УНСС дава под наем имоти на двойно по-ниски цени от средните за пазара

УНСС

© Анелия Николова

УНССУниверситетът за национално и световно стопанство (УНСС) дава под наем имотите си на цени, двойно по-ниски от средните за пазара. Това се случва, въпреки че преди няколко седмици учебното заведение обяви, че е заплашено от изпадане в неплатежоспособност, и държавата го подпомогна финансово, показва репортаж на Би Ти Ви.


УНСС разполага с 32 имота, а 23 от тях са отдадени под наем, като нито един от тях не се използва за академична дейност. Предназначението им е най-често е за складове, офиси, пералня, както и за дискотека и ресторант. Според информация на медията сградата, която се използва за популярен поп-фолк клуб в "Студентски град", е отдадена за 7 лв./квадрат. Подобна е и ситуацията с друго помещение, наето от същата фирма, което е ресторант, а цената му е 4.8 лв./квадрат.


Пример за такъв имот е поп-фолк клуб в "Студентски град", който е сред хитовите заведения в София. Университетът е отдал помещението срещу наем от 3785 лева на месец без ДДС, или 7 лева на квадратен метър. От репортажа става известно, че цените във въпросния поп-фолк клуб са доста високи, а посещаемостта е значителна дори през работни дни.
По думите на Виктория Велчева, експерт от фирма за недвижими имоти, цитирана от медията, към настоящия момент най-ниската цена на пазара в момента е 5.3 евро без ДДС. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за района.


"За да отдадем каквато и да е сграда под наем, се вика лицензиран оценител. Ние не определяме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше само един кандидат. По-добре е да отдадем едно помещение под наем, отколкото да стои празно", коментира Николай Бакърджиев, помощник-ректор по стопанската част в УНСС, в ефира на Би Ти Ви.


Според коментара му всички процедури са спазени, а обявлението е качено на сайта на университета и седи там, докато не завърши процедурата. "Договорът е за 10 години, след изтичането му ще се опитаме да вдигнем цената, защото сградите са ремонтирани", заяви Бакърджиев. Според него имотите на УНСС се управляват добре.


В края на април правителството одобри 7.5 млн. лв. за УНСС. На 23 април ръководството на университета изпрати отворено писмо до медиите, в което се искаха пари от държавата за покриване на задължения за довършване на новия учебен корпус. Предупреждаваше се, че в противен случай сметките на университета може да бъдат запорирани и да се стигне до фактическа неплатежоспособност.


Искането на университета беше за 10.3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новият корпус. Строителството, чийто изпълнител е консорциум между фирмите "Главчев инженеринг" ЕООД и "Вамос" ООД, е започнало през декември 2016 г. и трябваше да приключи през юни т.г. Част от финансирането е по оперативна програма "Региони в растеж" - 4.5 млн. лева, а останалата - 7.5 млн. лева - ангажимент от страна на държавата, като според ръководството на УНСС са обещани траншове от по 2.5 млн. лева всяка година. В позицията се съобщаваше, че държавата не е превеждала средствата, които е обещала, и спешно бяха поискани не 7.5, а 10.3 млн. лева, за да не се провали проектът.


Премиерът беше на място и разгледа строежа, след което обеща да бъдат отпуснати 7.5 млн. лв. - договорената сума през 2016 г. Така ръководството на университета ще трябва да намери 1.2 млн. лева за допълнителните разходи по строежа и поне 450 хил. лева, за да покрие финансовите корекции, които са наложени заради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK