Кратки новини: Повреда в самолета на германския външен министър забави пристигането му в София

Кратки новини: Повреда в самолета на германския външен министър забави пристигането му в София

© Георги КожухаровКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Повреда в самолета на германския външен министър забави пристигането му в София


Самолетът на Хайко Маас, който пристига на официално посещение в България, е отлетял за София с един час закъснение. Причината е повреда, съобщи БНТ, като цитира радио "Дойчландфунк". Според германските медии проблемът е в допълнителната турбина, която дава по-малко въздушно налягане за двигателите. Хайко Маас пътува с А321 на Бундесвера. Това е третата повреда на самолета за последния месец.


Кратки новини: Повреда в самолета на германския външен министър забави пристигането му в София

© Фейсбук на Бойко Борисов
"Срещнах се с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. За страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии. Обсъдихме възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура", съобщи във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов малко по-късно.


Безплатни изследвания за ХИВ и хепатит днес в София и Благоевград


Инициативата е част от Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит и във връзка с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатор е Центърът за сексуално здраве Check Point. Мобилната клиника ще е на разположение до 16 часа на езерото "Ариана" в София. В Благоевград от 13 до 17 часа изследването ще е е в здравно-консултативния кабинет "Здраве без граници", който се намира на ул. "Тодор Александров" 45, офис 2.


Консултантите използват "бързи" тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им. ХИВ и хепатит са тихи инфекции, които могат да протекат безсимптомно. Докато ХИВ се предава основно по сексуален път, някои типове хепатит могат да се предадат при маникюр, зъболекар, при татуиране.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK