Папата очаква с патриарх Неофит да покажат желание за братско общение между християните (видео)

Папата очаква с патриарх Неофит да покажат желание за братско общение между християните (видео)

© Yara Nardi, ReutersДва дни преди пристигането си в България папа Франциск отправи видеообръщение към българите (видеото е по-надолу в статията). В него той подчертава преклонението си пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, припомняйки уважението към братята и на предишния глава на Римокатолическата църква, идвал у нас - свети Йоан Павел II.


Акцент в посланието е предстоящата на 5 май среща с патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква (БПЦ). "Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни", посочва папа Франциск.


Срещата ще е единственият контакт на папата с българската църква, тъй като с решение от началото на април синодът обяви, че няма да има общи богослужения с Франциск и че не разрешава клирици на църквата да участват в събития от програмата му.
Ден по-късно официалният информационен портал на Ватикана - Vatican News, публикува в българската секция с новини текст със заглавие: "Кои сме ние, разделени срещу Божията воля", в който се говореше за единението на църквата и на християните и се посочваше, че ключови моменти от посещението на папа Франциск в България на 5 и 6 май целят да дадат знак за близост между православни и католици.


В приветствието си папата изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България ще мине под мотото "Мир на земята" - по заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII, известен и като "българският папа" Анджело Ронкали. "Бог да даде мир и благоденствие на България!", завършва обръщението."Дневник" публикува пълния текст на обръщението, разпространено от правителствената пресслужба, без редакторска намеса.


Скъпи братя и сестри от България,


С Божията помощ след няколко дни ще бъда между вас. Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век.


Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба. По неговите стъпки ще имам честта да се срещна с Негово Светейшество Патриарха и Светия Синод на Българската православна църква. Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни.


Скъпи мои,


Цялото мое поклонничество ще мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII, който за почти десетте години, прекарани в София като апостолически легат, установи с вашия народ връзки на уважение и на обич, които продължават и до днес. Той бе човек на вярата, на общението, на мира. Затова избрах като мото на посещението заглавието на неговата историческа енциклика "Pacem in terris" - Мир на земята. Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK