Папата към православната църква: Различията не са пречка за единството

Папата към православната църква: Различията не са пречка за единството

© Vatican Media, официален сайт за визитата на папатаОфициалният сайт на Ватикана разпространи думите на папа Франциск при днешната му среща с българския патриарх Неофит и архиереите на православната църква в Синодалната палата днес. "Дневник" публикува изказването:


Ваше Светейшество, почитани Митрополити и Епископи, скъпи братя,
Христос Воскресе!


В радостта на възкръсналия Господ ви отправям пасхален поздрав в тази неделя, която Източното християнство нарича "Томина неделя". Съзерцаваме Апостола, който поставя ръката си в реброто Господне и докосвайки се до неговите рани, изповядва: "Господ мой и Бог мой" (Йоан 20, 28). Раните, които през историята се отвориха между нас християните, са болезнени рани, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата.
Все още днес можем да докоснем с ръка последиците. Но може би, ако поставим заедно ръката си в тези рани и изповядаме, че Иисус е възкръснал, и Го провъзгласим за наш Господ и наш Бог, и ако разпознавайки нашите недостатъци, се потопим в тези неговите рани на любов, ще можем да преоткрием радостта от прошката и да предвкусим деня в който, с помощта Божия ще можем да служим на един и същ олтар пасхалната тайна.


Икуменизмът на кръвта


По този път сме подкрепяни от многобройни братя и сестри, на които преди всичко бих искал да отдам почит: това са свидетелите на Пасхата. Колко християни в тази страна понесоха страдания заради името на Иисус, по-специално по време на преследванията от миналия век! Икуменизмът на кръвта! Те разпространиха едно сладко благоухание в "Земята на розите". Преминаха през тръните на изпитанията, за да разпространят благоуханието на Евангелието. Те разцъфнаха в една плодородна и добре обработена почва, в един богат на вяра и истинска хуманност народ, който им даде здрави и дълбоки корени: мисля по-специално за монашеството, което от поколение на поколение подхрани вярата на хората.


Вярвам, че тези свидетели на Пасхата, братя и сестри, от различни вероизповедания единени в Небесата от божествената милосърдна любов, сега гледат към нас като на семената, посети в земята, за да дадат плод. И докато много други братя и сестри по света продължават да страдат по причина на вярата, те искат от нас да не оставаме затворени, а да се отворим, защото само така семената носят плод.


Икуменизмът на бедните


Тази среща, която желаех силно, се реализира след срещата на свети Йоан Павел ІІ с Патриарх Максим по време на първата визита на един Римски епископ в България и следва стъпките на свети Йоан ХХІІІ, който в годините прекарани тук обикна силно този "семпъл и добър" народ" (Giornale dell’anima – Вестник на душата, Болоня, 1987, 325), оценявайки неговата честност, трудолюбие и достойнство в изпитанията.


Тук съм и аз, гост, приет с обич, и изпитвам в сърцето братската носталгия, онази разумна носталгия, за единството между чедата на един и същи Отец, която папа Йоан ХХІІ несъмнено има възможността да изпита в този град. Именно по време на Втория ватикански събор, свикан от него, Българската православна църква изпрати свои наблюдатели. Оттогава контактите се умножиха. Мисля си за визитите на българските делегации, които от петдесет години посещават Ватикана и, които всяка година имам радостта да приема; както и присъствието в Рим на българска православна общност, която се моли в една църква от моя диоцез.


Изпълва ме с радост любезното гостоприемство, тук отредено на моите пратеници, чието присъствие се засили през последните години, и сътрудничеството с местната католическа общност, преди всичко в културната сфера. Изпълнен съм с доверие, че, с помощта на Бог и във времената, които Божието Провидение ще разпореди, тези контакти ще могат да повлияят положително върху много аспекти от нашия диалог. Междувременно сме призвани да вървим и да работим заедно, за да свидетелстваме Господа, по-специално като служим на най-бедните и забравени братя, в които Той е присъстващ. Икуменизмът на бедния.


Икуменизмът на мисията


Ориентир по този път са преди всичко светите Кирил и Методий, които ни свързват още от първото хилядолетие, и чиято жива памет в нашите Църкви остава като извор на вдъхновение, защото, въпреки трудностите, те поставиха на първо място прогласяването на Господ, призива към мисията. Както казва свети Кирил: "С радост аз тръгвам за християнската вяра; колкото и да съм изморен и физически изпитан, ще отида с радост (Vita Constantini VI,7; XIV,9). И въпреки, че се предвещаваха пророческите знаци на болезнените разделения, които ще се случат през следващите векове, те избраха перспективата на общението. Мисия и общение: две думи, винаги спрягани в живота на двамата Светци и, които могат да озарят нашия път, за да укрепваме в братството. Икуменизмът на мисията.


Провъзгласяването на Христос на младите поколения


Кирил и Методий, византийци по култура, имаха дързостта да преведат Библията на език, достъпен за славянските народи език, за да може божественото Слово да предшества човешките думи. Техният смел апостолат остава за всички, като модел за евангелизация. И една сфера, която ни предизвиква за прогласяването, е тази на младите поколения.


Колко е важно в зачитането на съответните традиции и особености да си помагаме и да намерим начините да предаваме вярата, според езиците и формите, които позволяват на младите хора да изпитат радостта от един Бог, който ги обича и ги призовава!


В противен случай ще бъдат изкушени да се доверят на многобройните подмамващи сирени на консуматорското общество.


Бъдещето на европейското общество


Общение и мисия, близост и прогласяване, светите Кирил и Методий могат да ни кажат много и за бъдещето на европейското общество. В действителност, "в известен смисъл те са били насърчители на една обединена Европа и на един дълбок мир между всички жители на континента, показвайки основите на новото изкуство на съвместното съжителство, в зачитането на различията, които изобщо не са пречка за единството" (свети Йоан Павел ІІ, Слово към официалната делегация на България, 24 май 1999: Поучения ХХІІ, 1 [1999], 1080). Също ние, наследници на вярата на Светците, сме призовани да бъдем градители на общение, инструменти на мир в името на Исус. В България, "духовен кръстопът, земя на среща и взаимно разбирателство (Слово по време на церемонията по посрещането, София, 23 май 2002: Поучения ХХV, 1 [2002], 864), намериха прием различни вероизповедания, от арменското до евангелското, и различи религиозни изрази, от еврейското до мюсюлманското. Бива приета и е зачитана Католическата църква, както от латински обред, така от византийско-славянски. Благодарен съм на Ваше Светейшество и на Светия Синод за тази доброжелателност.


Молитвата: врата към доброто


След малко ще имам възможността да влезна в Патриаршеската катедрала на свети Александър Невски, за да се спра за молитва в памет на светите Кирил и Методий. Свети Александър Невски, от руската традиция, и светите братя, от гръцката традиция и апостоли на славянските народи, откриват, че България е една страна-мост. Ваше Светейшество,скъпи Братя, уверявам ви в моята молитва за вас, за вярващите от този възлюбен народ, за възвишеното призвание на тази страна, за нашия път в икуменизма на кръвта, на бедния и на мисията.


На свой ред моля за място във вашите молитви, в увереността, че молитвата е вратата, която отваря всеки път към доброто. Искам да ви благодаря отново за полученото гостоприемство и да ви уверя, че ще нося в сърцето спомена от тази братска среща.


Христос Воскресе!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (212)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  Правилно.
  В крайна сметка и православните и католиците, и протестантите четат едно и също Евангелие.

  Т.е. различията между тях са много по-малки отколкото да кажем различията между Евангелието и Корана или между Евангелието и Бхагават Гита.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Ооооо пречка са пречка! И то сериозна!

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  """Различията не са пречка за единство."""

  Какво повече да каже Папата???

  Срам ме е,че Неофит е толкова промит мозък.
  Християнка съм и се срамувам от неговото отношение.
  Лицемер

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Срам и позор е патриаршеската катедрала да носи името на този, Ал. Невски!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Всеки трябва да познае и да изповядва Бога по правилния начин, както Той очаква, а не както на някой му е скимнало!

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Католичка ли си?

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":Католичка ли си?
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Протестантка

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Единството в служението е възможно само при наличие на вяра без разкол!

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Пред надвисналата опасност от ислямизация на цяла Европа нашите попове е редно да забравят догматичните спорове.

 10. 10 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Любопитно

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  Нещо по-конкретно.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 11. 11 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Според Горан Благоев, след като анатемите и схизмата спрямо католическата църква са вдигнати през 1964/5 г., БПЦ няма аргументи да отказва участие. "Има апостолско послание още от времето на Апостолите, ранното християнство. Молитвата с еретици не се позволява. Но тук се пита задачата католиците еретици ли са, след като 1964-65 година един цариградски патриарх и един папа вдигат анатемите и слагат край на схизмата, която е разделяла Източната и Западната църква от 1054 година до 20. век. Тоест, в 21. век ние да се позоваваме на канони, които ни забраняват молитва с еретици, е малко странно. И тук веднага искам да попитам и да задам този въпрос, който странно никой от решението на Синода досега не го е поставил в публичното пространство: ако католиците са еретици, защо Българската православна църква, Средно- и Западноевропейската епархия ползва католически църкви за богослуженията на нашите православни общности в Италия, в Испания, в Португалия и във Франция?", попита журналистът.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/goran-blagoev-katolitsite-eretitsi-li-sa

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  Кирил и Методий, византийци по култура, имаха дързостта да преведат Библията на език, достъпен за славянските народи език
  _________
  Ай ся вече ще ядоса Северна Македония!
  Братята Светии са говорили македонски (с български акцент) като майчин език, ама либертоносците казват ,че го били научили езика на пазара в Солун от сергиите за зарзават!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално
 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Урок по дипломация! Мисля си че дори ние не осъзнаваме делото на св. св. Кирил и Методий.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Какво се занимаваш с православните тогава?

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  "Срам ме е,че Неофит е толкова промит мозък."

  Неофит няма своя воля.

  Съгласявайки се да сътрудничи на ДС, той е продал душата си на Дявола.

  Той не е Божий пастир, а рупор на враговете ни.

  Какво очакваш да каже?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Срамно е, че една "българска" медия публикува обръщението на папата към БПЦ, но пропуска обръщението на БПЦ към папата ...

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Колко от тези католически свещеници, които сега извършват службата, са извършвали и похотливи действия върху момченца?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Спасението за християните е в тяхното единство.
  Се надявам, че БПЦ е прочела правилно посланието.

 20. 20 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#7] от "nessarox":Какво се занимаваш с православните тогава?
  —цитат от коментар 15 на НеКой
  С кои православни??

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Това обеснява всичко.

  Bukalemun
 22. 22 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Протестантка
  —цитат от коментар 7 на nessarox


  Всички тролове, които плюят по България и Православието в този форум, са католици и протестанти. Случайност? Очевидно религията им ги прави уязвими за чуждо влияние и се продават на чужди интереси, също като българомохамеданите ...

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#3] от "nessarox":

  """Различията не са пречка за единство."""
  Какво повече да каже Папата???
  Срам ме е,че Неофит е толкова промит мозък.


  Майко мила, Неофит ли е причината за различията между двата основни клана на християнството?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  агджа къде си.педофилите са тук

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  Да не пропуснем да отбележим, че на посещение у нас е най-богатата фирма в целия свят, в цялата му история, няма Амазон, Епъл, Майкрософт, Гугъл и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#3] от "nessarox":"""Различията не са пречка за единство."""Какво повече да каже Папата???Срам ме е,че Неофит е толкова промит мозък.Майко мила, Неофит ли е причината за различията между двата основни клана на християнството?!
  —цитат от коментар 23 на hamiltonf


  Не,не той е причината.
  Не става агент да е патриарх!!!!!!

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  Пред надвисналата опасност от ислямизация на цяла Европа нашите попове е редно да забравят догматичните спорове.
  —цитат от коментар 9 на palav_nik

  Напротив, след падането на Търново и Константинопол под турско робство става ясно ,че Ватикана харесва това!
  Не са се трогнали даже и след Чипровското възстание, където участват и 2000 католици!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Ето, ти си гледай мутрата Мехмед и не се бъркай в християнските работи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Спасението за християните е в тяхното единство.Се надявам, че БПЦ е прочела правилно посланието.
  —цитат от коментар 19 на palav_nik


  Пълни глупости. Спасението на християните е в тяхната вяра и отстояването на християнските принципи. Единство с разколниците и еретиците нема да ги спаси. Да минеш под властта на папата, който се е самообявил за наместник на Христос на Земята, е всичко друго, но не и "спасение".

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Папата е дошъл на крака в България да говори и моли за единство на християните.
  Нашите високомерни отци от Синода снизходително се подхилкват.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  След визитата на Папата нека просветне малко в съзнанието на обикновените миряни (ченгетата и "русофилите"-съветчици не ги броя) кой всъщност иска единство на християнския свят и кой е догматик, мракобес и сектант.

  Що се отнася до ченгетата и "русофилите"-съветчици, те са толкова християни, колкото милиардерите около ВС на БСП се борят за социална справедливост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#11] от "Психонавт":

  Не очаквай адекватен отговор, заболяха ме очите досега да се разхождам из историята. Исках да разбера защо християните съвсем изкуствено са били разделени на католици, православни и пр. Стгнах до св. Августин и се отказах.
  Защото явно Нечестивят си е вършел "добре" работата. Разделяй и владей. Различни висши духоеници са следвали по-скоро геополитически интереси, отколкото духовни, за да налагат смешни и недоказуеми различия м/у католицизма и православието.
  Сега рабирам, защо не ми се влиза от години в църква.
  Иначе съм запозната с усилията на папа Франциск за обединение на християните. Позицията на Синида, само потвърждава тезата ми за "разделяй и владей", която се използва от Нечестивия във всички сфери на живота ни. Не само в духовен аспект. Резултатът е обаче винаги разрушителен.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 35. 35 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  И най-вече Патриарха им Кирил с думите:

  Патриарх Кирил заявява, че „човешките права са новата ерес“,

  Човешките права ????
  Толкова за агент Михайлов/патриарх Кирил

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 36. 36 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#30] от "БМЗ":

  Няма нужда да ставаш арогантен.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 37. 37 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Основната причина за разделението между еретиците от Рим и православните е, че папата иска да е наместник на Христос на Земята и да бъде не "пръв сред равни", а единствен глава на християнството. За православните единствен глава на Христовата Църква е самият Исус Христос, а патриарсите са равни. Когато католиците се откажат от тия еретични желание, тогава могат да поискат отново да се включат към Единната Православна Христова Църква.

 38. 38 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Напротив, след падането на Търново и Константинопол под турско робство става ясно ,че Ватикана харесва това!"

  Ватикана организира кръстоносни походи срещу турците.
  И рицари от цяла Европа участват в битките при Никопол през 1396 г. и при Варна през 1444 г. Това го каза в речта си даже Румен Рамедев. Ма ти си ти прос чугун...

 39. 40 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Религията на "миряните" в днешно време се състои в пазаруване на подаръци за Великден и Коледа и празнуване на именни дни. Интересно как всички в такива моменти стават разбирачи. В 21-ви век сме така, и не само в БГ, а навсякъде. Посещението на папата е просто една атракция, ала рок концерт, само че по-дълъг и безплатен. Гледам из коментарите само разбирачи и силно вярващи пак сеят мозък, вяра и знания:) Ще рече човек, че сме на тоя хал, защото молитвите ни отнемат времето 24/7. :)

 40. 41 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#32] от "palav_nik":


  ДС в действие!

 41. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  Срам и позор е патриаршеската катедрала да носи името на този, Ал. Невски!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf

  Ай ся това не е позор!
  Позор е 500 години Ватикана да не каже и дума ,че окървавените земи прегазени от Турската Империя, християните са давали кръвен данък, и са колени и бесени, като не е имало по-висока църква от чалмата на турчин яхнал магаре!
  Па сега говорят за толерантност,мултикултута и единство.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 43 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "nessarox":

  Меко казано е проява на лошо възпитание, бидейки протестантка, да се изказваш по чисто православни въпроси и то с такава истерия. Гледай си там сектите и не се бъркай където не ти е работа, аман от нечистоплътни изменници ...

 43. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#35] от "nessarox":

  "И най-вече Патриарха им Кирил ..."

  Като пишеш това, уточни за кого става въпрос - за треторазредния чекист и контрабандист на цигари Гундяев.

  Иначе и България имае патриарх на име Кирил, преди Максим, но той не е казвал такова нещо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Посещението на папата е просто една атракция, ала рок концерт, само че по-дълъг и безплатен."

  Ватиканът разполага с най-добрата агентура в света.
  И посещението на папата в този момент и на това място не може да се разглежда като нещо случайно. Едва ли не за атракция и рок концерт за развлечение на тълпите.
  Донесъл е послание, което може да се отхвърли с лека ръка само от кухи лейки.

 45. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  [quote#31:"xfh59608894"][/quote]

  Даже и Папата си признава ,че са към наши дни са станали развъдник педофили!
  Ще мине време, ще има диалог може и да се стигне до някакъв консенсус и опрощение, ама все пак са си еретици и те си го знаят, когато е трябвало да се грижат за християнството , те са събирали злато и са давали индулгенции на богати социопати!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Християните трябва да сме единни срещу други религии , които се отличават със своето агресивно поведение!

 47. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за отличния коментар по темата!

 48. 49 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  До коментар [#30] от "БМЗ":Няма нужда да ставаш арогантен.
  —цитат от коментар 36 на tolkoli


  Арогантен? Даже бях мил, защото освен "мутра" забравих да напиша и "педофил".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 50 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  А ти колко СЛОВОблудства си извършил?

 50. 51 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 368 Неутрално

  "Посещението на папата е просто една атракция, ала рок концерт, само че по-дълъг и безплатен."Ватиканът разполага с най-добрата агентура в света.И посещението на папата в този момент и на това място не може да се разглежда като нещо случайно. Едва ли не за атракция и рок концерт за развлечение на тълпите.Донесъл е послание, което може да се отхвърли с лека ръка само от кухи лейки.
  —цитат от коментар 45 на palav_nik


  По-кротко с конспирацията, че накрая до Розуел ще стигнем... Не ти преча да слушаш посланията, а изразявам мнение. И няма да си позволя да те нарека "кух", независимо какво мисля ;)

 51. 52 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#48] от "bat_plamen":


  Ами така ще е докато някои християнски водачи им лижат задника...!

 52. 53 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  "И най-вече Патриарха им Кирил ..."

  ПО ПОВОД руските тролове го написах - писала съм патриарха ИМ Кирил.
  Не говоря за Неофит,а за Полковник Гундяев,с вилата в Швейцария,часовника „Breguet“ и т.н.
  Все неща близки до нормалния човек

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 53. 54 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#50] от "victor_victim":

  Поне 40-пъти по-малко от теб, според папата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 55 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#27] от "nessarox":Меко казано е проява на лошо възпитание, бидейки протестантка, да се изказваш по чисто православни въпроси и то с такава истерия. Гледай си там сектите и не се бъркай където не ти е работа, аман от нечистоплътни изменници ...
  —цитат от коментар 43 на xfh59608894


  Вие само заради това ли се регистрирахте?

  Да пишете,че понеже съм протестантка съм нечистиплътна ли???
  Не ме познавате и не ми давайте квалификации.
  А дали ми е работа или не,е само моя работа,не ВАША.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 55. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Между другото, другия, който е равен по сан на папата, вселенския, не си спомням при посещението му в България, от сутрин до вечер да е отразяван и от трите национални телевизии.
  В заключение, може да се каже, че сме по-близо до католицизма (както преди почти 10 века)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 57 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#56] от "hamiltonf":


  Не мисля че е вярно.

 57. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Любопитно

  До коментар [#57] от "uhl23528019":

  Кое?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 58. 59 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Папата се помоли за цялата нация и за единството на вярващите хора. Да е жив и здрав.

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  Християните трябва да сме единни срещу други религии , които се отличават със своето агресивно поведение!
  —цитат от коментар 47 на bat_plamen


  Добре де, ама БПЦ знае как да опазва народа си от агресивните религии!
  Папа Франциск хабер си няма за какво става въпрос, да целува там ръка на Патриарха и да ходи да поплаче в някой от манастирите,защото този път православието ще се моли за тях!
  https://gatesofvienna.net/2016/06/islamic-state-rome-will-be-ours/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 62 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Първата стъпка трябва да бъде общото честване на Въскресение Христово. БПЦ преди 40 години каза "А" ( заедно с румънската, гръцката, и кипърската православни църкви) и започна да отбелязва Рождество Христово по новия календар, ведно с останалите християни - католици и протестанти. Редно е да каже и "Б" и по отношение на Възкресение Христово. Така православните църкви в страните от ЕС ще честват заедно с останалите християни в ЕС този най-светъл празник.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 63. 64 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  По информация от мои близки ,в момента на площада има около 8000 души и слушат Папата.

  Радвам се,че децата ми са там и за сведение са Православни Християни,затова и по-горе писах,че се чуствам възмутена от поведението на БПЦ.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 64. 65 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#58] от "hamiltonf":

  Че сме по-близо до католицизма.

 65. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":
  Пълни глупости!
  Що нашите да ги забравят, а не католическите?! И не трябва ли взаимно съгласие, чрез взаимни отстъпки от най-различни догми?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 67 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  До коментар [#62] от "Росен съм аз и голем капут":


  Ти имаш ли си идея колко са серизни различията във вярванията та да издребняваш само с пеазнуването на Коледа и на Великден?

 67. 68 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#11] от "Психонавт":

  За съжаление ми се струва, че нашите висши духовници се чустват по-близки с лицето Гундяев отколкото с Вселенския патриарх. Пък какво да говорим за мир и братство с други църкви!

 68. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#46] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ще мине време, ще има диалог може и да се стигне до някакъв консенсус и опрощение
  =======
  :)..... Но това е мисия невъзможна.....
  Знаят го всички религиозни водачи по света... че няма да стане....
  Диалог между хората ДА, но между религиите, никога....
  Не може да се случи, понеже става въпрос за едни ценности, различаващи се от към всяка религия по отделно....

  Верно е, че звучи приятно за ухото, но.....

  Bukalemun
 69. 70 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#55] от "nessarox":Ти си един продажен боклук, пиши си за протестантските секти, а не за Православието, което продадохте за кило сирене и нови обувки ...
  —цитат от коментар 60 на xfh59608894


  Религията е въпрос на избор,вътрешно усещане и т.н.
  Но да сте прост е завинаги,не зависи от Вас.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 70. 71 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всички тролове, които плюят по България и Православието в този форум, са католици и протестанти.
  —цитат от коментар 22 на xfh59608894


  аз съм последовател на CULT OF THE DEAD COW

  https://cultdeadcow.com/

  Vernam Cipher
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Папата е светлинни години пред нашите жалки православни попчета.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#68] от "dedalus":

  Казвам това по повод коментара на Психонавт: "Но тук се пита задачата католиците еретици ли са, след като 1964-65 година един цариградски патриарх и един папа вдигат анатемите и слагат край на схизмата, която е разделяла Източната и Западната църква от 1054 година до 20. век."

 75. 76 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо за грантаджиите е по-важно обръщението на папата към Православната църква, отколкото това на българския патриарх към папата? Вие българи ли сте?

  http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=289558

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#48] от "bat_plamen":

  Това е най-глупавия коментар, не се излагай!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 78. 79 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#75] от "dedalus":
  По-важното е католицизма да се обърне в правилното служение!

 79. 80 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Религията е въпрос на избор
  —цитат от коментар 70 на nessarox


  В тоя случай, както и на много други цигани, е въпрос на материално стимулиран избор. Морално нечистоплътно нищожество.

 80. 81 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Добре че са евангелските църкви в България, ограмотили хиляди роми...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 81. 82 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Достатъчно е да се върне в Православната вяра, точно дефинирана в съборите преди схизмата, за да си спаси душата, както и тази на всички католици.
  К 'ъв икуменизъм, к 'во кракомийство, к 'ви мигранти....

 82. 83 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#81] от "hamiltonf":

  Тая специално не са успели да я ограмотят ...

 83. 84 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#80] от "xfh59608894":

  +
  Да добавя само, че "избор" в религията се означава с гръцкия си еквивалент "ерес" (изписано на български).
  Откъдето и папата е ересиарх. ;-)

 84. 85 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Цялото Православие ли е заминало в комунизма?

 85. 86 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  ЕГОТО е това, което ни пречи да приемем Бог, по начина по който ни се разкрива чрез Словото!
  А злобата и непростителността ни закоравява допълнително сърцата!

 86. 87 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Весело


  До коментар [#72] от "victor_victim":

  Има една опция във всеки профил: отбягване,върши страхотна работа.

  Някои щети са непоправими и след тази опция,просто не ги забелязвате :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 87. 88 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#84] от "balgariez":


  Не е точно така!
  Вярата в Бог не бива да е на всяка цена!
  Тя е СЪЗНАТЕЛЕН ИЗБОР и СЪЗНАТЕЛНО РЕШЕНИЕ ДА ГО СЛЕДВАШ!

 88. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#79] от "uhl23528019":

  И това вече е невъзможно.
  Като християнство, католицизма отдавна загуби битката в западна Европа.....
  Неотдавнашния "инцидент" с Нотр Дам.... бе може би най прагматичното доказателство, колко е хистосовата Вяра там ....
  След пожара, рефлекса у хората се видя с "щедри дарения за реставрация"....
  А след няколко дена, традиционното шествие на жълтите жилетки, продължи в същия дух, все едно, че нищо не е горяло.....
  По веществено доказателство от това.... здраве му кажи....!

  Bukalemun
 89. 90 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Нека да отдадем заслуженото уважение към папата, защото това са стъпки с бъдещи последствия.

 90. 91 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#88] от "uhl23528019":

  Знае се, обаче, как.
  Не като едни карпократи, адамити и т.н. (да не изреждам всички ереси- много са)

 91. 92 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#56] от "hamiltonf":
  Не отразиха Вселенският патриарх, защото е трън в очите на руската патриаршия - едно зле прикрито оръжие наруския империализъм.

 92. 93 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#91] от "balgariez":
  Затова истината е в Библията!

 93. 94 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#93] от "uhl23528019":

  +++
  С което съм напълно съгласен !!!

 94. 95 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#67] от "uhl23528019":
  Различията са преди всичко фиктивни, те не засягат основите на християнството и се раздуват като мноого важни, за да се запазва преградата между света и териториите, към които има собственически претенции руския империализъм.

 95. 96 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#46] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Ще мине време, ще има диалог може и да се стигне до някакъв консенсус и опрощение=======:)..... Но това е мисия невъзможна.....Знаят го всички религиозни водачи по света... че няма да стане.... Диалог между хората ДА, но между религиите, никога.... Не може да се случи, понеже става въпрос за едни ценности, различаващи се от към всяка религия по отделно.... Верно е, че звучи приятно за ухото, но.....
  —цитат от коментар 69 на eti mehter

  Абе що да не може , бавно славно, и с повече отстъпки от Рим може да потръгнат нещата! Те и комшулука станаха по-уахабити от Саудитска Арабия от как дойде Ердоган, па преди това си бяха кемалисти а жените ходеха с полуразголена гръд и
  поли над коляното а сега са омотани със забрадки и фереджета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#76] от "xfh59608894":
  Когато българският патриарх посети Ватикана, тогава неговото обръщение към папата ще ще се отрази в световните медии, включително и Дневник като по-важното. А това ще стане едва, когато Русия се разпадне и субектът на великоруският империализъм не може да бъде идентифициран. Дотогава нашият патриарх няма да каже и дума от свое име или от името на българския народ и неговите вяра и морал.

 98. 99 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#55] от "nessarox":Ти си един продажен боклук, пиши си за протестантските секти, а не за Православието, което продадохте за кило сирене и нови обувки ...
  —цитат от коментар 60 на xfh59608894


  Ай са трябва да сме толерантни,протестантите и те душа носят па и са се измъкнали от католическата практика за изваждане на джобовете с хастара на вън от вярващите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 99. 100 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#11] от "Психонавт":

  Анатемите над католиците няма как да се махнат. Това че Атиннагор, един явен еретик икуменист, е правил нещо не значи нищо. Това просто показва, че Атинагор също не е православен.
  Апостолските правила са вечни.
  "Правило 10. Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде (и сам той) отлъчен. " (Правила на светите апостоли).

  ДБ=БКП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK