Осем души, свързани с "Винпром Карнобат", са обвинени за злоупотреби с еврофондове

Иван Гешев

© Велко Ангелов

Иван ГешевНа брифинг днес зам.-главният прокурор потвърди информацията, че прокуратурата, ДАНС и МВР разследват бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства.


"Фирмите, които са кандидатствали по двете програми - касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята, формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята "Карнобат", така да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия,са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица", обясни Гешев, цитиран от "Фокус".


Осем души са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове, информира той. "Става въпрос и за различни програми от "Млад фермер", обясни той. Иван Гешев уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител с тези европейски средства е Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). "По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФЗ за плащане 11.5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лоза, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФЗ, не са платени 2 млн. лв.", обясни зам. главният прокурор.
Наблюдаващите прокурори ще преценят какви мерки за неотклонение ще бъдат взети по отношение на осемте обвиняеми, уточни Гешев и добави, че петима от тях са задържани за 72 часа. "Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната. Доколкото ми е известно, едното лице е дама, която има определени полицейски проблеми и се намира в Турция. Другият се намира в страна от ЕС. Ще предприемем всички възможни процедури да бъдат призовани. Както виждате, прибираме обвиняеми от целия свят, имаме пълно съдействие от нашите европейски партньори. Нямам съмнение, че това щеше да се случи и с Цветан Василев, ако се намираше в страна от ЕС", заяви той.


Гешев посочи, че обект на тези дела са и самите служители в ДФЗ, участвали в тези процедури. "Дали са съдействали, дали е имало "чадър" е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ "Земеделие", каза още зам. главният прокурор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK