Президентът започва с Цацаров консултациите за избора на нов главен прокурор

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров, за да започне консултациите преди избора на нов главен прокурор

© Дневник

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров, за да започне консултациите преди избора на нов главен прокурорПрезидентът Румен Радев ще се срещне днес с главния прокурор Сотир Цацаров на "Дондуков" 2. С това държавният глава ще даде началото на поредица от такива срещи и консултации за изработване на критериите за избор и правомощия на нов главен прокурор. Първата е с Цацаров, чиито 7-годишен мандат изтича през декември.


Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от "Дондуков" 2.


През този период Румен Радев ще се срещне и с председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представители на съдебната и изпълнителната власт, както и обществени организации.
Досега неофициално за кандидати за главен прокурор се коментираха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и зам. главният прокурор Иван Гешев. Името на първия бе замесено в имотните скандали, а вторият не е заявил намерение да се кандидатира за поста. Той дори посочи, че дори и да бъде номиниран, няма да се съгласи заради лични причини.


Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото.


Министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат правомощия да предлагат кандидати за поста. Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор.


Номинираните кандидати трябва да изработят и представят концепция за работата си, а пленумът на ВСС ги изслушва. Изборът се прави с т.нар. квалифицирано мнозинство - за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор.


Процедурата продължава с предложение, което ВСС изпраща до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако държавният глава се възползва от правомощията си, то може да е еднократно и да откаже да подпише указ. В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС.


Румен Радев се възползва от правомощията си по същия начин и веднъж отказа да подпише указ и да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС, но след като Чолаков бе преизбран във ВСС, президентът подписа.


При постъпването си в длъжност правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че сред първите му приоритети ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. тримата големи – главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.


През 2016 г. бяха приети промени в Закона за съдебната власт и с тях се въведоха подробни изисквания към кандидатите за заемане на поста и по-специално изискването за висока професионална компетентност (знания и практически опит в съответната област на правото).


Освен това сред изискванията към кандидатите бяха включени и "способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт", "висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности".


С промените в закона бе въведено и изискването за "изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и принос за утвърждаване на правовата държава".

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 508 Разстроено

  Хвани едния, удари другия...

  Stef
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Липсва само третият по Доньо Донев /лека му пръст/!!!

 3. 3 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Главният прокурор трябва да се избира пряко от народа, чрез избори! Искам изцяло електронно гласуване, базирано на блокчейн! Писна ми, аз като данъкоплатец, все да плащам за всичко в тая кочина!

 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#3] от "yph43590585":

  По едно стечение на обстоятелствата масковский лëтчик е избран именно така.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Главният прокурор трябва да се избира пряко от народа, чрез избори! Искам изцяло електронно гласуване, базирано на блокчейн! Писна ми, аз като данъкоплатец, все да плащам за всичко в тая кочина!
  —цитат от коментар 3 на yph43590585


  Няма как, ние се движим спрямо модела на голямата руска кочина! Единия е марионетка на решетника, другия на юрий чайката.

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  От 30 години това общество е свидетел само на главни прокурори, които не направиха нищо срещу престъпното статукво ! Пламен Георгиев за главен прокурор ? Направо да избират успелия млад мъж - най - добре ще им пасне на схемите и " борбата с корупцията" !

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  " Изборът се прави с т.нар. "квалифицирано мнозинство" - за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор."

  С този ВСС всяка кандидатура, предложена и лансирана от задкулисието, минава безпроблемно, като бъде подкрепена от кликата около сегашния главен прокурор.

 8. 8 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#3] от "yph43590585":По едно стечение на обстоятелствата масковский лëтчик е избран именно така.
  —цитат от коментар 4 на BG Territory


  Хайде, да се направя тия избори, изцяло електронно, базирани на блокчейн и ти гарантирам, че нито ГЕРБ, нито БСП няма да влязат в парламента! Искам легитимни избори!

 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2343 Весело

  Има подходящ кандидат за главен прокурор - Делян Пеевски....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  ей Богу. Като махнаха Филчев си отдъхнахме зер, по-зле не може. Нооо ето че дойде цацатум цацатам, та.... на нов главен (прокурор, архитект...изберете си) и на младо прасе не се радвайте

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2343 Весело

  До коментар [#8] от "yph43590585":

  Не си прави илюзии... Ако трябва, още 4 харддиска ще изгорят, за да може и БСП, и Герб да са в парламента....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  За съжаление сте прав, че по-скоро обществото- всички ние сме по-скоро "свидетел" и живото по-скоро ни се "случва", това е сред водещите причини безбожниците и безобразниците да са се разпасали и да се чувстват недосегаеми и безнаказани!!!!

 13. 13 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#8] от "yph43590585":Не си прави илюзии... Ако трябва, още 4 харддиска ще изгорят, за да може и БСП, и Герб да са в парламента....
  —цитат от коментар 11 на mitko11


  Да горят, да изгори цялата скапана кочина. Аз скоро се махам от тук, в тази държава няма бъдеще.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Лобизъм ли са действията на Радев?
  Трябва ли да продължи традицията на Първанов да назначи единия си съветник за главпрок, а другия - за шеф на ВКС?

  "Румен Ненков: Управляващите всеки път участват в изборът на "тримата големи" в съдебната власт" - https://www.mediapool.bg/rumen-nenkov-upravlyavashtite-vseki-pat-uchastvat-v-izbora-na-trimata-golemi-v-sadebnata-vlast-news246200.html

  Така ли е по Конституцията ни, или ВСС трябва да се остави да решава?

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  А Гергов, Гергов поканен ли е ???

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Цацаров или е сляп , или е в престъпно съучастничество с бандата от Парламента. Тези, които ежедневно се представят с гладка като пластмасова тръба за отводни води морална репутация на управници, всъщност се оказаха най-долни айдуци. Виждали сте разровен изкоп с потрошени тръби от стара канализация, дупката зее , мръсна кал от пръст и фекални води бълва от неподозирани разклонения на изпотрошени тръби. Подобна е и ситуацията в политическата върхушка - тотална поквара, грабеж, престъпления, корупция, източване на обществени средства. И всичко това, цялата тази скотска алчност и трупане на имоти, плеснато върху фона с войната срещу инвалидите, с нищожните пенсии, със злостната битка срещу майките на децата с увреждания, срещу които се изказаха цинично наглите типове от изпълнителната власт. Да го питаме същия този тлъст прокурор ( сигурно се тъпче по пет часа в работно време) , сляп ли е, защо Банов е на свобода, защо наглеците от ГЕРБ , изобличени с имоти и фалшиви декларации, са на свобода. Да се питаме, защо самият Цацаров е още на свобода, след като няколко пъти накара деца да му носят диван чапраз картинки пред кабинета му, да си пазарува тънко, наглост, каквато и диктаторите ни биха си позволили? Смрад ...

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 880 Неутрално

  По стъпките на Гоце - спомени от Дневник през 2007г.:

  "Конституционният съдия Лазар Груев, който е бивш съветник на президента Георги Първанов, от вторник и официално е фаворитът за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Кандидатурата му беше издигната от 17 от 25-мата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Борис Велчев. Точно толкова са гласовете, които му трябват, за да бъде избран.

  За мен Лазар Груев е безалтернативен кандидат, той е с безупречна репутация и никога не е бил на ръководен пост в системата, което ще му позволи да оглави реформата, заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. За Груев не са се подписали действащият шеф на ВКС Иван Григоров, доскорошният адвокат Георги Гатев и бившите съдии Георги Шопов, Галина Захарова, Иван Колев, Божидар Сукнаров, Стойко Стоев и Костадинка Наумова. Последните шестима са привърженици на тезата, че ВКС трябва да бъде оглавен от съдия. ..."

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/10/23/390113_/

 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Делян пеефски ше е новия-стар главен прокурор.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Какво има да обсъждат, Решетников още ли не им казал кой ще е!?

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  следващия прокурор да го назначат артист , да не би да осъди някого

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  А ще обсъдят ли какво ще прави Цацаров с над 20-на разкрити до тук политически свързани лица с общо над 30 #КъщиЗаТъщи
  https://kzgate.bivol.bg/

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 880 Любопитно

  "Плевнелиев: Питат ме защо да инвестират у нас, след като президентът говори за корупция"
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7449208

 23. 23 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Нямам търпение да изтече мандата и на Радев.

 24. 24 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Радев е любовта на синия избирател.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 25. 25 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Политическата класа избира главен прокурор според собствените си одежди и поведение. Една от причините е, че давността за наказателно преследване за повечето от престъпленията е 10 години. Скоро ще си припомним поговорката "царят е мъртъв, да живее царят". Не очаквайте чудеса от фигурата на главния прокурор. Ако реши да се еманципира - трябва да е готов да извърви пътя на Лозан Панов; но и да е готов да го извърви - поради значителните правомощия, с които разполага главният прокурор, може и да други да го извървят, носейки го на рамо с траурна походка.

 26. 26 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни откъде накъде точно фуражката прави консултации.Като какъв точно той прави консултации за главен прокурор.Или пак се е опитал да послъже малко като с Фолксваген.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3264 Неутрално


  Кандидатите, които се спрягат за следващ главен прокурор определено могат да ни накарат да заобичаме Цацаров.

 28. 28 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Лаура Кьовеши сред кандидатите ли е? :)

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  И ВСС и Главния рокурор трябва да се избират от нас, избирателите, които плащаме

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Лобизъм ли са действията на Радев? Трябва ли да продължи традицията на Първанов да назначи единия си съветник за главпрок, а другия - за шеф на ВКС?.....
  —цитат от коментар 14 на plebs


  Май някой се е разтревожил, че следващият главен прокурор може и да не е "ти си го избра". Сигурно този някой най-добре си знае защо се тревожи.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Фактът, че започва с Цацаров говори, че мнението на главния прокурор е най-маловажно за Радев.
  За сегашния президент явно има къде, къде по-важни личности с които би желал да се посъветва.
  Нинова, Решетников, Чайка, Гундяев за него са по-важни и правилни съветници.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 307 Весело

  Тъпотията среща наглостта :)

 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Искате да кажете, Решетников

 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 880 Весело

  Политическата класа избира главен прокурор според собствените си одежди и поведение. Една от причините е, че давността за наказателно преследване за повечето от престъпленията е 10 години. Скоро ще си припомним поговорката "царят е мъртъв, да живее царят". ...
  —цитат от коментар 25 на hammurabi  До коментар [#25] от "hammurabi":

  Ъхъ:

  "Преподавателят по накaзателен процес, който нямаше нито ден стаж като прокурор, наследи и екипа на Филчев, чийто мандат още не е изтекъл. Велчев си назначи двама нови заместници - Камен Ситнилски и Валери Първанов. Създаде ново звено за борба с корупцията, прането на пари и организираната престъпност. Последваха серия от рокади на ръководни постове в обвинението. Вичо Вичев например започна годината като ръководител на районната прокуратура в София, стана шеф на градската, а в момента оглавява апелативната. Отскоро градските прокурори в столицата имат нов шеф - Николай Кокинов, а окръжната прокуратура отново беше оглавена от жена - Албена Вутова, след като бившият й ръководител Маргарита Попова стана говорител на обвинението.


  Началото на мандата на новия главен прокурор беше белязано и от една друга проверка - на делата срещу иманярите. След поредица обири на музейни сбирки Велчев разпореди на всички прокуратури в страната да проверят докъде са стигнали разследванията на престъпленията срещу историческото наследство. След натиск от медиите той дори обяви, че ще провери двете най-известни частни колекции с антики - на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков и на издателя на в. "Земя" Димитър Иванов. Резултат и досега не е оповестен."
  https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2006/12/27/302109_/

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9119 Неутрално

  Цацаров е най-неподходящия човек да дава акъл за бъдещия гл. прокурор, като се има предвид, как той се държи и какво прави.

 36. 36 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Цацаров е най-неподходящия човек да дава акъл за бъдещия гл. прокурор, като се има предвид, как той се държи и какво прави.
  —цитат от коментар 35 на Роси


  СА ДС МАФИЯТА ЦАЦАРОВ БЕШЕ МНОГО ПОДХОДЯЩ.СЛеДВАЩИЯТ ЩЕ Е СЪЩИЯТ КЕЛЕШ ЩОТО ТУК Е НЕОБХОДИМА ПРИЕМСТВЕНОСТ И СТОБИЛНОСТ.ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ НЕ СЕ ПОЛАГА ЗА МАТЕРИАЛА...

 37. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Кашикът на авиацията, свредла на умствения запек, като какъв се меси в съдебната власт?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 38 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Главният прокурор трябва да се избира пряко от народа, чрез избори!
  —цитат от коментар 3 на yph43590585


  кой народ ве
  бай мангау и бай помаклъ?

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Весело

  Чиста проба подсигуряване :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Президентът всеки ден показва на българския народ, че е направил правилен избор избирайки го.

 41. 41 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Започна голямото договаряне кого да монтират на поста гл.прокурор.
  Както се вижда 2016г. са изработили някакви критерии, сега ще ги променят ли? Кой от кандидатите ще отговори на заложеното - "способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт", а?
  Само да уточнят за коя етика говорят, за общочовешката, избистряна хилядолетия или за етиката на масонските ложи и мафиотски кръгове оплели Бг.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Кадровика на съдебната власт и държавата Дилян Пеевски ще вземе решението. Фатмака до този момент не е казал и дума за успешният млад мъж. Изокването на фатмака за офшорните сметки, е недоглеждане защото изявените офшорковци Делян и Елена, трябва първи да бъдат окошарени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#34] от "plebs":

  Подсещате ме за един любопитен факт - досега не сме имали главен прокурор излязъл от прокуратурата. Иван Татарчев беше адвокат, Никола Филчев - преподавател, Борис Велчев - и той, Сотир Цацаров - съдия. Лошото е, че сега се спрягат двама кандидати - Пламен Георгиев и Иван Гешев, които наистина ще са излезли от прокуратурата, но за които основателно се поставя въпросът защо въобще са били допуснати да влязат там.

 45. 45 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Не ми се мисли какъв ли ще е новият им избор..

  Marinov
 46. 46 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "yph43590585":

  Изборите са легитимни!

  Успокой се!

 47. 47 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тукашната секта ,с влияние колкото статистическа грешка ,отново надава вой !

  Каквото и да стане в тази държава не им харесва,защото мразят всичко и всички ,съмишленици те си и себе си дори...

 48. 48 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#9] от "mitko11":
  отличен сърказъм, едва ли ще усетим някаква разлика

  ум море, глава шамандура
 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#37] от "О, ко ма напрай!":

  В България всеки се вре да дава акъл където бъкел не разбира. Например шофера физкултурник и мутрата-пожарникар се барат за компетентни по въпросите на бойната авиация, умилително...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Време е КОЙ да посочи кой ще продължи да пази статуквото.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Руският резидент отново се занимава с неща , които не са му работа.

 52. 52 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Филчев не е преподавател.Той е един от добрите съдии на ВС и ВКС.Решенията са му много разумни и добре написани.Вярно като прокурор беше особен.

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7817 Неутрално

  Каквото и да обсъждат, новият цацарон ще бъде спуснат от Кремъл.

 54. 54 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Сложен избор пред държавните мъже

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 55. 55 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 105 Неутрално

  И какво е това? Седянка? На каква нормативна база стъпват, за да променят правомощията на бъдещия главен прокурор?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK