"Няма да подкрепим срутилите се партии": Пресконференцията на ДПС (пълен запис)

"Няма да подкрепим срутилите се партии": Пресконференцията на ДПС (пълен запис)

Виж видеото
Диана Дамянова, пиар анализатор: Да вкараш Борисов в окопа е крупна победа на демокрацията

Диана Дамянова, пиар анализатор: Да вкараш Борисов в окопа е крупна победа на демокрацията

Виж видеото
Заразените с COVID-19 учители и ученици са два пъти по-малко в сравнение с ноември

Заразените с COVID-19 учители и ученици са два пъти по-малко в сравнение с ноември

Виж видеото
Външното оценяване за 4 и 10 клас няма да бъде отменено

Външното оценяване за 4 и 10 клас няма да бъде отменено

Виж видеото
"Вървим към края на третата вълна": Брифингът на здравните власти (пълен запис)

"Вървим към края на третата вълна": Брифингът на здравните власти (пълен запис)

Виж видеото

Игра на развален телефон".


Така Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на Институт "Отворено общество", определи говоренето, което насища ефира, как работна група от експерти към Министерството на правосъдието разработва проект за отговорността на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища - Върховния касационен и Върховния административен съд.


"Развален телефон", защото във всички мониторингови доклади на ЕК се повдига въпросът за възможности за разследване на главния прокурор, но не и на председателите на върховните съдилища. А същевременно мерките, които се разработват у нас, се обосновават с докладите на ЕК, за да пакетират в едно и тримата. Позицията на главния прокурор е коренно различна - за разлика от двамата председатели той е и ръководител на Националната следствена служба, подчерта Иванка Иванова.


В България остана нерешен проблемът с независимостта на прокурорите


и след разделението на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, дори се задълбочи проблемът с прокурорите, защото прокурорската колегия служи за рупор , който усилва волята на главния прокурор, там не може да се чуе различно мнение по правен въпрос, коментира Иванка Иванова.


Частична промяна може да се постигне със Закона за съдебната власт, но


за реална промяна е необходимо изменение на Конституцията,


убедена е Иванова, която от десетилетия следи проблемите на съдебната власт. Промяната на основния закон трябва да засегне позицията и правомощията на главния прокурор, начина, по който се избира, и най-вече начина, по който може да бъде временно отстранен или освободен от длъжност в хипотезите когато срещу него започне разследване . Такава възможност формално съществува и сега, но поради страха и зависимостта на прокурорите от върховния им ръководител тя не се осъществява.


(Цялото интервю на Иванка Иванова вижте във видеото)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Прокуратурата просто няма място в съдебната власт. Функциите ѝ експлицитно я изключват. Няма как да се накара такава система да заработи. Невъзможно е една от страните в съдебния процес да бъде сложена на същото ниво до съда. Отделно - докато не се премахне единоначалието в прокуратурата и военизираната ѝ съветска структура, то няма никакъв шанс тя да заработи.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  Петър Петров :Може!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Тоест предлагаш едно от двете или и двете:

  а) Всеки прокурор да си е сам шеф? С изключение на главният.

  б) Прокурорите да се избират от народе с пряк вот?

 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Аз предлагам правосъдният министър да е главен прокурор, а окръжните прокурори да се избират и да си назначават останалите под тях. Прокуратурата да се извади от съдебната власт и да е равнопоставена с другата страна в процеса. Толкова ли е сложно?

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz73":

  Ако прокурора е "равнопоставен" на съдията,кой ще взима решение каква присъда да бъде издадена? Прокурора само трябва да повдигне обвинение,но единствено съдията решава каква да е присъдата. Разбира се,ако прокурора си свърши добре работата,съдията няма да може да шикалкави...

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Май ти трябва специално пояснение - под другата страна колегата има предвид адвокатите.

 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Това е състезание между две страни (прокурор и адвокат), които в съвременните демократични системи са равнопоставени (при нас не е така), а съдията е арбитъра който взема законосъобразното решение.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#6] от "dorn":

  Прокурорите в България НА ПРАКТИКА са равнопоставени с адвокатите,просто защото последните са от редиците на бившите полицаи,(милиционери),и даже от ДС. Проблема на българският народ е,че прокурора е всевластен. Дори и над съдията.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  От Кирилов нищо не зависи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":


  До коментар [#4] от "lz73":Ако прокурора е "равнопоставен" на съдията,кой ще взима решение каква присъда да бъде издадена? Прокурора само трябва да повдигне обвинение,но единствено съдията решава каква да е присъдата. Разбира се,ако прокурора си свърши добре работата,съдията няма да може да шикалкави...
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Написах "равнопоставен на другата страна в процеса". Според моето скромно разбиране съдията не е страна в процеса. Или нещо бъркам?

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Цацаров:
  "Мисля, че министър Кирилов ще изненада доста хора с много изменения или предложения, които никой не очаквал от него. Имам предвид механизъм, който да позволи контрол и разследване върху главния прокурор, от една страна, а от друга страна, на съдебна фаза да позволи и съответен справедлив процес по отношение на шефовете на върховните съдилища. Защото знаете, че ако някой казва, че на досъдебната фаза съществува неформалното, а и формалното влияние на главния прокурор, в съдебната фаза пирамидата е същата, само че по отношение на шефовете на върховните съдилища"
  "Вече няма място за какъвто и да е институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма (б.р. - на наблюдение и контрол от страна на Брюксел), тя трябва да бъде платена"

  Това за сведение на другарката. :)

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ДС-арите сред съдиите:

  "- През миналата година Комисията по досиетата стана обект на съдебни атаки - обявени от вас лица за принадлежност към ДС ви съдиха, а Темида постанови в тяхна полза, има ли някакви задкулисни причини за тези опасни практики?

  - Проблемът е, че част от загубените от нас дела се водят от съдии, които са свързани с ДС и са възпитаници на школата на ДС. Тези магистрати вече са известни в публичното пространство, някои от тях са завършили Първи факултет на ДС и знаете, че кадрите им бяха единствените, които придобиваха и гражданската специалност „Право“. По-късно се разреши и завършилите Втори факултет да придобият същата гражданска специалност. На голяма част от тези лица в годините на демокрация се оказаха магистрати. И когато такива хора гледат дела, свързани с работата на Комисията по досиетата, те са в пълен конфликт на интереси. Почти всички дела, които сме загубили, са присъдени именно от такива съдии."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/evtim-kostadinov-prezidentskata-institutsiya-e-izklyuchitelno-pod-vliyanieto-na-hora-svarzani-s-represivnite-sluzhbi-na-bkp

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz73":

  Бъркаш,разбира се! В България не е така. А ние за нея говорим,а не за Тринидат и Тобаго. Синът на един прокурор сгази и уби с кола в гонка четирима души на спирка при НДК. И до днес не може да бъде осъден,защото вече над десет съдии си правят отвод на делото му. Страх ги е от прокурора.

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Прокуратурата няма място във ВСС тъй като е страна в процеса. Само съдиите трябва да са Съдебна власт инак сме Прокурорска Република още повече, че се меси с политически изказвания и действия. Прокуратурата от вертикален Сталински вид трябва да се реформира в хоризонтален и да е в Изпълнителната власт като Главен Прокурор да е и Министър на Правосъдието.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Абе ти май не четеш внимателно. Занм, че не е така! Да повторя какво съм написал:

  До коментар [#3] от "deaf":Аз предлагам правосъдният министър да е главен прокурор, а окръжните прокурори да се избират и да си назначават останалите под тях. Прокуратурата да се извади от съдебната власт и да е равнопоставена с другата страна в процеса. Толкова ли е сложно?
  —цитат от коментар 4 на lz73


  Ясно пише, че предлагам да стане така, пък нека да е като в Тринидат и Тобаго...

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Пак ли трябва да обяснявам, че Цацаров се е издънил мнооого яко с това изказване. Не може юрист в България да каже:
  "Защото знаете, че ако някой казва, че на досъдебната фаза съществува неформалното, а и формалното влияние на главния прокурор, в съдебната фаза пирамидата е същата, само че по отношение на шефовете на върховните съдилища"
  Цацров има власт над всеки прокурор и може да спиара и изземва дела, докато всички съдии са независими от висшестоящите. Лозан Панов може да заповяда само на секретарката си, но не може да се меси в работата дори на районен съдия в Горно Нанадолнище. И гл. прокурор не знае това?!

 17. 17 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz73":

  Колега, няма смисъл.
  Не хранете троловете. Те не са тук, за да водят диалог, да поддържат дискусия и да има конкуренция на мнения. Номерът им е да опръскат всичко с кал и л@*на.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#17] от "BG Territory":

  Ммда, прав си!

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz73":

  "Прокуратурата да се извади от съдебната власт и да е равнопоставена с другата страна в процеса. Толкова ли е сложно?"

  Сложно е. По-малко сложното - изваждането на прокуратурата (следствието и адвокатите) би довело до рев от тяхна страна, че трябва да кандидатстват на общо основание (от стажант-съдия), ако искат да станат съдии.

  По-сложното е, че всъщност никой не е "равнопоставен" на прокуратурата (Тия "състезания" са възможни при граждански спор, но не и при наказателно производство). Зад прокуратурата седи половината държавна машина (МВР, Следствие, ДАНС, НСБОП, КПКОНПИ). Зад адвоката - никой. Да ви го кажа по-просто - при дела като "Иванчева" или злоупотреба със средства, прокуратурата е с една година преди който и да е адвокат. Слуша на слушалки (СРС), проверява различни версии и ведомства. А когато повдигне обвинения, на адвокатът не му остава нищо освен да "търси под вола теле" - да обжалва процедурни нарушения и да печели време за да намери слабост в обвинението, а не доказателство, оневиняващо довереника му.
  Ей на "прост случай като "Местан" - адвокатът колко пъти може да иска освобождаване от арест след решение на съда!? - Нито един път - може само да обжалва решението на съда. Но на прокуратурата не ѝ пречи след всяка решение на съда за незадържане в арест (освобождаване от арест) да иска нова задържане под арест - била имала нови доказателства (които затаила при първия път).

 20. 20 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Вижте как е в САЩ. Там областният прокурор се избира на местни избори. Той си определя или назначава прокурори. Но в САЩ прокурорът по делото няма такива права като нашите тук. Освен това защитата участва от самото начало в процеса и прокурорът не може да проявява своеволие и да не дава на защитата всички материали по делото от самото начало. Поне по закон е така. Съдиите също се избират от народа.

 21. 21 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Правилно. За Цацаров трябва да има ред за разследване, а за Лозан Панов не трябва. От къде на къде ще създавате ред да се търси отговорности на Лозан Панов, то закона е сбъркан трябва да се запише, че и комсомолеца от Разград Прокопиев не трябва да се търси отговорност.

 22. 22 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Защо непрекъснато се набутвате в съдебната система на САЩ? Та европейските системи нямат нищо общо с нея. Не е ли по-лесно да вземем пример от Германия? Ето тук накратко е разказано кой кой е в съдебната система на Германия https://e-justice.europa.eu/content_legal_professions-29-de-maximizeMS-bg.do?member=1 . Лошото е, че съм убеден, че няма да ви хареса нито на вас нито на Лозан Панов. Два цитата.
  "Прокуратурата (Staatsanwaltschaft) е независим орган с наказателна компетентност, чиято организационна структура е същата като на съдилищата. Тя е компетентна за провеждане на разследвания по досъдебни производства, предаване на делата за наказателно преследване пред съда и изпълнение на присъдите. Доколкото в закона не е предвидено друго, прокуратурата провежда и наказателното преследване на административните нарушения."
  "Съдии (Richter)
  Организация

  Дейността на съдиите както на федерално равнище, така и на равнище федерални провинции е уредена от германския Закон за съдебната власт (Deutsche Richtergesetz, DRiG). Дейността на съдиите е допълнително уредена от законодателството на федералните провинции.

  Министрите на правосъдието на съответните провинции контролират дейността на съдиите на равнище федерални провинции. Дейността на съдиите от съдилища на федерално равнище (с изключение на съдиите от Федералния конституционен съд) се контролира от съответните федерални министерства."

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  До коментар [#20] от "Oggie Petkov":

  " Освен това защитата участва от самото начало в процеса "

  Как участва от самото начало? Ей на, при убийствата в Нови Искър, заподозреният и впоследствие самоубит Росен Ангелов не е имал изобщо адвокат или каквато да е защита. И сегашният заподозрян, Стоян Зайков, няма адвокат. Ако бъде заловен, защитата какво ще има под ръка за да пледира "домашен арест", примерно?

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  До коментар [#22] от "tda10501756":

  "Прокуратурата (Staatsanwaltschaft) е независим орган с наказателна компетентност"

  Прочетохте ли всичко? Например, това:
  "От своя страна дейността на федералния главен прокурор се контролира от федералния министър на правосъдието. Министърът обаче няма правомощия да контролира дейността и да дава указания на прокурорите на федералните провинции."
  По преди е отбелязано, че: "Федералният главен прокурор към Федералния върховен съд (Generalbundesanwalt beim Bundesgerichtshof) е най-висшестоящият прокурорски орган в областта на националната сигурност в Германия."
  Сиреч, Федералният върховен съд по всяко време може да иска отчет от Главния прокурор, а той самият не участва в организацията на Съда (избор на съдии, повишавания, наказания). Втори път, прокурорският орган няма (никаква) компетентност по правораздаването, а е "вишестоящ" само по отношение на националната сигурност. Още по-просто, немският главен прокурор няма правомощия да се сезира Конституционния съд.
  Между другото, идеите на Лозан Панов са заимствани точно от немската и френската съдебни системи - прокуратурата не е част от "съдебната власт", а независим орган под шапката на "изпълнителната власт".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK