Папата на "Царице Небесна" от София: Христос ви иска живи и изпълнени с живот

Папата на "Царице Небесна" от София: Христос ви иска живи и изпълнени с живот

© ReutersОфициалният сайт на Ватикана публикува пълният текст на размишлението на папа Франциск преди Богородичната молитва "Царице Небесна" в София. "Дневник" препечатва словото:


Скъпи братя и сестри,
"Христос Воскресе!


С тези думи от древни времена в тези земи на България християните – православни и католици – си разменят поздравления през пасхалното време: Христос Воскресе! Те изразяват голямата радост за победата на Иисус Христос над злото и над смъртта. Те са потвърждение и свидетелство за сърцевината на нашата вяра: Христос живее.
Той е нашата надежда и най-хубавата младост на този свят. Всичко онова, което Той докосва става ново, изпълва се с живот. Затова първите думи, които искам да отправя към всеки един от вас, са: Той живее и те иска изпълнен с живот! Той е в теб, Той е с теб и никога не те оставя. Той върви с теб. Колкото и да се отдалечиш, до теб е Възкръсналият, който те призовава постоянно и те очаква, за да започнеш отново


Той никога не се страхува да започне отново: винаги ни протяга ръка, за да започнем отново, за да станем и да започнем отново. Колкото и да се чувстваш стар заради тъгата - тъгата застарява - негодуванията, страховете, съмненията и провалите, Той ще бъде там, за да ти даде отново силата и надеждата" (Апостолическо насърчение Christus vivit, 1-2). Той живее, иска те изпълнен с живот и върви с теб.


Папа Ронкали и икуменическият диалог


Вярата във възкръсналия Христос се провъзгласява от две хиляди години във всяко кътче на земята чрез всеотдайната мисия на многобройни вярващи, които са призовани да дадат всичко за провъзгласяването на Евангелието, без да държат нищо за себе си. В историята на Църквата, също тук в България, е имало пастири, отличили се със светостта на живота. Сред тях ми е приятно да припомня предшественик, който вие наричате "българският светец", свети Йоан ХХІІІ, един свет пастир, чийто спомен е особено жив в тази земя, където той живя от 1925 до 1934.


Тук се научи да цени традицията на Източната църква, установявайки приятелски отношения с останалите религиозни вероизповедания. Неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силен белег в сърцето му, че го подтикна да спомогне в Църквата перспективата на икуменическия диалог, който получи значителен импулс през Втория ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали. В известен смисъл трябва да благодарим на тази земя за мъдрата и вдъхновяваща интуиция на "добрия папа".


България: кръстопът за различните религии


На прага на този икуменически път, след малко ще имам радостта да поздравя представителите на различните религиозни вероизповедания в България, която, въпреки че е православна страна, е кръстопът на който се срещат и диалогират различните религиозни изрази. Любезното присъствие на тази среща на представители от тези различни общности, показва желанието на всички да вървим по този път, все по-необходим всеки ден, "да приемем културата на диалога, като начин, общото сътрудничество като поведение, взаимното познание като метод и критерий" (Документ за човешкото братство, Абу Даби, 4 февруари 2019).


Уважението и обичта към Българската православна църква


Намираме се близо до древната църква "Света София" и до патриаршеската църква "Свети Александър Невски", където, преди малко се молих в памет на светите Кирил и Методий, евангелизатори на славянските народи. В желанието да изкажа моето уважение и обич си към почитаната Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна моя Събрат, Негово Светейшество Патриарха, както и митрополитите на Светия Синод.


Да се разпознаваме и почитаме като чеда на един и също Отец


Нека се обърнем сега към Блажена Дева Мария, Царица на Небесата и на земята, за да се застъпва пред Възкръсналия Господ, да дари на тази възлюбена земя все по-необходимия импулс да бъде земя на среща, в която, отвъд културните, религиозните или етнически различия, да можете да продължавате да се разпознавате и почитате като чеда на един и също Отец. Нашата молитва се изразява с химна на древната молитва "Царице Небесна". Ще я отправим от тук, в София, пред несебърската икона на "Св. Богородица-Врата Небесна", много скъпа за моя предшественик свети Йоан ХХІІІ, който тук, в България, започна да я почита и я носеше със себе си до смъртта си.


"[Regina caeli, laetare, alleluia. Quia quem meruisti portare, alleluia. Resurrexit, sicut dixit, alleluia. Ora pro nobis Deum, alleluia. Gaude et laetare, Virgo Maria, alleluia. Quia surrexit Dominus vere, alleluia."


"Oremus. Deus, qui per resurrectionem Filii tui Domini nostri Iesu Christi mundum laetificare dignatus es, praesta, quǽsumus, ut per eius Genetricem Virginem Mariam perpetuae capiamus gaudia vitae. Per Christum Dominum nostrum. Amen. ]"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Толкова естествен, толкова достъпен, толкова разбираем !

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Мъдър човек с визия е ТОЗИ Папа!
  Търси път към общението и единението на всички християни!
  Именно заради това е атакуван от пропагандата на кремълските православни табилани използват пдсевдо религията за да подхранта тиранско-сатрапската си система!!!

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най-хубавото нещо за деня.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Мъдър човек с визия е ТОЗИ Папа!Търси път към общението и единението на всички християни!Именно заради това е атакуван от пропагандата на кремълските православни табилани използват пдсевдо религията за да подхранта тиранско-сатрапската си система!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Държа да те поправя.

  КРЕМЪЛСКАТА ПУТИНОСЛАВНА ЗЛОБНА СЕКТА

  НЯМА НИЩО ОБЩО С ПРАВОСЛАВИЕТО.

  Това там е

  П У Т И Н О С Л А В И Е

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  “По време на последните гонения на Светата Римска Църква, начело ще бъде Петър Римлянина, който ще пасе овцете сред множество терзания, а когато тези неща свършат, градът на седемте хълма (Рим) ще бъде разрушен и Страшния Съдия ще съди своя народ. Край.”

  (пророчество на св. Малахий, 12 век)

  Та така за 112-ия, последен папа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Весело


  П У Т И Н О С Л А В И Е
  —цитат от коментар 4 на Hawaii


  Алоха, Хавайски!

  Само да вметна, че Путин не е много популярен напоследък в Русия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Еретик, който се мисли за наместник на Христос на Земята!

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Малко хора разбират това, което постна...

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":


  Четете книгата на пророк Данаил. Във втора глава мисля че беше сънят на вавилонския цар Навуходоносор. Това пророчество (статуята,която сънува!)е за последното време!

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Еретик, който се мисли за наместник на Христос на Земята!
  —цитат от коментар 7 на izt21595181


  Ха-хаааааа

  Винаги ми е било смешно, когато ТЕОЛОГИЧНО НЕГРАМОТНИ хора,
  с "познания" за Християнството от "НАРЪЧНИК НА АГИТАТОРА"
  ОБЛАЙВАТ ХРИСТИЯНИН като Негово Светейшество Папата,
  на когото ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ е преминал В СЛУЖЕНЕ НА ХРИСТА.
  КАК не ви е срам, бре ?!?!?!
  Ама вие сте си БЕЗСРАМНИ и БЕЗОЧЛИВИ, като
  ЧОРБАДЖИИТЕ ВИ в МОСКВЕ

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#5] от "БМЗ":Четете книгата на пророк Данаил. Във втора глава мисля че беше сънят на вавилонския цар Навуходоносор. Това пророчество (статуята,която сънува!)е за последното време!
  —цитат от коментар 9 на uhl23528019


  Мани го пророка Данаил.
  Кажи ся ВАНГЯ кво е изврачувала по въпроса ?!?!?!

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  Понеже като цяло не ми пука нито какво разправят кюретата, нито православните попове, единственото нещо, което ме интересува, е дали ви нареди да прегърнете братята африкански и арабски имигранти.
  Някой може ли да ме осветли?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Не вярвам в нея! Сори Майкъл!

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":


  Нещо те удря камбаната тебе. Честно!

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":


  Това че не вярваш в Христос и не четеш Словото Му е видно ОТДАЛЕЧЕ, но поне не се излагай така!

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Гледам руската форумна агентка добр е облаяла папата. Но някак си немощно и с никакъв ефект. Не може да среавним отношението на папата с онзи руски боклук Гундяев. И целия български народ го вижда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 742 Неутрално
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#16] от "EU defender":

  Я да видим ти кой имаш мерак да облаеш?

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Весело


  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Според професионалните либерални ентусиасти:
  Кремъл е измислил Източното Православие което е вредно а Папата е умен и добър!

  Ами Папата да се срещне с неговите набори които са обезверени , бедни и физически гладни в България! Какви пришълци бе старче, като живееш скромно, остани за една седмица в някой мизерстващ старчески дом у нас? Какво ми цвили само за пришелеца който е в чудесна физическа и спортна форма с нови смартфони, всички са загладили и лъснали черни перчеми, като арабски коне на Тодоровден(конския Великден) ???


  До коментар [#10] от "Hawaii":Това че не вярваш в Христос и не четеш Словото Му е видно ОТДАЛЕЧЕ, но поне не се излагай така!
  —цитат от коментар 15 на uhl23528019

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Весело


  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Според професионалните либерални ентусиасти:
  Кремъл е измислил Източното Православие което е вредно а Папата е умен и добър!

  Ами Папата да се срещне с неговите набори които са обезверени , бедни и физически гладни в България! Какви пришълци бе старче, като живееш скромно, остани за една седмица в някой мизерстващ старчески дом у нас? Какво ми цвили само за пришелеца който е в чудесна физическа и спортна форма с нови смартфони, всички са загладили и лъснали черни перчеми, като арабски коне на Тодоровден(конския Великден) ???


  До коментар [#10] от "Hawaii":Това че не вярваш в Христос и не четеш Словото Му е видно ОТДАЛЕЧЕ, но поне не се излагай така!
  —цитат от коментар 15 на uhl23528019

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Весело


  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Според професионалните либерални ентусиасти:
  Кремъл е измислил Източното Православие което е вредно а Папата е умен и добър!

  Ами Папата да се срещне с неговите набори които са обезверени , бедни и физически гладни в България! Какви пришълци бе старче, като живееш скромно, остани за една седмица в някой мизерстващ старчески дом у нас? Какво ми цвили само за пришелеца който е в чудесна физическа и спортна форма с нови смартфони, всички са загладили и лъснали черни перчеми, като арабски коне на Тодоровден(конския Великден) ???


  До коментар [#10] от "Hawaii":Това че не вярваш в Христос и не четеш Словото Му е видно ОТДАЛЕЧЕ, но поне не се излагай така!
  —цитат от коментар 15 на uhl23528019

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":
  Аз лично нямам нищо против самия човек(в случая папата),освен ако не срещна сериозни противоречия във вярата която демонстрира.

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Да си жив и здрав и ти, Свети отче.

 24. 24 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 781 Весело

  Гледам руската форумна агентка добр е облаяла папата. Но някак си немощно и с никакъв ефект. Не може да среавним отношението на папата с онзи руски боклук Гундяев. И целия български народ го вижда.
  —цитат от коментар 16 на EU defender


  Така е,
  нямаше падане на коляно от страна на Илияна Йотова пред Папата.
  Това се прави само пред агент Михайлов / руския патриарх Кирил/

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 25. 25 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Еретик, който се мисли за наместник на Христос на Земята!
  —цитат от коментар 7 на izt21595181


  ... Бог е един... Бог Отец .... Амин!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#19] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Със сигурност Папата не носи „Breguet“
  Това го може само патриарх Кирил,както и вила в Швейцария.
  А това: Патриарх Кирил заявява, че „човешките права са новата ерес“


  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 27. 27 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":Това че не вярваш в Христос и не четеш Словото Му е видно ОТДАЛЕЧЕ, но поне не се излагай така!
  —цитат от коментар 15 на uhl23528019


  ... Словото е БОЖИЕ, а не е Христово... Христос изрича Словото, а некои "люде" пък се опитват да го "тълкуват", ама както им изнася на тях...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  По земен и достъпен дори от нашите политици.

 29. 29 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В момента слушам литургията от пл. 'Княз Александър I' .
  Не разбирам езикът, на който се извършва литургията,
  но преди това тя бе публикувана и преведена.
  Прочетох и се смирих отново.
  Само ме притесняват тези, които отново желаят
  да вселят в душите ни онези отживели послания от
  Старият завет:
  'Зъб за зъб, око за око.'
  Християнството отдавна се промени, както и светът
  и в Новият завет посланието е:
  'Ако имаш две ризи, дай едната на друг, без риза.'
  Просто Доброта и Човещина.
  И се питам - откъде и защо избуяват връщащите ни към миналото.
  Би трябвало това да сме си го изживели и преосмислили.
  Единственият отговор, който отдавна ми е ясен е.
  Жаждата за власт и облагите от нея.
  Сега Папата, който дойде, за да ни призове за мир и съпричастност е охулван по езуитски начин от неприемащите тези общочовешки ценности, въпреки че отиде при друговерците и целуна краката на враждуващите, за да спрат братоубийствената им война.
  Нищо че бяха мюсюлмани.
  Каза им, че Бог е един, независимо дали се нарича такъв,
  или Мохамед, Буда и т.н.
  Защото всички ние сме им чада.
  Същите тези, които го хулят и обиждат, не се обиждат от
  обиждащият Патриархът ни от един чужд псевдопатриарх на
  чужда държава/бивш агент на КГБ и настоящ олигарх под расо/,
  на която сме дали Вяра, Четмо и Писмо.
  Същите тези щях да ги призова да се определят:
  Българи/християни ли са, или злобни човечета на хранилка.
  И нека кажат:
  Какво лошо, обидно или Богохулно се съдържа в посланията на
  Папата?
  И ако спазват десетте Божи заповеди, нека поне се смирят.

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  Нека да уважим посланието на папа Франциск, да сме по добри и смирени да правим само добри дела.

 31. 31 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално
 32. 32 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#30] от "Peni Nikol":

  Исках да ти дам плюаьс

  Нека да уважим посланието на папа Франциск, да сме по добри и смирени да правим само добри дела.
  —цитат от коментар 30 на Peni Nikol


  Исках да ти дам плюс!

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  Хубава реч и послание на папа Франциск. 🇻🇦❤️🇧🇬 Бях на площад княз Александър I и освен българи имаше много католици от цял свят ... от Ливан до Малайзия развяващи своите знамена заедно с това на Ватикана.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на uyg11605723
  uyg11605723
  Рейтинг: 45 Неутрално

  От цялата днешна дандания народът се ошашави, и не се усети как бе повлечен от един чутовен парад на гордост и тщеславие, където папата беше центърът на възхита! Какъв "народен човек" бил, какъв "готин" духовен водач бил, колко скромно живеел, как помагал на бедните, как се борел за мир, .... ! ХОРА, не виждате ли, не знаете ли, че гордостта е смъртен грях и майка на всички грехове! Кой православен патриарх ще седне да се хвали и шуми за делата си? Но това е един от белезите на католическата ерес, където образът на Нашият Спасител Исус Христос е само скъпа брошка за украса на "светия отец"...... Ама знаете ли кои са Светите отци....???!
  Точно така ще бъде посрещан и Антихриста! Той ще бъде още по-готин!

 35. 35 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Представители на всички религиозни общности в България , но без БПЦ...
  Щото попът ни е ченге!

 36. 36 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Ти направи ли си труда да провериш колко са били папите до сега ?

 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Мъдър, умерен и добър ръководител на католическия свят

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK