Конституционният съд допусна за тълкуване проблема с "царските имоти" (допълнена)

Алея в парка "Врана", който Симеон Сакскобургготски дари на Столичната община

© Анелия Николова

Алея в парка "Врана", който Симеон Сакскобургготски дари на Столичната общинаКонституционният съд изненадващо и с отчетливо мнозинство - само с три особени мнения, допусна искането на Тричленен състав на Върховния касационен съд да тълкува текст от Конституцията, който има отношение към рестиуираното имущество, известно като "царските имоти". Новината заслужава внимание, защото може да пререши основния въпрос на делата между семейството на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и държавата - този чия е собствеността.


Искането до съда за тълкуване бе отправено от Тричленен състав на Върховния касационен съд по повод стигналото до върховната инстанция дело за собствеността на "Царска Бистрица", по което две инстанции се бяха произнесли, че имотът принадлежи на държавата. Основен мотив на всички съдилища, които автоматично прилагаха първото решение на ВКС от 2012 г. за собствеността на чифлика "Кричим" - че е държавен, бе този, че решението на КС от 4 юни 1998 г., което отмени Указа за одържавяване на царските имоти от 1947 г., няма реституционен ефект, а е необходимо да се приеме специален закон.


Тричленният състав на ВКС по делото за "Царска Бистрица" най-сетне реши да поиска от самия КС тълкуване на смисъла на собственото му /на КС/ решение за отмяна на одържавяването. Питането на върховните съдии гласи: "Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие?".
Указът от 1947 г. за обявяване за държавна собственост на имотите на царете Фердинанд и Борис Трети и техните наследници е сочен като закон с еднократно действие.


Питането, с други думи, означава КС да обясни може ли и в какви случаи от акт на КС да не произтича никаква последица, или какъв е смисълът от отмяната на национализацията на една собственост, чиято и да е тя, ако от това не настъпва промяна във владеенето на тази собственост.


Допускането на искането за тълкуване от КС на собственото му решение изненада мнозина, тъй като бе отправено не от общото събрание на Гражданската колегия на ВКС, на което не достигнаха само два гласа за да се обърне към КС. Искането за тълкуване отправи конкретният Тричленен състав (съдиите Mapгapитa Coĸoлoвa, Cвeтлaнa Kaлинoвa и Poзинeлa Янчeвa) и почти никой от наблюдаващите съдебните дела не очакваше, че КС ще го допусне.


Особени мнения си изразили конституционните съдии Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Таня Райковска.


Определението на КС можете да прочетете тук.


"Това дело е много интересно и аз ще го следя" - така коментира проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, цитиран от сайта newslex.bg. По думите му от влизането в сила на Конституцията до днес никой не е поставял въпроса за юридическия ефект от актовете на Конституционния съд – решения по същество, по отношение на някои особени закони и на решенията на Народното събрание, които имат еднократно действие.


Проф. Киров заедно с проф. Васил Мръчков, проф. Даниел Вълчев, проф. Димитър Радев, проф. Емилия Друмева, проф. Пенчо Пенев, проф. Снежана Начева, проф. Тенчо Колев, проф. Георги Близнашки, проф. Янаки Стоилов и доц. Зорница Иванова са поканени от КС да дадат становища по делото.


Същевременно КС е поискал становища от Народното събрание, Министерския съвет, президента, Върховните съдилища и други институции, като е дал срок от един месец, след което предстои произнасяне по същество.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Дано тази сага приключи по-скоро

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Където има имоти и едночленен състав да ги сезира веднага ще се отзоват , за друго не ги търси.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Комунистите Борисов,Нинова и Доган се уплашиха от ЕС,който застана зад Цар Симеон.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Много време се съдят държава и цар, а и държавна пара се троши. Изглежда му се вижда края

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да видим Симо ще вземе ли нещо накрая.

 6. 6 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Не, просто Симеон натисна Борисов както казваше още преди, че ще направи. И че трябвало да "има разум".

  Държавните имоти са си държавни, другото е корупция и падение.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  И защо трябваше да се чака 20 години, за да се зададе към КС най-логичния въпрос на света - дали неговото решение от 1999 г., което отмени Указа за одържавяване на царските имоти от 1947 г., има реституционен ефект, и дали е необходимо да се приеме специален закон?!

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  "Питането, с други думи, означава КС да отговори възможно ли е да има акт на КС, от който да не произтича никаква последица, или какъв е смисълът от отмяната на национализацията на една собственост, чиято и да е тя, ако от това не настъпва никаква промяна във владеенето на тази собственост."

  Смисълът е , че едни нечистоплътни личности, живяли винаги досега зад граница, получиха повод в лицето на шайка царедворци, да " придобият" имоти за милиони за сметка на цялото общество ! Точно така настъпи " промяна във владеенето на тази собственост" и пълненето на частните джобове на фамилията в Мадрид ! Затова са и всички тези дела от последните години срещу " Царя" и ангажиране на толкова сериозно обществено, а и международно внимание по този имотен казус.
  КС не постигна нищо стойностно със своето решение, освен да създаде всички тези проблеми на обществото ни дотук ! Какво ще решат отново конституционните съдии - предстои да видим скоро !

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Никаква аванта за мадридският измамник!!!!

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Накрая ще изплатят на Сакскобурготски не малко обещетение, както напправиха в Гърция и Румъния.

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Весело

  ако един юридически текст се нуждае от тълкуване, то:
  а) писан е от идиоти
  б) идиотите са били подкупени
  в) подкупните идиоти просто не са юристи или не знаят български на достатъчно добро ниво
  г) и трите са верни

 13. 13 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Алея в парка “Врана”, който Симеон Сакскобургготски дари на Столичната община (кадър на Д.)
  “дари”- дарение, от собственост е “дарението”, годишният данък и такса- по малки...?

 14. 14 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  ''Новината заслужава внимание, защото може да пререши основния въпрос на делата между семейството на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и държавата - този чия е собствеността.''

  крайно време е да върнат имотите на човека и да се приключи с тази простотия.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Законът за конфискация на имотите, е приет под натиска на победителите от ВСВ. Това са : САЩ, Франция, Великобритания и СССР. Народният съд - също. Дали в правомощията на нашия КС влиза и оспорване и отмяна на резултатите от войната и решенията на съюзниците, след като сме от страната на победените? И, ако реституцията е възможна, защо не са върнати имотите, конфискувани въз основа на ЗЗД (закон за защита на държавата), от българските евреи?

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Не, просто Симеон натисна Борисов както казваше още преди, че ще направи. И че трябвало да "има разум". Държавните имоти са си държавни, другото е корупция и падение.
  —цитат от коментар 6 на 911  До коментар [#6] от "911":

  Тоест,ти искаш да дадеш ЦАРСКИТЕ имоти на Мафията!!! Нали си чувал израза,че у нас Мафията си има държава! Не се наядохте вие комунистите!

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Весело

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  Няма да коментирам глупостите които си написал,само ще те попитам риторично - кога и къде Франция е побеждавала хитлеристка Германия,че нещо не си спомням да е ставало подобно нещо?!

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Следва нов тасак с КС.Преди.години имаше обявяване за противоконстиционни промени вНК за неизбежната отбрана.След 15 години на.одното събрание прие същите.промени.Пак ли ще питат КС.Или той ще се запита сам.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Оказа се че царят е бил най-бедния човек в България. Всеки друхг си върна, кой прогимназия, кой парк, кой апартамент на Витошка, кой парцели в Бояна, кой нива, кой гора. Само царят нямал нищо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Като взеха Кричим от царя кой се настани вътре?! Малък пицко.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  А пък от Врана, какъв ЖК става! Що апартаменти с асансьори за жълти стотинки ще се спретнат докато се разпределят парцелчетата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":Като взеха Кричим от царя кой се настани вътре?! Малък пицко.
  —цитат от коментар 20 на tribiri  До коментар [#20] от "tribiri":

  Не знам. Ти кажи кой? Или там никой не живее и са го оставили да се саморазруши. Което би било страшна тъпотия.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  И какво точно ще реши конституционния съд? Основния въпрос е дали съответния имот е бил лична собственост на царя като физическо лице. Или е бил на институцията. Личното е лично. На институцията е държавно.
  Фактът че след изгонването на Фердинанд имотите преминават към новия цар показва, че още преди век са били разглеждани като собственост на институцията. Това се вижда и от факта, че са обгрижвани от Интенданството - служба която се е занимавала само със собствеността на институцията. Не е имала право да обгрижва личните дела на царя.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Виж кои са подписали договора, като победители и кои, като победени. Има и снимки. Германският представител, като видял французите заедно с руснаци, американци и англичани, възкликнал" И тия ли са победители? ". Чети повече историческите хроники, за да не пишеш нелепици. Не е смъртоносно.

 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":Няма да коментирам глупостите които си написал,само ще те попитам риторично - кога и къде Франция е побеждавала хитлеристка Германия,че нещо не си спомням да е ставало подобно нещо?!
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Защо изобщо си позволяваш да коментираш събития от който знаеш само от разказите на бабите пред блока.
  Сега по същество - на 8 май 1945 г в предградието на берлин Карлхорст , маршал Жуков, британският маршал от авиацията Тедър, американският генерал Спаац и френският генерал Латр дьо Тасини приемат и подписват капитулацията на Германия, от нейна страна пдпис слага фелдмаршал Кайтел. Та толкова за победата на Франция - да не говорим че после Германия и Берлин имат и френски окупационни зони.

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Весело

  До коментар [#24] от "Vlado Nikolov":

  Писал съм когато ти вече си му отговорил, но добре е на такива галфони непрекъснато да им се набива канчето !

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Дянков е направил ремонти на някогашната ловна хижа на цар Борис III по свой вкус за над 300 000 лева от бюджета. Ремонтиран е целият втори етаж, като е инсталирана и канализация. Променени са дограмата, пердетата, сменени са тапетите, закупени са нови абажури, а мебелите са претапицирани.

  Тива го има в поне 4-5 издания от онова време.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1576 Разстроено

  Съдийките на Лозан Панов са вкарали питането.
  Както винаги в полза на България...

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  А да! И не го е ремонтирал в името на народа, а за да цица от вимето на народа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Весело

  До коментар [#23] от "Цецо":

  Прав си - едва ли Фердинад след абдикацията е прехвърлил всичките си имоти към Борис III чрез нотариални сделки. Просто те си остават на институцията. Ако има друга хипотеза, то наследниците на настоящия президент (ако се премахне институцията президент) ще могат да искат да наследят резиденцията Бояна.

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#25] от "dorn":

  Това е следствие от гузната съвест на англичаните, които потапят френския морски флот и издавят над 2000 френски моряци край бреговете на Мароко. Та по този повод "победата" на Франция над когото и да било е по-скоро дипломатически трик на ЮК отколкото някаква реалност

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Дянков не би го направил без разрешението на Борисов.

 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  Тия ги разправяй на бомбето си, а реалността е - постоянен член към Съвета за сигурност на ООН.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Ами да, Рила е царска, защото царят-баща ходил там на лов. И като харизаха цяла България на тоз и оноз, що за дъртото царче се опъват. Ми да му дадат и на него.

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  А имота собственост ли е на Дянков или остава държавна собственост?
  Защото ако е втрото - не виждам проблем в това, че е направен ремонт на един държавен имот.

 36. 36 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":

  Фердинанд нищо не е прехвърлил. А е имал лични имоти, придобити по съвсем законен ред. След абдикацията на Фердинанд и заминаването му от България, синът му Борис, приемайки, че каквото е останало тук от баща му, му се полага като на нов цар, предприема мерки да прехвърли имотите на Фердинанд на интендатството. Прави го, защото се опасява, че правителството на Ал. Стамболийски ще осъди задочно Фердинанд като виновник за националните катастрофи и ще му конфискува имотите. Тогава още е заложен проблемът. Именно на това прехвърляне на частни имоти на Фердинанд към интендантството се позовават и решенията, че имотите са на "короната", а не лични. От друга страна, самите актове за прехвърляне на лично имущество на Фердинанд към короната са си един вид конфискация и ощетяват останалите наследници на Фердинанд. Мазало...

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Единственият, който можеше да спре Костов от втори мандат бе Симеон. Ние не знаем какво му обещаха Бриго и Ахмед Доган, а и никой не ги пита. Симеон си иска обещаното, а вероятно има права.

  Има и друго - най-голямата гавра в България е с правото на собственост! Собствеността била неприкосновена, но май нищо не я защитава. Нотар. документ за собственост е като тоалетна хартия - с някакво пълномощно могат всичко да ти отнемат!

 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  Нищо не би могло да задържи Костов на власт.
  Да благодари на бога, че не го линчувахме.

 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  Умно и престижно решение , повод да се приемем за европейци най-после ! Хубавото е и че няма да спре дотук да се развива кълбото на " ПРЕХОДА "......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK