Словото на папата: Демографска зима се спусна като ледена завеса над Европа

Словото на папата: Демографска зима се спусна като ледена завеса над Европа

© Alkis Konstantinidis, ReutersВ първото си слово на българска земя папа Франциск говори за предизвикателствата пред България и цяла Европа - демографската криза и миграцията, съчетани с мигрантския поток от бягащи от глад и война хора. Подчерта, че България винаги е била известна с толерантността си към различните етноси и религии. Призова българите да не затварят очите и сърцата си за тези, които тропат на портите им. "Дневник" публикува цялото му слово, произнесено на площад "Атанас Буров". Текстът е от официалния сайт на Ватикана.


Уважаеми господин Президент,
Уважаеми господин Министър председател,
Уважаеми членове на дипломатическия корпус,
Уважаеми представители на българската държавност,
Скъпи братя и сестри,


Радвам се, че се съм в България, място на среща между различни култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток; земя с дълбоко захванати древни християнски корени, подхранващи призванието в полза на сближаването както на регионално ниво, така и с международната общност. Тук различията се считат за възможност, за богатство, при зачитане на специфичните особености, те не са причина за разногласия.
Поздравявам сърдечно държавните власти, като им изказвам благодарност за поканата, която ми отправиха да посетя България. Благодаря на господин Президента за любезните думи, с които се обърна към мен, посрещайки ме на този исторически площад, който носи името на българския държавник Атанас Буров, понесъл строгостта на един режим, неприемащ свободата на мисълта.


Отправям с почтителност моя поздрав към Негово Светейшество патриарх Неофит – с когото ще се срещна след малко, към митрополитите и епископите на Светия Синод и към всички вярващи на българската православна църква. Отправям сърдечен поздрав и към епископите, свещениците, монасите и монахините, и всички членове на католическата църква, които утвърждавам във вярата и окуражавам в техния всекидневен житейски път и християнско свидетелство.


Отправям сърдечен поздрав към християните на другите църковни общности, към членовете на еврейската общност и към верните на исляма; и преутвърждавам заедно с вас "силното убеждение, че истинските учения на религиите призовават да оставаме закотвени за ценностите на мира; да подкрепяме ценностите на взаимното опознаване, на човешкото братство и на общото съжителство" (Документ за човешкото братство, Абу Даби, 4 февруари 2019 ). Нека се възползваме от гостоприемството на българския народ, за да може всяка религия, призвана да насърчава хармония и съгласие, да спомага за развитието и израстването на такава култура и среда, изцяло пропити с уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните култури, реалности и традиции, и отричайки всяко насилие и принуда. По такъв начин ще бъдат победени онези, които с всички средства се стремят да манипулират и да се възползват с определени цели.


По стъпките на свети Йоан Павел ІІ и свети Йоан ХХІІІ


Моето днешно посещение възнамерява символично да се свърже с онова, което направи Свети Йоан Павел II през май 2002 г., и се провежда в признателния спомен за присъствието в София в продължение на близо едно десетилетие на тогавашния апостолически делегат монс. Анджело Джузепе Ронкали. Той винаги носеше в сърцето си чувства на благодарност и дълбоко уважение към вашия народ до такава степен, че винаги твърдеше, където и да се намираше, че неговият дом винаги ще бъде отворен за българския брат без значение дали той е католик или православен. (Проповед от 25 декември 1934). Свети Йоан ХХIII работи неуморно за насърчаването на братското сътрудничество между всички християни и с Втория Ватикански събор, свикан по негова инициатива, на който той ръководи само първата сесия, даде силен тласък и повлия на развитието на икуменическите отношения.


Именно по следата на тези благоприятни събития, от 1968 г. досега – тоест вече 50 години – официална българска делегация, съставена от най-високи граждански и църковни власти, всяка година идва на посещение във Ватикана, по случай празника на Светите Кирил и Методий. Те евангелизираха славянските народи и бяха в основата на развитието на техния език и култура, и най-вече на богати и трайни резултати на християнско свидетелство и святост.


Да бъдат благословени светите Кирил и Методий, съпокровители на Европа, които със своите молитви, със своята мисъл и със своя задружен апостолски труд, остават пример за нас и след повече от хилядолетие продължават да са вдъхновители на плодотворен диалог, на хармония, на братска среща между църквите, държавите и народите! Нека техният сияен пример да има много последователи, дори и в наши дни, и да създава нови пътища на мир и съгласие!


Предизвикателствата пред България


Сега, в този исторически момент, 30 години след края на тоталитарния режим, който възпрепятстваше свободата и инициативите, България трябва да се справя с последиците на емиграцията, през последните десетилетия, на повече от два милиона нейни съграждани, напуснали страната в търсене на нови възможности за работа. В същото време България – както и редица други страни от стария континент – трябва да държи сметка за онова, което може да се нарече нова зима: демографската, паднала като ледена завеса над голяма част от Европа, последица от намаленото доверие в бъдещето. Следователно спадът на ражданията, който се прибавя към интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяването и напускането на много села и градове. Освен това България трябва да се справя и с явлението на онези, които искат да влезнат в страната, за да избягат от войни и конфликти, или от бедност, и се стремят да стигнат по всякакъв начин до по-богатите региони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществувание или просто сигурен подслон.


Уважаеми господин Президент,


запознат съм с усилията, с които управниците на страната вече години наред се стремят да създават условия, при които, най-вече младите хора, да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви окуража да продължавате по този път, да полагате всякакви усилия за създаване на благоприятни условия, за да могат младежите да инвестират свежата си енергия и да програмират личното си и семейно бъдеще, намирайки в родината си условията, които ще им позволят достоен живот. А вас, запознати с драмата на емиграцията, си позволявам да посъветвам, според вашата традиция, да не затваряте очите, сърцата и ръцете пред онези, които чукат на вратата.


България: мост между изтока и запада


Вашата страна винаги се е отличавала като мост между изтока и запада, способна да благоприятства за срещата между различните култури, етноси, общества и религии, които от векове мирно съжителстват тук. Развитието на България, било то икономическо или гражданско, непременно преминава през признаването и оценяването на тази нейна специфична характеристика. Нека тази земя, граничеща с голямата река Дунав и с бреговете на Черно море, станала плодотворна благодарение на смирения труд на редица поколения и отворена към културния и търговски обмен, интегрирана към Европейския съюз и към солидните връзки с Русия и Турция, да може да предложи на своите чеда надеждно бъдеще.


Нека Господ благослови България, нека я съхрани мирна и гостоприемна, и я направи преуспяваща и щастлива!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  Тая реч все едно коминтерна, ООН (комисаря по бежанците) и ЕС комисията в текущия му вид са я писали. :)

  Тоя ептен го обърна на политика. А уж било добре църквата да бъде разделена от държавата. :)

 3. 3 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Разбирате ли, защо сме хладни към папата? Та той ни призовава да отворим вратите за исляма. Ние вече сме го преживели това, но тогава вратите бяха разбити.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":


  До коментар [#2] от "realguru":

  Светъл човек ,обичащ хората. БОГ е любов , а вас ви ви движи омразата...

 5. 5 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Сравнете утопичните глупости на папата с позицията на БПЦ:

  "Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие. Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините. Битката с последствията, ако не бъдат отстранени причините за явлението, е обречена"

  "Считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци. За тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава"

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  Интересно ако тая реч е прочете в католическа Полша дали ще го освиркват? ;)

 7. 7 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Самосъхранението не е омраза, но самоубийството е тежък грях.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 8. 8 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Боже и този ли след Меркел и анонимните европейските бюрократи се опитва да ни зарибява да приемаме мигранти.

  Абсолютно съм против както и 95% от българите срещу подобни идеи. Нека да се поучат от Орбан какво се казва мерси срещу демографските проблеми.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ако той е папата-бащата,коя е майката-Богородица ли?

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  ЦИТАТ : "Демографска зима се спусна като ледена завеса над Европа"
  ... заради несигурноста в бъдещето на семействата - плод на неолибертарианските дивотии за конкуренция и свободен пазар
  = това Папата също го каза и аз ви го казах хиляда пъти = без сигурно работно място и за двамата родители деца няма да има !!!
  Конституцията също гарантира ПРАВО на ТРУД на ВСЕКИ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Забрави джендърите и иранските травестити

 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  :Светъл човек ,обичащ хората. БОГ е любов , а вас ви ви движи омразата...
  —цитат от коментар 4 на hodounski


  Либерастки глупости!!!Едно е да обичаш хората,съвсем друго е да ги пуснеш в къщата си,да се хранят от хладилника ти,да спят на леглото ти,и бъркат в портфейла.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Иди до Италия и виж за какво става дума. Паркове, градинки са пълни с африканци които по цял ден седят там на огромни тумби и се чудят какво престъпление да направят.

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Правото на труд искате да превърнете в задължение, но правото на достойно възнаграждение - привилегия, не за всеки.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Разстроено

  До коментар [#7] от "Мизийски":

  Като гоните младите от България с омразата си и ретроградния си патриотизъм се самоубивате

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Нека първо си върнем българите, които напуснаха нашата държава в търсене на условия за реализация и живот!
  България няма финансовата възможност да решава глобалния проблем с мигрантите.
  Нека Ватикана ,Германия и Франция(като богати държави !)се погрижат за търсещите по-добър живот.
  Мигрантите едва ли ще го намерят точно в България!

 19. 19 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 504 Неутрално

  От Демографската зима се възползва руската мечка, свикнала на студ.
  Новите опорни точки, идващи от Русия, са "БСП за Европа!". Защото на Русия и трябват троянски коне в Европарламента. Никой ли не забелязва как Турски поток си продължава към Европа в съчетание с рязката промяна в посланията на БСП по митингите им и медиите, че са най-големите поддръжници на Европа. И всичко това под плахия поглед на така наречения премиер, който отвори в последно време вратите на властта за масовото навлизане на руски мекерета.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":Правото на труд искате да превърнете в задължение, но правото на достойно възнаграждение - привилегия, не за всеки.
  —цитат от коментар 16 на Боян Таксиров


  Папата наблегна на "БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА" !!!
  Да си безработен не е добро бъдеще ... и за това няма деца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Ако той е папата-бащата,коя е майката-Богородица ли?
  —цитат от коментар 9 на Сд


  Получаваш вербален "златен скункс" за най-примитивен въпрос. Разбираемо е, когато се включвате да хейтите по политически фигури и събития, но не бихте ли огли поне по такова знаково посещение да запазите "умните" си мисли за вас самите??

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 23. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Папата да си хваща самолетчето и да ходи да ръси болшевишките си глупости другаде. Аман от лява пропаганда!!!

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Весело

  Сичкото мразилка на балабатума!!!😂😂😂
  Прости им Господи, толкова си могат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "...подкрепяме ценностите на взаимното опознаване, на човешкото братство и на общото съжителство" (Документ за човешкото братство, Абу Даби, 4 февруари 2019 ) "

  Взаимното опознаване вече е факт- обявиха ни джихад, атентати, терор и убиха безпричинно безброй мирни европейци християни.
  Когато се заговори за "свобода, равенство и братство" знаем от историята, че иде гилотината и комунистическите убийства, грабежи и концлагери, вкл. убийства на християнски свещенници.
  Що се отнася до "общото съжителство" с всеки азиатец, африканец и др., решили незаконно да нарушат границата на България, лично аз съм против !

 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":


  Сичкото мразилка на балабатума!!!😂😂😂Прости им Господи, толкова си могат.
  —цитат от коментар 24 на DDR


  Я пишмандемократ болшевик се моли на господ. :-) Катарзис!!! Чудо!!!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Папата има ли деца?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  То верно наскоро 26 бр крастави се отчетоха с по 1200 евро, ама не щяли да оправят нашия генофонд, ами френския

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7434511

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#21] от "dark'star":

  За кви деца си се разбълнувал :))

  Папата казва - хората търсят работа в чужбина, НЯМА ДЕЦА, затова пускайте мигрантите, те са вашето спасение.

  НЕ е ли очевидно?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  А Меркел и Макрон деца кога?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  Никога.

  И кво?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Папата каза, че демографската криза е вследствие загубата на вярата в бъдещето.
  Айде да не си тълкуваме 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#26] от "xox55541929":

  Нали знаеш какво е казал Иисус за катарзиса?
  Е, след като знаеш, помоли се за опрощение заради сквернословният ти коментар.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  А загубата на вяра в бъдещето откъде идва?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Бъдете непредубедени и чуйте словото :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#37] от "кокошката":

  Все ми е едно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боян Таксиров":

  Абе все ти е едно, защото си ги виждал само по филмите, ама ако трябва да заживееш с тях друга песен ще пееш. Представи си цигани, ама в десета степен по- примитивни..

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":Таксиров, ти искаш ли негри и араби да се мотаят из София?
  —цитат от коментар 37 на кокошката


  Това ли е най-важното в днешния ден?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#40] от "кокошката":

  Виждал съм ги в Европа.
  Не са по примитивни от мутрите по селата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Освен това България трябва да се справя и с явлението на онези, които искат да влезнат в страната, за да избягат от войни и конфликти, или от бедност, и се стремят да стигнат по всякакъв начин до по-богатите региони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществувание или просто сигурен подслон.

  Това не е наше предизвикателство, това е на Соросо и компания.
  Ние не искаме хора, които не сме канили.
  Стига политика, наслушахме се на Меркел, а Европа още не може да се справи с глупостите, които направи.

  Нека Господ благослови България, нека я съхрани мирна и гостоприемна, и я направи преуспяваща и щастлива!

  С последното съм съгласен, но гостоприемна за тези, които идват с добро и по нормалния начин.


 45. 45 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ей аман бе! Тоя все едно е сложен на това място от Сорос. Навсякъде където иде първата му работа е да каже, че трябва да се пълним с арабели и негри. Нещастник.

 46. 46 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  "Меркел и Макрон деца кога?"

  Списъкът не е пълен, да добавя още:
  холандският премиер Марк Рюте, шведският премиер Стефан Лофвен, премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, шотландският първи министър Никола Стърджън, британската Мей, Юнкер Ишиаса, ...

 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Освен това България трябва да се справя и с явлението на онези, които искат да влезнат в страната, за да избягат от войни и конфликти, или от бедност, и се стремят да стигнат по всякакъв начин до по-богатите региони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществувание или просто сигурен подслон.Това не е наше предизвикателство, това е на Соросо и компания.Ние не искаме хора, които не сме канили.Стига политика, наслушахме се на Меркел, а Европа още не може да се справи с глупостите, които направи.Нека Господ благослови България, нека я съхрани мирна и гостоприемна, и я направи преуспяваща и щастлива!С последното съм съгласен, но гостоприемна за тези, които идват с добро и по нормалния начин.
  —цитат от коментар 44 на НеКой


  А какво да каже? Папата по дефиниция трябва да каже думи на милосърдие, милост, благост.

 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Надушили са глобалистите слаба национална имунна система !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Превод:
  Правете деца! Ако не правите.... в природата празно няма.
  Сега ви чукат по вратата .... после ще чукат.... /по Гиньо Ганев/

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 50. 50 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  И как точно ще ни спасят? Мнозинството от тях са на помощи по Западна европа. Понеже малко имаме да хрантутим та да вземем още... Да не говорим за другите проблеми, които произтичат от приемането на тая сган.

 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#49] от "the_flea":

  Кого ще чукат, ако няма кого?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 52. 52 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#45] от "netolerast":

  Ми гледах в едно предаване един от кардиналите, които са го избрали.
  Каза, че били решили за първи път папата да не е европеец, както и да е йезуит.
  За такива решения явно е имало яко лобиране.
  Съчетано естествено с буйни парични потоци.
  А както знаем Ватикана хич не обича звъна на монетите.

 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#50] от "netolerast":

  Честно казано не знам, но след като няма деца, кой ще работи?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 54. 54 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":

  Той е казвал вече, сигурно и тук ще го каже, че не трябва да има и огради между страните.
  Това пак ли по протокол трябва да го каже...

 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#21] от "dark'star":За кви деца си се разбълнувал :))Папата казва - хората търсят работа в чужбина, НЯМА ДЕЦА, затова пускайте мигрантите, те са вашето спасение.НЕ е ли очевидно?
  —цитат от коментар 31 на Боян Таксиров


  От какво точно ще ни спасяват имигрантите от Азия и Африка?Те искат да им дада високи социални помощи,което ще лиши от средства българите,а и имат високи нива на престъпност.Това е все едно да пуснеш вълк в стадо овце,за да ги спасавял.

 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":Той е казвал вече, сигурно и тук ще го каже, че не трябва да има и огради между страните.Това пак ли по протокол трябва да го каже...
  —цитат от коментар 54 на НеКой


  Принципно това е една права мисъл. Само, че ти и останалите форумни юнаци много буквално вземате нещата, та не усещате дълбокия смисъл.

 57. 57 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#53] от "Боян Таксиров"
  Еми определено не те... След като никъде по Европа не работят защо мислиш, че тук ще почнат? Ако ги няма поне няма да товарят допълнително всички системи и да създават проблеми. Има и държави с по-малко население от България и някак си съществуват.

 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":

  НЕ знам, може и да си прав.
  Балиго.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 59. 59 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":

  Политиката не е негова работа, моля.
  Ние не искаме войни и без да ни го казва папата.
  Не искаме и да ни пращат мигранти обаче, от нелегалните.

 60. 60 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#22] от "tolkoli":

  ... вие имате сериозна претенция за "скунса" с това "знаково посещение"... таааа, за какво е "знак" ще сведете ли за нас, несведующите...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#53] от "Боян Таксиров":

  Ти ще работиш.😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#52] от "НеКой":

  Напълно е възможно. Не е нормално да си папа и да правиш всичко възможно да унищожиш собствената си религия.

 63. 63 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":Политиката не е негова работа, моля.Ние не искаме войни и без да ни го казва папата.Не искаме и да ни пращат мигранти обаче, от нелегалните.
  —цитат от коментар 59 на НеКой


  Кой пък ти праща на тебе мигранти? Казвал съм и ще повторя, държавната поддръжка за мигрант е 40 лева. Т.е. никой от тях не иска да остава в БГ.

 64. 64 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#61] от "DDR":

  Може, но не и в България.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 65. 65 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#61] от "DDR":Може, но не и в България.
  —цитат от коментар 64 на Боян Таксиров


  Що не в БГ?

 66. 66 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#65] от "von_seeckt":

  Щото не ме устройва по никакъв начин.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Любопитно

  До коментар [#20] от "Ivan Rachev":

  Вашите лидери продават български паспорти и и превозват имигранти

 68. 68 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":

  4 лв. трябва да стане. Не съм длъжен да храня тарикатите на Африка и Азия.

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":НЕ знам, може и да си прав. Балиго.
  —цитат от коментар 58 на Боян Таксиров


  Имай предвид,че все повече роботизацията ще навлиза в производството така че няма да е необходима толкова работна ръка.Особено пък нискоквалифицирана.А квалифицираните емигранти не бягат през границите.

 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  До коментар [#64] от "Боян Таксиров":

  Където и да си, все ще работиш за големите корпорации, за някой местен олигарх или чорбаджия. Много ще ми е интересно, как ще си преглътнеш....ъъъъ...айде да го наречеме конфликта на идеите които изповядваш, когато започнеш, да речеме работа в Германия за някоя корпорация. 😂😂😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Ами да. И аз не мисля, че е проблем българите да станат по малко. Е, в един момент няма да има кой да плаща пенсии, но след това нещата ще се уравновесят.

  евентуално....

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 72. 72 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Ами да. И аз не мисля, че е проблем българите да станат по малко. Е, в един момент няма да има кой да плаща пенсии, но след това нещата ще се уравновесят.евентуално....
  —цитат от коментар 71 на Боян Таксиров


  По-малко хора означава по-малко потенциални работници,което води до повишаване на заплатите,по-ниска престъпност,по-малко коли по улиците,по-достъпни цени на жилища.Все положителни неща/освен ако не си някой рентиер/.

 73. 73 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Любопитно

  Защо папата не посети размирната Шри Ланка след като загинаха толкова много християни УБИТИ без да имат някаква вина?
  Защо идва тук където е сигурно и където ние се борим за този мир, който сме постигнали?

 74. 74 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Еретикът призовава да компенсираме спадът в раждаемостта с внос на негри и мюсюлмани!
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  ... еретик вика "дръжте еретика"... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 75. 75 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#70] от "DDR":

  Ами едното не пречи на другото. С парите, които ще получавам, ще финансирам начин на живот, който отговаря на идеите ми, както и ще търся възможности за финансова независимост - собствени проекти, борсови спекулации и т.н. Все още не печеля кой знае колко на борсите, но вече престанах да губя, благодарение на психически и емоционален тренинг.

  Т.е. използвай силата на "врага" срещу него - похват от Айкидо :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 76. 76 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan Rachev":
  Кво се правите на росна китка ве, нали вашите патриоти ги снабдяват с паспорти на кило!
  Кафяви боклуци, по гнусни сте и от Цецка стругарката.

 77. 77 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan Rachev":Кво се правите на росна китка ве, нали вашите патриоти ги снабдяват с паспорти на кило! Кафяви боклуци, по гнусни сте и от Цецка стругарката.
  —цитат от коментар 76 на doo08488440


  Гледай сега,тук пишат,общо взето,интелигентни хора и не е място да се плещят простотии.Защото,имаш ли ФАКТИ,че на араби,негри и азиатци някой е "раздавал паспорти на кило"?

 78. 78 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#75] от "Боян Таксиров":

  Това, като си го написал, говори много зле за принципите ти. Борсови спекулации —без коментар, пари от зплата, които пари са малка чадт от награбеното от олигарсите —безценно....😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 79. 79 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#72:"Мусаши"][/quote]

  По-малко хора означава по-малко потенциални работници,което води до повишаване на заплатите,по-ниска престъпност,по-малко коли по улиците,по-достъпни цени на жилища.Все положителни неща/освен ако не си някой рентиер/.

  При едно условие - че сме затворена система тип Северна Корея. Но пък ще трябва голяма армия....което няма как да стане. Не, че СК е цъфнала...


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 80. 80 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боян Таксиров":

  има хубава природа.

 81. 81 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Ей аман бе! Тоя все едно е сложен на това място от Сорос.
  —цитат от коментар 45 на netolerast


  Чето туй се знае отдавна

  https://newspunch.com/wikileaks-soros-vatican-coup/

 82. 82 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#78] от "DDR":

  Нека се самоцитирам:

  Т.е. използвай силата на "врага" срещу него - похват от Айкидо :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 83. 83 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#82] от "Боян Таксиров":

  Ок, за мен си ми ясен в принципите си. Безпринципен. Лек ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 84. 84 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  абе друго си е Гундяев да ни посети 🤣
  ммм, паспортиотите, братя българе 🤣

 85. 85 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#83] от "DDR":

  Напротив, винаги верен на принципите си, независимо в каква среда :)

  Лек ден и на теб.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 86. 86 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#84] от "doo08488440":

  "...Гундяев..."

  Е ма недейте така- та той е живият светия на контрабандистите на цигари
  ;-)

 87. 87 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":Никога.И кво?
  —цитат от коментар 33 на Боян Таксиров


  Как кво?

  Ялова история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 88. 88 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#87] от "Wornoxmaniak":

  НЕ знам за теб, но аз нямам проблем с това.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 89. 89 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#47] от "von_seeckt": А какво да каже? Папата по дефиниция трябва да каже думи на милосърдие, милост, благост.

  Да. Влиза му в "длъжностната характеристика". Но въпросът е доста деликатен. Словото му като цяло е много ласкаво за България, но включването точно на този проблем е грешка. Пак казвам - въпросът е деликатен. Подобни внушения могат да се тълкуват като политическо вмешателство. Нещо, което вече със сигурност не е в гореспоманатата "длъжностна характеристика". Толкоз по въпроса.

 90. 90 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#86] от "balgariez":

  незнам, незнам, Валерката май послъгва като дрът швед 🤣

 91. 91 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Пак има "по-католици от папата"! До такава степен е индоктриниран съвременния българин, че няма вяра ни на папа ни на когото и да били. Доникъде няма да стигнете с това отрицание и неверие мили братя-православни. След като не сте в състояния да оцените безкористния жест на Човека, зад който стоят над 1 млрд. вярващи трудно, много трудно ще намерите верния път. Помислете поне малко с каква помия се опитвате да залеете желанието за помирение в една и съша религия, вярата в един и същи Христос Господ.

 92. 92 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#86] от "balgariez":

  Патреоте, ти с Апостола се кичиш? Сакън чадо, либераст. И деца няма!!!
  Горещо препоръчвам Рачко Пръдлето

 93. 93 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#91] от "citoyen":

  Помислете поне малко с каква помия се опитвате да залеете желанието за помирение в една и съша религия, вярата в един и същи Христос Господ.
  —цитат от коментар 91 на citoyen


  Драги, простете но не мога да вярвам на нито една думичка изречена от езуит. ;-) Лицемерието им ми идва в повече някак.

 94. 94 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#83] от "DDR":

  До коментар [#82] от "Боян Таксиров":Ок, за мен си ми ясен в принципите си. Безпринципен. Лек ден.
  —цитат от коментар 83 на DDR


  Е не го разкривайте, че е безпринципен де, той е от вашите другари. цоциалистите пишмандемократи. ;-)

 95. 95 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#93] от "xox55541929":

  според мен е цистерианец🤣

 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  "Освен това България трябва да се справя и с явлението на онези, които искат да влезнат в страната, за да избягат от войни и конфликти, или от бедност, и се стремят да стигнат по всякакъв начин до по-богатите региони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществувание или просто сигурен подслон."

  Четете внимателно и анализирайте! Папата при никакви обстоятелства няма да постави пръст в раната. Той говори за имигранти, минаващи транзитно през България и е наясно, че те се стремят към "по-богатите региони на европейския континент".
  Стига с ксенофобия и омраза в този форум!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не че съм католик, но като наблюдател съм сигурен че традиционната католическа позиция за "демографската зима" би трябвало да бъде "стига лъскали на порно и ползвали презервативи--почвайте да раждате" а не "внесете милион сомалийци".

  И отновно съответните сомалийци би било "бъдете милосърдни, пращайте им помощи", а не "населете си градовете с тях".

  Нещо се случва с католическата църква напоследък.

 98. 98 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  Вашата страна винаги се е отличавала като мост между изтока и запада, способна да благоприятства за срещата между различните култури, етноси, общества и религии, които от векове мирно съжителстват тук.
  _______________
  Да бе, то па едно мирно,мирно,колко да е мирно??? Цялата ни земя е напоена от кръв, точно защото е газена като мост от изток към запад! Баш от различните култури, етноси, общества и религии, които от векове се опитват да премахнат физически и духовни българите, ние още сме си тук!
  И пак да дойдат пак ще се оправим,само ми е интересно Рим как ще се оправи, защото това време идва!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 99. 99 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  Надушили са глобалистите слаба национална имунна система !!!
  —цитат от коментар 48 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  .........двора е РАЗГРАДЕН.......!!!!!.......селата ОБЕЗЛЮДЯХА , нема и КУЧЕТА ПАЗАЧИ.......!!!!!.........останаха само градовете........!!!!!????........прекрасна " ПОЧВА " за СЕКВА ЛИБЕРАСТИЯЯЯЯ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 100. 100 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  До коментар [#69] от "Мусаши":Ами да. И аз не мисля, че е проблем българите да станат по малко. Е, в един момент няма да има кой да плаща пенсии, но след това нещата ще се уравновесят.евентуално....
  —цитат от коментар 71 на Боян Таксиров


  .......такава каша ви е в "главите " и на ДВАМАТА..........!!!!!!........хората- собствения НАРОД - НАЦИЯТА.......!!!!!........това е НАЙ- ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО..........!!!!!.......всичко друго е предмет без особена СТОЙНОСТ.......!!!!!!........като РАЗПИЛЕЕШ НАЦИЯТА...../....както я разпиляха като СКЪСАН СИНДЖИР с МАНИСТА....../.......пътища МНОГО.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK