ЦИК санкционира ВМРО и Джамбазки след предизборна среща със синдиката на МВР около проблемите в Куклен

Архивна снимка от регистрация на евролистата на ВМРО в края на април

© Юлия Лазарова

Архивна снимка от регистрация на евролистата на ВМРО в края на априлЦентралната избирателна комисия (ЦИК) е решила късно снощи да санкционира партия ВМРО и водачът на евролистата на формацията Ангел Джамбазки заради нарушения на изборните закони при среща със синдикална организация на полицаите. Това се разбира от съобщение на сайта на ЦИК и на партия ВМРО във връзка с решението.


Решението е по сигнал на Съвета за електронни медии. Той идва след репортаж за среща на кандидатите за членове на Европейския парламент на ВМРО в централата на партията със синдикалната организация на Българските полицейски синдикати. Разговорът бил част от съвместна инициатива с европейски синдикални организации. В срещата е взел участие в качеството му на председател на Съвета за социално партньорство и заместник-министър на МВР.


В репортажа са коментирани събитията в Куклен, при които след битови скандали полицейски екип беше нападнат. По този повод водачът на евролистата Ангел Джамбазки сравнява реакцията на българската с брюкселската полиция при овладяване на улични безредици с използването на огнестрелно оръжие. В два от кадрите на репортажа е показано националното знаме, редом със знамето на Европейския съюз и партийното знаме на "ВМРО – БНД".
Централната избирателна комисия коментира, че репортажът от срещата "безспорно има характер на предизборен агитационен материал, тъй като е представен в рубрика "Евроизбори" на телевизия "Европа" и носи задължителния атрибут на предизборно послание". Комисията отбелязва, че според изборния кодекс изрично се забранява използването на герба и знамето на България в агитационни материали. "Едновременно с това призивът за използване на оръжие при овладяване на безредици може да бъде възприет като накърняващ добрите нрави", което също е нарушение на изборните правила, се посочва още в решението на комисията.


Заради това е взето и решение да се наложат санкции както на партията, така и на водача на евролистата.


"Въпросният материал е репортаж, заснет и изготвен от телевизионен екип на една от телевизиите. Това не е агитационен клип на партия ВМРО и не е изготвен от нас", обявиха в писмо до медиите от ВМРО. От там допълниха, че не отстъпват от заявената позиция за използване на огнестрелно оръжие, "въпреки че ЦИК използва правомощията си, за да ни репресира политически". Обвиняват ЦИК в изпълнение на политически поръчки и опит да се саботира дейността на партията.


От формацията застават зад думите на Джамбазки и отново заявяват подкрепа за идеята полицаите да могат по-свободно да ползват огнестрелно оръжие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK