Искрен Веселинов: Поправките за неизбежната отбрана са съобразени с решението на КС

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ясно е, че пак ще стигне до кс.
  Аз, изненадващо за пацифист, съм "за" тези промени.
  Смятам, че стреснат посред нощ в дома си човек не може после да се обяснява пред съда защо не е взел предвид интензитета и средствата на нападението. Щото е бил сънен, стреснат и уплашен.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Адвокатите нададоха вой, ами клиентелата ще вземе да намалее.

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 677 Весело

  Нашият текст и този, който е обявен за противоконституционен, философски се разминават", посочва Веселинов.

  Брей, това звучи много интелигентно! Дали той е в състояние да го обясни?

 4. 4 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 726 Неутрално

  много добро и отдавна чакано решение от народа , естествено е ,че съдебната власт и прокуратурата ще са против , защото сега си занимават и отчитат дейност с това да оправдават с години престъпници и убийци и за това да вземат европейски заплати ,а това ,че някой е пострадал изобщо не ги интересува ,ами така ще има решение на место , като поизтрепят няколко десетки престъпници ,страната ни ще стане рая на земята .

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 343 Любопитно

  Адвокатите нададоха вой, ами клиентелата ще вземе да намалее.
  —цитат от коментар 2 на exit13


  "През март срещу тях с различни аргументи се обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Висшият съдебен съвет пък отказа да прати свои представители в работната група, която ще готви промени в Наказателния кодекс."

  Това адвокати ли са? Отделен въпрос е, че аз също подкрепям промени посока разширяване на неизбежната отбрана...

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Не само заплати, да добавя.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2832 Весело

  Обърнете внимание кой подкрепя и кой е против подобни поправки. Много е показателно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Аз не можем да разберем това КС защо е необходимо.

  На теория звучи добре - да има някой който да седи отгоре и да гледа дали депутатите не правят глупости. На практика се стига до блокиране на решения, по които има консенсус в обществото.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Аз пък да питам, тая конституция, що се гледа като нещо абсолютно. Ами тя си е закон като всеки друг, като е крива - променяй. Ако трябва късай и пиши нова. Времената се променят, законите трябва да ги следват.

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 316 Неутрално

  По Конституция и текста за неизбежната отбрана в НК всеки човек има право да се отбранява, когато са застрашени живота и здравето му. Само че отбранявайки се, когато нападнатия причини телесна повреда или смърт на нападателя се превръща в обвиняем за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана. Как човек в стрес от нападение може да причини как точно да се отбранява. Ето тези въпроси ще се решат с предвижданите промени.

 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поредната простащина на шайката и коалиционните им партньори.

  Да бяха декриминализирали и използването на картечници и гранати за неизбежна отбрана, защото когато нападателите са повече от 2-3 с един пищов далече няма да стигна. Да декриминализират и използването на електрически ток за огради, врати и т.н. Ние мутренска държава ли сме или детска градина? Полицията не е да ни пази, а да крепи стабилността на мутрите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Настоящите закони предвиждат следното - всеки има право на самоотбрана, ако в дома му има противозаконно нахлуване и освен това отбранителните средства не трябва да превишават атаката. Какво значи това?

  Спите си посред нощ у вас. Чувате, че има крадец или група крадци/насилници/убийци пред вас. Но те още не са нахлули! Веднага им съобщавате да си отидат, иначе ще се отбранявате. И чакате да започнат да блъскат вратата, за да влязат. Чак тогава имате право на отбрана. После трябва да ги питате - какво оръжие носят, за да им отвърнете със същото - да не превишите отбраната! Ако те носят нож, вие нямате право да ги застреляте с пистолет - ще превишите правото на отбрана! Когато те ви кажат какво оръжие имат, взимате същото. Т.е. ако ви излязат 3 мъже с ножове, трябва се защитите срещу всички тях с нож. Ако имат сопи и тояги - с тояга. Нямат право да ги застреляте с пистолет, защото ще в осъдят за убийство и ще лежите като художника Опиц! Когато след всички тези процедури вече знаете до каква степен имате право на самоотбрана, можете да пристъпите към нея. Успех в оцеляването и защитата на дома.

  Новите мерки за самоотбрана вече дават много повече права - ако те нападне някой у дома, имаш пълното право да го прегазиш с танк или багер, без да се съобразяваш с неговата оръжие или с неговите здравни и физически способности. Имаш правото да го застреляш като куче, без да ти мигне окото. Защото ти защитаваш твоя имот, твоя живот, както и живота и здравето на семейството си. Така, както е в САЩ. Първо стреляш, после питаш. Щом не си го канил престъпника, щом не си го посрещнал като гост, той няма право да е в твоя дом. И му теглиш един куршум за "добре дошъл". Викаш полицията и линейката, за да изнесат трупа на нещастника и се връщаш да спиш. Така правят в САЩ и никой не може да им забрани да се самоотбраняват.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Е, теоретично могат да са адвокати.
  Освен това наистина ще им намалее бизнесът при опростени правила.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Такова имаше предният - г-жа Цецка Цачева, което съвпадаше със становището на съдебната власт - да не се правят промени", допълва той.
  Сакън, промени не трябва да има, за да могат да продължат да толерират престъпниците за сметка на обикновените хора. Защото престъпниците си плащат, а хората нямат пари за раздаване. Неизбежната отбрана обезателно трябва да се разшири , защото човешкият живот е право на всеки човек и той трябва да бъде защитен от престъпни посегателства. Да видим сега новичкият министър какви ще ги измъдри.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5147 Любопитно

  До коментар [#3] от "koko65bg":

  Ако го обясни интелигентно, кой ли ще го разбере?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Няма не искам, няма недей!
  Влезне ли ти мангала в къщата-стреляш и после питаш ,,Кой е?"!

 17. 17 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Конституцията е основен закон, има пряко действие и стои над всички останали закони, които пък трябва да са съобразени с нея.

  В Конституцията на Република България е записано, че:

  - Частната собственост е неприкосновена
  - Домът е неприкосновен
  - Животът на човека е неприкосновен,

  което от своя страна означава, че всякакви закони, подзакони и нормативни актове, третиращи темата за неприкосновеност на частната собственост, домът и живота на човека нямат никакъв смисъл. Защото терминът "НЕПРИКОСНОВЕН" е основополагащ и категоричен и всякакво нарушение на неприкосновеността се защитава с ВСЯКАКВИ средства!
  Само като пример: в Конституцията на РБ е записано още, че териториалната цялост на страната е НЕПРИКОСНОВЕНА, като за целта е създадена /по Конституция!/ Българската армия, която да защитава тази неприкосновеност!

  Да,но! "Животът на човека е неприкосновен". Вярно! НО! Когато някой човек наруши някое /или някои/ от неприкосновените неща, то той нарушава и Конституцията, като по този начин сам се извежда от нейната закрила! И тогава "Животът на човека е неприкосновен" престава да действа по отношение на нарушителя на неприкосновеността!

  След всичко, казано по-горе, мисля, че терминът "предел на неизбежната отбрана" няма смисъл...

  П.П. Клавдия, твоето мнение?

  Да спасим София от "Спаси София"!!!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6787 Неутрално

  Вместо полицията да си върши работата, искат да направят от селските баби убийци.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7932 Весело

  ПР кампания преди изборите. След нея ще бъде забравено :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK