Потребителите смятат, че икономическата ситуация се влошава

Потребителите продължават да смятат, че през последните 12 месеца потребителските цени се увеличават, макари с по-слабо темпо, отколкото това им изглеждаше през януари.

© Юлия Лазарова

Потребителите продължават да смятат, че през последните 12 месеца потребителските цени се увеличават, макари с по-слабо темпо, отколкото това им изглеждаше през януари.Българските потребители смятат, че икономическата ситуация в страната се влошава, усещат повече финансови проблеми и прогнозират, че това ще се задълбочи през следващите 12 месеца. Същевременно опасенията за засилване на инфлацията се разсейват, няма страх и от безработица. Това показват данните на Националния статистически институт за доверието на потребителите.


През април общият показател на доверие се понижава с 0.7 пункта в сравнение с януари, което се дължи изцяло на засиления песимизъм на градското население.


Живеещите в градовете влошават оценката си за икономическата ситуация през изминалата година, докато в селата са по-умерени. Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, в резултат на което общият балансов показател намалява с 2.1 пункта.
Мненията на потребителите за финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-негативни в сравнение с януари.


Прогнозите за безработицата през следващите 12 месеца обаче са умерени и показателят спада с 4.4 пункта спрямо началото на годината.


Потребителите продължават да смятат, че през последните 12 месеца потребителските цени се увеличават, макари с по-слабо темпо, отколкото това им изглеждаше през януари. Инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.


Последната анкета отчита известно подобрение (от 2.0 пункта) на нагласите в момента да се харчи за предмети с дълготрайна употреба, както и да се правят планове за такива покупки през следващите 12 месеца. Селското население гледа по-позитивно на възможността за покупка на кола в близката година, отколкото преди три месеца.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4194 Неутрално

  Дайте изследването, да прочетем сами.
  Защото ми се струва, че цифрите са отчайващи, поне доколкото говоря със събственици на различни фирми.

  Впрочем, политиката на ЕНП и ГЕРБ, за налагането на монополи и закриването на дребния и среден бизнес, ще даде плодове, скоро.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 440 Неутрално

  То пък някога особебнно се е подобявала ... истината е че икономиката в България е в безизходица. Реалната икономика е срината , а всичко виси на еврофондове, банкови заеми, държавни заеми и преводите на емигрантите към техните роднини у нас. Иначе практически няма инвестиции в индустрията , а земеделието е свито във зърнарите които цоцат еврофондове и това е.

 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2378 Разстроено

  .......аааааа........!!!!!?????.........къркането и лекарствата са СКЪПИИИ......!!!!!!.......мисла ,че ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБА се НАМЕСИИИ........!!!!!...вввЪФ....... БАЦКО ни е НАДЕЖДАТА....!!!!!?????..........в съседна ГЪРЦИЯ Д Д С на ЛЕКАРСТВАТА е 6%........!!!!!!........ДИФЕРИНЦИРАНО Д Д С........!!!!!.......ааааа в СЪСЕДЕН ОДРИН .../.....ЕДИРНЕЕЕ..../.... ЦЕНИТЕ на ЛЕКАРСТВАТА са на 30% от нашите.......!!!!!!........НАРОДЕЦА МАСОВО оди таме за ИЛАЧИИИ........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Политката не е на ЕНП а на глобалната лигархия. Като беше БСП на власт беше горе-долу същото макар и в по-мек вариант. Таак или ианче в тази система Бълггария и обикновенните българи са обречени. Крадливите политикани ни водят в дълбока дупка по заръка на тените задгранични ментори и държателите на офшорните им крадливи сметки.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Весело

  Потребителите са едната страна от театъра на икономическите действия. Има и друга страна. Като при боя и е#@нето. Едната страна не винаги има приятни усещания...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Като гледам тази марка бира на количката, тези, които я пият със сигурност имат влошен стандарт на живот.

 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Потребителят съди по това какво може да си купи с доходите си. Ако цените не са твърде високи за нивото на доходите му, той е щастлив. Ако доходите му не са достатъчни, за да компенсират увеличението на цените, той е нещастен.

  При ръст на икономиката цените винаги ще растат. Инфлацията винаги е фактор в икономическия растеж. Но, когато населението има добри доходи, когато населението може да си позволи сравнително добър живот, без да пести и да си брои стотинките, никой не се оплаква. Проблемите идват, когато ръстът на цените и ръстът на доходите не съвпадат. Например за 1 година цените да скочат с 10 %, а доходите с 1 %. Тогава населението обеднява, покупателната способност пада, което води до намаление на приходите на търговците, намаление на данъците в хазната, увеличение на безработицата.

  По неписано правило ръстът на икономиката и на доходите на населението не идват по едно и също време. Нужни са почти 1-2 години, за да се усети реално ръстът на икономиката. Стандартно закъснение. Затова ръстът днес ще го усетим чак през 2020-2021 г. Но ако ръстовете на доходи и цени не са близки, икономиката има проблем - това е първият белег, че нещо не е наред.


  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 967 Разстроено

  Това е стабилност по Герберски...
  В Шментикапелия на Бойко Пунта Марата нещата се случват така.
  Факт е, че цените са нагоре, а заплатите, не. Факт е, че малкия и средния бизнес е задушен и умъртвен. Факт е, че държавата не само кара на празен ход, но и дълбае дъното по всички показатели. Факт е, че ако нямахме толкова ниско самоуствие като народ и суверен и имахме гражданско общество с общи цели и идеали, нямаше да сме на тоя хал...

 9. 9 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 260 Весело

  Националния спорт на Българина се казва МРЪНКАНЕ.
  В него сме пожизнени световни шампиони. :-)))

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Абе къде ги тия потребители които обеднявали,във всеки мол е фраш, трудно влизаш на паркинга. Всеки влачи торби, по празниците опашките за гърция за кошмарни.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":
  Герберастията веднага изпъкна с невероятна статистика 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 377 Неутрално

  ......." няма страх и от безработица........."

  Няма и да има скоро. По скоро работодателите са в страх от липсата на хора.

 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Влошава се и още как! За два милиона потребители с доход под 300 лв на месец оцеляването е въпрос на издържливост. Гаден гладомор, гаден енергиен геноцид с цени на парно, ток, с цени на вода. Държавата изкуствено насърчава вдигането на цените на стоките, зада отчислява по -високи нива на ДДС. Най-ударено е съществуването на децата и учениците, които кретат с по една вафла Мура в междучасието, никога в ново време децата, младежите, студентите не са били толкова кльощави, по-кльощави от бежанците от съсипаните азиатски и африкански страни.

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4194 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":Политката не е на ЕНП а на глобалната лигархия. Като беше БСП на власт беше горе-долу същото макар и в по-мек вариант. Таак или ианче в тази система Бълггария и обикновенните българи са обречени. Крадливите политикани ни водят в дълбока дупка по заръка на тените задгранични ментори и държателите на офшорните им крадливи сметки.
  —цитат от коментар 4 на jobssboj


  -------------
  Така е!

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4194 Неутрално

  Националния спорт на Българина се казва МРЪНКАНЕ. В него сме пожизнени световни шампиони. :-)))
  —цитат от коментар 9 на Сиромахомил


  ----------
  За това на помощ идват цифрите

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2378 Разстроено

  Влошава се и още как! За два милиона потребители с доход под 300 лв на месец оцеляването е въпрос на издържливост. Гаден гладомор, гаден енергиен геноцид с цени на парно, ток, с цени на вода. Държавата изкуствено насърчава вдигането на цените на стоките, зада отчислява по -високи нива на ДДС. Най-ударено е съществуването на децата и учениците, които кретат с по една вафла Мура в междучасието, никога в ново време децата, младежите, студентите не са били толкова кльощави, по-кльощави от бежанците от съсипаните азиатски и африкански страни.
  —цитат от коментар 13 на Дедо Крум


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 17. 17 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Потребителите нямат реален капацитет за оценка.
  Всеки гледа от своята гледна точка.
  Та зи статия е поредната манипулация и лъжа.
  Само глупаци могат да вярват на такива статии.
  Дневник - много се излагате вече

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сиромахомил":

  Преди 3-4 години един хляб струваше 1-1.10лв. Сега гони 1.50-1.60 на места. Заплатите и да се вдигат не се вдигат достатъчно. Пример - на една студентска работа в кол центърче заплатите не са мръднали от 5 години поне. Следователно ставаш беден, особено с ръстът на наеми и имоти който преди 3-4 години беше поне 2 пъти по-нисък. Пример за 550лв можеш със съквартирант да живееш в центъра на софия, сега с тия пари може да живееш в по-неблагоприятен квартал и да избираш между това да живееш в мизерен апартамент или да спиш на диван.

  This is the place where puddings die.
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#18] от "mop36557620":

  Герберастите плюят матряла, който ги избира 😂 красота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Visoka Topola
  Visoka Topola
  Рейтинг: 284 Неутрално

  След изборите ще се окаже, че всичко е ОК.

 22. 22 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Като додат кака Кури и първия въздухар на Републиката ще се оправи по тезисите на Решетника.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Няма страх от инфлация и безработица, но иначе икономическата ситуация се влошава?!@!????
  ХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХХА
  Къде са го правили това изследване?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Как да няма страх от инфлацията, като нашата е една от най-високите в ЕС.

 25. 25 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Много беден ганьо беее, всяко семейство минимум с 2 коли, телефони по 1000лв, по празници магистралите задръстени, на границата с Гърция опашки, лятото на морето пак задръствания към слънчака и созопол, направо мани беги 🤣умреееме от глад.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  Некадърниците винаги за зле, за тях няма надежда. А останалите хора задръстват моловете и магистралите.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Поредната гавра на стъкмистиката. Инфлацията, отдавна премина двуцифрените стойности, ама иначе е 3,7%. Най-лесно се установява по разходите, които се правят всекидневно за храна. Есента лук 0,50-0,90ст. Сега 1,60-1,90. Картофите от около лев, сега са 1,70и нагоре. Хляба поскъпна, а се чака цената да се вдига още. Ръст на цените на млякото и млечните произведения. Да не изброявам повече. Ама според баце и гербавите, всичко е цветя и рози. Абе, стабилни сме от всякъде- в мизерията.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Да си мислиш, че ходенето по молове и задръстването по магистралите е символ на просперитет, говори достатъчно 😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#22] от "О, ко ма напрай!":

  Гарантирано от ГЕРБ!

  Нова тв уволни Виктория Бехар след въпроси за Пеевски
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29930869.html

  яж бахур
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4115 Неутрално

  Единствено и само в главите на управляващите у нас ситуацията е розова!Но средно статистическият българин всеки ден се бори, за да оцелее някак си до края на месеца и следващата заплата!

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4115 Неутрално

  Единствено и само в главите на управляващите у нас ситуацията е розова!Но средно статистическият българин всеки ден се бори, за да оцелее някак си до края на месеца и следващата заплата!

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4496 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  ,, Най-ударено е съществуването на децата и учениците, които кретат с по една вафла Мура в междучасието,,,

  Сакън не думай, че даскалото е на отсрещния тротоар, а баничарници има две до даскалото и три магазина пак до даскалото. Същите заведения през междучасията са пълни с ученици които си зобат само фафлички, хи хи хи

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4496 Неутрално

  До коментар [#19] от "Deadpudding":

  Еее па язе си го купувам по 1,10 лефчита. До миналта годин беши едно лефчи

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4496 Неутрално

  До коментар [#18] от "mop36557620":
  Бедни каиш?

  Ааа от тукашнити писачи само язе мое да сам беден. Сите другите кой през ден, кой секи ден одат по цела Еропа, некои дори са фалат, че одели до Дубай на пазар, а други на некви си там езотични острови на почифка

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4496 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  ,,никога в ново време децата, младежите, студентите не са били толкова кльощави, по-кльощави от бежанците от съсипаните азиатски и африкански страни.,,

  А ве Круме даскалото е на отсрещния тротоар срещу назе и като ги глеам теа дечица едва пъхтат и падат горките по тротоаро от слабост. А ти кво си направил за теа дечица, дал ли си от богатството си за некое школо, нъл са фалиш че секи ден си пушиш пурата в златен басеин. Язе от моята си пенцийка земам по ена обикновена фафличка и ги чекам на тротоаро та малко от малко да им помогна

 37. 37 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#6] от "dma12587967":

  Съдия огласи опит за натиск по дело от високопоставен политик от ГЕРБ
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29933449.html

  яж бахур
 38. 38 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#6] от "dma12587967":


  "Гадна, мръсна мафия" в спецсъда. МВР разследва дали това е хулиганство

  МВР води разследване за хулигански действия, извършени в спецсъда в деня на произнасянето на присъдата на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, съобщи Mediapool.

  В момента делото се води рещу неизвестен извършител, но според изданието поводът е възмущението от наказанието на Иванчева, изказано от бившия пиар на общината Петър Кърджилов в коридора на съда. След прочитането на присъдата той е започнал да вика: "Гадна, мръсна мафия! Изчезвайте от тоя съд, не сте достойни за този съд", след което е бил отведен от съдебната охрана.

  "Медиапул" съобщава, че на разпити са извикани журналисти, присъствали на делото, и са изискани записи.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29933419.html

  яж бахур
 39. 39 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#33] от "сидер":

  А па учениците имат по пет лева за три банички по 1.40 и една боза. Ръфат петарките в междучасията. Па и по петарка за цигари имат.

  Дедо Крум
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  А кое точно е символ на просперитета - четенето на трудове на свети Бойкикиев ?

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#37] от "Моа Преател Тайпи":

  Много ме кефи тоя съдия - стана началник, както си призна със съдействието на "лошите", управлява 3 години (и свърши доста и смислена работа по мнение на другите съдии), после изневиделица сам се отказа и сега, 5 години по-късно почна да си спомня пикантни подробности. Интересно дали си ги спомняше докато беше шеф или внезапно си ги припомни на сбирката на партия Воля ?.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Не сте ли забелязали че плодовете и зеленчуците са СЕЗОННИ. Сега пресните картофи са 2 лв, есента ще бъдат 50ст. Сега черешите са по 7 лв, след месец-два ще бъдат по 80ст а през август пак ще се намират трудно на 10лв примерно.

 43. 43 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  "метаморфорично, кой както иска да го разбира, дигиталната ни свързаност"*
  ---
  * ЛАЙНО-то, Борисов, от LINO, Leader In Name Only

  бтв, Бойко Василев тази вечер лиза ли анусчето на Борисов, на мафията, у Цвъчкорама?

  яж бахур
 44. 44 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 202 Весело

  Абе къде ги тия потребители които обеднявали,във всеки мол е фраш, трудно влизаш на паркинга. Всеки влачи торби, по празниците опашките за гърция за кошмарни.
  —цитат от коментар 10 на m17


  Проблемът на някои е, че не виждат по- далеч от носа си.

  reductio ad absurdum...
 45. 45 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Ще си купиш череши по 80 ст. и картофи по 50 ст. , гат пръдне гущерът.

  Дедо Крум
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дедо Крум":

  Ами миналата година в сезона им точно на такива цени си ги взимах от пазара в Красно село, даже мога да ви споделя от коя сергия. И не вярвам тази година да са много по-скъпи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK