ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Слави Трифонов: Шоуто ми свършва на 31 юли (допълнена)

Слави Трифонов: Шоуто ми свършва на 31 юли (допълнена)

© Юлия Лазарова*Допълнено с позицията на Би Ти Ви в 10-ти абзац.


"Шоуто на Слави" ще бъде излъчено за последен път от Би Ти Ви на 31 юли и екипът, който го създава, няма да поднови договора си с телевизията. Това съобщи Слави Трифонов в предаването в понеделник вечер.


Темата ще остане ли шоуто в програмата на Би Ти Ви беше актуална няколко пъти през последните повече от две години след като предаването инициира референдум за изборни промени, след това водещият се заканваше на депутатите, че не изпълняват волята на гласувалите, което стана повод и за неизлъчване на едно от предаванията му, а въпросът ще прави ли Трифонов партия или някакъв политически проект - продължава да няма финален отговор. Той отрича, но пък през миналата година проведе кастинг за кандидат-политици.
"Шоуто на Слави" спира да съществува и въпросът е защо"


обяви Слави Трифонов в началото на изданието в понеделник на вечерното предаване, което с известни прекъсвания е от 19 години в програмата на частната телевизия.


От емоционалното изявление (пълнен текст - надолу) на Трифонов, което постави фокус върху медийната среда в България, не стана ясно какви точно са причините освен, че шоуто няма да го има повече в този формат - дали екипът има други творчески планове или проекти извън медиите, има ли финансови или други разминавания с Би Ти Ви, чиято продажба предстои.


Предаването на 6 май вечерта започна без емблематичния музикален увод с танц, а с директното обръщение на Трифонов. В него той поясни, че договорът му с Би Ти Ви е до 12 септември, но заради отпуските, които му се полагат, излиза, че прощалното предаване ще е в последния месец на юли.


След като каза, че през годините се е превърнал в част от семействата на своите зрители, той заяви: "От много време насам


аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда


Не се чувстваме на място. Погледнете всичко около вас - как е организирано и как работи - и ми кажете вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние."


Трифонов каза още, че с екипа си биха искали медийната среда да е различна и че "имаме други разбирания за свобода и за начините ѝ на отстояване". Той изтъкна, че усещането за свобода е в основата на съществуването на екипа му. "Безусловното усещане за свободното изразяване на свободното ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, вече не можем да го правим."


Тук Слави Трифонов спря с мотивите си и само заяви, че е "наше осъзнато решение" да не подновяват договора с Би Ти Ви, с която иначе нямали проблеми. След това той припомни как са били спирани всички шоу програми с негово участие през годините и на различни места, включително два пъти в Би Ти Ви. В заключение Трифонов благодари на поредица изпълнителни директори на телевизионната група и най-вече на зрителите.


"Водим разговори със "Седем осми" и както обикновено, поканихме Слави да продължим сътрудничеството си след настоящия сезон, но не сме стигнали до резултат. Все още нямаме официален отговор от "Седем осми". Ще се изясним в следващите няколко дни в официална среща", уточни Би Ти Ви за "Дневник".


"Начало съм и съм край..."


Трифонов е споделил новината и в личната си страница във "Фейсбук", а не в тази на шоуто, само с едно изречение и с видео, което показва моменти от предаването през годините (вижте надолу). То е озвучено с песента му "Ад и рай" с припев - "Аз съм и ад и рай, господар съм и съм роб, начало съм и съм край, демон твой съм и твой съм Бог."Цялото изявлевие на Слави Трифонов за спирането на предаването:


Уважаеми зрители, знаете ли, че всяка вечер, като сядам срещу вас, аз - по телевизора, а вие - във вашия дом, или там, където ме гледате, та всяка вечер, като сядам срещу вас, аз се чувствам като част от вашето семейство. Съвсем сериозно ви казвам - понякога си представям как някъде в Стара Загора, Симитли, Каспичан, Варна, Плевен или някъде в чужбина - в Англия, Германия, Испания, Австралия, Америка - вие ме гледате по телевизорите и аз съм част от вашите семейства. Защото това е факт. Вече 19 години.


За мен, уважаеми зрители, това е едно приключение, което продължава вече 19 години благодарение на моите колеги, благодарение на БТВ, но най-вече благодарение на вас. 19 години. Ако една госпожица се е родила в деня на първото предаване - на 27 ноември 2000-та година, сега е на 19 години. Може да се жени и да има деца. Тази госпожица е израснала заедно с това приключение. Или пък един друг факт ще ви дам. Ако подредите всичките тези предавания за тези 19 години едно след друго, ще ви трябват 6 месеца по 24 часа в денонощието, за да ги изгледате.


Уважаеми зрители, казал съм "уважаеми зрители" над 70 хиляди пъти. Значи много ви уважавам. Затова сега ще ви кажа, че моят договор изтича на 31 юли тази година. Всъщност той изтича на 12 септември, но с отпуските, които трябва да ползвам по договор, изтича на 31 юли. И на 31 юли тази година това приключение ще свърши. Тоест Шоуто на Слави ще спре да съществува. И тук въпросът е защо?


Понеже винаги съм бил честен с вас, не мисля сега да правя нещо друго.


От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Не се чувстваме на място.


Погледнете всичко около вас, как е организирано и как работи, и ми кажете - вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние. Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата така, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините й на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип е усещането за свобода.


Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, не можем да направим повече.
Затова аз реших да не подновяваме договора си. Не си мислете, че имаме проблем с нашите партньори от БТВ. Не, това е мое, наше осъзнато решение.


Аз съм правил много телевизионни предавания в различни телевизии заедно с моите колеги и тези предавания са били спирани от телевизиите. "Ку-ку" беше спряно и се появи Каналето. То беше спирано два пъти. После се появи "Хъшове". И то беше спирано два пъти. След това се появи "Шоуто на Слави". То съществува най-дълго, но и то беше спирано два пъти.


Но понеже аз съм учтив човек, искам да благодаря на моите партньори от БТВ, заради които имахме възможността, аз и моите колеги, да преживеем това дълго, но изумително и прекрасно приключение. Но БТВ не е абревиатура от три букви, а хора. БТВ в годините смени различни собственици и различни мениджъри.


За това, като почтен партньор искам да благодаря на Албърт Парсънс, Светла Василева, Вики Политова, Павел Станчев, Флориан Скала, но, разбира се, най-много искам да благодаря на вас! На вас, уважаемите зрители. Благодаря ви, за мен беше чест!

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK