Новите сирени в Стара Загора и Гълъбово ще струват близо 3 млн. лв.

Сирените в 9 областни града вече са обновени с нови.

© Анелия Николова

Сирените в 9 областни града вече са обновени с нови.51 сирени от ново поколение ще предупреждават за бедствия и аварии в Стара Загора и Гълъбово. 24 от тях вече са монтирани през последните няколко седмици. Новата техника ще бъде изградена по проект "Доизграждане на системите за ранно предупреждение и оповестяване на населението и органите за управление за действия при извънредни ситуации, свързани със защитата на европейската критична инфраструктура".


Проектът е с продължителност 2 г., изпълнява се от Министерството на вътрешните работи и е на стойност над 2,8 млн. лв. Финансирането е със средства от Фонд "Вътрешна сигурност".
В България вече действа програма за обновяване и доизграждане на сиренните системи в страната. Тя е разработена по препоръка на Сметната палата. До момента с европейско финансиране са обновени сирените в 9 областни града – Русе, Плевен, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Варна.


Стара Загора и Гълъбово са избрани по няколко критерия


Първият е, че край тях са разположени много обекти от критичната инфраструктура. Има заводи и предприятия с опасни производства, а съгласно Закона за опазване на околната среда те са категоризирани като обекти с висок рисков потенциал. Вторият критерий е броят на населението, а третият - анализ на рисковете от природни бедствия – наводнения, горски пожари, земетресения и други, характерни за страната.
24 нови сирени от нов тип вече са монтирани през последните 3 седмици, а по проекта трябва да има общо 40 нови акустични системи и устройства. В Гълъбово те ще бъдат 11. Целият проект включва 51 сирени в областта.


Работи се и по изграждането и на Областен контролен възел, който ще се намира в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и районният контролен възел, който ще се намира в районната служба на дирекцията в Гълъбово.


От тези центрове ще се задействат и командват сирените, ще се извършва наблюдение, а при опасност сирените могат да се задействат и от националния възел в София или алтернативния в Бургас. Този в Бургас е избран след консултации с експерти от БАН, които са го посочили като град, разположен на различна от сеизмичната ос от София.


Старите сирени, монтирани през 60-те години, вече няма да работят


Навсякъде, където се монтират нови цифрови сирени, старите ще се изключват. Самото физическо премахване изисква допълнителна логистика и повече средства и за сега няма да бъдат отстранени.


Прави се изцяло ново акустично покритие на градовете. Фирмата изпълнител, спечелила проекта, разполага със специален съвременен софтуер, който дава възможност да направи анализ на разпространението на звука.


На базата на този анализ ще се изградят и новите сирени, така че кръговете на звука от всяка сирена да се застъпват до 10% и нагоре и да не се получават "дупки". Разпространението на звука зависи от много фактори, които не могат да бъдат контролирани, но могат да бъдат предвидени - инфраструктурата, запрашеността, дали времето е слънчево или облачно.


Остават на покривите на училища и детски градини


Няма планове сирените да бъдат преместени от училища и детски градини, въпреки че силният звук и предупрежденията за опасност много често стряскат децата. Също като старите, новите ще бъдат разположени на покривите на общински сгради.


"Децата се плашат, но това може да се обърне и в положителна посока, ако възпитатели и учители им обяснят под формата на игра трябва да се прави", обясни Диана Стойнова, която от години работи по проектите за ранно предупреждение и оповестяване.


Процесът за подмяна на всички сирени стартира в края на 2008 г. До юни 2009 г. беше подменена системата в 9 града в страната със сирените от ново поколение. В отделен проект е обновена и системата на 30-километровата зона на АЕЦ "Козлодуй".


"Този проблем възникна и беше решен по повод една проверка на Международната агенция за атомна енергия, която беше извършена в България. Бяха проверени по европейска методика 5 и 6 реактор. Тогава трябваше да докажем, че можем да осигурим безопасността на населението в тази част на страната и работихме много усърдно заедно с ръководството на АЕЦ "Козлодуй", Министерството на икономиката и енергетиката, Българския енергиен холдинг", припомни Стойнова.


В Швеция работят над 4000 такива от ново поколение


"Комбинацията на сиренна система на работеща независима цифрова радиокомуникационна среда стандарт ТЕТРА е изградена за първи път в Швеция. Там над 4000 сирени работят по този начин, а за България тази иновация беше за първи път приложена в зоната около АЕЦ "Козлодуй". Сега предстои такава да има и в Стара Загора и Гълъбово", каза още тя.


Началото на проекта бе обявено на пресконференция в БТА от зам.-министъра на вътрешните работи Милко Бернер и експерти от МВР, както и от администрацията на Стара Загора и Гълъбово.


Освен за новите сирени, парите ще бъдат използвани и за обучение на служители като целта е да се изградят защитени връзки и ефективна комуникация при извънредни ситуации. От местната администрация обясниха, че до сега в случай на бедствие или авария се е реагирало с автомобили, които обикалят града с високоговорители. Това, според експертите, значително увеличава времето за реакция и предупреждение.


Новата система предвижда освен запис на предупреждение да има възможност и оператор на живо да предупреждава какво да правят хората в случай на бедствие или авария.


Директорът на системата за спешни повиквания и тел. 112 Цветомир Цеков обясни, че междуведомствена група разработва концепция за обновяване на системата. Обновяването предвижда предупреждение за опасност по различни канали – през интернет, мобилни телефони и медиите. Предвижда се и партньорство с мобилните оператори, които да изпращат съобщения в случаи на бедствия или аварии.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Любопитно

  Близо 60 000 лева за ЕДНА сирена не е ли малко множко ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Пълним гушки отвсякъде.

  Като за последно.

 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Брейй, те кат сирените по минаретата в стамбулето ве. Май ша могат освен тонално да имат и гласово емититиране на звук, да ни информират кво става в Тиквенбург.

 4. 4 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Гневно

  Нека само напомня, че системата със сирените беше обновена по времето на Емел Етем и от този момент насам те "вият" толкова слабо, че са напълно безполезни

 5. 5 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 283 Разстроено

  Новите сирени в Стара Загора и Гълъбово ще струват близо 3 млн. лв.

  Тези сирени са необходими да оповестят в случаѝ, че някоѝ от ТЕЦовете (американски или Ковачки) даде сериозна авария с опасност от натравяне на населението. Защо обаче не са купили сирени и за прилежащия град Раднево - не ми е известно! Но какво ще каже Тръмп, когато разбере, че сме купили ШВЕДСКИ, а не хамерикански сирени. Пак ще вика Цецо да обяснява и да му припомнят ОТ КЪДЕ са парите за апартаментите!!!!!

 6. 6 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Гневно

  vane.blog.bg/politika/2011/04/01/blagodarnosti-za-gospoja-emel-etem.720531

  "Благодаря ви" госпожо Етем

  за чудесните нови сирени, заради които сте взели тлъст подкуп, а вашите кръгове от фирми са взели тлъсти комисионни.
  Благодаря ви, че дори и при отворен прозорец, сирените не се чуват. Вие сте помислили за нас - ако настъпи някой катаклизъм, ние да не чуем за опасността и да си заминем от този свят тихо, без да създаваме излишни главоболия на властите като излизаме извън къщите си и предизвикваме хаос. Така вие и всички властимащи ще можете спокойно да си спасите кожата (няма да има толкова хора, които да знаят че наближава опасност и да предизвикват задръствания и паника).
  Надявам се всеки, който ви види по улиците и той да ви благодари и да ви уважи с няколко хубави думи, защото вие само такива думи заслужавате.

  Поклон пред вашите и на всички български политици добри дела.

 7. 7 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Да бият камбаната. По евтино ще им излезе.

 8. 8 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Скъпичко.Мирише на корупция...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 9. 9 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Близо 60 000 лева за ЕДНА сирена не е ли малко множко ?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Интересна математика си учил кмете! По 3,14 ли ги смяташ, как ли..
  Явно много си наДчетен, чак ти личи. Ако не си забелязал това не са само сирени, а система за оповестяване в която сирените са само един от елементите.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 10. 10 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Вярно че не съм в бизнеса със сирени, ама 54 900лв. за 1(една) сирена не е ли малко множко!? Какво толкова има в една сирена та да струва колкото един нов автомобил средна хубост? Краде се ударно, като за последно!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1351 Весело

  Близо 60 000 лева за ЕДНА сирена не е ли малко множко ?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  гъзари са тея там, в центъра на юнивърса, не оръфляци като нато нас... там за едно просто табло на спирката дават 18 бона, кво знаеш ти... електроника е тва ехеееей

  "...Цената за изработката, доставката, монтажа и електрониката на цялото табло е близо 18 000 лева, но на това ще бъде направен частичен ремонт следващата седмица, съобщиха от Общината. Т.е. като данъкоплатци ще платим по-ниска цена...."
  https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/541-edni-gradyat-drugi-rushat

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Весело

  До коментар [#9] от "todor._89":

  Ех Тодорчо мамин - На всеки 50 бр. 1 ти е безплатна. Това го знае всеки ако не е от 80-те% !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Весело

  До коментар [#11] от "extraCACA":

  Явно разполагат ! Богат край, богати хора !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това не ти оправя сметките!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Вижда ми се доста висока цената за да се плащат децата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#14] от "todor._89":

  Ами смятай ако можеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Знам, че не си тъп, но като почнеш да се правиш на такъв ти прилича!
  За не разбралите: Не се купуват Х-сирени за Y- лева, а се купува система за оповестяване и тя не се състои само от сирени.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Андрешковското мислене се ограничава до стойността на звукоизлъчвателите. На практика електрониката е не повече от 10% от стойността на един обект. Създаване на проект за всеки обект с изчислителна записка, изграждане на оптическа свързаност, енергосвързаност, енергонезависимост, климатизация, заземителна инсталация, охранителна и пожароизвестителна система, строителен надзор, Системата трябва да е разчетена да работи в критична ситуация в която основната инфраструктура е разрушена.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Коментар на циганин за земеделският труд. Лесно ви е на вас земеделците "Ори, мели, яж", а ние проси го, носи го, мели го, меси го, печи го, чакай го да изстине и чак тогава яж.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 315 Весело

  Къде ги дават толкова евтино сирените, искам една да си взема за в хола. Може ли контакт на фирмата крадител ... опс ... изпълнител :)

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Някой наш човек е намазал.

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#17] от "todor._89":

  Я ни обясни какво вкл. тая Система за оповестяване. Сегашното окабеляване ще се използва на 100 % гаранте. Ще подменят старите, и тук-там ще сложат на нови места. Само за 3 седмици са сложили 24, което частично показва "сложността" на задачата... А това със софтуера за анализ кърти мифки - сигурно представлява пергел с карта и линийка... Ааа, щели да изграждат и център, само дето не казват досега откъде са се самопускали сирените.

 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Закво са им сирени, нямат ли си калинки в общината? Като минат местните избори ще завият като сирени.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1169 Гневно
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2829 Любопитно

  Абе, да не са от платино-иридиева сплав? Или са внесени от Юпитер? А?

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе, да не са от платино-иридиева сплав? Или са внесени от Юпитер? А?
  —цитат от коментар 25 на Vlado Nikolov


  Те са дигитални! Не си ли я чувал тая вълшебна думичка. Ще вият на всеки на ушенце и ще му дават индивидуални указания как да бори бедствието и катастрофата. Това ще става като вият на различни честоти в ефира, а до всеки дом ще достигне точно тая, коато е за него, затова е и скъпият акустичен анализ.

 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Любопитно

  А какво е това предварително предупреждение за бедствия и катастрофи, и те ли ще стават дигитални и планирани? Получаваш есемес, че за утре е планиран пожар, примерно и предварително си пускаш един ден отпуска.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Любопитно

  До коментар [#17] от "todor._89":

  И какво друго има внея скъпи ми умнико ? Дай компонентите а аз юе ти дам цените. Може ли китайски защото едва ли ще са амерички ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#17] от "todor._89":И какво друго има внея скъпи ми умнико ? Дай компонентите а аз юе ти дам цените. Може ли китайски защото едва ли ще са амерички ?
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Ииии-ха, умньо! Доколкото си спомням ти беше този който твърдеше, че една сирена струва 60000 лева!

  1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4845
  08:42, 11 май 19
  Любопитно
  Близо 60 000 лева за ЕДНА сирена не е ли малко множко ?


  А ако искаш по евтино най вероятно само сирената ще е по евтина. Купи си една, но ще може да я ползваш само да викаш жена си от съседите да ти приготвя обяда.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Весело

  До коментар [#30] от "todor._89":

  Аз и на теб мога да давам по два лева да викаш на мегдана по нужда и да биеш тъпана. Вярвам, че ще се справиш!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Със сигурност ще се справя. Само, че кинтите ти миришат ужасно на потна ватенка. Затова, Ц, благодаря!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Весело

  До коментар [#32] от "todor._89":

  Имаше шанс да забогатееш с честен труд.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Той труда ще е честен, но парите, парите....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Весело

  До коментар [#34] от "todor._89":

  Какво парите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  Те са си твой, и ако на тебе не ти пречи мириса на потна ушанка има и такива хора които не го харесват.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Весело

  До коментар [#36] от "todor._89":

  Ти кога ги мириса ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#36] от "todor._89":Ти кога ги мириса ?
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако искаш да не се усеща "аромата", смени "настройката" на клавиатурата.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 39. 39 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Защо в днешно време въобще трябват сирени? По-вероятно е да си глух, отколкото да нямаш мобилно устройство под ръка.

 40. 40 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#9] от "todor._89":

  А Вие май нямате представа от пари.
  3 млн лева са мн-о-о-го пари - не може да струва толкова системата

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#40] от "elibal":

  При корумпетата от шайката е напълно възможно. Дори може да станат и по-скъпи с някое анексче !
  А тоя е един от най-заклетите герберастки тролове. Това му е работата -да защитава корупцоинните практики на ГЕРБ и коалицията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "А тоя е един от най-заклетите герберастки тролове. Това му е работата -да защитава корупцоинните практики на ГЕРБ и коалицията."

  Кметиии...Ако си толкова умен колкото се опитваш да се представиш, ше си дадеш сметка, че удостоявам с "внимание" основно тебе и ти си знаеш защо. Само под тази статия има поне още десет човека с подобни на твоите коментари, но те не са ми интересни за разлика от тебе.
  А ето какъв коментар съм написал вчера като герберастки трол:

  6
  ****
  08:01, 10 май 19
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  "И ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват. Да, имаме много добри човешки отношения с него - дето се вика на малко име ме знае - но да ми влезе в кампанията, да дойде да ме подкрепя три дена, ми се вижда прекалено дори за техните представи"


  Тъп е като на слон задника! Обаче пък "маститите политици" на Корни как му "задигат топката за воле" не е истина.

  Ако не се сещаш иде реч за бате бойко, а коменттара е мой.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 43. 43 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Сирени Обикновенно слагат в страни от третия свят за предпазване от цунами. С умните телефончета се пращат текстови съобщения на хората с подробности за бедствието и какво да се прави. Представи си че си в Гълъбово и завие сирената? Какво ще правиш? Какво е бедствието? Да бягаш от града ли? Да слизаш в мазето? Да се качваш на покрива? Или да си запушиш ушите?

 44. 44 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ужасяваща корупция и кражби. Това вече е нормално в Територията на запад от Черно Море.

  1.618
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK