КНСБ иска минималната работна заплата до края на 2022 г. да стане 450 евро

КНСБ иска минималната работна заплата до края на 2022 г. да стане 450 евро

© ReutersКНСБ настоява в края на 2022 г. средната работна заплата в България да стане 1000 евро, а минималната - 450 евро. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи основните изводи от четвъртия годишен доклад на синдиката за резултатите от колективното договаряне на работните заплати през 2018 година, съобщи БТА.


Докладът сочи, че средното договорено повишаване на доходите е около 10 процента. Масово, договореното повишение на заплащането е с от 5 до 10 на сто, като в предприятия от частния сектор се наблюдава ръст на заплатите над 10 на сто. Поставената от КНСБ цел от 12 на сто често е надвишавана. Съществено са надградени и разширени целите за ръст на доходите в бюджетната сфера. Общото покритие на наетите с колективно трудово договаряне е около 30 на сто, или 687 хил. души, като от КНСБ настояват да стане 60 процента до пет години, както на национално, така и на европейско ниво, тъй като заплатите на хората в предприятия, в които има колективни трудови договори, са с 12 процента по-високи.


Най-високи са заплатите в IT сектора, въздушния транспорт, производството на кокс, застраховането, централните офиси, добива на метални руди, рекламите и проучването на пазари, финансовите услуги, далекосъобщенията.


Разлики в заплащането според дейностите
Сред най-нископлатените дейности са медико-социалните грижи, социалната работа без настаняване, производството на дървен материал, ветеринарномедицинската дейност, производството на облекло, охраната, ресторантьорството.


Средната работна заплата по предварителни данни за 2018 г. достигна 1135 лв., което е номинален ръст от 9.4 на сто и реално покачване с 6.4 на сто. В промишлеността от общо 29 отрасъла 17 имат равнище на заплащане над средната работна заплата за страната, а 13 са с номинален ръст над средния за страната.


Обхватът на броя на наетите на минимална заплата продължава да нараства. В края на декември 2018 г. достига 442 392 души и представлява 19.3 на сто от всички наети, при 16.6 процента през 2017 г., пише в доклада.


Драстично увеличение на наетите на минимална заплата в сравнение с декември 2017 г. се отчита в "Транспорт, складиране и пощи" - почти 2.2 пъти, със 72.3 на сто - във "Финансови и застрахователни дейности", със 62.7 на сто - в "Създаване и разпространение на информация".


Работната заплата продължава да бъде основният източник на доход в домакинските бюджети. През 2018 г. доходът от работна заплата на едно лице от домакинство достигна 3336 лв., което представлява ръст спрямо предходната година от 9.8 на сто. Това е най-високият номинален ръст от последните пет години. Относителният дял на дохода от този източник в общия доход на домакинствата също нараства и през 2018 г. достига 55.5 на сто, което е с 1.1 процентни пункта повече от 2017 г., пише в доклада.


Разликите в заплащането по региони


Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен, констатират от КНСБ. Проблемът се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големия обхват на нископлатени работници в някои от областите. През 2018 г. такива се очертават: Видин (746 лв.), Благоевград (750 лв.), Кюстендил (785 лв.), Силистра (790 лв.). Разликата в брутните заплати е около 2.1 пъти между София (1536 лв.) и Видин (746 лв.).


Темповете на нарастване на средната работна заплата по области варират от 4.9 на сто за Добрич до 14.4 на сто - за Ловеч и Ямбол. Прави впечатление, че в столицата ръстът е под средния за страната (7.2 на сто), а в останалите области с размер на СРЗ над 1000 лв. ръстът е около и над средния за страната - Враца (10.9 на сто), Варна (9.6 на сто), Стара Загора (9.1 на сто), София област (10.6 на сто). Разликите в стандарта на живот по региони у нас остават непреодолимо големи, констатират от КНСБ. Покупателната способност на работната заплата се повишава плавно, но равнището й остава твърде ниско, за да изразява някакви значителни и трайни промени в жизнения стандарт на населението, пише в доклада. Според последните данни на Евростат пет от шестте български региона са сред най-бедните 20 в ЕС, с БВП на глава от населението (в СПС) под 50 на сто от средното за Европа равнище.


Къде е България в Европа


Средната работна заплата в България изостава номинално между 4 и 7 пъти спрямо старите държави членки и около 1.6-2.5 пъти спрямо новите държави членки. Отклоненията при нетния размер са следствие от разликите в данъчното облагане и дела на социалноосигурителните вноски. В стандарта на покупателна способност средната нетна работна заплата в България е 2.0-2.5 пъти по-ниска от тази в старите държави членки (Италия, Ирландия, Великобритания и Германия) и 1.2-1.7 пъти - спрямо новите държави членки (Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чешката република, Унгария и Полша). На практика този показател е най-точният измерител на покупателната способност на заплатите, защото отразява както разполагаемия размер, така и ценовите разлики между отделните страни, допълват от КНСБ.


България продължава да е на последно място по размер на минималната работна заплата, но като процентно нарастване за година има сходна динамика с тази на Чехия, Хърватия, Естония, Румъния, Словакия и Гърция. Най-висок ръст регистрират в Литва (38.75 на сто) и в Испания (22.3 на сто). Единствено Латвия не отбелязва нарастване на МРЗ през посочения период, а като правило новите държави членки регистрират значително по-високи ръстове от старите държави членки, което е отражение на протичащия процес на конвергенция в заплащането на труда, се отбелязва в доклада.


България попада сред осемте страни с най-висока данъчно-осигурителна тежест на годишния доход от минимална заплата. Това мотивира искането на КНСБ за ускорена конвергенция на заплатите, от една страна, и за въвеждане на необлагаем минимум до размера на МРЗ, от друга.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Поискала мишката сиренце.....

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Весело

  "КНСБ настоява в края на 2022 г. средната работна заплата в България да стане 1000 евро, а минималната - 450 евро."

  Пред кого настоява...

 3. 3 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мин. заплата трябва да е 0 лева. Хората трябва да имат свободната воля да договарят самостоятелно възнаграждението си, без някой левундер да им регулира заплатата и за каква сума трябва да работят.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Весело

  Между другото, снимката под статията е от Гърция по времето, когато гръцките банки бяха затворени, а банкоматите не работиха...

 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 687 Неутрално


  Цитат >>

  България продължава да е на последно място по размер на минималната работна заплата

  -всеки следващ коментар е излишен

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "КНСБ иска минималната работна заплата до края на 2022 г. да стане 450 евро"

  Доста амбициозно

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  Показателно четиво за ситуацията у нас!Ни има една много важна подробност и тя е ,че не са дадени за пример т.н бенефити /ползи, облаги/в богатите държави на Европа................и това води "по-розово" съотношение за България!За пример във Франция по закон се дават ваучери за храна със средна стойност над 100 евро за работен ден.................или пък доплащането за гориво,ако живееш над 20 км от работното си място в Холандия/става дума доколкото съм запознат за над 100 евро на месец, ако си на постоянен договор/ ........................!

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Гневно

  КНСБ настоява в края на 2022 г. средната работна заплата в България да стане 1000 евро, а минималната - 450 евро. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи основните изводи от четвъртия годишен доклад на синдиката за резултатите от колективното договаряне на работните заплати през 2018 година, съобщи БТА.

  Ако не се лъжа този чифтокопитен президент на КНСБ преди няколко месеца обясняваше колко е необходимо внасянето на евтина работна ръка от някъде си, за развитието на Економиката.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#3] от "ivant88":

  Това е пълен абсурд!Почти във всяка нормална държава има фиксирано минимално възнаграждение за час! в ЕС! И стига с тези американски простотии!!!!!!!!!!!!!

 10. 10 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 497 Неутрално
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Весело

  Страни които дължат ТРИЛИОНИ ни се представят като богати...

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Ами то в 2022 заплатите ще са горе долу толкова. При очакваният растеж и търсене на работници. Както и на избеляването на икономиката. Те сега реалните заплати са около толкова. Само, че се отчитат "белите'

 13. 13 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами тя докато стане 450, в Европа ще стане 4500.

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#3] от "ivant88":

  Точно така. Обаче вече трима на минимална работна заплата ти набиха минусите, защото те акъл за повече нямат.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#7] от "bat_plamen":

  Допуснах грешка!Във Франция се дават купони за храна със средна стойност над 10 евро за изработен ден!Това прави средно над 220 евро за месец , а не както съм набрал по погрешка 100 евро на ден!Извинявам се за допусната грешка!

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#14] от "Darulio":

  "Точно така. Обаче вече трима на минимална работна заплата ти набиха минусите, защото те акъл за повече нямат."
  ===========
  Без да съм богат, имам три минимални месечно.
  И аз тряснах минус.
  В повечето страни минималната работна заплата е резултат от колективно договаряне, а това е част от гражданското общество. Точно такива като вас говорят, че нашенци не ги бива, когато защитават свои интереси и и искат да ни разединят, когато им изнася. Груповото или синдикално отстояване на интереси е типично за развитите общества, а вие скърцайте със зъби.

  Еретик
 17. 17 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivant88":

  Това може да е само ако сме пазарна икономика!
  Пазара свършва там където започват регулациите!

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":

  Има страни от ЕС, където минимална заплата няма! Потърсете в нета.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":

  В повечето щати на САЩ има минимално почасово заплащане.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Не съм сигурен дори дали не е във всички щати!

 21. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":

  В развитите общества вече ги заменят тия с """договорените"""" изкуствено увеличени МРЗ-та с роботи. И на никого в цеховете/магазините/складовете/закусвалните не му липсват.
  И точно ние, "разединяващите", се опитваме да обясним връзката между двете, ама "договарящите групово или синдикално" не вдявате...

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Редно е да си припомним, че през януари 1997 г. минималната работна заплата в България беше 5 лева и 50 стотинки.
  А днес е 560 лева.
  https://www.kik-info.com/spravochnik/mrz.php

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#22] от "palav_nik":

  Напомняте за Виденов! Да не забравяме това по време на избори. Никога за БСП!!! УМНАТА!

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Ами стига сте плямпали за този необлагаем минимум, направете го.Не стига, че МРЗ е толкова ниска, ами се и облага с данъци. А искането на КНСБ за 450 евро мРЗ е в света на фантастиката,

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#10] от "BloodSport":

  Абсолютни ПАРАЗИТИ! Синдикатите трябва да бъдат забранени още в Конституцията!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":

  Ами, богати са! Нищо, че имат дългове. България има един от най-ниските дългове в ЕС, но е най-бедната.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#15] от "bat_plamen":

  И в България се дават. В някой фирми и по 100 евро на месец.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  България в ЕС е сбъдната мечта!

 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Явно приходите и стандарта в България се повишават, много е радостно! Да видиш хора които пазаруват, които пътуват, които са усмихнати, браво!!! Много ми стана интересни че ветеринарите са от най-ниско платените? Отворете лечебници за кучета и котки, ваксинации, подстригване, къпане, настаняване, ще сте по-платени от човешките доктори!

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ,,Общото покритие на наетите с колективно трудово договаряне е около 30 на сто, или 687 хил. души, като от КНСБ настояват да стане 60 процента до пет години, както на национално, така и на европейско ниво, тъй като заплатите на хората в предприятия, в които има колективни трудови договори."

  КТД-тата в предприятиятата трябва да станат задължителни!
  Това ще гарантира че ще се зачитат правата на трудещите се и работниците ще имат по-голяма закрила. Това ще доведе до повече сигурност и по-малко текучество!
  Защо толкова години обаче управляващите не го разбраха и не го приеха Е ЯСНО...!
  ТЕ МНОГО ХАРЕСВАТ МОНОПОЛИТЕ И КАРТЕЛИТЕ ....и това Е ЯСНО защо...!
  Свикнаха да играят по свирката на експлоататорите,и се наплетоха като свински черва с тях, а последните за да им вървят номерата все им бутат по нещичко...

 31. 31 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  това добре, но както би се очаквало в такъв случай, цените в България ще се изравнят с холандските...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  И кой точно се интересува за какво настояват КНСБ!?

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  КНСБ има представители основно в държавния сектор, там да настоява за каквото си иска, ако ще и за 500 евро минимална заплата. Те не си казват броя на членовете, а са партньор на правителството в тристранката и имат глас за неща, които не са им работа. Абсолютно казионна организация, удобно ползваща позициите си от соц. време.
  А Дневник ги цитира, коментира....

 34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivant88":

  Това е пълен абсурд!Почти във всяка нормална държава има фиксирано минимално възнаграждение за час! в ЕС! И стига с тези американски простотии!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 9 на bat_plamen


  Много се надявам да имаш предвид някое мъгляво кътче из Южна Америка.

  Щото в САЩ минималното заплащане съществува от преди идеята за Европейски Съюз.

  1938 година.

  Ето:

  https://www.hrdirect.com/federal-minimum-wage-history-infographic

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  "Общото покритие на наетите с колективно трудово договаряне е около 30 на сто, или 687 хил. души, като от КНСБ настояват да стане 60 процента до пет години, както на национално, така и на европейско ниво, тъй като заплатите на хората в предприятия, в които има колективни трудови договори, са с 12 процента по-високи. "
  *
  Това просто не е вярно! Колко от наетите в ИТ сектора членуват в профсъюзи? А там заплатите традиционно са най-високи. Същото важи и за свободните професии.
  Освен това профсъюзите обхващат държавните предприятия и работещите на държавна служба, на които доходите са изцяло на светло. В частния сектор, където продължава традицията на плащане под масата де факто заплащането е по-високо.
  Няма лошо профсъюзите да се борят за добро заплащане на държавните служители, особено на лекари, учители и медицински сестри, за които има дефицит. Обаче чиновниците и бюрокрацията трябва да се намалят драстично поради комптъризацията на много от рутинните дейности.

 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Иван Нейков, като беше председател на КНСБ, ходеше по телевизиите и искаше високи заплати. Като му кажат "няма пари", той си знаеше едно-- "ами намерете ги". После го направиха социален министър и не помня какво стана...ако някой помни, да каже.

 37. 37 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами те хубаво искат, но друг е въпросът дали ще се случи.

  Marinov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK