След протестите кабинетът вдига от 1 юни цените на клиничните пътеки за детско здраве

Кирил Ананиев в разговор с Бойко Борисов.

© Министерсво на здравеопазва

Кирил Ананиев в разговор с Бойко Борисов.От 1 юни се променят цените на част от клиничните пътеки, като приоритетно ще бъдат увеличени тези, свързани с детското и майчино здравеопазване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз (БЛС), съобщава агенция "Фокус".


"Някои от тези клинични пътеки с десетилетия не са изменяни. Не е оценен достатъчно добре и трудът на медицинския персонал, който ги използва. Заедно с БЛС ще преценим кои клинични пътеки ще бъдат увеличени и с колко, като ще акцентираме върху разходите за персонал", заяви Ананиев.


Увеличението на клинични пътеки в педиатрията влиза в сила от 1 юни и на обща стойност 50 млн. лева, които са от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тепърва ще бъдат разпределени още 30 млн. лв. лева, обещани още през февруари за общински болници и за спешната помощ.
По думите му държавата ще използва само законоустановените механизми за финансиране на лечебните заведения – чрез наредба, която регулира финансирането на дейности извън задължителното здравно осигуряване. Това се отнася за лечебни заведения в труднодостъпни райони, белодробни болници, психиатрични болници и спешната помощ, както и финансиране чрез НЗОК по клинични пътеки.


"За първата група от лечебни заведения, които се финансират през Министерството на здравеопазването, финансирането на болниците ще стане на база на преминали болни и обслужвано население. Това са обективни критерии, с които парите ще стигнат до съответните лечебни заведения", заяви Ананиев.


Той посочи, че за болниците, които ще бъдат финансирани от здравната каса, ресурсът ще определи увеличението на клиничните пътеки, като той е 50 млн. лв. "Самото разпределение в лечебните заведения се извършва на база на вътрешни правила. Ситуацията в различните лечебни заведения е различна", обясни министърът.


Здравното министерство е готово с определяне на индивидуалните работни заплати. "На финала сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май", уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев.


На 18 април лекарите от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха на протест срещу условията, при които са принудени да лекуват деца. Работещите в единствената съществуваща в момента детска специализирана поискаха достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Те настояваха и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи.


Тогава здравният министър увери, че лекарите от детската болница ще получат отстъпки по отношение на лимитите на здравната каса за прием на пациенти. Освен това се ангажира част от отпуснатите от кабинета допълнителни пари за болниците и повишаването на сестринските заплати, да достигнат и до болницата по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". По думите на министъра няма да остане нито едно дете, което е прието в болницата за лечение и за него не е платено.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Цените на клиничните пътеки се променят - ефективността на здравната система за съжаление НЕ!!!

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Т.е да очакваме и увеличение на вноските и на пенсионната възраст, ноооо това след изборите. Да?

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1176 Гневно

  А от коя дата ще има ефективен контрол върху качеството на здравните услуги?
  Защо има контрол върху качеството на стоки и услуги, но не и върху здравните услуги?
  Защо клиентите на здравната система не почувствахме това четирикратно увеличение на парите за здраве за последните десетина години?
  Докога така?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  И все пак порочната практика на клиничните патеки ще остане. Просто ще се влеят малко повече пари.
  Така никога няма да има модерно и добре финансирано здравеопазване в България.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Урааааа, слава на ГЕРБ и Бойко Борисов!

  Иван Костов е за съд!
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 40 Любопитно

  Тека требе да бъде,другарю здравен министър!След като едно шкафче което струва 70 лева,болницата го купува за 910 лева,отнякъде требе се търсят компенсации!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Добре ще се увеличат някои от пътеките, но здравеопазването е затънало в големи л.... и това няма да промени нищо

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Любопитно
  До коментар [#3] от "PisnaMi":

  Ти как точно си го представяш този качествен контрол

  гошо
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  а кажи ти какво е това "модерно и добре финансирано здравеопазване"според теб

  гошо
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":

  Най-честната система би била точкуване, съобразено с реалните пазарни цени на стоките и услугите. Такава чиста точкова система беше за кратко въведена в Чехия, но е непосилно скъпа и се наложи модификация. Чисто тоКова система не съществува никъде по Света. Дори държави като Швейцария и Люксембург не могат да си я позволят.
  Има обаче компромисно решение - DRG, където точките се балансират спрямо "относителната тежест" (т.е. смислеността) на дадената процедура в рамките основната диагноза, с която се лекува пациента. В началото чешката DRG много преферираше хирургичните манипулации, но нещата постепенно си идват на мястото - настройва се. Резултатът не е идеален, но определено е много по-рационално използване на иначе ограничените ресурси.
  Така, ако дойде за едно, но после се окаже, че друго е по-важно за пациента, не се чудим каква пътека да му напишем, а просто преустройваме схемата на DRG за конкретния болен. Не ни се налага да го изписваме, само защото е прекрачил пътеката, не ни се налага да пишемдиагнози и процедури, които не са така, само и само да удовлетворим изискванията на дадена пътека.

  Говоря от опит. Никога не съм работил в България, но всяка година, като си дойда в отпуска, консултирам познати хора и всяка година се хващам за главата от два основни недъга:
  1. не се спазват международните или европейските стандарти за лечение на определен вид рак, защото просто не влизат в никакви пътеки, измислени от министерските бюрократи. Излишно е, мисля, да Ви обяснявам какво се случва - неспазването на стандартите осъжда пациентите на смърт и това не е просто фраза, а сурова действителност.
  2. често не мога да разбера какво всъщност са направили моите български колеги, защото в епикризите от хоспитализациите бъка от безсмислени диагнози и действия, които удовлетворяват някаква пътека, но никога не са били наравени. Как ояаквате да се обменя информация между болници в подобни абсурдни условия ?

  Затова за мен българската система е порочна и неоправяема. просто трябва да се замени из основи и със замах. Но няма воля за това.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Е и как става това точкуване ,примерно при диабет и да речем аденокарцином на дебелото черво съпроводено с хипертония Питам за това ,защото е доста често срещано

  гошо
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#11] от "гошо":

  Принципът е следният - кое от заболяванията в момента е застрашило пациента.
  Да кажем, лекува си се за напреднал рак, ходи на циклични химиотерапии с биологично лечение, веднъж на 14 дни (това са стандартните схеми).
  Но междувременно е приет в болница с декомпенсиран диабет. Значи основното заболяване за кодиране на диабетологията ще бъде примерно Е11.7 (диабет от 2-ри тип с разнообразни компликации), към това ще се прибавят кодовете на проблемите на декомпенсацията - да кажем диабетични микроангиопатия с невропатия (повреда на капилярите и периферните нерви).
  Към това диабетолозите ще кодират вторична диагноза С18.7 (рак на ректосигмоидалната част на дебелото черво - да кажем), но за да получава био-химиотерапия, значи е с метастази - прибавяме кодовете на метастазите.
  Лекуват го и от хипертония - значи код I10, но може и да е вториНа хипертония, поради диабетична нефропатия (повреждане на бъбреците) - тогава ще е друг код и ще мине към групата на кодовете около диабета.

  Тъй като, да кажем, му е дошло времето за нов цикъл химиотерапия, а той се прилага на онкологията, са го пратили на онкодиспансер с искане за прилагане на лечение. Онколозите за себе си ще кодират рака (С18.7), но с кодовете на лечението и ще фактурират лекарства на касата, а на диабетолозите ще фактурират "изискване на грижа" (не знам как би било на български), което пък диабетолозите ще префактурират на касата, като необходими допълнителни процедури.

  Разиграх ви примерен, но съвсем реален сценарий. На нашето отделение една колежка и аз отговаряме за сметките на лежащоболните към касите (в Чехия са 7 различни), така че тия сметки през кодовете ги контролирам всеки месец, та знам кое как става.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  Добре но при нас не е ли същото с пътеките ,нещо да ти кажа не виждам съществена разлика

  гошо
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#13] от "гошо":

  Не е. При вас пътеките са сметнати за конкретни алгоритми и излизането от тях води до неплащане. Тук такъв сценарий няма. Плаща се всяка диагноза и процедура, за която се представят доказателства, че се е провела.
  Имам роднини лекари в България, както посочих по-горе всяка година давам консуилтации на българи. Системата ви е дълбоко сбъркана и води до пороНи практики, като надписване на процедури и диагнози, които не съществуват. С очите си съм виждал протокол за апендектомия, която не се е състояла, наместо протокол за експлоративна лапаротомия (орваряне на коремната кухина с цел изследване) с вземане на хистология, която е била проведена. Това е измама, но не мога да виня колегите - явно така им се е изплащало по-добре. Но е срамно, че са принудени да го правят, а и е объркващо, когато тябва независим експерт да вземе отношение.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#14] от "PavelCZ":

  Извинявай това вече за което говориш е абсолютно различно При вас цената на лапаро скопия и апендектомия еднаква ли е Ако едното е по скъпо от другото естествено че то ще се изписва или извършва без да има нужда /което е щатски специалитет/ ,ако няма контрол/Макар че ми е странно как са прикрили лапароскопия с апендектомия все пак разрезите са различни /Една колоскопия в амбулатория е 25лв по каса в болница 350 мисля че е Сега сам и отговори ти ако си гастроентеролог къде ще я правиш Любопитен съм как е при вас в този случай

  гошо
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#15] от "гошо":

  Аз съм клиничен онколог. Но за колоноскопия мога да кажа, че ми е все едно, дали ще се прави амбулантно или при хоспитализация - тя си има код като процедура (не го знам наизуст) и се плаща според кода си. Ако обаче пациентът отиде от нас на колоноскопия, ние ще получим минимум (само леглоден), защото колегите от гастроентерологията са носители на кода. Те ще получат точките за самата скопия. Ако си лежи при тях, те ще получат и леглоденя, и кода.
  Имаше момент - както казвам, системата пластично се настройва с годините, когато беше значително неизгодно да правиш изследвания при хоспитализация. Сега е горе-долу все едно как ще ги правим.
  Т.е. в момента системата DRG ни насърчава всяка специалност да си прави процедурите и леченията, без да е особено акцентирано кой прави изследванията. Но хоспитализация за изследвания не се изплаща просто защото те са домени на други отделения - не на онкологията и ние обираме само точките за леглоден.
  Акутните процедури са по друг начин - акутна колоноскопия поради кървене - е изгодна, защото сме имали комплицираща диагноза - кървене от червото - към това ще се прибави диагнозата, която ще намерят при колоноскопията, а гастроентеролозите все така ще си припишат кода за самата колоноскопия.

  Както виждате, така никой не е ограничаван в плащанията, но се преразпределят според случая.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK