Отбор от Софийския университет спечели националното състезание по гражданско право "Кристиан Таков"

Победител за 2019 г. е отборът от Софийския университет в състав Александър Лешев, Никола Златарев, Асен Стефанов, Тихомир Рачев.

© Личен архив

Победител за 2019 г. е отборът от Софийския университет в състав Александър Лешев, Никола Златарев, Асен Стефанов, Тихомир Рачев.На 11 и 12 май 2019 г. бяха проведени финалите на Националното състезание по гражданско и търговско право "Кристиан Таков". В състезанието взеха участие 19 отбора от студенти от 3 до 5 курс от юридическите факултети на Великотърновския университет "Кирил и Методий" (ВТУ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), и Варненския свободен университет "Черноризец храбър" (ВСУ) и Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ).


Състезанието носи името на преподавателя от Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Таков, който почина през 2017 г., но остави дълбока следа у всички свои студенти и колеги. Целта на състезанието е да възпитава и развива у участниците


висок морал и професионална етика,
както и писмените и ораторските умения, които са незаменима основа на юридическата професия.


Тази година Националното състезание по гражданско и търговско право беше открито от Меглена Антонова, председател на Сдружението за международни състезания по право, която пожела на студентите да не се колебаят смело да се впуснат в този тип предизвикателства, като страстта и старанието, които вложат, несъмнено ще им се отплатят многократно един ден, като професионалисти.


Правилата на състезанието предвиждат


провеждането му в два кръга – предварителен писмен тест и финални устни кръгове. Тази година на финалите се класираха 8 отбора от СУ, УНСС и ВТУ. В двата последователни дни на състезанието в Съдебната палата в София присъстваха над 90 души – гости, съдии, организатори и участници.


Финалите на състезанието се състоят в разиграване на симулиран съдебен процес пред тричленен съдебен състав върху казус от областта на гражданското и търговското право. Отборите имат възможност да участват в три мача срещу различни опоненти, като най-добре представилите се два отбора се класират на финала. Тазгодишният казус беше подготвен от адв. Найден Райчинов и адв. Виктор Токушев, и беше в областта на търговското и дружественото право, като студентите трябваше да решат редица въпроси, които нямат ясен и еднозначен отговор в българското търговско законодателство и съдебна практика.


Организаторите на състезанието биха искали да благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.

© Личен архив

Организаторите на състезанието биха искали да благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.


Съдебните състави на състезанието включват действащи съдии, адвокати, преподаватели и бивши участници, като съдии на финалния мач бяха адв. д-р Деян Дунавски, съдия Васил Александров от Софийския районен съд, адвокат Олег Темников, адвокат Найден Райчинов, съдия Николай Марков от Върховния Касационен Със, адвокат Виктор Токушев и доцент Боряна Мусева.


Победител за 2019 г. е отборът от Софийския университет в състав


Александър Лешев, Никола Златарев, Асен Стефанов, Тихомир Рачев. На второ място остана отборът от СУ в състав Цвета Гаврилова, Домна Манчева, Любомир Кючуков, Любослав Хинов.


Специални награди бяха връчени на Александър Лешев от СУ за най-добър оратор от Фондация "Кристиан Таков", на отбора на Силвия Иванова, Александър Александров, Петър Петров, Никола Нанчев от СУ за най-добра искова молба от Aдвокатско дружество "Цветкова, Бебов и Комаревски", и на Нели Попрелкова от УНСС за "Изгряваща звезда" от Адвокатско съдружие "Спасов и Братaнов".


Състезанието беше закрито с възпоменание на споминалите се през изминалата година съдия Никола Хитров от ВКС и доц. Емил Георгиев от СУ за техния огромен принос, всеотдайност и подкрепа за развитието и възпитанието на младите юристи в България.


Състезанието се организира от Сдружението за международни състезания по право и се проведе с помощта на издателство "Сиби", издателство "Сиела", Адвокатско дружество "Цветкова, Бебов и Комаревски", Адвокатско съдружие "Спасов и Братанов" и CMS Cameron McKenna LLP (Sofia), както и с незаменимата подкрепа на Върховния касационен съд и Фондация "Кристиан Таков".


Организаторите на състезанието биха искали да благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7662 Любопитно

  Лека му пръст на "Кристиан Таков"/

  [email protected]
 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Браво на тези млади хора. Пожелавам им да са достойни и морални като Кристиан Таков и да не позволяват закона да потъпква правото!
  Успех и на преподавателите и професионалните им мотиватори.

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Лека му пръст на "Кристиан Таков"/
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Прави впечатление опитите да се въздига до небесата като едва ли не най-добрият юрист , който България е имала някога. Искаха на негово име да нарекат една от залите за преподаване в СУ "Климент Охридски". Сега са нарекли на негово име това измислено състезание за юристи.
  Може Кристиян Таков да е бил добър юрист, но няма как да е бил най-достойния и най-моралния , след като е номенклатурна издънка, членувала в БКП. В СУ е имало преподаватели, корифеи на правото, станали жертви на комунистическите гонения и чистки след 9.9.1944, но за тях не се проронва нито дума, мълчи се и са оставени в забвение.
  Свидетели сме на създаване на поредния фалшив идол от рода на Асен Златаров.

 4. 4 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Пазете правото, дори от закона". Колко актуално звучи Кристиян Таков за състоянието на сегашното законотворчество!

  vesela
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5573 Неутрално

  Това е заплахата на сегашните "корофеи" в правото, начело с "министър" Даниел Кирилов

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Simeon S.
  Simeon S.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  Правят впечатление опитите да бъде оплют всеки, издигнал се над останалите, за да може в блатото да живее лесно манипулируемо стадо без авторитети, без истински ценности и без критерии за добро и зло. Както е казал друг блестяш ум преди векове "Believe me, Sir, those who attempt to level, never equalize." Да си припомним по този повод:

  https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/05/15/3537588_otkus_ot_istina_i_spravedlivost_na_kristian_takov/

 7. 7 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#6] от "Simeon S.":

  //Правят впечатление опитите да бъде оплют всеки, издигнал се над останалите, за да може в блатото да живее лесно манипулируемо стадо без авторитети//
  ------------------------
  Кой е авторитет, таковеца, осиновен от убиеца Пеко Таков член на ЦК на БКП за да ползва облагите на -> "активен борец"????

 8. 8 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  //Лека му пръст на "Кристиан Таков"//
  =======================
  Колко да му е лека, на наследника на терористи извършили преврата в България и докарали ни благодарение на ватенките до просешка тояга????

 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  не защитавам никой ,макар че е наистина наследник на такови,според мен беше стойностен човек и личност,а никой няма вина за грешките на родителите си..не може да си избираме родителите

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#2] от "vhv":

  //Браво на тези млади хора. Пожелавам им да са достойни и морални като Кристиан Таков//
  --------------
  Колко морални, да те осинови дядо ти, да ползваш привилегии за влизане в училища, получаване на апартаменти и коли!!!!

 11. 11 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#9] от "не на безразличието":

  //никой няма вина за грешките на родителите си..не може да си избираме родителите//
  ------
  Така ли, а ние за какво бяхме виновни че родителите ни не бяха цървули като таковите и всякакво развитие ни беше отнето???

 12. 12 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  Ей злобар писнало ми е от такива мърши като теб.

 13. 13 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#12] от "falkoneti":

  //Ей злобар писнало ми е от такива мърши като теб.//
  ---------------
  А на мен от мърши като теб!!!!-> произведени от маймуни в хора от ватенките!!

 14. 14 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Обяснявам на младите червени гниди!!!
  -------------------
  В поменика за прием в университетите имаше точка 64 -> децата на активните борци се приемат без изпит, при покупката на жигули обикновените хора чакаха по 10-15 г., но не и "активните", да не говорим за апартамент а пък да станеш асистент/преподавател в СУ, без да си "активен, граничи с фантастика!!!

 15. 15 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Предозиране, а и пренаписване на историята. Още малко и ще го изкарат най-големия борец срещу тоталитаризма. Тези студенти какво знаят за Таков ? Вероятно големи приказки. А да са чули нещо за Илия Минев ?

 16. 16 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#3:"tacheaux"][/quote]

  Абсолютно точен си. Стигнахме дотам, че деца на червени величия да ни поучават, да организират разни конкурси и т.н. И нали не са свикнали на това, някои да им опонира, тогава надигат вой до небесата.

 17. 17 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Някой "аФтентични" упорито се опитват да го изкарат някакъв велик юрист,не съм останал с това впечатление да е казал нещо много умно,или направил нещо велико за правото.
  Гледал съм го и в тв.предавания,не оставяше нещо запомнящо се след изказванията си.Високопарни думи,почти всички сегашни "аФтентични" използват,нищо вълнуващо!
  Просто един от многото преподаватели в СУ!

  sdg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK