Цацаров смята за прибързани консултациите при президента за нов главен прокурор

Срещата между президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров продължи около час и двадесет минути.

© Анелия Николова

Срещата между президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров продължи около час и двадесет минути.Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че консултациите при президента Румен Радев за избор на негов наследник на поста са прибързани и подранили. Причината е, че мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 г., а процедурата по избор може да бъде открита най-рано на 10 юли и най-късно на същата дата през септември.


Теоретично изборът може да се проведе в края на октомври или началото на ноември, обясни Цацаров на излизане от сградата на президенството след като прекара час и двадесет минути при държавния глава.


Срещата с главния прокурор бе първата от поредицата такива, които Радев ще проведе през следващите месеци.
Цацаров определи срещата като конструктивна и каза, че е преминала в спокоен тон и дух.
По думите му, консултациите не бива да се възприемат като опит за влияние, тъй като президентът няма никакви правомощия да участва в първия етап при избора на главен прокурор – когато се обсъждат и предлагат кандидатите. Държавният глава има правомощия по Конституция във втория етап – когато с указ назначава или отказва да назначи предложения и избран от Висшия съдебен съвет кандидат.


"Изключително важно е тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона, да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата - тази част, която е свързана с номинация и избор, в която той по Конституция няма правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на президента", каза Цацаров.


Двамата са обсъдили и темата за правомощията на главния прокурор и призивите за евентуалните промени с цел ограничаване на правомощията. Такива предложения се чуха както от лидера на БСП Корнелия Нинова, така и от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов, който даде заявка, че ще работи и за възможността за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.


Цацаров каза, че становището му съвпада с това на държавния глава че трябва да има промени, които са препоръчани от Европейската комисия и са свързани с евентуален благоприятен изход за България от механизма за сътрудничество и проверка.


По думите му обаче, промените не трябва да се правят преди избора на нов главен прокурор, както призова в неделя Корнелия Нинова.


"Останах удовлетворен от това, че не видях съвпадение между позицията на г-жа Нинова и позицията на президента. Той изрази ясното становище, че каквито и промени за статута на главния прокурор да бъдат обсъждани, това трябва да стане при наличие на действащ главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси", добави главният прокурор. Цацаров каза, че Румен Радев е демонстрирал съвсем ясно разграничение между партийна и държавноотговорна позиция и липсата на съвпадение между тях.


По повод идеите на Нинова, Цацаров попита защо тя не е повдигнала въпроса за правомощията на главния прокурор преди една година или дори преди половин, а точно сега. И подчерта, че мястото, на което ще се вземат решенията за тези правомощия и промените в закона не е нито президентството, нито на "Позитано" 20, а в Народното събрание.


Цацаров не пожела да коментира критиките, които председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отправя към институциите. Те станаха публични след като пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение и на практика разсекрети паметни бележки от срещите, проведени от членове на ВСС и т.нар. "тримата големи (главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд) на 20 и 21 март с представители на Европейската комисия.


Цацаров обясни, че не иска да ги коментира и да дава оценки "по една проста причина - междуинституционални конфликти не са необходими, лични още по-малко".


"Макар че аз нито ги създавам, нито ги пренасям, всеки е голям и зрял човек и отговаря за думите си. Аз за моите, Панов за неговите. И днес денят е много хубав, за да се занимавам с него", коментира главният прокурор.


Утре предстои среща на президента с Лозан Панов, а в четвъртък с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  Предозиране от резидента, а за Нинова или лошо или нищо...
  Комунистическа история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 641 Любопитно

  "Борбата с корупцията скочи от терасата-покрив и си строши краката. Борбата с корупцията отслабна неимоверно от стоене в сауната и няма сили да се бори.Борбата с корупцията преяде на барбекюто. Борбата с корупцията живее безплатно в чуждо жилище извън всякакъв конфликт на интереси. Борбата с корупцията строи къщи за тъщи с европейски пари, без да върши никакви нарушения. Борбата с корупцията е женена, но декларира фактическо съжителство и крие апартаментите на съпругата си."

  https://www.mediapool.bg/a-za-kakvo-ni-e-kpkonpi-news293191.html?fbclid=IwAR0DHnQbxHDueWGBdT496httzSbZ30qLKHmNMbqEiB93I7Jdhp9cMyP-qQA

  Цацаров, да вземеш да свършиш някаква работа в края на мандата си, ама не в интерес на Доган и Пеевски, а в интерес на България и суверена, а?

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Промени трябва да има,ако искаме новият Прокурор да бъде наистина Прокурор,а не изпълнител на Шпиц Командите

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Г-н гл. прокурор, като е прибързано, защо си приел да отидеш?

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 902 Любопитно

  тримата шишковци хич не харесват радев ,най вероятно има защо ?

 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  ГЕРБ е ужасен, че ако президентът не подпише указ за назначаване на новия гл. прокурор, докато трае мандатът му нов гл. прокурор може и да няма.

 7. 7 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1184 Весело

  Представям си какви са били тези консултации – нещо като гостуването на Цацаров при Славе Учиндолски! И при Славе, и при любителя на джолани ситуацията е аналогична – и двамата, съответно без сценаристите или без Иво Христов, не могат да артикулират членоразделна реч и разбираемо послание! Добре, че не ги даваха по телевизията, та да се види как въздухоплавателната пенция дуе бузи и гъгне с гробовен глас, а Цаци го праща за зелен хайвер, с усмивка на уста и с девиза на анестезиолозите наум. „К‘ъф е тоа девиз, бре?“, цепи се там изпод опашката някакъв лиляв несретник. Ами ето го: „Голяма упойка се дава преди голяма операция, а най-голямата упойка се прави, когато се готвят да ти резнат главата“. Други въпроси?

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Ай са, прибързано било ...
  #КОЙ да назначава набързо и в последния момент, и ако може непрозрачно!

 9. 9 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 3286 Весело

  Цацаров е абсолютно прав този път и е натирил товарища в паяшка задница. Друг път да чете Конституцията преди да се изцепва с работа, която не му е работа. Това пък, че е споменал Нинова, само иде да покаже, че иска да пресече опитите на другариата, включително файтонджийския, да вземе властта и "немедленно" да смени главния прокурор със свой човек.
  По времето на Костов видяхме какво може да направи президентът с един послушен ВСС. Получихме си един Филчев, който сега бива дондуркан от... Алексей Петров.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3769 Весело

  Главният прокурор дори само при мисълта, че идва края на мандата и се говори за негов наследник му става лошо - ами ако новият главен прокурор реши да прилага закона спрямо неговия предшественик ?

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1700 Гневно

  Не, аз наистина не разбирам как хората, които сме избрали да ни управляват могат да бъдат такива невероятни простаци. Онзи ден министър-председателят открива завод в Русе и ни в клин, ни в ръкав обяснява, че като се премести тук производството българите дават повече продукция от чехите. Абе простак смотан - къде си седнал ти да се мериш с чехите? Вчера президентът бил на празника на Асеновград и ни в клин ни в ръкав обяснява какво писмо му написал президента на Германия. Абе простак смотан - германският президент ти е писал на тебе, ако искаше всички да знаят щеше да прати съобщение до пресата. Днес главният прокурор отишъл на среща с президента и ни в клин ни в ръкав ни обяснява, че консултациите били "прибързани и подранили". Абе простак смотан - като си отишъл на срещата какво има да обясняваш след това дали е навременна или не? Това е - простаци, няма друга дума. Хора първосигнални, без никакво възпитание, без никаква съобразителност, без никаква мисъл.

  ПП. Моди, само за протокола - "простак" и "смотан" не са обидни квалификации защото не е наказуемо нито да бъдеш простак, нито да бъдеш смотан. Както виждаме даже е предимство при кастинга.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  " всеки е голям и зрял човек и отговаря за думите си."

  Аза действията?

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#10] от "samoedin":

  Няма страшно! Статуквото ще бъде запазено. Цацаров го готвят за друг висок пост в съдебната система, защото много добре работи като прокурор на двамата шишковци! С 80% дебилен еректорат, тримата шишковци няма от какво да се притесняват!

 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1184 Весело

  А сега малко майтап с copy/paste от Фейсбук профила на Theodore Ushev, международно признатия и номиниран за „Оскар“ български кинотворец и аниматор: „Не знам за децата, но мисля, че е крайно време да бъде внесена стратегия за превъзпитание на президента и жена му. Тези хора са чудовищно прости... Tова по повод на последната изцепка (с нескрит расистки привкус) на т. н. първа дама за Lufthansa. И илюстрацията с Rammstein. Във всяка Нормална държава тези хора щяха да бъдат изхвърлени завинаги от политиката и работа в държавната администрация.
  Искам сега президентът да излезе и да се похвали как заради него щели да дойдат немски инвестиции!“
  Е, от Монреал - Квебек, Канада, нещата така се виждат. От село Славяново – явно по друг начин изглеждат! Чао, втори мандат, мучачос е компаньерос!

 15. 15 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 928 Неутрално

  ЦУМ гейт 2, съгласно решетниковите директиви 😇!

  agent
 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Опит за договорка с ДПС$?

  agent
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Защо мнението на един бъдещ подсъдим да е важно?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "Макар че аз нито ги създавам, нито ги пренасям, всеки е голям и зрял човек и отговаря за думите си. Аз за моите, Панов за неговите. И днес денят е много хубав, за да се занимавам с него", коментира главният прокурор.
  Направо го е "закопал".

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  Много, все изпразнени от съдържание думи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "tolkoli":

  я, този гробарски тролски акаунт е отлежавал цели шест години? Бравос Мафията, евала

  КуРеми, да не си ти? Този път изясни ли си тя ли си или той? Или пък то?

  между другото, що се си слагаш такива противни фотки? ше взема да изляза прав за мангалица-ГЕРБ

  https://visitcryptoville.com/wp-content/uploads/2013/11/woolypigs01.jpg

 22. 22 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 601 Неутрално

  тримата шишковци хич не харесват радев ,най вероятно има защо ?
  —цитат от коментар 5 на Stewie


  Винаги съм подозирала, че си комуне под прикритие. Нали ДаБг бяха твойте хора? Така де, дето сите се изсопахте да гласувате за резидента, а сега Раданчо ви нарежда да гласувате за БСП, не дай си Божке да забравите корените си. Де гиди ....голям кеф ще падне на 27 май. Ще има да ревете как са ви измамили с бюлетини, машини...с ланския сняг.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 23. 23 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#21] от "Шихан Йордечка":

  Объркала съм се. не си трол, бот си.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4755 Неутрално

  Резидента бърза, а цацата тежичък човек и за никъде не бърза хи хи.

 25. 25 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  тримата шишковци хич не харесват радев ,най вероятно има защо ?
  —цитат от коментар 5 на Stewie


  И раданкъневците-бойкикевци изпадат в истерия от всяка негова дума, както и медийния им гръб от Кръга Капитал, Медиапул и пр. грантаджийски парцали.

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Фани Цацаров та удари Радев и обратно. Все руски подводници.

 27. 27 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Браво на Президента!
  Не е прибързано, отдавна всички се уверихме, че трябва нов прокурор.
  Цацата просто трябва да си направи равносметка за свършената работа досега.

 28. 28 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Предозиране от резидента, а за Нинова или лошо или нищо...Комунистическа история...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Изпуснал си само - Да живее Цацаров и Боко тиквата!

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 629 Неутрално

  "Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че консултациите при президента Румен Радев за избор на негов наследник на поста са прибързани и подранили"

  Напротив, закъсняват - всичко трябва да е ясно далече преди избора

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 565 Неутрално

  В армията мечтите на Радев са били по-скромни. Мечтал си е, как ще докопа ключа от кухнята и ще опитва яденето. А, и ще си отреже колкото си иска от допълнителния порцион за офицерския състав....

 31. 31 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Това прасе цацаров когато и да отиде в гроба ще му е рано..

 32. 32 Профил на Pavlina Encheva
  Pavlina Encheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, преди месец, след присъдата на Иванчева Александър Ваклин заяви по Нова и Канал 3, че трябва да отпадне провокацията към подкуп и за ненаказуемост при съобщаване на властите.... А днес Цацаров обявява, че го внася - като е речено А, да се каже и Б :) Цацаров го плюете в тозо форум, но в случая промените са необходими. Като бивш съдия и административен ръководител на съд, той има капацитет за адекватни предложения, както и опит върху пролуките на системата и това личи въя всичките му изказвания,така че се надявам промените да бъдат гласувани и да има превантивен ефект върху рекетьорите с власт.

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Цацаров смята за прибързани консултациите при президента за нов главен прокурор

  Цацаров смята че е рано , Президента е решил , че е врема . Кой е прав ? . Логиката показва , че прав е този , на когото са нужни консултациите И това е Президента . Който може и да не се консултира , а да пристъпи към конституционното си задължение да подпише указ за назначение чак след като прокурора бъде избран по надлежния ред . В който Президента НЕ УЧАСТВА . Така че е напълно логично Той да започва консултациите в удобно за него време .

 34. 34 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1625 Весело

  Фатмака бърза да се обзаведе с Прокурор...нещо Грипените му убиват в кубинките...

 35. 35 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  ЕМЕС

  Президента настоява да се подсигури,
  някой антикомунист да не се подреди.

 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 565 Неутрално

  тримата шишковци хич не харесват радев ,най вероятно има защо ?
  —цитат от коментар 5 на Stewie


  Ми то цяла България хич не харесва Радев и със сигурност ИМА ЗАЩО. На кого му е притрябвал руски резидент в Президентството? А за тримата шишковци - хубаво, че си ги питал, та и ние да разберем какво харесват и какво не...

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Щото аз лично мисля, че им е много удобен. От сутрин до вечер се позори и цялото народно презрение все за него остава. На този фон на този народ шишковците джизъскрайстовци му изглеждат.

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 565 Неутрално

  И пак за Радев. Щото то Цацаров какво да го мисли човек? Ако правилно съм разбрал дяда си Ксенофана, колкото по-близо до идеалната сфера е едно нещо, толкова по-красиво е; Цацаров да си го обсъждат естетите.

  Виж, по отношение на Радев - проблеми. Някой във форума успява ли да се ориентира, кое при него е гъз, и кое - глава? Оная снимка на лоста имам предвид...

 39. 39 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пълна катастрофа - Радев, Деси, Корнелия, Порожанов, Сидеров, Борисов, Каракачанов, Банов, Цветанов, В.Симеонов, Рашид, ДПС, БСП, Цецка, Цветанов, Цацаров , Павлова, Пеевски, Йончева, Кирилов, Марешки, Карадайъ, Домусчиев, Тотев, Фандъкова ...

  Дедо Крум
 40. 40 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дедо Крум":

  пропуснал си червената прокуратура , съдебната система и държавната администрация ,ако всички тези ги няма или са нормално развити с нормални хора ,занимаващи се да защитават интереса на държавата , ще бъдем рай .

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Щом комунистите взеха да умуват за следващ прокурор ,явно и следващите 9 години мандат за нов червен послушен прокурор ,ще бъдат за България спирала надолу към ада ,докато и последния човек българин напусне тази територия .

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Пълна катастрофа - Радев, Деси, Корнелия, Порожанов, Сидеров, Борисов, Каракачанов, Банов, Цветанов, В.Симеонов, Рашид, ДПС, БСП, Цецка, Цветанов, Цацаров , Павлова, Пеевски, Йончева, Кирилов, Марешки, Карадайъ, Домусчиев, Тотев, Фандъкова ...
  —цитат от коментар 39 на Дедо Крум


  Остави ги тия... Важното е, че си имаме Вежди, да ни отсрами пред света с изкуството си.

 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Щом комунистите взеха да умуват за следващ прокурор ,явно и следващите 9 години мандат за нов червен послушен прокурор ,ще бъдат за България спирала надолу към ада ,докато и последния човек българин напусне тази територия .
  —цитат от коментар 41 на edin drug


  БСП е партия на организираната престъпност. Тя е политическото й представителство. В ръководството й всички са от милионер нагоре, и повярвай ми, не са си пестили от закуските. Няма такъв от тях, който, при осъществяване на поредното деяние, да не си е представял плевенския, ловешкия или сливенския затвор и да не е потръпвал леко. Затова бързат да договорят безопасен за тях човек. Че то току виж избрали някой, който не само другите, ами и тях взел да разследва!

 44. 44 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#42] от "gr52"
  И да сипва лимонада на турски президенти, когато трябва.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK