Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева, твърди антикорупционната комисия

Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева, твърди антикорупционната комисия

© Анелия НиколоваБившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева. Това се разбира от разпространена информация на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която е проверила над 9000 декларации на хора, заемащи висши публични длъжности. Декларациите са за 2017 г. и са подадени през 2018 г.


Рашков попада в списъка на хората, на които антикорупционната комисия е дала срок за коригиране на неточностите, но така и не са го направили. Според данните на КПКОНПИ Бойко Рашков е декларирал парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 644 лв., както и не е декларирал доходи от друга стопанска дейност в размер на 645 089 лв. Той не е декларирал данни и за съпругата си, която имала парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на общо около половин милион лева.


Отговорът на Бойко Рашков


Потърсен за коментар от "Дневник" Рашков заяви, че поканата за коригиране на декларацията е изпратена на адрес, на който той не живее от 1992 г. По думите му той е декларирал парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 82 016 лв., защото през 2017 г. е имал точно тази сума в сметките си. Обявените за недекларирани 645 хил. лв. от друга стопанска дейност той не успя да си ги обясни, като каза, че не се занимавал с такива дейности.
Той изрази и учудване защо трябва да декларира доходите на съпругата си, която е нотариус. Рашков обясни, че от 2017 г. нотариусите също трябва да декларират имуществото си и наличните си парични средства. Именно заради това антикорупцонната комисия е можело да провери доходите ѝ чрез искане до нотариалната камера.


Той каза още, че Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства се е намирало на горния етаж, на сградата, в която се помещава КПКОНПИ, и е можело представител на комисията да го предупреди, че е нужна корекция в декларацията му, което щяло да спести много време. Рашков показа пред "Дневник" и поканата за корекция на декларацията му, която антикорупционната комисия му е изпратила. На нея се посочва, че тя е изпратена през март тази година и в нея той е посочен като председател на бюрото, въпреки че по това време той не е заемал поста.


В края на 2018 г. изтече 5-годишният мандат на Бойко Рашков като председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства. Той си навлече негативното отношение на управляващите, след като разкри, че контролът върху подслушването е практически блокиран и че членове на бюрото получават огромни заплати, без да ходят на работа. Рашков заяви, че партиите в действителност не искат реален контрол върху незаконното подслушване и прогнозира, че с новия състав на бюрото функцията му ще стане камуфлажна. През декември 2017 г. Рашков обяви пред парламента факти за сериозни проблеми в работата на органите, използващи и прилагащи СРС. Парламентарното мнозинство го обвини, че създава безпочвени страхове, и игнорира твърденията му.


Антикорупционната комисия, чийто председател Пламен Георгиев е в отпуск, докато прокуратурата проверява имотното му състояние, обяви че е проверила 5 116 задължени лица, с ежегодна декларация; 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси и 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси.


Кой още не е коригирал декларацията си


Сред другите хора, които все още не са коригирали декларациите си, е и шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Той е обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 кв. м, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м.


Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Явор Койнаков все още не е декларирал данни за съпругата си, която притежава два апартамента с площ от 104 и 58 кв.м., както и подземен гараж с площ от 19 кв.м. София. Освен това тя имала на нейно име апартамент от 44 кв.м. в к.к. "Боровец", както и дялове във фирма.


Член на Управителния съвет на Българския спортен тотализатор Живко Вангелов продължава да не е декларирал притежавани в груб строеж апартамент с площ от 153 кв.м. и 2 гаража с площ от 33 и 23 кв.м. в София. Той не е обявил още притежанието на лек автомобил "Мерцедес".


Бившият председател на пътната агенция Светослав Глосов е пропуснал, че съпругата му има дялове във фирма.


Кой и какво коригира в декларацията си


За общо 738 задължени по закона лица проверката приключи с доклад за несъответствие. По-голяма част от тях коригираха декларациите си. Така например председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова вече е отбелязала, че съпругът ѝ е станал едноличен собственик на фирма.


Все още действащият евродепутат от ДПС Илхан Кючюк е добавил в декларацията си, че има влог в Брюксел с 249 886 евро, като посочва, че парите са от заплата, а съпругата му пък имала влог в България със 120 297 лв. Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов първоначално обявил, че има налични 125 хил. лв. В поправената декларация е отбелязал, че наличните му пари са 48 хил. лв, но имал и два влога - съответно с 55 375 и 22 275 лв.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 556 Неутрално

  А нещо за парите на шефовете на същото това КПКОНПИ?
  С какви пари са си купили апартаментите, че нещо не излизат сметките.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Малий пък к'ви ли кинти са скрити из офшорките. Поне 200 млрд. за триесе год.

 3. 3 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Най добре е агитките по протестните митинги да сменят Българи-Юнаци с Българи-Андрешковци. Явно основна цел в живота на българина е да мине тънко и да не си плати данъците.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9817 Любопитно

  КОНПИрите решили проверка на декларациите за 2018 година да направят…

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9817 Любопитно

  Където открили, че 738 от длъжните да подадат декларация са – по чиновнически – с „некоректни“ декларирания. Тоест – излъгали, измамили, измошеничели…

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5036 Неутрално

  Браво, Рашков, спестил си от закуски, както казваше един мой пословично известен преподавател...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9817 Любопитно

  738 от 5 116… Една шеста. И това – само официално обявените за измамници. Щото имат обичая и да поправят декларации /като при Порожанов/, да прикриват, да замазват…

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Не ги ли е срам да лъжат, че ниски били заплатите в обществения сектор в България?!
  Ей го на, наш Бойко Рашков е спестил 846 000 лева за службата си в ползу роду от заплатите си като следовател и депутатин... С такива спестявания и швейцарците ни завиждат за стандарта на държавните ни служители!

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1813 Весело

  Тоя сега от кои е - от добрите или от лошите?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  Каква ДРУГА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ може да има един полицай?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5036 Весело

  Ами, просто другар от БСП, спестил няколко апартамента...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1422 Весело

  https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190520/0c172d6fb622385997ce7fb9ba0e2448.jpg
  Евтинко, ама в пълният смисъл на термина.

  мурзилка
 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  А тъй, ами отпускаря Пламен Георгиев и авера на Самоковеца Антон Славчев, нещо??? О, извинете. Те бяха шефове на тази "комисия". Пу да му се невиди, късметлии...

  ТЕРАСАТА НА АНТОН СЛАВЧЕВ – УЖИЛВАНЕ С 300 000 ЛВ. НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА?
  Съмнения за нагласена сделка с общински имот от времето на Бойко Борисов

  https://bivol.bg/anton-slavchev-terasa-2.html

  ДОКУМЕНТИ: КАК КОНПИ НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ НАРУШИ ЗАКОНА И “ИЗПРА” ПОЛОВИН МИЛИОН НА ЦВЕТАНОВ
  Данни за данъчни престъпления на Цветанов в особено големи размери са останали без последствия

  https://bivol.bg/tsvetanov-konpi-1.html

  В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ИМА ДАННИ ЗА ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА
  Луксозният му тризонет е изповядан на сума под данъчна оценка

  https://bivol.bg/apartgate-plamen-georgiev-2.html

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Явно слухтенето е много доходно занимание!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  То и Милиончева се наложи да си поправя декларацията.Ама както обичат да казват тук - гербаджии, сър :))

 16. 16 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Оооо...камуняката дето се пенеше за СРС-тата и го изграеше острие на БСП.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Хм, Бойко Рашков...:

  "Рашков - с хабилитация, доцент по наказателен процес и шеф на катедра по наказателноправни науки, Гатев - дългогодишен адвокат. Оказа се, че такъв орган може да работи, въпреки че трябваше да преодолява съпротивата на контролираните, основно ДАНС и прокуратурата, тъй като тези институции са заявители за прилагане на СРС, наред със службите на МВР.


  Проверки на цялата верига - от исканията до разрешенията, воденето на регистрите, съхраняването, използването и унищожаването на придобитата информация, паралелно с проверки по искане на гражданите дали спрямо тях не са били прилагани СРС в нарушение на закона - тази е дейността на бюрото по закон и то започна да я върши. Видя се резултат - през първите три години намалява рязко броят на тайно контролираните лица и нарастват многократно отказите на съда за разрешения на СРС, според годишните отчети на бюрото. Значи възможно било, оказва се, да се въведат правила и да се задължат искащите разрешение институции да предоставят на съда материалите, въз основа на които мотивират искането. ..."

  Петя Владимирова в https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/12/13/3361259_zabravete_za_kontrola_nad_podslushvaneto/

 18. 18 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Е, и от къде има толкова пари?

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Сега е актуално полицаите да са земеделски производители. С двете си ръце обработват по 200-300 декара земя. По-работливите стигат и до 2-3 хиляди декара...! После продават и имат чисти и законни стотина хиляди лева на година... ;)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":

  "Тоя сега от кои е - от добрите или от лошите? "

  Този е от най-лошите. Щото умнокрасивите тролове няма как да го захапят, тъй като ще развалят дослука с Ниновица. Но няма и как да замълчат, защото веднага ще лъсне тяхната "принципност".
  Ако не ми вярваш, погледни пост #1. Веднага прехвърля топката в КПКОНПИ, като Мирча Кришан краставицата. Сакън, някой да не помисли нещо лошо за "нашите".
  Току виж се сетили и за "Техноицпекс", за "Каолин", за КТБ и т.н.
  Мале, мале, този е от най-лошите...

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Е, и от къде има толкова пари?
  —цитат от коментар 18 на antikvarno


  Ами йе прочете ли че е женен! Значи има тъща.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2535 Любопитно

  До коментар [#17] от "plebs":

  А някъде в материала на Петята (яка защитничка, вярно е, заслужава си парите) да пише, откъде е взел 750 хил. лв.?

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дон Кихот":

  За КТБ какво да се сещат! Герб си я надуха, Герб си я източих, Герб си я фалираха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Примерно да стане я кмет, я премиер - МВР са дялан камък, също като пожарникарите.

  Под опашката на коня
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Най добре е агитките по протестните митинги да сменят Българи-Юнаци с Българи-Андрешковци. Явно основна цел в живота на българина е да мине тънко и да не си плати данъците.
  —цитат от коментар 3 на waj29610503


  малко уточнение, за богаташите българи. Те гледат и ток да не платят иводата да изкрънкат, и панамерата баничарка да я направят.
  Докато на обикновените андрешковци имотите им ги продават с пълномощно.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Да припомня, но този индивид стои зад свалянето на първото демократично правителство, и конституирането на първото правителство на ДПС с Любен Беров и институционализирането на организираната престъпност

 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3119 Любопитно

  "Бившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева."
  ============================================================================
  Е,откъде тези пари?Защото,както и да ги смята човек,някак не излиза сметката...:)))

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4862 Неутрално

  Каква ДРУГА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ може да има един полицай?!
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Обикновено "другата стопанска дейност" на полицаите е продажба на наркотици на малолетни!

 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Плащаме на полицаи, престъпниците им плащат също? И се оплакваме че има голяма престъпност?

 30. 30 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  ОК, а какво правим с Пацо Балкона и Цецо Асансьора? Ей, един само да поддаде от тия служби и ше падне цялото правителство като къща от карти. Нямате ли съвест?!

 31. 31 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най добре е агитките по протестните митинги да сменят Българи-Юнаци с Българи-Андрешковци. Явно основна цел в живота на българина е да мине тънко и да не си плати данъците.
  —цитат от коментар 3 на waj29610503


  Не е проблем да си платят данъците, а да си докажат доходите.

 32. 32 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Айде почна се, първи е Бойко Рашков, полицай заформил милион. Всички висши полицаи не са по-долу.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2837 Неутрално


  Любопитна подробност е, че един друг Бойко ама Борисов никога не е подавал декларация за имуществото си при встъпването в длъжност. Ама КПКОНПИ срамежливо си мълчи.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12474 Неутрално

  Че той 1 милион ги няма да пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8498 Неутрално

  Един читав ли няма по върховете на държавата.

 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#23] от "tribiri":

  "За КТБ какво да се сещат! Герб си я надуха, Герб си я източих, Герб си я фалираха."

  Викаш, късопаметни са! Щото аз помня: партийните пари на Радан (с привилегии), саковете с пари на Костов (привилегировани), хонорарите на костовата дъщеричка (привилегировани, като на Доган), изпраните пари от Ленчето ( и те привилегировани). Може и още, но няма да се пиша жесток!
  И ми става драго, че в България има такива безкористни борци с корупцията... Отличава ги болшевишката закалка!

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  любен беров, любен гоцев, агент гоце...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK