Папата към патриарха: ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Папата към патриарха: ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

© ReutersПапа Франциск е казал при срещата си с патриарх Неофит, че ще пази тази братска среща в сърцето си. Това пише в съобщение на сайта на Светия синод след разговора между двамата, който продължи по протокол около 20 минути. Това е и единствената среща между двамата, която е предвидена. Наскоро Светият синод на Българската православна църква излезе със специално решение, с което пожела изрично да уведоми, че не участва в организирането на посещението на папа Франциск в България, че няма да има общи богослужения с него, че не разрешава клирици на църквата да участват в събития от програмата. И че единственото, с което ще се включи православната църква в събитията от визитата, е срещата в синодалната палата днес по обед.


От съобщението след срещата се вижда, че папата е отделил повече думи за възможното единение на католиците и православните християни.


"Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", казал в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит, цитиран от пресцентъра си.
Той изтъкнал още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е "без петно, или порок, или нещо подобно" (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения."


На свой ред папа Франциск е поздравил домакина с в деня на Томина неделя. "Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна"... "Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща. Христос воскресе!", казал в словото си папа Франциск.


Папата към патриарха: ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

© Сайтът на Българската Патриаршия


В срещата според съобщението на Синода са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, както и бившият премиер Симеон Сакскуборгготски, наречен в съобщението на синода Негово Величество цар Симеон II.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK