Близо 44 000 разследвания са прекратени през 2018 г. и престъпленията ще останат неразкрити

При регистрираните престъпления преобладават тези против собствеността, следвани от общоопасните, икономическите и престъпленията против личността

© Надежда Чипева, Капитал

При регистрираните престъпления преобладават тези против собствеността, следвани от общоопасните, икономическите и престъпленията против личносттаПрез последната една година близо 44 000 разследвани престъпления са били прекратени заради изтичане на давностния срок и ще останат неразкрити. По-голямата част от тях са били водени срещу неизвестен извършител, който също е останал неразкрит от органите на реда, а това от своя страна блокира разследването и на прокуратурата.


Това става ясно от данните в Доклада за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2018 г., който главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет, а прокуратурата публикува на сайта си.


От прокуратурата констатират няколко основни тенденции. През 2018 г. са намалели регистрираните престъпления в сравнение с 2017 г. и 2016 г. по данни на МВР. Това може да означава две неща – или престъпленията са намалели, или хората все по-рядко подават сигнал в полицията за тях. Министерството на отбраната също отчита спад на регистрираната престъпност спрямо предходните две години.
При разкриваемостта от МВР се наблюдава ръст спрямо 2017 г., но спад спрямо 2016 г. и ръст на разкриваемостта за Министерството на отбраната.


При регистрираните престъпления преобладават тези против собствеността, следвани от общоопасните, икономическите и престъпленията против личността.


Държавното обвинение отчита, че прокурорите в страната са работили общо по 275 979 преписки и по 213 109 досъдебни производства. Те са участвали в 155 989 съдебни заседания по наказателни, административни и граждански дела.


Прокуратурата отчита и положителна тенденция: "Става много висок делът на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт – за последните три години над 95%."


В доклада за 2018 г. прокуратурата отчита като положителна тенденция, че делът на оправданите лица продължават да е под 3% през последните три години, а през 2018 г. е 2.7%.


Отчита се, че за миналата година в съда са внесени 30 499 прокурорски акта - 15 299 са обвинителни актове, 10 712 са споразумения и 4488 са постановленията с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. На съд са били предадени общо 33 318 лица, като 31 205 от тях са осъдени. Прокуратурата отбелязва и че намаляват делата, които са върнати от съда.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  Нищо, за сметка на това увеличихме заплатите на полицаите.

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Нормално, не им достигат хора и бюджет.
  Хайде една стачка и да ги увеличат!

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Според мен спадът на броя престъпления, който регистрират от МВР и прокуратурата, се дължи най-вече на липса на доверие в институциите. И съответно в страната продължава да цари престъпна вакханалия, както е видно и от медиите и в личното усещане за несигурност. Колкото до оневинените - може да са малко на фона на общата маса, но са най-важните, защото за тези 30 години криминален преход не сме видели една едра риба с дълга ефективна присъда.

  Колкото до прекратените преписки по давност - това е традиция от години и не ме учудва.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 844 Неутрално

  През последната една година близо 44 000 разследвани престъпления са били прекратени заради изтичане на давностния срок и ще останат неразкрити.

  Интересно какви ли са? Според мен за убийство и изнасилване не трябва да има давностен срок. В Полша направиха нещо като ,,Досиетата Х". От време на време проверяват в базите с данни дали не се появява нещо по стари дела. И от време на време откриват.

 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Това може да означава две неща – или престъпленията са намалели, или хората все по-рядко подават сигнал в полицията за тях. "

  Няма "ИЛИ". Полицията се е превърнала само в регистратор на престъпленията.
  Нито имат ресурс, нито достойно заплащане, за да се разкриват престъпления.
  Строят се стадиони в пустеещи села, а сградата и обзавеждането в СДВР (и не само там) е в трагично състояние.
  В същото време се назначават за полицаи хора в смехотворна физическа форма и съмнителен интелект.

 6. 6 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":
  участвате в правителството? Ашколсун

  ум море, глава шамандура
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  44 000 разследвания са прекратени
  _________________
  За какво да ги хващаме като ще ги пуснат?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1445 Весело

  Няма държава по света, където ВСИЧКИ разследвания да завършват с обвинения и е важно какъв е процента тука и в другите държави, че "драгият читател" да си направи сам нЕкои изводи.
  Това авторите на дописката много добре го знаят, затова срамежливо са си спестили имената, както добре знаят, че целта не е да дадат информация, а да дадат възможност на обичайната агитка да полае опозиционно-предизборно.
  Нищо лично, просто политика........

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Нищо, за сметка на това увеличихме заплатите на полицаите.
  —цитат от коментар 1 на Роси

  Шефчетата в полицията взимат повече а вършат по-малко от преди! Всяка власт си храни стражите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Lusien Aref
  Lusien Aref
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Повечето "престъпления" са: откраднаха на баба Гичка зелето; Киро отнесе кютека, мъртвопиян, от някой пред кръчмата; неизвестен дал на Бобката една слимара за 5 лв...

 11. 11 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Кокошкарските дела са завършили успешно,но знаковите дела,по които няма нито един осъден им е изтекъл давностния срок. Защо така бе Цацаров?

 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Повечето "престъпления" са: откраднаха на баба Гичка зелето; Киро отнесе кютека, мъртвопиян, от някой пред кръчмата; неизвестен дал на Бобката една слимара за 5 лв...
  —цитат от коментар 10 на Lusien Aref


  Да де, ама баба Гичка може да разчита да продаде някоя зелка или да я размени за нещо друго и да си помогне на мизерната пенсийка.

 13. 13 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 520 Неутрално

  СИКаджията да почерпи

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 14. 14 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  ХИЛЯДА ПОЛИЦАИ ШЕ ПРАТИМЕ У СЛЪНЧАКА ОБАЧЕ ЗА СМЕТКА НА РАЙОНИ КЪДЕТО И ПО ЕДИН НЕМА И БАБИТЕ ГИ ЧЕКНАТ И ГИ ОБИРАТ МАНГАЛИТЕ И НЕ РАДКО ГИ УБИВАТ , НЕ Е ДЪРЖАВА ТОВА

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Прекратени поради изтичане на давностния срок. Дори и случайно в бъдеще да бъде разкрито някое от тях няма да се възобнови заради изтеклата давност, но деянието може да се присъедини към досието на извършителя.

 16. 16 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#5] от "antikvarno":

  Е колко да вземат бе. По 10 хиляди заплати да обикалят кафета та с патрулките ли бе..

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 17. 17 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тук сега Репортерът ще обвини"драгалевския лебед" и "драгалевските комунисти" за некадърните полицейски служители, които инак са ефикасни, когато трябва да задържат журналисти от "Бивол"

  Дедо Крум
 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Помните ли Веселин Вучков ? Единственият, който имаше реални намерения, да реформира МВР. милиционерите го бламираха още първата седмица. Начело с Цвък и Тиквта.

 19. 19 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Еми да ..ето ви пример за нераззкриване на престъпление. Крадат ви колелото. Навсякъде е пълн ос камери. Полицията не си мърда пръста да изиска записи да използва софтуер за разпиознаване и да намери или най малкото привика крадеца. - НЕРАЗКРИТО. Скарвате се със някого подпалва ви колата след 2 дни. Същатата история - НЕРАЗКРИТО. Иначе нашата полиция е най раздутата в ЕС. Личното ми мнение е че там са едни 10 000 търтей дето трябва да бъдат съкратени и на останалтие да им вдигнат заплатата, както и критериите за постъпване на служба.

 20. 20 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Дразни ме че за елементарни битови пресъпления полицията е безполезна! Някой ви е тършувал вкъщи - камери , отпечатъци може да са достатъчни. Но НИКОЙ НЕ СЕ ЗАНИМАВА, оправяй се, бития бит.

 21. 21 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Крадат ви теелфона - всеки знае че по IMEI номер клетките знаят точно къде се намираш или GPS. Кога за последн осте чули Полицията да иска от операторите информация кой ползва откраднат телефон?!?! Режи бюджета и ТЪРТЕЙТЕ ДА СЕ МАХАТ и да заминават охранители.

 22. 22 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Емигрирайте, хора. Поне в ЕС.

  1.618
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK