Папа Фрациск: 30 г. след края на тоталитаризма, България трябва да се справи с нова зима

Папа Фрациск: 30 г. след края на тоталитаризма, България трябва да се справи с нова зима

© Alkis Konstantinidis, ReutersТрийсет години след края тоталитарния режим България е изправена пред последствията от емиграцията на повече от 2 млн. нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време подобно на много други страни трябва да се справи с нова зима – демографската, паднала като ледена завеса в голяма част от Европа заради намаляването на доверието в бъдещето. Това каза в словото си папа Франциск след срещата си с държавния глава Румен Радев. Двамата произнесоха слова на специална платформа, издигната близо до сградата на президента на площад "Атанас Буров".


Папата посочи предизвикателствата пред България, идващи от спада на раждаемостта в съчетание с миграцията, довели до обезлюдяването на много градове и села. Допълни и тези, идващи от мигрантския поток от хора, бягащи от войни или бедност. Той призова българите да не затварят очите, сърцето и ръката си към тези, "които чукат на вашите порти".


В словото си той специално отбеляза и личността на Атанас Буров, за когото каза, че е "понесъл строгостта на един режим, неприемащ свободата на мисълта". Буров умира в затвора в Пазарджик, след като е бил осъден от Народния съд, след това помилван и освободен. Заради това, че се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков през 1947 г., е интерниран, а после и изпратен в концентрационен лагер. Осъден на 20 г. затвор през 1952 г. по обвинения, че е работил за "събарянето и отслабването" на правителството, че през 1946 година е обещавал създаването на чужда военна база във Варна и че е подбуждал "други държави и обществени групи в чужбина" към враждебни действия срещу България.(Източник: Уикипедия)
Поздравявайки присъстващите на площада с "Христос воскресе", папа Франциск припомни, че България е място за срещи между различни етноси и цивилизации и земя с древни християнски корени.


Папата отбеляза специално това, че България е възприемана като толерантна към различните етноси и религии страна. Отбеляза специално ролята на светите братя Кирил и Методий. Пълния текст на словото му четете тук.


След словото си папата се отправи към Светия синод.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK