Патрик Виал: Един французин с мисия в България

Патрик Виал води литургиите в католическия храм в Свищов през последните 10 години.

© Личен архив

Патрик Виал води литургиите в католическия храм в Свищов през последните 10 години.Той е роден в Бордо, Франция. Един житейски избор го отвежда в град Свищов. Изпратен е с мисия, на която посвещава вече 10 г. от живота си. 52-годишният отец Патрик Виал е енорийски свещеник, но за себе си казва, че преди всичко е монах от Конгрегацията на пасионистите.


Приема Свещеническото звание през 2000 г. Образованието си получава в Англия, Шотландия, Ирландия, Франция и Италия. Пътува до още много места в Европа, където прекарва по 2-3 години на всяка мисия.
Сега ръководи литургиите в храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов, организира посещения на възрастни и самотни хора в домовете им. Заедно с доброволци помага на многодетни семейства в затруднено положение, отделя време за занимания и образование на деца, останали без родители.


"Дойдох в България заради едно желание. Преди години исках да имам опит на мисия извън моята родина. Поисках да бъда изпратен или в светите земи в Йерусалим, Израел и Палестина, или в страна от Източна Европа", разказва отец Виал. Малко по-късно му казват, че в България има нужда от мисионери и така пътят му го води в Свищов.


Научава повече за България след падането на Берлинската стена
"След като падна Берлинската стена научих повече за България, Румъния и Източна Европа от мои приятели и познати, които бяха изпратени да помогнат на хората тук. Разказаха ми и ми показаха снимки и видео от домове за деца и хора в нужда. Поисках като монах и свещеник да имам опит в тези страни. Когато ми предложиха, казах, че съм готов", спомня си енорийският свещеник.


Пристига през юни 2009 г. и посвещава последните десет години на католическата общност в Свищов. Патрик Виал не съжалява за решението си, а междувременно организира поклонически пътувания до Лурд във Франция и Фатима в Потругалия.


"Мисията ми може да продължи и цял живот. Бил съм на други мисии както във Франция, така и в Глазгоу в Шотландия за по 2-3 г. Имал съм кратки мисии в Италия - в Рим и Римини. На семинари съм ходил в Испания, Полша, Германия и много други страни в Европа. Най-дългата мисия обаче е в България – вече 10 години. И по време на този юбилей папа Франциск ще дойде в България", казва с усмивка Патрик Виал и брои дните до визитата.


"Доволен съм от този опит в България в тази малка църква и общност в Свищов, която е част от Никополската епархия в Северна България. Католиците в Свищов и областта не са малко. Градът е с около 15-20 хил. жители, а католиците са около 2000. Статистиката показва, че католиците в България са около 1% от целия народ", казва Виал.


Виал казва, че общността е жива и вярващите са отдадени на работата си като доброволци в различни групи.

© Личен архив

Виал казва, че общността е жива и вярващите са отдадени на работата си като доброволци в различни групи.


Смята, че има късмет, защото общността е жива и вярващите са отдадени на работата си като доброволци в различни групи.


"Това не е възможно навсякъде. През седмиците около Великден бяхме в старчески дом, обикаляме по къщи на болни и възрастни хора от нашата общност", споделя отец Виал.


Посещава храм с православните християни на Великден


Той смята, че не трябва да има разделение в религията. На Великден получил поздравления от православните свещеници, а седмица по-късно, когато самите те отбелязват Възкресение Христово, присъства на тържествена литургия в православен храм.


"Много се радвам, защото нямаме проблеми между нас и се разбираме и уважаваме", разказва той. Съжалява за това, че Българската православна църква заяви, че няма да участва в общо богослужение с папа Франциск.


"Говори се за това посещение и той идва за нашата католическа общност, но и за всички българи. Поканата идва от държавно ниво. Може би заради историята и каноните няма да има възможност за общо богослужение - съжалявам за това заради всички българи. Бил съм в други държави, в които представители от всички религии се събират и са доволни от такава среща. Но Бог ни е дал свобода, а тази среща ще се случи по един или друг начин", казва отец Виал.


Папа Йоан Павел II е в сърцето на българите


Той е убеден, че папа Йоан Павел II е в сърцето на българите, а с Франциск си приличат и общото е, че и двамата се стремят да са по-близо до хората.


"Папа Франциск също както Йоан Павел II, идва от страна, различна от Италия. Той е роден в Аржентина, бил е епископ в Буенос Айрес, а преди това е монах от йезуитите. Заради това със сигурност опитът му на свещеник, монах и после епископ му дава този широк поглед за живота и разбирането накъде върви този свят", смята Виал.


Той разказва, че Буенос Айрес е голям град с много проблеми - бедността, мизерията в много квартали, наркотиците и алкохола. Франциск вижда всичко това и живее в тази среда. Заради това, според Виал, той стои по-близо до обикновените хора и би говорил с всички.


"При него има протокол, но не винаги. Той не се отказва от протокола. Ще го видим в София и в Раковски. Разбира се, там има задължителен протокол заради церемониите, а и мерките за сигурност. Но, ако има възможност, той ще се откаже от всичко това и ще се срещне с хора с проблеми, възрастни и деца", убеден е енорийският свещеник. И добавя, че всичко това прави по-свободна цялата Римокатолическа църква.


Ако има време и възможност би разговарял спокойно и човешки с папа Франциск по всякакви теми от живота. Вече се е срещал с папа Йоан Павел II.


"Спомням си, че по негово време бях семинарист. Казах му, че съм учил от него и документите, които излизат от него и от Ватикана. Но разговаряхме и като обикновени хора, които вървят заедно на една мисия", споделя Виал.


Аниматори разказват на децата за първото причастие


Патрик Виал подготвя и свищовските католици за среща с папа Франциск. Те ще пътуват първо до София, а след това и до Раковски. Три деца от града ще получат първо причастие на тържествената литургия в Раковски с още около 200 други деца от цяла България.


"Подготвят се духовно. Мартин е на 15 г. и има желание да влезе в нашата църква, макар че семейството му не е от католическата църква. Памела и Николай са още деца, но също имат желание. Тайнствата на църквата са 7, а след кръщенето, което е едно и също за всички християни – следва първото причастие", обяснява Патрик Виал.


Пасионистите по целия свят са 2109, а в България са 7.

© Личен архив

Пасионистите по целия свят са 2109, а в България са 7.


Аниматори, а и той самият, са разказали на децата от енорията какво представлява Пресвета Евхаристия, как се приема тялото Христово чрез първото причастие и каква е символната връзка между виното и кръвта. Децата са се изповядали и живеят с очакване за голямата литургия в Раковски.


"Моето първо причастие? Ура! Беше преди години", връща се в спомените си отец Виал. "Започнах вероучение и минах през тайнствата за миропомазване. След това известно време бях извън църквата, но вярата остана в живота ми. Спомням си първото причастие. Бяхме в други времена, в друга страна. Аз получих първо причастие с още 60 деца в Креон", разказва спомените за родната си Франция Патрик Виал.


Пасионистите в България


Конгрегация на страстите на Исус Христос (лат. Congregatio Passionis Iesu Christi) или Конгрегацията на пасионистите е католическa религиознa институция, основана от Свети Павел от Кръста със специален акцент върху страстите на Исус Христос. Обществото има две основни цели - мисионерска работа и пълноценен живот, с опит да слея двете.


Пасионистите по целия свят са 2109, а в България са 7. Единственият българин е Евгений Босилков. Първите мисионери са тръгнали от Рим през 1781г. Започнали своята работа в северната част на България, като преди всичко подпомагали българите с материални средства.


Започнали строеж на църкви и енорийски домове. В град Русе изградили катедрала, посветена на Св. Павел от Кръста, както и голяма семинария. След това построили и два колежа - френски и английски. Апостолската им работа ставала все по-активна, но османското владичество и тоталитарния режим не позволявали дейността им. След 1990 г. сградите на пасионистите, които са били конфискувани, са им върнати, а освен това са изградили и новата църква в Свищов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Колко български свещеници го правят?

 2. 2 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Браво на френския отец. Да вземат пример православните екс-ДС свещеници.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  Приобщаване, строителство, духовно въздигане.
  Без държава, без кдс!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 544 Весело

  Образованието си получава в Англия, Шотландия, Ирландия, Франция и Италия.

  ============================================================================

  Ники Ролекса и той така :)))))))))))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Съжалява за това, че Българската православна църква заяви, че няма да участва в общо богослужение с папа Франциск.

  ==========================================================================

  БПЦ нито е българска, нито православна.

  По-добре католик, отколкото да целувам ръка на Ники Ролекса!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3869 Любопитно

  Малко по-късно му казват, че в България има нужда от мисионери и така пътят му го води в Свищов.
  ========
  😁..... кой му е казал....?
  Егати излагацията......
  Независимите в истинския смисъл държави се стараят да почистят всячески териториите си от такива мисионери.... а тоя направо го поканили.....
  Хора като този човек, не са никакви "божи слуги", а мисионери в чисто Гео политическия смисъл на думата.
  Това са разузнавачи с плътното алиби под расото.....
  Дори и няколко пасажа от статията са достатъчни доказателства в тая насока...
  Човека се е застоял най много в Бг, по простата причина, че след като са го поканили, сектите които го финансират са спестили повече от половината пари, отделени за да стъпи на българска земя.....
  В държавите със силна и стабилна ДС, първа цел на подобни хора е.... да се "наместят" в набелязаната цел, понеже първите им пречат всячески.....
  И както се отбелязва в статията, докато у други страни престоя на подобни мисии трае 2....3 години, то в Бг, мисионерка е от 10.... и продължава....
  Свищов не е случайно избрано място.....
  Така легализиран агент може да е в пряк контакт с около десетина държави по дунавския басеин....

  Bukalemun
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Тезите на другаря Сталин за агентите на империализма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK