На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа

д-р Скендер Сила от Световната здравна организация и Малина Крумова от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"

д-р Скендер Сила от Световната здравна организация и Малина Крумова от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа на пътя, на 1:20 минути умира шофьор, на 7 минути умира велосипедист, на 53 секунди умира моторист, на 1:16 минути - пешеходец.


Травмите от пътнотранспортни произшествия са водещата причина за смъртност при децата от 5 до 14 г. и втората по честота причина за смърт при хората от 15 до 29 години.


Тази статистика е причината Световната здравна организация да обяви Световна седмица за безопасност по пътищата от 6 до 12 май. Днес беше дадено официално началото на седмицата за безопасност по пътищата в България с пресконференция, организирана от местния офис на Световната здравна организация, новоучредената държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и асоциацията на пострадалите при катастрофи.
Мотото на световната седмица за безопасност по пътищата е е "Лидерство за безопасност на пътя", СПАСИ ЖИВОТИ #ГОВОРИ.


"Смъртните случаи в резултат на катастрофи са се увеличили през 2018 г. – 1.35 милиона души умират годишно в пътни инциденти. Цената на спешната помощ, медицинското обслужване и човешката мъка е огромна. Катастрофите на пътя не са само "нещастни случаи", те имат рискови фактори и следователно са предотвратими. Затова трябва да намерим начин да елиминираме рисковите фактори", коментира д-р Скендер Сила от СЗО.


Всеки ден в България стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците, каза председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.


Росен Рапчев, началник на отдел в "Пътна полиция", припомни, че през първите четири месеца на 2019 г. са станали 1838 катастрофи в България със 153 загинали и 2338 ранени. Той обяви, че предстоят кампании за контрол на движението. През миналата година при такива кампании са наказани 25% повече шофьори, като с автоматични средства са регистрирани 130 хил. нарушения на пътя.


Върху безопасното превозване на деца акцентира Владимир Тодоров от асоциацията на пострадалите при катастрофи. "70% от загиналите в катастрофи деца са пътували в колите на родителите си, без да са с поставен предпазен колан или не са седели в специално столче или седалка. Това означава, че са убити от собствените си родители", заяви той. По думите му шофьорите масово са неподготвени да оказват първа помощ при катастрофи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK