии за мафиотски енергийни проекти, като този в земетръсния район на Белене...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  В университетите (а и в БАН) реално няма учени. Имам предвоид хора, които да публикуват в реномирани журнали - или такива с поне някакъв импакт фактор. Вместо това масово се публикуват "научни трудове" в самиздат-издания на самите университети. И после това се брои за научна публикация. Така е у нас.

  Като нямат учени няма как български университети да бъдат поканени да участват в международни проекти. А ЕС финансира само международни проекти с участието на поне минимум 3 страни-членки. Също няма как и сами да инициират такива международни проекти щото те трябва да са смислено написани и да привлекат участие от поне други 2 страни-членки.

  На кратко - просто сме зле като става дума за наука.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#19] от "yph43590585":

  Ами то 45 години нямаше друго освен БКП. На какво да са разклонения? Дори месията Костов е свързан с БКП, ако не с членство то с брачна церемония.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Любопитно

  2013 година

  "В следващите седем години развитието на науката и иновациите са застъпени в две оперативни програми, финансирани от Европейската комисия (ЕК)", припомни Златанова. Предвидени са 200 млн. евро по ОП "Иновации и конкурентоспособност" и 508 млн. евро - по новата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

  Източник: http://m.econ.bg/Новини/Получаваме-708-млн-евро-за-образование-и-иновации_l.a_i.496932_at.1.html


  2015 година

  "За първи път в България ще действа оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще насочи над 701 млн. евро към повишаване на качеството на българското образование, съобразено с нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри."

  Източник: https://m.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/02/19/2476152_brjuksel_odobri_dve_programi_za_1_mlrd_evro_za/

  2019 година

  Къде е науката? Къде са кадрите? Къде са евросредствата?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 42. 42 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#4] от "batzdravo":

  даже се сещам коя е цаката! :О

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  И, апропо, дори малкото наши участия в тези проекти най-вероятно не са особено качествени.

  Трябва да се признае, че качеството на научните проекти финансирани от ЕС е доста по-ниско от това на проектите финансирани в САЩ или дори в някои от страните-членки на ЕС (напр ЮК). Така се получава заради политическата компонента (изискването да има фирми-участници, да има участници от мин 3 страни-членки и т.н.). И така много проекти се превръщат в marriage of convenience - университети и фирми от няколко страни просто си делкат едни пари.

  Ама ние дори това не умеем да правим.

  С редки изключения. Напр. Онтотекст до сега са прибрали минимум 10-тина милиона евро по разни евро-проекти. Те основно с това се издържат (субсидиевъдство). Иначе се водят "стартъп" - и така вече 10-15 години. Не е повод за гордост, но поне са се научили да защитават проекти и привличат съ-трапезници от други страни-членки.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отговора е в първото изречение.

  България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-малко проекти и грантово финансиране по програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

  Ами щото грантовото финансиране при нас отива за политически цели.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#44] от "О, ко ма напрай!":

  Т.е., Герб отклоняват средства за да се държат на власт? Прав си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Герб и наука….. мале мале

 47. 47 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Реално българската наука няма капацитет за големи проекти и финансиране. Обаче като население сме 1.4% от ЕС, като БВП сме 0.3% от ЕС, така че 0.1% са съвсем недостатъчно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 48. 48 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#26] от "b0b069":

  Да, бе! Ама знаеш ли, колко къщи за гости и ферми ще се построят с такива пари?
  И като се пенсионират галошите ще отглеждат там пчели например... По научни методи>
  Не ги разбирате тези тънки работи!

 49. 49 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Решението е просто: закриват се всички университети, които не са привлекли нито едно евро, и финансирането им се прехвърля на читавите.

 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  МОН трябва да отдели една сериозна сума за привличане на добри български учени, а и не само български, от чужбина. Сега са обявили две програми - Вихрен и Петър Берон - със смехотворния бюджет от 3 милиона лева за година. Това е сумата за един единствен европейски грант. Няма как да стане така. Тази сума трябва да е поне 30 милиона, за да има някакъв ефект.

 51. 51 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  2/3 от българската нАука е копи-пейст от всякакви достъпни източници, дори директно от Гугъл. 90% от научните дисертации са на теми без никакво значение за обществото и обслужват само личната кариера на дисертанта и научния му ръководител. Хабилитираните лица никога не са били толкова посредствени и неграмотни.
  Е, кажете ми - кой ще отграничи истинските учени от масата на псевдо-учените?
  Да се обзаложим, че псевдото са най-клеслиив, най-политически и ще вземат най-много пари, ако някой им ги даде, разбира се!

 52. 52 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ronald Reagan":

  Ще Ви опонирам. В Чехия си имаме Акадения на Науките и се занимава точно с това - с фундаментална наука.

  E PLVRIBVS VNVM
 53. 53 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Хидро-инженерните дисциплини, библиотекарството, социологията, по всичко изглежда привличат много пари.

 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  България изостана технологично много последните десетилетия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#35] от "tribiri":

  Учебниците ни още при соца бяха безумни. А днес много от тях още се използват... За химията говоря. Разликата между БГ издание и такова на английски е огромна.
  Причините са комплексни. Но най-безумно е нищоправенето в БАН. И самоцелното гонене на цитати и т.н. Без наличие на смислена тематика и за какво ще се използват получените резултати. Безцелно джуркане на нещо за да се публикува някъде.
  За това и такъв е резултата. Няма партньори, няма и проекти. И докато не се промени мисленето на "великите" от БАН и малоумните им критерии така ще бъде. И понеже няма как те да се променят явно трябва да се сменят.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#50] от "galapagas":

  Трябва да се привлечат водещи учени (пък било и около пенсионна възраст) за ръководители на звената у нас. Друг начин няма. Така ще се въведе смислена тематика. така ще създадеш контактите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#52] от "PavelCZ":

  То и в Австрия има. само дето няма нищо общо с нашата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 58. 58 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  За разработка на нови материали, лекарства, проверка на математически теории и т.н. е необходим поне един нов суперкомпютър, както и стотици или хиляди програмисти, физици, химици, инженери и математици, които да го натоварват достатъчно, всичко това е невъзможно, когато БСП прави заплатите по седем долара, изгонва поредната вълна от мозъци и когато комунистите плюскат парите от пенсионния фонд в скъпи хотели и наричат останалите протестиращи хора "наркомани".

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  То и по-добре, щото Запада привлича или за джендърите или за климата. :)

 60. 60 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Хубаво е ако има желаещи да правят наука в България, а такава имаше и със свой принос за равитието на държавата.Не е учудващо, че при това отношение към нея функциите й затихват а тази институция /БАН/ става все по-безлична.

 61. 61 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Това се очакаше . В министерство пълно с калинки, небъдници, които преговаряха (куневица м...а ти) и договориха темите, а следващият път ще ни резнат още от парите за наука, след като видят банята в Овча купел.

  Отделно политиката, която се води към учините в Бг, всичко по-читаво с много малко изкл. е прогонено.

  Има оправия, но няма воля. Със сигурност ще се намерят хора като Денков вкл българи в чужбина, които поне могат да консултират министерството даже без пари ще го направят...но това е друга бира

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  МОН трябва да отдели една сериозна сума за привличане на добри български учени, а и не само български, от чужбина. Сега са обявили две програми - Вихрен и Петър Берон - със смехотворния бюджет от 3 милиона лева за година. Това е сумата за един единствен европейски грант. Няма как да стане така. Тази сума трябва да е поне 30 милиона, за да има някакъв ефект.
  —цитат от коментар 50 на galapagas


  В 10-ката.

  Само, че аз бих казал - нека привличат качествени учени без значение дали са бълари. Щото пак леко започва да мирише работата и крачката до шуро-баджанащината е малка. То по принцип надали кой знае колко чужденци ще се юрнат да правят наука в БГ, но все пак не е умно на малкото такива да им се препречва пътя.

  А иначе си прав - 3 милиона са смешна сума. Щото за да привлечеш учен не е само да му дадеш заплата (примерно поне 50-60 хиляди евро на година), а и да му дадеш пари за техника, консумативи за експерименти, пари за докторанти и за технически сътрудници. Един такъв грант в експерименталните дисциплини струва поне 100-тина хиляди евро на година. Това са примерно разходите за заплата на научния ръководител, за 3-ма докторанти (поне по 5К евро на калпак за стипендии) и един технически сътрудник (или пост-докторант). Само за заплати и стипендии ще отидат 80К евро. А останалото за техника, консумативи и др. разходи.

  И такива грантове следва да са поне 5-годишни. Щото една докторантура е минимум 3-4 години, а често - по 4-5 години.

  В не-експерименталните дисциплини (информатика, теоретична физика и пр.) няма разходи за техника и консумативи та годишната сума на такъв грант може да бъде "само" 80К евро.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ronald Reagan":Ще Ви опонирам. В Чехия си имаме Акадения на Науките и се занимава точно с това - с фундаментална наука.
  —цитат от коментар 52 на PavelCZ


  То и БАН на хартия с това се занимава.

  А иначе колегата е прав - в напредналите страни (англо-саксонските, Швейцария, скандинавските) науката се прави в университетите.

  Разделението между преподаване и наука е характерно за по-слабо развити в начуно отношение страни. За съжаление, повечето европейски страни са именно такива.

  Човек много бързо може да се ориентира в това, кои страни водят като види класацията на Шанхайския университет (http://www.shanghairanking.com ). Те ползват количествени критерии (брой публикации, цитати и пр.) за разлика от повечето други класации, където ползват анкети, допитвания и пр. И в шанхайската класация англосаксонските и скандинавските университети доминират.

  Там единствения чешки университет, който успява да се класира всред първите 500 е Карловия университет в Прага. Той в момента е между 200 и 300 място в света:

  http://www.shanghairanking.com/World-University-Rankings/Charles-University-in-Prague.html

  Български ВУЗ никога не е влизал всред първите 500.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 64 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 900 Неутрално

  И за да ме анатемосате - предлагам: БАН да мине към СУ, техническите направления към ТУ и да се приключва. Нещо като обединение, нека така да го наречем. Пък дано избутаме до 200-300-то място!

  agent
 65. 65 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#63] от "Николай Николов":

  Тук университетите се занимават повече с приложна наука - разработки по конкретни проблеми, свързани с практическо приложение. Но не мисля, че има стриктно разделение. В рамките на източна Европа, Чехия поддържа добро ниво на научните изследвания. И, което е добре, продължава да има амбиции за фундаментални изследвания.
  В последните години чешки учени са в основните изследвания за нови лекарства за рак и за СПИН - имат много добра биохимична школа. Като стигнат нещата до разработка на лекарства вече, сътрудничат с големите фармацевтични компании - само те имат ресурса да доведат технологията докрай.

  E PLVRIBVS VNVM
 66. 66 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Няма ясна кампания за разяснение как да се кандидатсва - дори не знаех, че има подобни фондове...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 67. 67 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Щото има хиляди други по-важни неща за финансиране - от типа на барове и дискотеки на Слънчака. За кво ни е наука? Бичете си айляк и това е.

  Приказка без край
 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#65] от "PavelCZ":

  По принцип горната класация не дели стриктно приложната наука от базовата. Гледат се публикации и цитати, но по правило тези показатели са по-високи за базовата наука. Така, че университет фокусиращ се върху приложна наука няма да се представи толкова добре.

  Истината е , че на практика е трудно да се прави разграничение между едната и другата наука. Щото приложната наука зависи от базовата. Обикновено тези дето правят научните открития после регистрират патенти и основават фирми за тяхното използване.

  Двете дейности - базова наука и нейното приложение вървят ръка за ръка. Университетите дето са силни в базовата наука по правило бичат страшно много пари от патенти, лицензи и т.н. Така е поне в англо-саксонските страни, Израел и някои скандинавски страни.

  Европа (особено континентална Европа) като цяло е зле както в базовата наука, така и в приложната.

  Делът на ЕС без ЮК в Нобеловите награди през последните 10-15 години, както и при другите престижни научни награди (Ласкер, Кавли, Wolf Prize) е едва 10-15%. Останалите отиват при американци (приблизително 2/3), британци, израелци, японци.

  Дори и в редките случаи когато учен от ЕС (без ЮК) получи такава награда (тук-таме има по някой немец) той/тя в повечето случаи вече работи в САЩ или в ЮК. В континентална Европа науката е със затихващи функции.

  И, съвсем очаквано, повечето пари от нови технологии (ИТ, био-технологии, фармация и т.н.) отиват в САЩ. В Европа що-годе добре се справя ЮК. В континентална Европа - добре се представят Швейцария и (в по-малка степен) Скандинавските страни. Останалите са зле.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 278 Неутрално

  [quote#62:"Николай Николов"][/quote]
  "А иначе си прав - 3 милиона са смешна сума. "

  Уважаеми Колега, До голяма степен и Вие сте прав - за съвременна експериментална наука е необходима сериозна материална база, каквато в България, уви, липсва. Начинът да се преодолее това ограничение е чрез научно коопериране с водещи научни групи в чужбина. За осъществяването на подобно сътрудничество обаче е необходим научен авторитет (който се изгражда бавно и трудно, особено работейки в България). За щастие, все още имаме някои авторитетни учени, макар и предимно пенсионери. Познавам един такъв (не академик или член-кореспондент), публикувал през 2017 и 2018 години общо 10 статии в международни списания с импакт-фактор, а тази година още една - в списание с импакт-фактор над 8. Научният авторитет в областта му позволява да насочва изследователски проекти в Империал Колидж, Лондон. И тук стигам до нещо, почти толкова важно, колкото и финансирането - не-пресъхващото научно любопитство. ХН

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#69] от "npj45368855":

  Съгласен съм.

  По принцип трябва да се въведе дефинция за учен. Това може да е само човек, който е публикувал като първи автор оригинална статия (а не ревю) в журнал с импакт фактор. Такива в БГ има максимум 50-60 (пенсиониранете и не-пенсионирани). Това са, реално, учените в БГ.

  И само учени трябва да бъдат приемани за principal investigator - т.е. да могат да кандатстват за грантове. Така от раз ще се приключи с практиката да се дават пари за финансиране на проекти от сорта: "Изследване на ролята на бельото в себеусещането на пенсионерките в Ловешка област", "Камилите - имат ли те почва у нас?" и прочие "научни" проекти за които в миналото отиваха поне половината от парите за наука.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  За всичко друго може да се сърдим на правителство, общини, всякакви агенции и други чиновнически образувания, но за да има инвестиции в науката, преди всичко трбва да има наука.
  Има ли наука, няма нужда някой да "урежда" финансирането - просто трябва освен за заплати и пенсии, както и поддържане на огромен, зле и въобше неизпоклзван огромен сграден фонд, почивни станции и всякакви други меркантилни мераци, да се обърне внимание и на научната дейност от тези, на които това е работа - БАН с безкрайните си институти и поне по свестните от нашите университети.
  При това забележете, става дума за проекти, с които да се кандидатства, не за вече постигнати резултати и те няма как да дойдат от кой да е премиер, може би най-малко от сегашния, но това е положението.

 72. 72 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#35:"tribiri"][/quote]

  Бирев, разлика нема. Едни и същи тъпунгери дошли от рабфак или от Комсомола ни преподаваха и едно време и сега. И химия и биология и математика. Затова всичко малко по-читаво се изнася от тая територия. Останали са предимно червени полуинтелигенти като тебе.

 73. 73 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно
 74. 74 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#65] от "PavelCZ":

  Г-не, не зная къде работите, но заниманията с приложда наука изискват 1/Кадри и школи 2/ Много пари, и най важното 3/някой който да търси и КУПУВА резултатите от тези изследвания. С фундаменталните науки е същото , на квадрат, но без третото. То се замества с култура.
  У нас се развиват /псевдо/ хуманитарни науки ,за които се изискват само книги и пищещи машини... Но и там сме до кривата круша;резултатите им служат за местни политически инициативи...

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  България никога не е била напред. Това че се опитваше да копира FANUC или процесорите на Motorola...не означава технологичен напредък.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Още преди години Дянков ги нарече "старчета", и все още нищо не правят по въпроса.

 77. 77 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Още преди години Дянков ги нарече "старчета", и все още нищо не правят по въпроса.

 78. 78 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 564 Неутрално

  В първите години след прехода успявахме да привлечем повече средства от Европа защото в БАН и СУ имаше останали някои авторитетни учени с връзки в чужбина, макар че и тогава нямахме техническа база за равноправни изследвания. Сега тези авторитети или са пенсионирани или са в чужбина, базата е още по-изостанала, няма как без солидни инвестиции да има наука на прилично равнище.

 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  В първите години след прехода успявахме да привлечем повече средства от Европа защото в БАН и СУ имаше останали някои авторитетни учени с връзки в чужбина, макар че и тогава нямахме техническа база за равноправни изследвания. Сега тези авторитети или са пенсионирани или са в чужбина, базата е още по-изостанала, няма как без солидни инвестиции да има наука на прилично равнище.
  —цитат от коментар 78 на canuck99


  Не е вярно. Средства от ЕС започнахме да привличаме едва след 2002-та година. Преди това дори не бяхме страна-кандидат.

  Просто ловко се отитвате да минете с партенката за добрата наука през социализма.

  Тогава действително имаше малко по-добра наука но то беше щото границите бяха затворени.

  А и разликите не са съществени в сравнение със ситуацията сега.

  И преди публикациите бяха основно в сам-издат издания. Ако погледнете половината "академици" на БАН нямат дори и една публикация като първи автор в журнал с импакт автор. Всичките публикации са в някакви треторазрядни журнали "Списание Белоруска Биохимия" и "Физически журнал на Коми АССР". Ако някъде има свестна публикация просто са дописани като съ-автори - първите автори са по правило някакви асистентчета, които вършеха всичката работа и след 10-ти си взеха чукалите и духнаха на Запад.

  В БГсериозните учени винаги са били не повече от 100-тина. А иначе в БАН на щат има няколко хиляди души.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#74] от "Петър Иванов":

  От 30 години живея и работя в Чехия.

  E PLVRIBVS VNVM
 81. 81 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#79:"Николай Николов"][/quote]

  Не си ли противоречиш с "... партенката за добрата наука през социализма. Тогава действително имаше малко по-добра наука..."

  Може би не знаеш че още преди да се присъединим към ЕС ни дадоха възможност да участваме в програмите за наука ако водещата страна е от ЕС, но това ти е простено ако не си бил в такъв колектив.

  А аз никога не съм писал че в БАН е имало много на брой авторитетни учени, писах "някои". Според теб "В БГ сериозните учени винаги са били не повече от 100-тина. " , аз не бих наброил повече от 2-3 десетки.

 82. 82 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Наука се прави в страни с развита промишленост. Индустрията иска иновации и се създават връзки между университетите и индустрията, отделно индустрията има научни и развойни поделения. Поради събраните данъци държавата може да отделя повече пари за да финансира наука. Наивно е да се очаква, че в най-бедната страна на ЕС ше има развита наука. Такава е и статистиката в статията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 83. 83 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николай Николов":

  При социализъма БАН беше добре финансиран. Например в БАН беше първата и единственна изчислителна машина, имаше добре финансирани институти по роботика, химия, физика. Университетите бяха обречени на преподаване. Но ... сега везните се наклониха на другата си страна. БАН обедня, университетите количественно нараснаха, но парите навсякъде недостигат. Един колега във форума спомена, че една съвременна лаборатория за изследвания струва колкото цели 4 български университета. Прав е.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 84 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#69] от "npj45368855":

  Тоя им е натрил носа на всичките! :О (познатият Ви, де ;)

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Поради събраните данъци държавата може да отделя повече пари за да финансира наука. Наивно е да се очаква, че в най-бедната страна на ЕС ше има развита наука. Такава е и статистиката в статията.
  —цитат от коментар 82 на Сатана Ликующий


  Това е малко като кокошката и яйцето. Ако една страна инвестира (смислено) в наука ще стане по-богата.

  Обратното не е непременно вярно - достатъчно е човек да погледне страните от Персийския залив.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#85] от "Николай Николов":

  Колега, нефтът изригнал от земята е еднакъв, но в САЩ той е създал Джон Д. Рокефелер, а в СА - принц Ал НякойСи. Защо? Защото нефтът на Рокефелер е захранил най-развитата страна на света, на нефтът на принц Ал Някойси е натоварен на танкери и изнесен. В София фондацията на Рокефелер е построила сегашния Биологически Факултет и Институтаб за заразни и паразитни болести. Разликата е огромна.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#68] от "Николай Николов":

  Колега, САЩ инвестират в наука и образование около 140 милиарда долара годишно. ЕС инвестира за 5 години в наука и образование малко на 70 милиарда долара. Разликата е драстична. А ако се погледне, че зад САЩ стоят около 24% от БВП на света, става ясно каква индустрия създава и използва този научен и образователен потенциал. Университетите в САЩ привличат най-талантливите млади хора от целия свят и те след това дават своя принос.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#86] от "Сатана Ликующий":

  Е как САЩ е станала най-развитата страна?

  Без качествено образование и качествена наука това е нямало да стане.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#87] от "Сатана Ликующий":

  Причинно-следствената връзка явно Ви убягва.

  Както писах многократно - без качествена наука и образование САЩ нямаше да станат толкова богата страна.

  Апропо, ЕС не инвестира само 70 милиарда за 5г. Това е, което се харчи по рамковата програма. Отделно страните харчат доста повече от тази сума чрез националните си бюджети. Но пак, като цяло, ЕС дава може би 2-3 пъти по-малко пари за наука.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#89] от "Николай Николов":

  Престанете да вдигате както обикновенно лозунги, породени от ограниченият ви мироглед. Ние говорим за България и то в момента. Вие знаете ли кога е основан Американският Колеж в България - през 1863 в Пловдив и Стара Загора, след Колежа в Истанбул. А едва през 1835 Васил Априлов създава първото светско училище в Габрово. В края на постинга ще видите откога има училище във Варна. Софийският Университет е основан едва през 1888 година. България е безнадеждно изостанала исторически. В много показатели - образование, индустрия, натрупан капитал, човешки потенциал.
  Естественно аз нямам нищо против държавата и индустрията да инвестират в наука и образование. Приветствам и приемам с аплодисменти. Но няма такива инвестиции. Защото няма индустрия, няма приходи, но има мизерия. Знаете ли, аз съм издал две книги-учебници за Софийският Университет по компютърни науки. Обаче Университетът не ми беше предоставил персонален компютър. Беше 1988 и 1994. Та ги писах на едно компютърче в БАН по милост. Пак ли ще ми пишете, че напълно съм си го заслужил? Имате нежни поздрави от мен!

  А тук виждате кога е създадено първото училище във Варна. какво означава това? Че до 1860 е имало килийни училища. В същото време във Франция е имало Академия на Науките, да не говорим за Англия, САЩ и Русия.
  Това обяснява, защо през 1881 само 3% от българите са били грамотни въобще! На елементарно ниво - да четат и пишат. И защо чорбаджията Халача е бил спонсор на 10 българчета във Виена. Халача е точно онзи, когото Левски е искал да убие и ограби, но е налетял на калфата му, когото безжалостно е убил. Левски е искал да убие спонсора на СУ търговеца Евлоги Георгиев за пари ... та това се случва на спонсорите за наука и образование в България.

  "На 11 май 1860 г. група български стопански дейци основават Българската училищна община във Варна, сред които братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоянчо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев. Основна цел на сдружението е откриване на българско училище във Варна. Тази цел постигат съвсем скоро и на 12 август 1860 г. е открито първото българско училище в града. Амбициите на местните ни възрожденци обаче не се изчерпват до тук. Те ясно си дават сметка, че за пълноценното развитие на българската просвета в града е необходима самостоятелна сграда. През 1861 г. Сава Георгиевич закупува имот и го подарява на Варненската община. След кампания за събиране на средства училището получава своя самостоятелна сграда (дн. храм „Св. Архангел Михаил“), която е тържествено открита на 25 юли 1862 г.“, разказа Колю Хубенов, уредник в Музея на Възраждането.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#90] от "Сатана Ликующий":

  Първо, хайде да не прибягваме до личностни нападки - става ли? Само сваля нивото на дискусията. Вие нито ме познавате, нито аз Вас. Ако не сте съгласен просто критикувайте аргументите, а не изказващия ги.

  Второ, благодаря за тези исторически детайли - с някои съм запознат с други не. Но не мисля, че те имат особена връзка с дискусията.

  А и не мисля, че са особено акуратни. Вие пишете за първите БЪЛГАРСКИ училища на територитя на БГ. Но това не са първите училища изобщо. Във Варна, например, е имало гръцки училища. По начало Варна е бил град със значително гръцко население по това време. Гръцки училища е имало и другаде - и не само гърци са ги посещавали. Много от образованието българи по онова време минават през тях. Затова се е говорело за "по-гърчаване".

  Но пак казвам - това са детайли без особено значение.

  Защото каквото е ставало през 1860-ма не е задължително да определя това дето ще става 160 години по-късно.

  И понеже обичате да задълбавате в исторически дискусии (не особено релевантни според мен) ще Ви дам друг пример - първият университет в Калифорния е основан в средата на 19-ти век - само 30 години преди СУ. А най-силният университет в Калифорния (Станфорд) е основан дори след СУ.

  Та, на кратко, това какво е било в средата на 19-ти век е слабо релевантно за това какво става сега.

  Друг пример - първият университет в Сингапур е основан едва през 20 век. И до 60-те години на 20 век Сингапур е бил, на практика, страна от Третия Свят. Освен пристанището и военната база там не е имало кой знае каква икономика. Населението е било поголовно неграмотно. Но само за 30 години Сингапур става една от най-богатите страни в Света и има икономика основана на високо-технологична индустрия.

  Друг пример - Израел. Първият университет там е основан почти 30 години след Софийския. Но къде е сега Израел, къде е БГ?

  На кратко - това какво е ставало преди 100 години е слабо релевантно за това, което става днес. Възможно е много неща да се променят за много кратко време - стига да се вземат правилните решения.

  Това е.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Естественно аз нямам нищо против държавата и индустрията да инвестират в наука и образование. Приветствам и приемам с аплодисменти. Но няма такива инвестиции. Защото няма индустрия, няма приходи, но има мизерия. Знаете ли, аз съм издал две книги-учебници за Софийският Университет по компютърни науки. Обаче Университетът не ми беше предоставил персонален компютър. Беше 1988 и 1994. Та ги писах на едно компютърче в БАН по милост. Пак ли ще ми пишете, че напълно съм си го заслужил? Имате нежни поздрави от мен!
  —цитат от коментар 90 на Сатана Ликующий


  Не разбирам логиката на това дето сте написали. Казвате, че не сте имали условия в СУ. За което Ви вярвам. Но не ми става ясно как от този факт изведнъж стигате до извода, че това е нормална ситуация "щото индустрията е слаба".

  Връзката с индустрията е много слаба с случая. Щото един компютър дори и през 1988-ма не струваше кой знае колко. Имаше хора дето по домовете си имаха такива. За 1994-та пък хептен да не говорим.

  Причината е, че по принцип БГ инвестира малко в образование и наука. Това е истината. Скандинавските страни, например, дават над 6% за образование и над 2% за наука. Говоря за разходите на обществения сектор. У нас тези дялове са, респективно, около 4% и под 0.5%. С други думи, делът е почти наполовина. И не е защото пари няма. Има, разбира се. Примерно само за зърнопроизводителите се дават над 600 милиона субсидии годишно. Отделно фискалните излишъци са от порядъка на милиарди. Колко от тях отиват за образование и наука?

  В случая говорим за решения дето се взимат днес и сега. Това е, което ни държи на това дередже - а не неща дето са ставали преди 150 години.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Не се опитвайте да интерпретирате, а питайте и аз ще ви обясня, без да ви поучавам.
  1988 Държавна Сигурност благоволи да ме пусне до западен университет. Тогава едно АйБиЕм ПиСи се продаваше в магазините по 10,000 германски марки в Хамбург. Сума астрономическа за бюджета на университета. Аз съм тясно свързан с ИТ, кандидат на науките съм, доцент и имам стаж в индустрията в ИТ бранша. В БАН 1986 купиха едно ПиСи и имаше график, кога кой ще работи на него. Става въпрос за сектор с 20 научни сътрудници. Мизерия!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  " Скандинавските страни, например, дават над 6% за образование и над 2% за наука. Говоря за разходите на обществения сектор. У нас тези дялове са, респективно, около 4% и под 0.5%. С други думи, делът е почти наполовина. И не е защото пари няма. Има, разбира се. "

  Колега, какво ше завършил? Всичко е във размера на БВП. Ако БВП е 3 трилиона крони, то има пари за всички пера, още повече, че населението на Скандинавия не е чак толкоз голямо. БВП на България май беше 80 милиарда, сега е към 110 милиарда годишно. Забравил съм - евро или лева, Та как да отделите пари, когато не стига за пенсии, лекари, болници.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Понеже живея в страна с доста образователни канали, за щастие и с американски филми, с голяма изненада научих непознати но достоверни факти. Наистина Израел е млада държава и университетите са млади, но не чак толкоз. Защото в тях идват имогранти от Германия и цяла Европа, а евреите са обръщали особено внимание на образованието. Те са донесли много знания, но там са помогнали много американски учени. Алберт Айнщайн е посещавал многократно Израел и е помагал, Едуард Телер (създателят на атомната и особено на водородната бомба) е бил в Израел и е помогнал за израелското ядрено оръжие. И колко неща не знам … Да поговорим за СА и богатствата й. Да, но до 1916 СА е турска провинция. Лоуренс Арабски я откъсва от Османската Империя. Е, как СА да имат силни Университети, след като са изостанала (макар и богата) държава и няма лоби, което да се притече на помощ. Израелските университети получават помощи от цял свят. От декана на Стопанския научих, че германският обувен магнат Дайхман е дарил както на Софийския, така и на израелски университети.
  Да поговорим за „будапещенските физици“ създали в САЩ атомната бомба. Това са Едуард Телер, Лео Сцилард, Джон фон Нойман (никакъв Джон не е бил, а Ищван, но …) Това са Будапещенски евреи, който бягат от Хорти в Берлин и там работят с Айнщайн (Кайзер Вилхелм Институт), след това бягат в Лондон от Хитлер и накрая се озовават в Лос-Аламос и създават атомната бомба. Но Германия не е успяла да им създаде условия, Германия не успява да създаде условия и на физиците-арийци да конструират устройство за масивно деление на уран 235. Финансирирането и ресурса са били проблема.
  Да поговорим за Варна. Аз говорих за българите там. Нарочно не споменах другите нации. Но има едно фактче. Първият университет в България не е Софийският, а турски теологичен университет във Варна. Но след етническото прочистване през 20 век нищо не е останало дори като възпитаници.

  Аз съм работил 14 години в БАН, и (поради системата Единни Центрове) 40 години в Софийски Университет. Бан много ми помогна да израстна, а Софийският ме уби (мафиите и партийните организации не ме приеха). За да се спася стъпих с единия крак в софтуерната индустрия. И станах „американски‘ доцент – работещ за индустрията и използващ „научни“ методи от Университета.
  Вижте, аз не съм умен. Но пък познавам много неща и много хора. Основното е, че държавата България е бедна и науката трудно диша в тази обстановка. Няма индустрия, няма реален потребител на научна продукция, няма финансиране, няма условия за работа във всички аспекти на термина. Няма и уважение към интелигентните и знаещите. Справил съм се и без уважението им. Но много учени не можаха да се справят… починаха млади, преди пенсионна възраст.

  Но това, което трябва да знаете, е че статистиката сочи огромен процент на историческа, а днес и на фактическа (вече функционална) неграмотност дори сред хората с диплома за висше образование. Тази история започва така (това е цитат!):
  Фундаменталният отговор и на трите тези въпроса е в една цифра. Цифрата е три.
  “Първото преброяване на населението в Княжество България (1. I. 1881 г. ст. ст.) показва, че само 3,3% от населението (5,0% от мъжете и 1,5% от жените) умеят да четат и пишат.” [59]
  Три на сто. Толкова са били грамотните българи. Останалите деветдесет и седем… Замислете се над този факт. Опитайте се да си представите живота при който от тридесет души, които срещате в своето всекидневие, само един знае да чете и да пише. Представете си тогавашното ни равнище и си задайте един въпрос. Въпросът е – как се води такава нация?
  (край на цитата)
  Максимата “Който трупа знания, трупа и тъга” проработи и този път. „Да четат и пишат …“ Но какво четат, има ли въобще нещо за четене и какво пишат не е загадка за интелигентен човек като вас. Може много седмици да спорим, да се обстрелваме със факти, но ако говорим за България началото е било ужасно ниско, не е много по-различно и сега. В моето есе не мога да обхвана целия свят, всички научни центрове, пък и нямам капацитета за това. Аз съм един пенсионер, който само понякога пише поръчкови статии за да помогне на български професор да излезе от блатото на Софийския, но не повече. Радвам се, че Вие имате друга, много по-добра съдба.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Всичко е във размера на БВП.
  —цитат от коментар 94 на Сатана Ликующий


  Слагате каруцата пред коня. БВП няма как да продължи да расте без качествени изменения в образованието. Растежът до този момент е в основната си част в резултат на ниско-технологични производства. С това кой знае какъв ръст на БВП не можем да докараме. А и това ще е до време - рано или късно в ЕС ще влязат и по-бедни от нас страни.

  " Та как да отделите пари, когато не стига за пенсии, лекари, болници.
  —цитат от коментар 94 на Сатана Ликующий


  Ами дадох Ви пример. Всяка година 600 милиона отиват за зърнпроизводителите. Стотици милиони всяка година отиват за други кухи проекти като Белене-та, газопроводи и пр. Дори санирането на блоковете за което се дадоха милиарди е в голямата си част прахосничество.

  На кратко - пари има. Просто не се харчат смислено. Това е, което различава бедните страни от богатите - как си харчат парите.

  Богатството никъде не е изначално - богатството е следствие от решения, които са били вземани. Който взима правилните решения - благоденства, който не - не.

  А иначе тая дискусия има ли пари в БГ може да я водим и след 100 години. Ако БГ междувременно все така си харчи парите ефектът ще е същият.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  “Първото преброяване на населението в Княжество България (1. I. 1881 г. ст. ст.) показва, че само 3,3% от населението (5,0% от мъжете и 1,5% от жените) умеят да четат и пишат.” [59] Три на сто. Толкова са били грамотните българи. Останалите деветдесет и седем… Замислете се над този факт. Опитайте се да си представите живота при който от тридесет души, които срещате в своето всекидневие, само един знае да чете и да пише. Представете си тогавашното ни равнище и си задайте един въпрос. Въпросът е – как се води такава нация?
  —цитат от коментар 95 на Сатана Ликующий


  Вашата логика е от сорта "където е текло - пак ще тече, а където не - пак не". С други думи, да лягаме и мрем.

  Като говорите за грамотност - в Сингапур през 1957г едва 52% са можели да четат и пишат. БГ достига този процент грамотност още през 1920-та.

  През 1957г Сингапур е бил страна от Третия свят. Горе-долу на това ниво на което е била БГ по същото време. Но Сингапур още през 80-те имава в групата на развитите страни. А днес по БВП на глава бие ЮК, чиято колония е бил. И не само ЮК - бие почти всички страни в ЕС (без Люксембург). Бие и САЩ.

  Как са го посигнали?

  Рецептата е проста:

  (1) Нетърпимост към корупцията
  (2) Минимални интервенции в икономиката
  (3) Инвестиции в образованието

  И така за 30 години от страна от Третия Свят стават една от най-богатите страни в света.

  Ние дори и едно от тези неща да направим разликата ще бъде осезаема.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Анкета, свързана с науката у нас:

  https://nauka.bg/anketa-kakvo-mislite-naukata-balgariya/

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK