България отделя най-голям дял от бюджета на страната за пожарникари в ЕС

България отделя най-голям дял от бюджета на страната за пожарникари в ЕС

© Велко АнгеловПрез 2017 г. България е отделила най-голям дял от бюджета на страната спрямо всички други държави в Европейския съюз за пожарна безопасност. Това показват данни на Евростат, според които страната е похарчила общо 149.4 млн. евро за пожарна безопасност. Според статистиката това прави по 21 евро на човек. В държавния бюджет за 2017 г. България официално е заделила близо 212 млн. лв. по това перо.


След България по най-голям дял от бюджета на страната за пожарна безопасност се нареждат Латвия, Литва и Румъния. Те отделят средно по 0.7% при средна стойност за ЕС от 0.4%. На последните места са Дания и Малта, съответно с 0.1 на стои и 0.2%.


През 2017 г. в 28-те държави-членки на ЕС са изразходвани общо 31.2 милиарда евро за противопожарна защита. Близо 300 хил. пък са пожарникарите в Европейския съюз.


Протестите на пожарникарите и обещанието на Борисов
Именно през 2017 г. бяха едни от най-масовите протести на пожарникарите. Тогава пред Народното събрание те се оплакаха от липсата на пари и закриването на пожарникарски служби на ключови места в страната. Те настояха за увеличение на заплатите с поне 15%. Огнеборците поискаха още достойни условия на труд заради остарелите и скъсани униформи, с които работят.


България отделя най-голям дял от бюджета на страната за пожарникари в ЕС

© Велко Ангелов


"В пожарната ни служба, уверявам ви, са дадени доста пари последните години, включително и за защитно облекло. Може би някои са си купили такова втора употреба, но ако питаме от десет граждани някой купувал ли си е дрехи втора употреба, сигурно 5, 6, 7, 8, 9 души са си купували, не може да сме някакво особено изключение", каза тогавашният вътрешен министър Валентин Радев.


В протестите си те бяха подкрепени и от другите служители на МВР, като в крайна сметка бюджетът на вътрешното министерство за 2019 г. беше увеличен със 100 млн. лв. Това стана, след като в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов обеща увеличение на полицейските заплати, след като бюджетът за 2018 г. вече беше приет.


Пожарът в Кресненското дефиле


През август 2017 г. избухна пожар в Кресненското дефиле, който беше потушен след няколкодневна борба на пожарникарите. Пожарът обхвана над 10 хил. дка площи и доведе до евакуация на няколко села. Нанесените щети бяха за над 3.3 млн. лева.


Кадри от гасенето на пожара в Кресненското дефиле през 2017 г.

© МВР

Кадри от гасенето на пожара в Кресненското дефиле през 2017 г.


За бедствието беше обвинен 30-годишен пастир от Симитли, който според прокуратурата е изхвърлил неизгасена цигара. Делото срещу него все още продължава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK