Папата призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие (допълнена)

Папата призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие (допълнена)

© ReutersМирът изисква и моли да направим от диалога - път за взаимно опознаване, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя, и да се научим да гледаме на бъдещето като възможност". Това заяви папа Франциск от трибуната на площад "Независимост", където е заключителното събитие от визитата му в България - молитва, наречена "Събити за мир".


На сцената до папата бяха ръководители на мюсюлманското вероизповедание, на арменската църква, на евангелската-протестантска общност, на евреи, католици. Както се и очакваше след решението на Светия синод за неучастие в събития на папа Франциск и вчерашните думи на патриарх Неофит при срещата с папата, на сцената не се качи представител на Българската православна църква. Мястото беше заето от директора на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.


Събитието започна с изпълнение на детски хор на песента "Ние сме светът, ние сме децата". Шест деца, изповядващи всяко различно вероизповедание, запалиха шест фенера със свещи в символ на победа на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето.
По програма всеки представител на вероизповеданията в България трябваше да отправи на свой език и по свой канон молитва или призив за молитва. Българската православна традиция беше представена от хор на деца, изпяли вазовата молитва "Дядо Господи, прости ме".


Молитви и църковни песни отправиха останалите вероизповедания в страната. Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи изпя от трибуната мюсюлманския призив за молитва.


След като всички други отправиха своите послания към Господ и призиви за молитва, папа Франциск от името на католическата църква произнесе смирената молитва на Свети Франциск от Асизи.


После той призова за "активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие".


Папата призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие (допълнена)

© Анелия Николова


"Тук сме да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца - огънят на любовта, който гори в нас и трябва да се превърне във фар на милосърдието и обичта. Който бихме искали да запали целият свят. С огъня на любовта искаме да разтопим леда на войната", заяви папата.


Отбеляза символизма на избраното за събитието място, в което се застъпват православен храм, католическата катедрала, джамия, синагога. Това символично място нека е свидетелство за мир, призова папата. "В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното ни желание за мир", допълни папа Франциск.


"Нека мирът се разпространи по цялата земя – в нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната и игнорирани от смазващото участие на заинтересовани групи. Нека всички да съдействат за този стремеж – представителите на религията, културата, политиката. Нека всеки да каже "Господи, направи от мен инструмент на своя мир", каза още папата.


"Молихме се за мир. Любовта на Иисус е променила погледа му и Го е накарала да вярва, че във всеки един има проблясък на светлината. Любов, която Го е накарала да бъде истински миротворец. Всеки от нас по Неговия пример също е призван да стане строител, ковач на мира. Мир, за който трябва да се борим", заяви още папа Франциск.


Това беше заключителното събитие на главата на Римокатолическата църква в България. Утре сутринта той си заминава, като ще бъде изпратен от София от премиера Бойко Борисов. След България, папа Франциск отива в Северна Македония.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK