Искрен Веселинов: Поправките за неизбежната отбрана са съобразени с решението на КС

Искрен Веселинов: Поправките за неизбежната отбрана са съобразени с решението на КС

© Юлия ЛазароваПоправките в Наказателния кодекс, които предвиждат разширяването на пределите на неизбежната отбрана, са изцяло съобразени с решението на Конституционния съд, който през 1997 година обяви за противоконституционни подобни текстове. Това се разбира от интервю пред вестник 24 часа на депутата от ВМРО Искрен Веселинов.


Въпросът за неизбежната отбрана стана особено популярен след случай с доста неизвестни в Пловдив, при който лекар застреля осъждан за кражби. На 8 май парламентът прие единодушно предложените поправки. През март срещу тях с различни аргументи се обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Висшият съдебен съвет пък отказа да прати свои представители в работната група, която ще готви промени в Наказателния кодекс.


Депутатът уточнява, че не отговарят на истината твърденията, че има повторение на текстовете. "Нашето предложение е изключително добре съобразено с решението на съда. Мисля, че тогава главният прокурор бе хванат малко мимоходом и в движение да коментира темата... Нашият текст и този, който е обявен за противоконституционен, философски се разминават", посочва Веселинов.
Той е на мнение, че в сегашния вариант обхватът на разширяването на пределите на неизбежната отбрана е доста по-скромен. "Истината е, че колкото по-разширен е обхватът на неизбежната отбрана, толкова по-малко битова престъпност ще имаме Когато тези мародери знаят, че влизайки в нечий дом, може да ги посрещнат с ловна пушка, ще се замислят дали наистина да го направят. Така че ще има една сериозна превенция", добавя депутатът от ВМРО.


По повод твърденията, че с промените има опасност да се прикриват убийства, Веселинов казва, че винаги когато има смърт или тежка телесна повреда, има разследване и то ще установява фактите и обстоятелствата. "Да смятаме, че някой ще започне да убива и да вреди на другите, защото се разширяват правомощията, е по-скоро пропагандна теза, отколкото аргумент, основаващ се на някаква здрава логика", е мнението на депутата.


Според него в крайна сметка поправките ще дадат възможност на почтените хора да се защитят от нападение, без да са потенциални подсъдими. В отговор на въпрос Искрен Веселинов казва, че между двете четения на закона може да има поправки и допълнения.


"Чух много изказвания в залата. Понеже съм привърженик на изключително широките възможности хората да могат да се отбраняват, да защитават близките си, техния живот и достойнство, съм склонен да подкрепя всяко едно предложение, стига да е в рамките на конституционно възможното", уточнява депутатът. Той се обявява и за широк обществен дебат по поправките.


В края на интервюто Веселинов е попитан дали новият правосъден министър Данаил Кирилов е изразил становище по текстовете, като неговият отговор е, че такова за момента няма. "Такова имаше предният - г-жа Цецка Цачева, което съвпадаше със становището на съдебната власт - да не се правят промени", допълва той.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ясно е, че пак ще стигне до кс.
  Аз, изненадващо за пацифист, съм "за" тези промени.
  Смятам, че стреснат посред нощ в дома си човек не може после да се обяснява пред съда защо не е взел предвид интензитета и средствата на нападението. Щото е бил сънен, стреснат и уплашен.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Адвокатите нададоха вой, ами клиентелата ще вземе да намалее.

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Весело

  Нашият текст и този, който е обявен за противоконституционен, философски се разминават", посочва Веселинов.

  Брей, това звучи много интелигентно! Дали той е в състояние да го обясни?

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  много добро и отдавна чакано решение от народа , естествено е ,че съдебната власт и прокуратурата ще са против , защото сега си занимават и отчитат дейност с това да оправдават с години престъпници и убийци и за това да вземат европейски заплати ,а това ,че някой е пострадал изобщо не ги интересува ,ами така ще има решение на место , като поизтрепят няколко десетки престъпници ,страната ни ще стане рая на земята .

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Адвокатите нададоха вой, ами клиентелата ще вземе да намалее.
  —цитат от коментар 2 на exit13


  "През март срещу тях с различни аргументи се обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Висшият съдебен съвет пък отказа да прати свои представители в работната група, която ще готви промени в Наказателния кодекс."

  Това адвокати ли са? Отделен въпрос е, че аз също подкрепям промени посока разширяване на неизбежната отбрана...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Не само заплати, да добавя.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  Обърнете внимание кой подкрепя и кой е против подобни поправки. Много е показателно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Аз не можем да разберем това КС защо е необходимо.

  На теория звучи добре - да има някой който да седи отгоре и да гледа дали депутатите не правят глупости. На практика се стига до блокиране на решения, по които има консенсус в обществото.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Аз пък да питам, тая конституция, що се гледа като нещо абсолютно. Ами тя си е закон като всеки друг, като е крива - променяй. Ако трябва късай и пиши нова. Времената се променят, законите трябва да ги следват.

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 993 Неутрално

  По Конституция и текста за неизбежната отбрана в НК всеки човек има право да се отбранява, когато са застрашени живота и здравето му. Само че отбранявайки се, когато нападнатия причини телесна повреда или смърт на нападателя се превръща в обвиняем за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана. Как човек в стрес от нападение може да причини как точно да се отбранява. Ето тези въпроси ще се решат с предвижданите промени.

 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Поредната простащина на шайката и коалиционните им партньори.

  Да бяха декриминализирали и използването на картечници и гранати за неизбежна отбрана, защото когато нападателите са повече от 2-3 с един пищов далече няма да стигна. Да декриминализират и използването на електрически ток за огради, врати и т.н. Ние мутренска държава ли сме или детска градина? Полицията не е да ни пази, а да крепи стабилността на мутрите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Настоящите закони предвиждат следното - всеки има право на самоотбрана, ако в дома му има противозаконно нахлуване и освен това отбранителните средства не трябва да превишават атаката. Какво значи това?

  Спите си посред нощ у вас. Чувате, че има крадец или група крадци/насилници/убийци пред вас. Но те още не са нахлули! Веднага им съобщавате да си отидат, иначе ще се отбранявате. И чакате да започнат да блъскат вратата, за да влязат. Чак тогава имате право на отбрана. После трябва да ги питате - какво оръжие носят, за да им отвърнете със същото - да не превишите отбраната! Ако те носят нож, вие нямате право да ги застреляте с пистолет - ще превишите правото на отбрана! Когато те ви кажат какво оръжие имат, взимате същото. Т.е. ако ви излязат 3 мъже с ножове, трябва се защитите срещу всички тях с нож. Ако имат сопи и тояги - с тояга. Нямат право да ги застреляте с пистолет, защото ще в осъдят за убийство и ще лежите като художника Опиц! Когато след всички тези процедури вече знаете до каква степен имате право на самоотбрана, можете да пристъпите към нея. Успех в оцеляването и защитата на дома.

  Новите мерки за самоотбрана вече дават много повече права - ако те нападне някой у дома, имаш пълното право да го прегазиш с танк или багер, без да се съобразяваш с неговата оръжие или с неговите здравни и физически способности. Имаш правото да го застреляш като куче, без да ти мигне окото. Защото ти защитаваш твоя имот, твоя живот, както и живота и здравето на семейството си. Така, както е в САЩ. Първо стреляш, после питаш. Щом не си го канил престъпника, щом не си го посрещнал като гост, той няма право да е в твоя дом. И му теглиш един куршум за "добре дошъл". Викаш полицията и линейката, за да изнесат трупа на нещастника и се връщаш да спиш. Така правят в САЩ и никой не може да им забрани да се самоотбраняват.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Е, теоретично могат да са адвокати.
  Освен това наистина ще им намалее бизнесът при опростени правила.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Такова имаше предният - г-жа Цецка Цачева, което съвпадаше със становището на съдебната власт - да не се правят промени", допълва той.
  Сакън, промени не трябва да има, за да могат да продължат да толерират престъпниците за сметка на обикновените хора. Защото престъпниците си плащат, а хората нямат пари за раздаване. Неизбежната отбрана обезателно трябва да се разшири , защото човешкият живот е право на всеки човек и той трябва да бъде защитен от престъпни посегателства. Да видим сега новичкият министър какви ще ги измъдри.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  До коментар [#3] от "koko65bg":

  Ако го обясни интелигентно, кой ли ще го разбере?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Няма не искам, няма недей!
  Влезне ли ти мангала в къщата-стреляш и после питаш ,,Кой е?"!

 17. 17 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Конституцията е основен закон, има пряко действие и стои над всички останали закони, които пък трябва да са съобразени с нея.

  В Конституцията на Република България е записано, че:

  - Частната собственост е неприкосновена
  - Домът е неприкосновен
  - Животът на човека е неприкосновен,

  което от своя страна означава, че всякакви закони, подзакони и нормативни актове, третиращи темата за неприкосновеност на частната собственост, домът и живота на човека нямат никакъв смисъл. Защото терминът "НЕПРИКОСНОВЕН" е основополагащ и категоричен и всякакво нарушение на неприкосновеността се защитава с ВСЯКАКВИ средства!
  Само като пример: в Конституцията на РБ е записано още, че териториалната цялост на страната е НЕПРИКОСНОВЕНА, като за целта е създадена /по Конституция!/ Българската армия, която да защитава тази неприкосновеност!

  Да,но! "Животът на човека е неприкосновен". Вярно! НО! Когато някой човек наруши някое /или някои/ от неприкосновените неща, то той нарушава и Конституцията, като по този начин сам се извежда от нейната закрила! И тогава "Животът на човека е неприкосновен" престава да действа по отношение на нарушителя на неприкосновеността!

  След всичко, казано по-горе, мисля, че терминът "предел на неизбежната отбрана" няма смисъл...

  П.П. Клавдия, твоето мнение?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Вместо полицията да си върши работата, искат да направят от селските баби убийци.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  ПР кампания преди изборите. След нея ще бъде забравено :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK