Външното министерство извика посланика на Анкара заради изказването за турския език

Посланикът на Турция в България Хасан Улусой

© Анелия Николова

Посланикът на Турция в България Хасан УлусойТурският посланик в България Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи, за да обясни изказването си за изучаването на турски език в страната. Това съобщи министерството в изявление до медиите.


Институцията обяснява, че Улусой е извикан "по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева" от директора на дирекция "Югоизточна Европа" Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г. В него "призовава между другото българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната".


Тази стъпка бе предизвестена, след като в събота политици от управляващото мнозинство реагираха остро на коментари на посланика, призовал властите да подпомогнат изучаването на турски език в училищата. "Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока", каза още той. Според турското посолство думите му са изопачени.
"Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения", продължава външното министерство. "Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице. Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи."


Посланикът на Република Турция от своя страна е цитиран с думите, че изказването му е било погрешно интерпретирано от медиите. "Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България."

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Цирк за пред публиката.

 2. 2 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Асна е работата - извадени от контекста.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Изкарайте му най-накрая "червения картон", и кой откъде е!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Дано му зачервят ушите и дано си носи ибрика...!!!

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Поредното обяснение и пак без никакъв официален протест от наша страна, а най-добрия протест би било този посланик най-после да бъде изгонен.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  Разговора в министерството:
  —гел, гел бурда
  — ????
  —чок!!!
  — Йок!
  —Евет, евет
  —Хайрлия да е!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Любопитно

  Тоя взе много да "гази лука", до кога ще го търпят у нас.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":

  Има по-подходящ израз, "Зорлън гюзеллик олмаз' (насила хубост не става).
  Навремето, накъде от 1950-те до 1960-те имаше начални турски училища, в които паралелно се изучаваше турски и български, за да могат децата след 5-ти клас да минат безпроблемно в българските училища в които нямаше вече турски език. Тези училища бяха много полезни за градски региони в Южна България, населени с т.н. "турски цигани" (хората много се обиждаха от това, но турците не ги приемаха за "истински турци', били много черни и говорели "цигански турски")

 9. 9 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Турците взеха да ставан нещо много нахални!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1511 Весело

  ......ааааа.......!!!!!?????........неква СТРАШНА ИСТЕРИЯ "ТРЕСЕ " некой.......!!!!!!.......кой квоТ си ИСКА МОЖЕ да УЧИ......!!!!!......Колкото повече......ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ.......Всеки ЕЗИК е БОГАТСТВО..........И ОГРОМНА СКОРОСТНА МАГИСТРАЛА към УСПЕХАААА............

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  какво пък толкоз е казал този дипломат = че за да ги наемат на добре платена работа ТУРСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В БЪЛГАРИЯ е желателно Българите да владеят също и турски език - чисто финансов интерес = ЗАЩО НАМЕСВАМЕ ПОЛИТИКАТА ТУК???

  И за тези простотии хабим по цели седмици да четем сапунки в медиите ....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Да му "издърпат" ушите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Балканци, първи брат'чеди спорят за глупости. Който работи в турска, американска, немска или каквато и да е друга фирма, трябва да владее езика ! Точка !

 14. 14 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Балканци, първи брат'чеди спорят за глупости. Който работи в турска, американска, немска или каквато и да е друга фирма, трябва да владее езика ! Точка !
  —цитат от коментар 13 на LiberalToTheBones


  Отиди в Германия и отвори фирма.Принуди работниците да приказват български.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Грешка в превода, извадено от контекста и подобни поредни оправдания!
  Но какво е виновен турчинът, когато политиците ни и политиката, водена от тях, му го позволяват!?
  Кога ще се случи да чуя Боко тиквоний да каже подобно нещо в Турция, пред Ердоган?!Той само му изпълнява желанията - предава му уж гюленисти всякога, когато поиска.А после се чуди как се стигна до тук!
  ГЕРБ води една и съща политика и у нас и навън - към прогонване на българите от България!!!!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Напънът за пълно турцизиране на "нашите турци" и привързването им към Анкара чрез езика особено на младите не е секвал ни за миг вече четвърт век, да вземем само най-новата ни история. Независимо кой стои начело на Турция. Само моментните тактики и агресивността са различни.
  Местните ни турски петоколонници също не са спирали ни за миг да работят в тази посока.

  Та това привикване не бива много-много да му се ръкоплещи. По-скоро е отбиване на номера, като гледам, че няма да има поне нота ...

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":Има по-подходящ израз, "Зорлън гюзеллик олмаз' (насила хубост не става).Навремето, накъде от 1950-те до 1960-те имаше начални турски училища, в които паралелно се изучаваше турски и български, за да могат децата след 5-ти клас да минат безпроблемно в българските училища в които нямаше вече турски език. Тези училища бяха много полезни за градски региони в Южна България, населени с т.н. "турски цигани" (хората много се обиждаха от това, но турците не ги приемаха за "истински турци', били много черни и говорели "цигански турски")
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Имах един работник, Сюлейман от село Мъдрево, русенско. Много свестен човек, работар и майтапчия. Вече е над 70 годишен и си е на село.Та беше дошъл на работа в Германия и посъбрал малко пари ми вика един ден, да съм му препоръчал някоя автокъща за кола. Пратих го при един много свестен полу-турчин, полу немец. Баща му бил турчин, заклет преводач към немската полиция. Та му викам, Сюлеймане, ей там отиваш, момчето се казва Ерол, знаеме се с него, и се договаряш. Той ме гледа и вика - ама как бе джанъм, немски не знам. Викам, той турски знае. По едно време след час ми звъни телефона, Ерол ми вика, да съм отишъл в автокъщата, че имало проблем с моят човек. Отивам аз и двамата почват в хор да ми се жалват, че другият не знаел турски. Хеле, разбрахме се някак си, спазарихме колата и Сюлейман ме вика на почерпка (живееше в едно общежитие ). Питам го аз, как се е стигнал до този гаф с езика. Той почва да ми разправя - абе мани го, аз му викам тамир, той ми вика ластик, аз му викам незнам си какво, той ми вика друго, никъв турски не знае тоз. Понапуши ме смях и му викам - абе Сюлеймане, все пак, баща му е бил преводач а той ме погледна най-сериозно, поизпъна се и рече тържествено:
  -Баща му може да е бил всякакъв ама аз на училище в България като малък съм ходил, на турско училища до ...(непомня кой клас). Там съм учил а, бе дже...абе какво да ти разправям, Къде ме търсиш, ейййй. Преводач бил!!! На ейшек секи е превеждал!!!
  И така приключи спора, кой колко знае турски. :-)))

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудя се, тези провокации имат ли отношение към изборите...

 19. 19 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  всички държавни турски и руски училища да бъдат незабавно закрити.
  аман от окупатори и поробители.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  “...."Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. ...“ Абсолютна лъжа!
  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/05/11/3537728_nov_skandal_s_turciia_tozi_put_zaradi_izuchavaneto_na/?ref=home_main_news
  “..."Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока", каза Улусой по време на церемонията по откриване на завода на турската компания "Теклас" днес, предаде агенция "Фокус"...“
  това какво е, след като ЕДИНСТВЕНИЯТ официален език в България, е българският език?
  Значи- ако аз реша да открия ЕАД в турция, то имам правото да ИЗИСКВАМ турските граждани, работещи в него, не само да владеят български език писмено и говоримо, но да изисквам от турската държава като условие за моята инвестиция, държавата турция да поеме задължението да се изучава в основното им образование българският език , м? КОЙ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН- ИЗВЪН ЗАВЪРШИЛИТЕ ТЮРКОЛОГИЯ В СУ- ВЛАДЕЕ ТУРСКИ ЕЗИК- ЗАЩОТО АЗ ТАКИВА БЪЛГАРИ НЕ ПОЗНАВАМ1

 21. 21 Профил на @
  @
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":какво пък толкоз е казал този дипломат = че за да ги наемат на добре платена работа ТУРСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В БЪЛГАРИЯ е желателно Българите да владеят също и турски език - чисто финансов интерес = ЗАЩО НАМЕСВАМЕ ПОЛИТИКАТА ТУК???И за тези простотии хабим по цели седмици да четем сапунки в медиите ....
  —цитат от коментар 11 на Дядо Йоцо


  Първо, не е прилично така ачик-ачик да се обвързва потока на турски инвестиции в България с броя на турскоговорящите български граждани. Второ, не може посланик да подканя българската държава да се грижи за увеличаване броя на турскоговорящите и специално да се грижи за езиковата подготовка на бъдещите работници в турските фирми. Сега посланикът се оправдава, че той не настоявал за задължително изучаване на турски, а само за "по-ефективно изучаване на турски език в училищата". Ама и подканянето е достатъчно нахално.

 22. 22 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Сигурен съм че посланикът е ошашавен от
  реакцията която предизвикаха думите му.
  Ами не познава достатъчно БГ и Българите.
  Вижте в тоя линк. На Български е.
  http://www.obzornews.bg/turska-obshhina-otkri-bezplaten-kurs-po-blgarski-ezik/

  Turk
 23. 23 Профил на @
  @
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Балканци, първи брат'чеди спорят за глупости. Който работи в турска, американска, немска или каквато и да е друга фирма, трябва да владее езика ! Точка !
  —цитат от коментар 13 на LiberalToTheBones


  Обикновените работници в завода на "Либхер" в с. Радиново не владеят немски и никой не изисква от тях да владеят немски. Работниците в българските магазини на "Кауфланд" не владеят немски и никой не изисква от тях да владеят немски. Работниците в завода на гръцката "Септона" в Русе не владеят гръцки и никой не изисква от тях да владеят гръцки. Ако турските инвеститори смятат, че в българските им фабрики обикновените бачкатори непременно трябва да владеят турски, то това няма нищо общо с нормалната бизнес практика. Нахално е дори да се намеква, че българската държава трябвало да се грижи за по-ефективно изучаване на турски в училищата, понеже от това зависели турските инвестиции.

 24. 24 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":

  Смях... Откъде да знае Сюлейман от Мъдрево че на баш турски Гума ( автомобилна )
  е Ластик.
  1989 г и аз не знаех.

  Turk
 25. 25 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Крайно време е посланикът на Анкара да бъде отзован.

  Дедо Крум
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Гневно

  ""Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока"

  Ами искат си турците езикът им да се изучава надлежно в българските училища и дори са готови помощ да ни оказват затова с безплатни учебници и учители на турски които ще получават заплати и инструкции от Турция съща като имамите! Като се казва турцизация в действие!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  Сигурен съм че посланикът е ошашавен от реакцията която предизвикаха думите му.Ами не познава достатъчно БГ и Българите.Вижте в тоя линк. На Български е.http://www.obzornews.bg/turska-obshhina-otkri-bezplaten-kurs-po-blgarski-ezik/
  —цитат от коментар 22 на Turk


  Защо да не открие ако това може да им помогне да вземат български паспорти и да прокарват турската политика в България докато България по никакъв начин не може да прокарва политиката си в Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  За паспорти викаш ?
  Ами те повечето си ги имат тия паспорти. Пише го.
  А другите които не са БГ граждани какво ?
  Като научат малко български веднага ще им раздадат паспортите ?
  Такава ли е процедурата ?

  Turk
 29. 29 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Още нещо да добавя.
  Аз знам български и съм гражданин на Република България.
  Имам и придобито Турско гражданство.
  Мислиш ли че прокарвам някаква турска политика в България ?
  Или обратно Българска политика в Турция ?

  Turk
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#29] от "Turk":

  Ти да бе си новия Ети?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#29] от "Turk":

  Няма как да прокарваш българска политика в Турция защото там бият през пръстите затова! Няма и как да има реципрочност след като в Турция няма етнически българи, а в България етническите турци и турчеещите се помаци и цигани приближават 10%

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Сигурен съм че посланикът е ошашавен от
  реакцията която предизвикаха думите му.
  До коментар [#22] от "Turk":

  Ошашавен е,
  защото ги учат, че османците са освободили от алчните им управници народите в земите, които са превзели. Даже Ердо каза, че османците донесли цивилизацията на годишнината от завладяването на Константинопол. Днешните турци си вярват, че Османлъ е била нещо добро. Ама всички бивши народи на империята я мразят. Това противоречие ги изненадва.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1567 Весело

  Ти да бе си новия Ети?
  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":

  Има още 2-ма кандидат Ети’та. Развъждат се 😊

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Препръката на Илиян Василев към турския посланик е да се спре, докато е време, защото е тръгнал по пътя на посланик Гьокче:
  https://www.168chasa.bg/article/7447564

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 36. 36 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Научете го тоя определителен член вече, масово заглавията ви са неграмотни. Не "Външното", а "Външно министерство извика".

 37. 37 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Имам чувството, че текстовете и заглавията ви ги пишат от УС-посолството, а вие само ги превеждате с Гугъл.

 38. 38 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Пълна проверка на турските фирми в смесените райони! Да се разследва дали се дискриминират служители на база майчин език и религия. Ако е така, както казват самите фирми и посланика, че се наемат приоритетно турскоговорящи, значи да. Да ги гонят!

 39. 39 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  1.Не съм новият Ети. Той е за Ердоган и против светска Турция. Аз не.
  2.В Турция все още има етнически българи.
  3. Какво ви пука толкова какво е казал турският посланник ?
  4. Защо точно преди изборите ?
  5. Каква ракия пиете? Аз да намаля ли дозата или така съм си добре ?

  Turk
 40. 40 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#25] от "Дедо Крум":

  Аз съм кандидат за поста. Няма да има такива гафове. :)

  Turk
 41. 41 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#33] от "half truth":

  Знам. Права си. :)

  Turk
 42. 42 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Личи се че е човек на Ердоган веднага зъвъртя палачинката "не сте ме разврали"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK