Чуждите студенти се увеличават, най-много са гърците и британците

Чуждите студенти се увеличават, най-много са гърците и британците

© Георги КожухаровДокато броят на българските студенти намалява, чужденците, учещи в български висши училища, стават все повече. За пет години увеличението е с 37.8%, а делът им достига 7 на сто. Това се вижда от данните на Националния статистически институт.


През учебната 2018/2019 година студентите - български граждани, са 199.4 хил., или 92.8% от всички студенти в университети и специализирани висши училища, и в сравнение с предходната година техният брой намалява със 7.6 хил., или с 3.7%.


Чуждестранните студенти са 15.4 хил., което е с 8.5% повече спрямо миналата учебна година.
Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Гърция - 24.6%, следват тези от Великобритания - 15.3%, Германия - 8.9%, Турция - 7.9%, и Украйна - 5.8% от общия брой чуждестранни студенти.


До преди шест години най-многобройни в България бяха студентите от Турция, достигайки над една трета от чуждите студенти у нас. С годините обаче броят им намалява за сметка на британците, които преди 2015 г. изобщо не са включвани в статистиките.


Интересът на британците към висше образование в България не остава незабелязан и от медиите на Острова. Още преди две години в репортаж Би Би Си разказа за британски младежи, които предпочитат да следват в медицинския университет във Варна, отколкото в страната си заради по-евтината издръжка и по-ниските такси, а и защото български висши училища вече предлагат програми и на английски език.


Не е сигурно обаче, че след Брекзит тази тенденция ще се запази след като британците загубят статута си на граждани на ЕС и освен по-високите такси ще трябва да кандидатстват и за учебни визи наравно с гражданите на трети страни. Това е твърде вероятно след като делът на студентите от Турция се свива в годините покрай увеличаването на таксите за чужденци.


НСИ не дава данни за това кои са предпочитаните от чужденците университети и специалности, но самите висши училища заявяват, че привличането на чужди студенти за тях е приоритет. Така например според медийни публикации поне 1000 чужденци учат в Техническия университет.


Медицинските специалности от десетилетия са популярни сред чужденците, включително и заради сравнително по-ниските такси, докато качеството на обучението се смята за добро.От следващата година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" студентите по медицина от страните от ЕС ще плащат, както и българите, по 925 лева за година. Таксата за обучение по "Медицина" на английски език за новоприети граждани на страни извън Европейския съюз е 7700 евро. В Медицинския университет-София за обучение в същата специалност ще се заплаща от 900 лева до 48000 евро на година, реши правителството преди дни.


Брой на студентите - чужденци в български висши училища


Чуждите студенти се увеличават, най-много са гърците и британците

© НСИ

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  Не знаех, но новините са хубави - щом идват чужденци, има живот и надежда във висшето ни образование, колкото и да е поизостанало от това в западна европа.
  А сега, ако може, с 30 % да намалеят бройките за държавните поръчки в университетите - супер, тогава ще оцелеят не всички ВУЗ-ове - както е в момента, а по-добрите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  Щом идват и си плащат - всичко е наред. Никой не дава пари за тоз, дето клати гората. Дано повече университети започнат да получават по-голяма част от издръжката си от чужди студенти, а не от държавата - за мен поне това е позитивно и гаранция, че продуктът им е конвертируем.

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Едни британски студенти .... с чаршафи, чалми, цвят на кожата тъмношоколадов - в най-добрия случай от Южна Индия, където инглиш си е лингва франка... В по-лошите са си с чаршафите и шалварите. Разходете се около МА в София и ще ги видите, британци ли не бяха

 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ...От следващата година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" студентите по медицина от страните от ЕС ще плащат, както и българите, по 925 лева за година. Таксата за обучение по "Медицина" на английски език за новоприети граждани на страни извън Европейския съюз е 7700 евро. В Медицинския университет-София за обучение в същата специалност ще се заплаща от 900 лева до 48000 евро на година, реши правителството преди дни.
  —цитат от коментар 0 на статията


  €48,000 годишна такса?!? Трудно ми и е да повярвам.

  В САЩ е средно $ 200,000 ЗА 4 ГОДИНИ, в ЗАПАДНА Европа-$60-70К за 5-6 г. Разликата в качеството на обучението няма да обсъждам.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":Щом идват и си плащат - всичко е наред. Никой не дава пари за тоз, дето клати гората. ...
  —цитат от коментар 3 на boevbisser

  Това са студенти, които не могат да си позволят влизането в британски университети.
  След някай и друг семестър в София пакитата се прехвърлят във Великобритания, за да завършат там и получат диплома от техен университет.
  Личните ми впечатления са, че нашите студенти по медицина са много по-дисциплинирани, сериозни, амбициозни и много по-възпитани.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Няма лошо. Само да не се купуват евтино дипломи. Това ще бъде разрушаващо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Няма лошо. Гледам някои съфорумци се закъхарили как били облечени, какъв им бил цвета на кожата и че не били особенно прилежни студенти.
  Няма място за емоции.
  От цялата работа, важното е следното — да си плащат съвестно таксите, да спазват законите, да си харчат колкото се може повече парите в Бг и да изградят добро чувство към България (практиката е показала, че където учиш, малко или много ако не се случи нещо извънредно, ставаш ”фен” на тази държава)
  Пък ако някой се и дипломира, пък и научи български —берекет версим, както се казва на чуст български 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3966 Любопитно

  Защо да не идват у нас? Ниски такси, можеш да си платиш изпита. Кръчми и курви в студентски град - колкото искаш. Евтини, разнообразни и достъпни наркотици. Само море няма, ама не е болка за умирачка. Пък и в процеса на работа, ще се научат на това, което не знаят, или са пропуснали.

 10. 10 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  "... тогава ще оцелеят не всички ВУЗ-ове - както е в момента, а по-добрите."

  А на тези, които тръгнат към фалит, т.н. провителство ще Фърли по няколко десетки милиона лева.
  Имаме прецедент, нали?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 11. 11 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Защо да не идват у нас? Ниски такси, можеш да си платиш изпита. Кръчми и курви в студентски град - колкото искаш. Евтини, разнообразни и достъпни наркотици. Само море няма, ама не е болка за умирачка. Пък и в процеса на работа, ще се научат на това, което не знаят, или са пропуснали.
  —цитат от коментар 9 на Vlado Nikolov


  Браво бе!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Специално за медицината не само чуждите, но и нашите студенти трябва да си плащат. Ако останат в България, държавата да им връща постепенно платеното.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Радвам се на тази тенденция. Дано само освен евтино образование, получават и съответните знания в дадената специалност, която са записали ! У нас винаги е имало специалисти на световно ниво, уважавани и в чужбина и в средите на специалистите в дадената област !

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Щом сколасват да се самоиздържат ВУЗовете- нека, свежи пари в икономиката са това.
  Които не се самоиздържат- да ги нема, бюджета на Отечеството е тъничък за субсидии.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Какво ще работят после с нашите дипломи?

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#15] от "Роси":

  Еврокомисари, може би ;-) ;-) ;-)

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е в Природата :)
  Мотоцкли: есен, пролет, есен, пролет...

  Центробежни сили бегат от центъра.
  Периферни сили тичат назад.
  И пак, и пак.

  Ad infinitum

  "Чуждите студенти се увеличават,
  най-много са гърците и британците"

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Ако с тези дипломи стават за работа - няма лошо.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По мое наблюдение, последната година и бройката немскоговорящите се увеличи значително. За успокоение на някои от коментиращите по-горе, основно са Гюнтеровци и Анни.
  Смятам че повечето чуждестранни студенти живеят на квартири, а не в Студентски град.

 20. 20 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А бе кво стана с
  Пернишки
  Университет
  Техника
  Култура и
  Архитектура. !?

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4425 Весело

  Британците са пакита, които идват да учат медицина евтино.
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan


  Много точно и сигурно са от Бирмингам. 950 лв са 400 паунда,
  По евтино е само в Шотландия но те там не виреят

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1467 Неутрално  Германските граждани идват да следавт медицина в Б-я, защото не ги приемат във ФРГ заради недостатъчен бал (лоши оценки от ср. образование).

  Много от тях са от фамилии на медици и съответно са длъжни и те да станат лекари. Така повелява вътренофамилния кодекс.

  В Плевен се разлафих с герм. идниец, чийто баща е медицински ас в Германия, както и с герм. турчин, натирен също да става лекар.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 282 Неутрално
 25. 25 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Българските уневерситети са кошове за отпъдъчни студенти. Полуграмотни, "натирени да стават лекари", както казва един съфорумник. Тези хора теглят и останалите надолу, защото преподавателят не може да раздели студентите на умни и тъпи. Тъпите трябва да се късат на изпити, но това не се случва, защото ще престанат да плащат. Тъжна история.

 26. 26 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ако идват заради евтинията, това нема да донесе никакви ползи за икономиката, а и за висшето образование. Също като евтиният туризъм, евтините имоти по курортите, евтината работна ръка, евтината българска продукция и т.н. Докато свързват България с думата "евтино", стандартът на живот ще е като в 3-тия свят.

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1676 Любопитно

  защо не четете
  гражданите от ЕС се обучават по реда за български граждани
  таксата им е еднаква като на българите, и на всичко държавата дава субсидия за обучението им

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  А,това е лошо ли?!

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Аха-а Англия наркотици няма и не ги продават на всеки ъгъл.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#15] от "Роси":

  С вашите дипллми само ще дращят по форумите как някой все им е виновен.

 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пропуска се главното - в деня на Брекзит ще се денонсират договорите за взаимно признаване на дипломите по медицина. Хем няма да има нови пакита, хем нашите "специалисти" ще минават през иглени уши за да работят там.

  roo
 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Не мога да разбера защо е този хленч, че идвали "отпадъчни студенти". За всеки влак си има пътници! Висшето образование си е индустрия, при това от изключително значение за малки и не толкава малки страни. Вижте какви кинти наливат Ирландия и Холандия, в опит да отхапят част от британската баница. България също трябва да инвестира ударно в подготовката на кадри и програми на английски език в редица специалности - от право и медицина до архитектура, точни науки и инженерни специалности.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  България е разположена на изключително статегическо място, в близост до бедни региони с растящо и жадно за качествено образование на ниски цени - Източна Европа, Близкия Изток, Северна Африка. Пазар с огромен потенциал на 2-3 часа път със самолет!

  Само се хвалим със стабилност, но защо не се опитаме да я "продаваме". С изключение на Гърция, няма друга държава в региона, която да предлага толкова стабилност калкото България. Правителството трябва съвсем сериозно да работи за и инвестира без мярка в привличането на изнесени центрове за обучение на водещи американски и британски университети.

  Страните от Залива и Китай вече имат 15-20 годишен опит в тази област. България, като европейска страна, е далеч по-привлекателно място за живеене и учене. Трябва ни качествено образование и ефективно брандиране. Привличането на водещи университети е начинът за развиване на цяла образователна индустрия, от която ще има полза и тукашния бизнес - нови разрабетки, ноухау, чуждестранни стажанти и квалифицирана работна ръка и т.н. Не са само магистралите и заводите за авточасти, трябва да се гледа в перспектива от 20-30 години напред.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Когато може да се печели от образование, защо да не се възползваме от тази възможност? Освен всичко друго, тези студенти ще бъдат завинаги свързани с България и ще милеят за нея. В САЩ случайно срещнахме две турски момчета, които следват в Техническия университет в София. Те ни се зарадваха като на сънародници, ние също им се зарадвахме, защото говореха на чист български език. Образованието създава връзки, приятелства, познанства за цял живот.

 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":

  Англичаните си плащат в Шотландия, за разлика от българите или другите европейци. Това че има чужди студенти у нас е може би най-добрата новина за нашето образование. Не виждам какво значение има, дали са бели, черни, сиви или оранжеви. Първо са икономически приход, да не кажа цяла индустрия, второ вдигат нивото и конкуренцията в самия ВУЗ. Понякога ме учудва, огромния негативизъм който имаме към всеки успех в Държавата. Може би имаме 100 Нобелови лауреати и за това трябва само богоизбрани студенти да идват... Пътят нагоре винаги започва с малки стъпки, важно е посоката да е вярна и хората да са позитивни и задружни.

 36. 36 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Интересно, на какъв език им преподават?

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":Само да не се купуват евтино дипломи
  >>> Имах трима гръцки студенти преди едно 30 години. Пошегувах се, че ако ги пусна( не бяха от най- добрите...), очаквам бутилка узо. Те пък ми я донесоха след хепиенда.
  Казвам я вземете си я, че ще ви скъсам ..Още не е късно.

 38. 38 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Скоро не само студенти ще идват тук. Взривяващите се варвари, както и лавинообразно увеличаващата се престъпност в родните им страни, ще насочи милиони западноевропейци на Изток. Тези, които ги виждате по селата са началото, но причината е същата.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 39. 39 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  +++++++++++++++

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Така фрустрирано каканижеха и умни люди от савецките савети...
  В эрата на бесплатно образование.

  Каква ли бе причината?

  До коментар [#25] от "victor_victim":

  Българските уневерситети са кошове за отпъдъчни студенти.

  Полуграмотни, "натирени да стават лекари", както казва един съфорумник. Тези хора теглят и останалите надолу, защото преподавателят не може да раздели студентите на умни и тъпи. Тъпите трябва да се късат на изпити, но това не се случва, защото ще престанат да плащат. Тъжна история.

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":Англичаните си плащат в Шотландия, за разлика от българите или другите европейци. Това че има чужди студенти у нас е може би най-добрата новина за нашето образование. Не виждам какво значение има, дали са бели, черни, сиви или оранжеви. Първо са икономически приход, да не кажа цяла индустрия, второ вдигат нивото и конкуренцията в самия ВУЗ. Понякога ме учудва, огромния негативизъм който имаме към всеки успех в Държавата. Може би имаме 100 Нобелови лауреати и за това трябва само богоизбрани студенти да идват... Пътят нагоре винаги започва с малки стъпки, важно е посоката да е вярна и хората да са позитивни и задружни.
  —цитат от коментар 35 на stoiank


  Какво ниво вдигат пък негрите студенти?Бил съм в едно общежитие с негри,които учеха медицина- по цял ден се шляеха,а техен колега каза,че си нямали и елементарно понятие от учебните дисциплини,но ги пускали в по-горен курс,защото плащали високи такси.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е. Дано стане.

  В САЩ има изобилие от образователни курсове технически.
  Както и хумантитарни... чак смешни.

  И в БГ имаше...
  Десетки години имаше Министерство за Просвета и култура,
  но когато интерционални номенеклатурци счупиха оковите на
  атикапитализъма си, и на антитеизъма, "Просветата" изчезна.

  Прост съм. Прост си.
  Вий сте прости.
  Строй се да се разберем...

  До коментар [#34] от "proza":

  Когато може да се печели от образование, защо да не се възползваме от тази възможност? Освен всичко друго, тези студенти ще бъдат завинаги свързани с България и ще милеят за нея. В САЩ случайно срещнахме две турски момчета, които следват в Техническия университет в София. Те ни се зарадваха като на сънародници, ние също им се зарадвахме, защото говореха на чист български език. Образованието създава връзки, приятелства, познанства за цял живот.

 43. 43 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Колкото са повече студентите, толкова скъсването на изпит на част от тях, ще има по-малка финансова тежест. Отделно, за "купените" изпити вина има академичното ръководство. Тарикати винаги ще има, колкото са по-обективни критериите толкова по-трудно би ставало. И технологиите помагат много, не е сложно да има софтуер за разпознаване на преписвачи, не е трудно всяка писмена задача да се подава онлайн и да се пази в архив, не е трудно всички лекции да са качени онлайн и т.н. Вярно важни са хората, но понякога трябва и малко побутване. Колкото и хубаво да ти е дупето, ако видиш че само с него не минаваш или ще се промениш или ще смениш мястото.

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Стая в общежитие в ЮК е над 100 паунда на седмица. В България е сигурно около 100 лева месечно. Таксата за следване е 9000 паунда годишно. У нас мисля, че е около 2500 лева. Нормално е тези, които са притеснени финансово да търсят алтернативи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":

  Шотландия е прекрасна страна за учене. Таксите се поемат от държавата, а и уверситетите в Единбург и Глазгоу са в топ класациите. Лошото е, че в последните години рязко вдигнаха изискванията за прием на български ученици. Общо взето ти трябва 6.00 диплома от СМГ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Проблемът в САЩ е да влезеш през стъргалото на конкурса, не парите, всяка банка ще ти даде заем ако си студент медицина защото парите след това са сериозни. Средният студент медицина завършва със 190 хиляди долара дълг, но например анестезиолог в провинциална болница след 5 години стаж е с доходи над 300 хиляди годишно, за неврохирурзите не коментирам, а най-високо заработващи статистически са окулистите с магазините им за очила към кабинетите.
  В един от партньорските медицински университети в Пекин има стотина американски мюсюлмани и маса пакистанци които не могат да влезат в изброените от теб медицински учебни заведения. Четири години учат на английски с интензивен китайски като предмет, на петата година преминават изцяло на китайски за да изкарат стажа в болницата и държавния изпит. Проблемът е след това, китайците не ги искат да практикуват там, в САЩ трябва да държат общия квалификационен изпит за да могат да изкарат трите години стаж в болница (който следва четирите години обучение след завършване на бакалавърското образование) , а на пакистанците не им се ходи в Пакистан , че и армия ги чака, и подкупи трябва да се дават.

 47. 47 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Толкова невежество? Гот било да дойдат пакита, да им вземем кинтите и да заобичат БГ-то??? Къде живеете? В точно този момент медицинските университети, в името на тези"кинти", замижават с двете очи и пускат дебили да си влачат изпитите по 5 години, да се явяват безброй пъти и най накрая да ги изритват с фиктивна диплома. Не стига това, ами се нарушават правата на българските студенти, като се формират ненормално големи групи, за да се освободи място за нови "касички". И всички са доволни, щото взимат едни много закръглени допълнителни доходи. Преди време първи се усетиха турците и спряха да признават нашите "ментета". Та така...

  roo
 48. 48 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Таксите май са ги преувеличили наистина. Колкото до качеството на обучение, въпросът е сложен. Каквито студентите - такива и преподавателите, колкото и странно да звучи. На много места целият процес е просто халтура. Едните взимат пари, другите си купуват (изплащат за няколко години) дипломи. Имам съвсем кратък опит от преди доста години (като преподавател), но все пак опит от първа ръка (водех два курса на студенти в НБУ един семестър). Картинката е тъжна. В групи от по двайсет и няколко души се намират не повече от 2-3 индивида, които проявяват интерес. Тези с някаква база. Огромното мнозинство е с изключително ниско ниво. Нейсе. Не бях тогава толкова циничен, а идеалист. Промених си първоначалните планове и им отделих три лекции за припомняне (ако някога изобщо са знаели, а би трябвало) на основни неща. За да могат да зацепят същината на това, което следва по програма. Никога не бих се занимавал повече с такава дейност. Предполагам, че тези, на които това им е основната работа и я вършат с години, накрая обръгват и се примиряват. Никакво качество не ги интересува. Каквито и да са били в наàлото.

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2221 Любопитно

  Няма лошо. Само да не се купуват евтино дипломи. Това ще бъде разрушаващо...
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Как мислите, сега дали се купуват? (Ако не дипломи като цяло, дали се купуват изпити?)

  Кое надделява: Дали корупцията в нашето висше образование привлича чуждестранните студенти, които избират да учат у нас, или понижения авторитет на българското образование ги отблъсква?

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Преди време първи се усетиха турците и спряха да признават нашите "ментета". Та така...
  —цитат от коментар 47 на babyroo


  Гръцките и британските студенти у нас вероятно разчитат, че българските дипломи ще продължат да се признават независимо от корупцията в нашето висше образование, просто защото България е в ЕС. Само че след Брексит Великобритания може и да престане да признава нашите дипломи. Което ще удари по всички - най-вече по българите (понеже те най-вече завършват висше образование в България).

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Преди македонските студенти бяха най-много. Сега дори не се споменават. Изчезнаха, по неизвестни за мен причини. Българските университети да не са открили филиали в Македония?

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2221 Весело

  До коментар [#21] от "padrino":Шотландия е прекрасна страна за учене. Таксите се поемат от държавата, а и уверситетите в Единбург и Глазгоу са в топ класациите. Лошото е, че в последните години рязко вдигнаха изискванията за прием на български ученици. Общо взето ти трябва 6.00 диплома от СМГ.
  —цитат от коментар 45 на tribiri


  Така се поддържа ниво в топ-класациите!

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#50] от "plamen_b":

  Лоша картина. Българското висше образование от 1936 е имало качеството, позволило договор за признаване на дипломите с ланд Бавария, и дори инженери, които разбраха това и емигрираха през 1970 се възползваха от този документ (впоследствие признатите от Бавария дипломи се признаваха от всички провиции на Западна Германия).

 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#50] от "plamen_b":

  Лоша картина. Българското висше образование от 1936 е имало качеството, позволило договор за признаване на дипломите с ланд Бавария, и дори инженери, които разбраха това и емигрираха през 1970 се възползваха от този документ (впоследствие признатите от Бавария дипломи се признаваха от всички провиции на Западна Германия).

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#37] от "тулса":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#32] от "c.b.o.":

  Разсъждаваш като млад елен! Обучението в университет не е като да се научиш да караш кола. Първо трябва да има база в главата, определен минимум знания, а тях ги няма. Второ - успеваемостта не трябва да е свързана със заплащането, по този начин лузърите се явяват по 15-20 пъти на един изпит, само и само да не прекъснат. Това е унизително и за преподавателите, и за съвестните студенти. Специално преподавателите са под натиск да не късат, защото от това им зависят заплатите. Процъфтява и нелегалния бизнес с изпити. Откъдето и да го погледнеш, дори и от твоята "бизнес" гледна точка, тъпите нямат място в университета.

 57. 57 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#15] от "Роси":
  ще работят по специалността си като лекари или зъболекари или фармацевти, както хилядите българи с такива специалности в Европа:)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 58. 58 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":Аха-а Англия наркотици няма и не ги продават на всеки ъгъл.
  —цитат от коментар 29 на yanne


  Милюционерче, гледал си ти Англията през крив макарон. Пък и да си бил там като ви знам какви полиглоти сте начело с вожда си, та ми е ясно колко си вденал нещо.

 59. 59 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":ще работят по специалността си като лекари или зъболекари или фармацевти, както хилядите българи с такива специалности в Европа:)
  —цитат от коментар 57 на KLINGON


  Ще работят работа , която завършилите техните университети не искат. Публична тайна е че такива хора ходят в Източна Европа щото не са достатъчно добри да влязат в западен университет и работодателите го имат предвид като ги оценяват .

 60. 60 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#57] от "KLINGON":

  Ще работят помощници на помощника на лекаря, зъболекаря или фармацевта. Ще обслужват най-бедните в гета и по най-ниските медицински осигуровки. Качеството на работата им ще е съответно на обучението - ниско!

 61. 61 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  Приемани са по опростена процедура без такси като чуждестранни студенти с правителствено решение, но вече би вече то не е действащо. А като чужденци трябва да плащат много.

 62. 62 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Таксите май са ги преувеличили наистина. Колкото до качеството на обучение, въпросът е сложен. Каквито студентите - такива и преподавателите, колкото и странно да звучи. На много места целият процес е просто халтура. Едните взимат пари, другите си купуват (изплащат за няколко години) дипломи. Имам съвсем кратък опит от преди доста години (като преподавател), но все пак опит от първа ръка (водех два курса на студенти в НБУ един семестър). Картинката е тъжна. В групи от по двайсет и няколко души се намират не повече от 2-3 индивида, които проявяват интерес. Тези с някаква база. Огромното мнозинство е с изключително ниско ниво. Нейсе. Не бях тогава толкова циничен, а идеалист. Промених си първоначалните планове и им отделих три лекции за припомняне (ако някога изобщо са знаели, а би трябвало) на основни неща. За да могат да зацепят същината на това, което следва по програма. Никога не бих се занимавал повече с такава дейност. Предполагам, че тези, на които това им е основната работа и я вършат с години, накрая обръгват и се примиряват. Никакво качество не ги интересува. Каквито и да са били в наàлото.
  —цитат от коментар 48 на Vili Jambov


  Абе аз също съп преподавал специализирани курсове в америка на английски и на испански. Трябва да ти кажа че спящите са много. Това е което дразни. Когато проявяват интерес (повечето от латинска америка) е забавно. Затова твърдо не желая да провеждам курсове на големи групи. Компаниите ги пращат на специализации и те идват повече на ваканция нежели да учат.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 63. 63 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мавродинов":

  Медицина например на английски.

 64. 64 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  по лошото е , че при изхарчени стотици милиони държавна издръжка ,особено медицинските университети ,не могат да ни произведат дори 100 доктора ,оставащи в страната , а сметката е платена от данъкоплатеца , който ги издържа и им плаща по 25 години обучения ,издръжка ,здравни осигуровки ,срещу нищо , те не са забили и един пирон за тази държава и заминават и след това нищо хубаво не казват за България , била изостанала страна ,ами изостанала ,защото учи такива хубавци и безхаберно ги пуска по света , да си плащат данъците там .

 65. 65 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 892 Неутрално

  ЕМЕС

  Чуждите студенти се увеличават,
  интересно е, какво те ще научават?
  Тези, гдето ще им преподават,
  и те имат нужда да се обучават!

 66. 66 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Повечето идват, защото изискванията са занижени и образователен ценз се взима сравнително лесно. Респективно и нивото на образование не е достатъчно добро, но си тръгваш с тапия.

 67. 67 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Едва ли ще научат нещо тука! Какво по-добро доказателство че висшето образование си е просто една далавера!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 68. 68 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това е прекалено позитивна статия за БГ. Дневник, публикуваите нещо негативно за баланс.

 69. 69 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А Домус Ага се оплаква от липса на кадри.
  То кадри има, ама роби няма. За такива "бизнесмени", като Домус Паша/Ага.
  Тая държава няя да са опрай никога, но пък поне ще видя началото на края и в моя живот.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 70. 70 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#4] от "Славейко":
  “Едни британски студенти .... с чаршафи, чалми, цвят на кожата тъмношоколадов”
  ——
  За наште учебни заведения ... да им вземат кръвна проба на кандидат— студентите и само на тия със синя кръф да се позволява да си показват рудословното дръво

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 71. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":


  “можеш да си платиш изпита. Кръчми и курви в студентски град - колкото искаш. Евтини, разнообразни и достъпни наркотици.”

  ——
  Това доктор го казва, предполагам

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 72. 72 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#25] от "victor_victim":


  “Българските уневерситети са кошове за отпъдъчни студенти. ”
  ——
  ...които генерират около $150 милиона на година само в такси, ако са верни числата на статията. Ваша милост кво елитно школо е завършил?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 73. 73 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":


  “Ако с тези дипломи стават за работа - няма лошо.”
  ——
  Щом си плащат ! “няма лошо “... а иначе ме съмнява, че това е отмъщението на въшката ... пращаме им ги обратно да ... лекуват на място

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 74. 74 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#34] от "proza":


  “говореха на чист български език.”
  ——
  Много трогателна история... чак се просълзих от умиление.Само що не сте си говорили на турски ( па дори и на недобър)? ... ей къде е Турция ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Повечето идват, защото изискванията са занижени и образователен ценз се взима сравнително лесно. Респективно и нивото на образование не е достатъчно добро, но си тръгваш с тапия.
  —цитат от коментар 66 на Niraah


  Остава да обясниш защо при това "лошо ниво" цели курсове медици ги назначават веднага след завършването например в Германия? Лично познавам такива.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Защото тамошните завършили ги изцеждат от перфекционизъм дотолкова ,че от 100 завършили 8 0 се отказват и не почват като медици , та затова нямат и назначават нашите .

 77. 77 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Едни британски студенти .... с чаршафи, чалми, цвят на кожата тъмношоколадов - в най-добрия случай от Южна Индия, където инглиш си е лингва франка... В по-лошите са си с чаршафите и шалварите. Разходете се около МА в София и ще ги видите, британци ли не бяха
  —цитат от коментар 4 на Славейко


  Прав си.Белите британци имат далеч по приоритетни интереси в България.
  За максимум месец на Слънчев бряг изучават занаята -как да стана доживотно пациент на британските пакита учили в БГ .
  Ако тоновете алкохол,бело и срамни болести не стигат за това,помагат си с ''балконинг''- това си е направо PhD в кариерата им.

 78. 78 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 683 Разстроено

  Чуждите студенти се увеличават, най-много са гърците и британците?!

  До коментар [#1] от "boevbisser":
  Не знаех, но новините са хубави - щом идват чужденци (идват, защото тук им е по-евтино!!!), има живот и надежда във висшето ни образование (това е "измамна реалност", тези студенти примерно медици няма да останат в България, за да те лекуват примерно!!!), колкото и да е поизостанало от това в западна Европа (в някои специалности все още има добри преподаватели - такива, които не могат или не искат да заминат навън и качеството е добро!).
  А сега, ако може, с 30 % да намалеят бройките за държавните поръчки в университетите - супер, тогава ще оцелеят не всички ВУЗ-ове - както е в момента, а по-добрите. (добре е да има конкуренция между университетите и да останат само качествените, които да бъдат финансирани от държавата, но друго по-притеснително е че намаляват бройката на нашите студенти от една страна демографски от друга мнного от зрелостниците предпочитат разбира се ако им е възможно да учат в чужбина!!!)

 79. 79 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Не, върши се трафик на хора. Другият канал е със "сини карти"

 80. 80 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Те са църни, на море не ходят. Сириозно. Само министърката на туризма не го знаеше - в Азия белотата е аристократичност, а на слънце стоят само простите дето не им пука как изглеждат. Еле па индийците, които в Ригведата още се казва че са арийци. Били са и такива.

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Любопитно

  [quote#59:"Rex"][/quote]
  А може би в реалността да има и други варианти. Съвсем теоретично, ако на работодателите им трябват кадри с определено образование, те ще са склонни да наемат хора с дипломи от по-източни университети, пред алтернативата да не наемат никого. Или пък да наемат някой с тамошна диплома, ама на толкова висока заплата, че да нямаш печалба. Да, цинично е, обаче образованието си има цена и понякога по-евтиното образование ти помага да си по-конкурентен пред работодателите. От другата страна стои емиграцията на кадрите и най-вече застаряването на Европа и нуждата от млади работни ръце, пък били те и с източноевропейско образование.
  В света (и икономиката му, а образованието е част от нея) има голям брой водещи мотиви на участващите в едно и също явление, та хайде да не съдим прибързано.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK