Издигнах си паметник (откъс от "Зад завесата на соца")

Корицата на книгата

Корицата на книгата"Зад завесата на соца" е новата книга на Калин Тодоров /издателство "Прозорец"/. Авторът е завършил право в Софийския университет. Той е бил журналист в БТА, във вестниците "Отечествен фронт" и "Отечествен вестник" и на свободна практика. Автор е на книгите "Кой уби Георги Марков" и The umbrella murder.


В "Описание" на "Зад завесата на соца" е написал: "По волята на съдбата баща ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България, председател на парламента и почти несменяем член на висшето ръководство на комунистическата партия. Покрай него имах възможност да наблюдавам хората, които изиграха важна роля в най-новата история на страната: Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Тодор и Людмила Живкови, Борис Велчев, Александър Лилов, Петър Младенов и Андрей Луканов."


Калин Тодоров предостави на "Дневник" откъс от книгата:
ИЗДИГНАХ СИ ПАМЕТНИК
Човекът от народа...


В ранната утрин на топъл майски ден през 1987 г. с жена ми решихме да отидем до Правец. Искахме да видим отблизо паметника, който Тодор Живков приживе си беше издигнал. Виждали го бяхме само на снимки във вестниците и по телевизията – бронзов бюст, разположен в центъра на градчето, сътворен от големия скулптор професор Величко Минеков. Паметникът беше тържествено открит три дни преди 70-ата годишнина на Живков – без него, естествено, но в присъствието на други членове на Политбюро, местни първенци и много граждани. В словото си Пенчо Кубадински доволно заяви: "Този ден е един от най-радостните и най-щастливите за българския народ."


А през тези радостни и щастливи дни кризата вече сериозно нагазваше българския народ. Хранителните и другите насъщни стоки за бита бяха започнали да изчезват от рафтовете на магазините. За сметка на това пък цените растяха. Но не и в Обетованата земя, наречена Правец. За нея старателно се грижеше най-достойният й син. От забутано селце тя бързо се беше превърнала в китно градче с много промишлени цехове, кокетни блокчета, зеленина и специално снабдяване.


Именно това снабдяване беше една от причините в края на тази работна седмица да пътуваме за Правец, решени да съчетаем поклонението пред паметника с малко пазар. По пътя обаче една безцеремонна оса се вмъкна в "Лада"-та и ужили съпругата ми по средния пръст на дясната ръка. Той страшно се поду и се вдърви в неприличен жест. Когато стигнахме до центъра на градчето и слязохме пред паметника, жена ми посочи към него с пръста, където я ужили осата, и възторжено се развика: "Ето го Тодор Живков". На майтап, ама и не съвсем, й се скарах:


"Затваряй си устата, че ей сега ще дойдат да ни арестуват." Но докато се разхождахме по чистите, спокойни и слънчеви улички, съпругата ми продължаваше да показва табелите със същия пръст. А улиците бяха кръстени, изобщо не се шегувам: "Тодор Живков", "Мара Малеева", "Людмила Живкова", "Владимир Живков", "Янко" (партизанското име на Първия). По онова време в София се разказваше виц: Тодор Живков наградил Владимир Живков с орден "Людмила Живкова".


Когато Първия реши да се увековечи приживе, идеята му за паметника срещна известна съпротива дори във висшето ръководство на партията, което иначе го слушаше доста безропотно. Затова му беше необходима предварителна подготовка. Първо Живков беше удостоен за втори път със званието "Герой на България", а след това излезе партийно решение, че два пъти героите имат право на свои мраморни или бронзови копия. После излезе и план-график за тяхното увековечаване, където на първо място фигурираше съветският ръководител Леонид Брежнев. Следваха легендарните дейци от съпротивата Боян Българанов и Цола Драгойчева, а Тодор Живков беше поставен на пето място. (Бюст на Брежнев се появи в градинката срещу мавзолея на Батенберг, но във времената на "перестройката и гласността" тихомълком изчезна. Съдбата му по-късно последва и паметникът на Ленин пред Булбанк.) Накрая, на едно писателско събиране, Георги Джагаров уж някак случайно забеляза, че фигурата на Живков е "сякаш създадена да бъде форма на устрем, на воля, на постоянно движение". Това изявление нееднократно беше тиражирано по вестниците, радиото и телевизията и окончателно трасира пътя към издигането на паметника.


Известно време след поставянето на бюста Първия се усети, че този път май сериозно е прекалил. Предстоеше посещение на Горбачов, планът беше да му бъде показан и Правец, а паметникът никак нямаше да хареса на госта. Затова Живков инициира заседание на Политбюро, на което бе прието демагогското решение "За атрибутите на властта". С него се декларираше отказ от манифестации и от портрети на вождовете на публични места, а Народният дворец на културата, кръстен на Людмила Живкова, беше преименуван. Някои държавни сгради като тази на "Булгартабак" при "Попа" бяха отстъпени на народа. (Народът не свари да се порадва на сградата, защото я грабна Делян Пеевски, но и това вече е друга история.) Решението предвиждаше и демонтаж на паметника. Месец след като бяхме ходили в Правец и имахме късмета да го видим за последно, в една неделя срещу понеделник, на 12-ти юли, когато хората не са на работа, бюстът беше скрит зад ограда на УБО и кротко демонтиран, без от него да остане и следа.


Оказа се, че все пак следа е останала, поне в съзнанието на много хора. Десетина години след тази история България вече береше първите плодове на историческия Преход. Промишлеността беше разграбена и разрушена, а селското стопанство колабира. Хиляди хора останаха без работа и така се роди острата носталгия по времената на соца. В година първа на новия век общинарите от Правец поискаха отново на площада им да има паметник на Тодор Живков. (Наскоро и жителите на родното му село Лозница също поискаха паметник на Пенчо Кубадински.) И така 2,6-метров бронзов монумент на Тодор Живков, при това в цял ръст, отново беше поставен в центъра на неговото градче. На тържественото откриване присъстваха важни гости от София –президентът Георги Първанов и главният секретар на Министерството на вътрешните работи Бойко Борисов (докато пишех тази книга, все още министър-председател на България).


В по-нови времена и лидерът на БСП Корнелия Никова уважи паметта на Тодор Живков

© Пресцентър на БСП

В по-нови времена и лидерът на БСП Корнелия Никова уважи паметта на Тодор Живков


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Погледнахте ли добре снимката с любимците на носталгиците?

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тодор Живков безспорно е великан в политическата история на България.

  България дръпна много при неговото управление - 56-89.

  Прогреса в тези години не е толкова следствие от личните качества на Живков колкото от това, че България излиза от колониална зависимост от Запада - Германия, Франция ... основано.

  На България и се налага след като спира вноса на стоки от Запада да развива индустрия, енергетика ... наука, култура ...
  От там е и прогреса на българите в периода на соца..

  След 1989 България пада пак под полу-колониално робство на Запада.
  Индустрията, финансите, спорта, културата, селското стопанство е разбито за да се даде място на стоките от Запада.
  Следва демографски погром - 0т 9 на 7 милиона, културен регрес, ... и т.н.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Тодор Живков безспорно е великан в политическата история на България.България дръпна много при неговото управление - 56-89.Прогреса в тези години не е толкова следствие от личните качества на Живков колкото от това, че България излиза от колониална зависимост от Запада - Германия, Франция ... основано.На България и се налага след като спира вноса на стоки от Запада да развива индустрия, енергетика ... наука, култура ...От там е и прогреса на българите в периода на соца..След 1989 България пада пак под полу-колониално робство на Запада.Индустрията, финансите, спорта, културата, селското стопанство е разбито за да се даде място на стоките от Запада.Следва демографски погром - 0т 9 на 7 милиона, културен регрес, ... и т.н.
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Да ти имам акъла Саше!

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "По волята на съдбата баща ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България..."

  Що пишете за паметниците на култа в този елементарен вид? Защо НЕ пишете за култа към "Националния Капитал", доминирал приватизацията? "Националният Капитал", който "спечели" Химипорт в "конкуренция" с "Парман кепитал инвестмънт" и "Прайма груп", или пък “Софарма 2000”, който "спечели"в "конкуренция" с “Нова текнолъджи”.
  - Пишете за Конфедерацията на едрите индустриалци и за Български бизнес клуб „Възраждане“, за Топенерджи и Мултигруп....

  п.с. Конфедерацията на едрите индустриалци:
  Ангел Първанов – „Фърст файненшъл“
  Борислав Дионисиев – „Булвар ентърпрайсиз“
  Валентин Моллов – групировка „Моллов“
  Васил Божков – „Нове холдинг“
  Георги Аврамов – „Лекс“
  Георги Агафонов – банка „Славяни“
  Добромир Гущеров – „Орел“
  Емил Кюлев – Туристспортбанк
  Илия Павлов – Мултигруп
  Красимир Стойчев – „Трон“
  Петьо Блъсков – пресгрупа „168 часа“
  Степан Ерамян – Издателска къща „Еркюл“
  Христо Александров – Агробизнесбанк

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  🤠Както каза един партийния лидер на компартия в СССР: "Ние купувахме всички боклуци, които произвежда промишлеността на страните от бившия социалистически лагер, да не гладуват тяхните хора и да не бунтуват.🤷‍♂️🤦🏻‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Тодор Живков безспорно е великан в политическата история на България.България дръпна много при неговото управление - 56-89.Прогреса в тези години не е толкова следствие от личните качества на Живков колкото от това, че България излиза от колониална зависимост от Запада - Германия, Франция ... основано.На България и се налага след като спира вноса на стоки от Запада да развива индустрия, енергетика ... наука, култура ...От там е и прогреса на българите в периода на соца..След 1989 България пада пак под полу-колониално робство на Запада.Индустрията, финансите, спорта, културата, селското стопанство е разбито за да се даде място на стоките от Запада.Следва демографски погром - 0т 9 на 7 милиона, културен регрес, ... и т.н.
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Ушанка, ама по-голям великан ли е от Путин?

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  "... България дръпна много при неговото управление - 56-89..."!

  Толкова много дръпна България, че фалира няколко пъти...!
  И сега продължаваме да дърпаме, под ръководството на най-добрият му ученик. Така дърпаме, че сме последни по всичко онова в Европа, което се свързва с добър живот...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Смени си дограмата! Спиш на течение.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":"... България дръпна много при неговото управление - 56-89..."!Толкова много дръпна България, че фалира няколко пъти...!И сега продължаваме да дърпаме, под ръководството на най-добрият му ученик. Така дърпаме, че сме последни по всичко онова в Европа, което се свързва с добър живот...!
  —цитат от коментар 7 на tww09306483


  ++++

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Ами на...! Чакахме Бойко да разследва престъпната приватизация, а пък той взе, че се оказа ортак с приватизаторите...! И барбекюто на Доган си остана, несъборено...! ;)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  🤠Както каза един партийния лидер на компартия в СССР: "Ние купувахме всички боклуци, които произвежда промишлеността на страните от бившия социалистически лагер, да не гладуват тяхните хора и да не бунтуват.🤷‍♂️🤦🏻‍♂️
  —цитат от коментар 5 на putinxujlo


  Вчяно е, че купуваха боклуци, ама и плащаха с боклуци..., изощо, социализмът се оказа един голям боклук...

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":Ами на...! Чакахме Бойко да разследва престъпната приватизация, а пък той взе, че се оказа ортак с приватизаторите...! ...;)
  —цитат от коментар 10 на tww09306483  До коментар [#10] от "tww09306483":

  Що чакахте бре? Не беше ли ясно?

  "За "братството и честта" на Петко Сертов
  Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират."

  п.с. Писано е по времето на първата тройна коалиция в "Тема". Вече го няма в нета.

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2":

  Вчяно е, че купуваха боклуци, ама и плащаха с боклуци..., изощо, социализмът се оказа един голям боклук
  ==================
  😊Броуново движение на боклука в социализма

  "Чуждестранен агент"
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Като го няма в Нет-а, ти откъде го имаш...?
  Май си на постоянен абонамент в прасешките медии, та ни заливаш с безсмислени цитати от манипулативни статии. :)))

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2":Вчяно е, че купуваха боклуци, ама и плащаха с боклуци..., изощо, социализмът се оказа един голям боклук==================😊Броуново движение на боклука в социализма
  —цитат от коментар 13 на putinxujlo


  :)

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Вие да не би да имате висока температура? По-големи дивотии отдавна не бях чел.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#16] от "koko65bg":

  Обичайното състояние, като за повечето ГЕРБ-ери въздишащи по социализма...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Макар че , същите тези доста добре се облагодетелстваха от демокрацията.

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Весело

  Правец и сега е хубаво градче. Има и музей на бай Тошо и наскоро ходих да го разгледам.
  Ходих и в музея на тоталитарното изкуство.
  А в Бяла Слатина още има паметник на баба Цола. Поне преди няколко години го имаше.
  Всичко това не от носталгия, а със задоволството, че вече е отдавна минало и няма да се върне.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Абе...! Добре, че са децата на тъмночервената номенклатура, да ни разказват за социализма...!
  Отишъл синът на Станко Тодоров до Правец, че да погледне паметника на Живков. Даже и за кризата ни говори. Как нямало нищо по магазините и той горкият със жена си, искали да си напазаруват от Правец. Пълни глупости естесвено... Поне аз не се съмнявам, че фамилията на Станко Тодоров е била обгрижвана, по възможно най-добрият начин от УБО. Специално снабдяване и охрана, свободно пътуване на Запад, долари за Кореком и въобще все неща, за които простосмъртните българи не можеха и да си помислят...!
  Умилително е, как синът на Станко Тодоров ни разказва за първите години на прехода. За разсипаното селско стопанство и за разграбените заводи, които работеха с допотопни технологии. Сякаш синът на Станко Тодоров не е наясно, че всичко това е работа на тия, които издигнаха паметника в Правец и се кълняха във вярност към червената партия и Съветския съюз...!
  Отвратително е, как се мъчат да подменят истината!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#12] от "plebs":Като го няма в Нет-а, ти откъде го имаш...?Май си на постоянен абонамент в прасешките медии, та ни заливаш с безсмислени цитати от манипулативни статии. :)))
  —цитат от коментар 14 на tww09306483


  До коментар [#14] от "tww09306483":

  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9767
  ЛИНКЪТ ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ – копирах съдържанието от кеша в „Очите на Премиера“

  Това в в прасешките медии няма да го намериш. Няма да го намериш и в медиите на "Лакомниците". :)

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Дневник прави реклама на поредната книга , писана от издънка на висшата номенклатура на БКП , който представя живота в България под комунистическо робство в розова светлина. Фабриката за фалшификация на комунистическото минало работи с пълна сила. Както по-горе писа един колега от форума:
  "Отвратително е, как се мъчат да подменят истината!".

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Весело

  Като махнаха паметника на Брежнев , кръстихме алеята Безбрежная

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":
  Безсмислено е да спориш с милиционерски бот

 26. 26 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-гот е да се чете Виктор Ерофеев, в книжката за Сталин. Хем баща му е бил рамо до рамо със Сатрапа. А днес да се пише за С танко е малко..., не малко , а много порочно.

  Дедо Крум
 27. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Искахме да видим отблизо паметника, който Тодор Живков приживе си беше издигнал."

  "Когато Първия реши да се увековечи приживе, идеята му за паметника срещна известна съпротива дори във висшето ръководство на партията, което иначе го слушаше доста безропотно."

  Някакви доказателства, че (едва ли не) сам си бил издигнал паметника, и че "идеята му" е била наистина негова, а на ордата слагачи/подмазвачи покрай него?

  reductio ad absurdum...
 28. 28 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Правец и сега е хубаво градче. Има и музей на бай Тошо и наскоро ходих да го разгледам.Ходих и в музея на тоталитарното изкуство.А в Бяла Слатина още има паметник на баба Цола. Поне преди няколко години го имаше. Всичко това не от носталгия, а със задоволството, че вече е отдавна минало и няма да се върне.
  —цитат от коментар 20 на pamela


  Нали/ако знаеш инглиш: Невъ сей невъ! 😉

  Или на български: Дет е текло... 😎🇧🇬

  reductio ad absurdum...
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Подразни ме това, как Калин Тодоров пише за кризата. Тя, кризата нагазвала българският народ, като някакво зло, което идва от някъде другаде...! Сакаш, за същата тази криза не са виновни управляващите комунисти, с баща му в това число?!? Идвала криза, било много тежко, магазините били празни, обаче децата на номенклатурата се чешат по главите, кой ли би могъл да е виновен за тази криза? Дали няма да са гадните империалисти и капиталисти? Или сложното международно положение, а? Сигурно гадните американци ни разсипаха селското стопанство и ни разграбиха заводите, които произвеждаха черно-бели телевизори и перални Перла?!
  В последните години, наистина тече усилена фалшификация и подмяна на истината за миналото. Всичко през социализма се представя в някаква розово-сладникава светлина. Как хората живеели щастливо, но в един момент всичко се сгромолясало и никой не разбрал, как станало. Дошла лошата демокрация, а комунистите които съсипаха живота на цели поколения, изведнъж се оказаха невинни жервти...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Погледнахте ли добре снимката с любимците на носталгиците?
  —цитат от коментар 1 на KA2


  Какво толкоз- да не би да та страхуват? 😏

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  Тодор Живков безспорно е великан в политическата история на България.България дръпна много при неговото управление - 56-89.Прогреса в тези години не е толкова следствие от личните качества на Живков колкото от това, че България излиза от колониална зависимост от Запада - Германия, Франция ... основано.На България и се налага след като спира вноса на стоки от Запада да развива индустрия, енергетика ... наука, култура ...От там е и прогреса на българите в периода на соца..След 1989 България пада пак под полу-колониално робство на Запада.Индустрията, финансите, спорта, културата, селското стопанство е разбито за да се даде място на стоките от Запада.Следва демографски погром - 0т 9 на 7 милиона, културен регрес, ... и т.н.
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Хапчетата, хапчетата!

 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#6] от "bez_ime2":

  "Ушанка, ама по-голям великан ли е от Путин?"

  Засега- категорично! А и двамата оперират в различни системи и епохи. Виж, в сравнение с нашите след 1989г., Путин е великан.

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 472 Весело

  Я ни кажи ,калинчо-мамин,колко струваха кИфтетата в почивните домове на ЦК на БКП?Как ви караха ежбината по домовете?
  Да ти го рекна - имах колежка,която *случайно* беше жена на партийно секретарче и близка със семейството на член на це-ка-то.Та се уреждаха да почиват с *големците* и ги знам,дето се вика,от първа ръка,ценичките.А нЕкои зеленчуци ви ги доставяха от село Плодовитово,двама братя с орънДЖерия,единият беше автомобилен инструктор в Чирпан.

 34. 34 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#29] от "tww09306483":

  "Сигурно гадните американци ни разсипаха селското стопанство и ни разграбиха заводите, които произвеждаха черно-бели телевизори и перални Перла?!"

  "Черно-бели телевизори"?! Посмали манго! Да не си роден, през "Времето е Наше"? 🙄

  П.П. Да не се бъркаш с компютрите "Правец"? 😏

  reductio ad absurdum...
 35. 35 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Със същото отвращение дочетох статията. Бащата на този „писател” е с образование трето отделение и е най дълго стоял на мин.председателския стол! Безсрамници, БОКЛУЦИ!

 36. 36 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 475 Весело

  Смахната работа! Синът на Станко Тодоров да пише за недоимък и за това,как в края на работната седмица е пътувал за Правец, за да съчетае поклонението пред паметника с малко пазар?!??!???? Хайде,стига бе!:))))))))

 37. 37 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Като видял Живков бюста попитал склуптура: "А защо си ме направил с две различни гърди?" Склуптурът отговорил едната гърда другарю Живков е за работническата класа,а другата за трудовото селячество. Тогава Живков попитал "А за ителигенцията?" . Склупторът отговорил е другарю Живков Вие поръчахте само бюст...

 38. 38 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "По волята на съдбата баща ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България, председател на парламента и почти несменяем член на висшето ръководство на комунистическата партия."
  След малко ще прочета и откъса. Но горното дълбоко погрешно съждание вече ме изпълва с недоверие. По волята на съдбата господин Калин Тодоров е син на Станко Тодоров, а не че, видиш ли, без да иска последният бил станал министър-председател.

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":
  Хапчетата, хапчетата!

  Санитарните, санитарнитеее!

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":
  Хапчетата, хапчетата!

  Санитарните, санитарнитеее!

 41. 41 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":
  Хапчетата, хапчетата!

  Санитарните, санитарнитеее!

 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#32] от "Divi filius":

  Засега- категорично! А и двамата оперират в различни системи и епохи. Виж, в сравнение с нашите след 1989г., Путин е великан.

  По-точно смежният човек от Хималаите!
  Ментслно също 😁!

 43. 43 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#11] от "bez_ime2":

  Имаше и един показателен виц – архиолози ровят в една египетска пирамида и откриват в една от стаите там египтянин и една камила живи! Та заразпитват египтянина как е живял толкова дълго. Но най-интересно им било – какво са яли през това време? Египтянина казва – Много просто беше, камилата сере, аз ям, аз сера, камилата яде. Също като СИВ...

 44. 44 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  не полу, а цял идиот си ти!

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Поредното отроче на висш функционер играещ за дисидент? Май не са му дали "куфарче", и преживява като "критик"?

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#6] от "bez_ime2":"Ушанка, ама по-голям великан ли е от Путин?"Засега- категорично! А и двамата оперират в различни системи и епохи. Виж, в сравнение с нашите след 1989г., Путин е великан.
  —цитат от коментар 32 на Divi filius


  Щом наричаш джуджетата великани..., представям си какво представляваш.

 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#1] от "KA2":

  А е редно поне четящите да знаят , че всичко започва ТАКА :"ГОРКО НА ПОБЕДЕНИТЕНа 17 септември Кимон Георгиев прочита Програмата на Отечествения фронт, която е демократична и плуралистична. Съставът на двете върховни институции е повече от успокояващ, защото преобладават лица от буржоазния елит, далеч от подозрението за симпатии или подчинение на комунистите. Повечето от бившите властници нямат усещането, че комунистите идват на власт.Нищо лошо не предвещава и участието в правителството на земеделците и социалдемократите. Само Министерството на вътрешните работи, поверено на Антон Югов от БКП, е малко смущаващо, но нали войската си е със същите офицери (откъде ще се вземат комунисти да ги заместят?), пък в страната има и Съюзническа контролна комисия с английски и американски офицери (които идват чак през ноември 1944 г.).Но точно тук, в Министерството на вътрешните работи се свива змийският възел на онова, което ще последва. Там няма отечественофронтовци, а само комунисти. Като ята от скакалци над житна нива из коридорите му плъзват злите демони от дзержински и ежовски чекисти, разтягали сухожи-лия и забивали клечки под ноктите на жертвите си в Бутирка, Лубянка и Лефортово в Москва, изцеждали кръвта им в подземията на НКВД-отделите и по сибирските лагери и затвори на безкрайната, но покорена славянска земя. "С горещо сърце и хладен ум" те могат спокойно да се заемат с всеки, посочен като "народен враг", защото по улици и кръстопътища сноват бронетранспортьорите на альошите, а председател на Съюзническата контролна комисия е техният генерал Сергей Бирюзов. Срещу всичко това войската на една окупирана страна е безсилна, пък и под диктовката им в нея се настанява "помощник-командирският апарат" от неуки, но верни на партията кадри. Те имат повече пълномощия от самите командири. При това, голяма част от войската е отправена към фронта на Страцин и Стражин, а после и към Унгария, под претекст, че трябва да измие петното на страната ни от принадлежността и към победения Тристранен пакт. Там тя е хвърлена в помощ на Трети украински фронт, като 33 хиляди души българи оставят костите си за една небългарска кауза. Защото никъде не беше признато пожертването им, България си беше наказана като победена страна.В самата България в този момент цари паника и хаос. Полицията и администрацията са се разпаднали. Служителите като диво стадо са подгонени и излавяни от търсещите отмъщение комунисти, цивилни и с ленти на ръкавите от сформираната набързо "Оф народна милиция". По тайна инструкция от партията се прогласявали 40 "безотговорни дни на революцията" за издирването, залавянето и моменталното наказване на "всички физически и интелектуални убийци на борещите се за народна свобода"3, както и "да се неутрализират всички, които сега и в бъдеще ще бъдат пречка за осъществяване на нашите идеи". Да се сломи съпротивата на класовия враг. Нещо подобно на дзержинско-ленинската заповед през 1917-18 година, нареждаща: "Да се разстрелва всеки, който е действал, действа или се предполага, че ще действа срещу революцията".С други думи, всеки чекист, който не го мързи да си извади ръцете от полушубката, има право да те разстреля, без да отговаря. А техните инструктори са придадени към всички отдели в министерството и окръжните управления на Оф-милиция и Държавна сигурност.С изпълнението на тайната инструкция се заемат не само и не толкова едва оцелелите по горите партизани, не толкова измъчените политзатворници и концлагеристи, а една повилняла сбирщина от "десетосептемврийци", лумпени, групи от освободените тогава и криминални престъпници и всички, за които е "дошъл сгодният случай" да излязат на обществената сцена в мътното време. Ръководят ги най-често такива "партийни другари", тайнисътрудници на полицията, които с жестокостите си се стремят да прикрият това, а първи жертви стават тези, които се е предполагало, че знаят имената им.Безброй са и мародерствата над имащи пари, бижута, злато, скъпи мебели, големи къщи и близки до някогожилищни парцели, та дори за да стане вдовица, харесвана от някого жена... От последния полски или горски пазач, бирник, селски кмет, търговец, кръчмар, до околийски, окръж-ни и градски ръководни служители и чиновници, народни представители и министри, всички са 3Публичен отглас на това е уводната статия в "Работническо дело" -"Отмъщение", бр. 7 от 25 септ. 1944 г. дето се казва: "Стреляйте вярно, забивайте ножа по-дълбоко!".
  обявени за виновни, търсени, арестувани, бити, пребивани, а неустановено число и избити без съд и присъда."Четиридесетте безотговорни дни на революцията" са среднощната кървава коситба, отнесла в незнайни гробове виновни и невинни, като инструктирано бързане за свършени факти, преди да се появи подготвяният Наредба-закон за Народния съд. (Първото съобщение за такъв според в. "Работническо дело" е от Трайчо Костов пред партийна конференция в София на 29 септември 1944 г.

 48. 48 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#2] от "WWW":

  Споделете това с личният си лекар, диагнозата вие доста сериозна, вземете мерки ,моля Ви.Макар и с упадъчно-регресивни възгледи, лекувайте се ,ако не друго ще си плашим внуците с вас, така че, все още сте необходим , макар и комунист, което в момента е синоним на палячо.

 49. 49 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#6] от "bez_ime2":"Ушанка, ама по-голям великан ли е от Путин?"Засега- категорично! А и двамата оперират в различни системи и епохи. Виж, в сравнение с нашите след 1989г., Путин е великан.
  —цитат от коментар 32 на Divi filius  Еncephalomalacia. Терминален стадий.

 50. 50 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#47] от "doroteus":

  "Никола Николов твърди, че ръкописът на „Четиридесетте безотговорни дни 1944” му е бил подхвърлен от неизвестно лице. Според Никола Николов не ..."
  Пък Иван Костов предпочитал пеленачетата да са заклани в първа четвърт след пълнолуние.
  Пак Стойчо Керев твърди друго, ама да не се отклоняваме от темата.

 51. 51 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#50] от "Неизвестен Извършител
  Все пак твоят приятел в.Работническо дело , макар и от 1944 не се нарича Никола Николов , а ако Костов закусваше само с пеленаци можеше да му бъде донякъде простено от Бог ! нали е уж православен християнин ! Но историята му с Корнелия на 28 г. нито Бог нито Еленка биха му простили ! За това си има ПРЕИЗПОДНЯ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK