Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева, твърди антикорупционната комисия

Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева, твърди антикорупционната комисия

© Анелия НиколоваБившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева. Това се разбира от разпространена информация на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която е проверила над 9000 декларации на хора, заемащи висши публични длъжности. Декларациите са за 2017 г. и са подадени през 2018 г.


Рашков попада в списъка на хората, на които антикорупционната комисия е дала срок за коригиране на неточностите, но така и не са го направили. Според данните на КПКОНПИ Бойко Рашков е декларирал парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 644 лв., както и не е декларирал доходи от друга стопанска дейност в размер на 645 089 лв. Той не е декларирал данни и за съпругата си, която имала парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на общо около половин милион лева.


Отговорът на Бойко Рашков


Потърсен за коментар от "Дневник" Рашков заяви, че поканата за коригиране на декларацията е изпратена на адрес, на който той не живее от 1992 г. По думите му той е декларирал парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 82 016 лв., защото през 2017 г. е имал точно тази сума в сметките си. Обявените за недекларирани 645 хил. лв. от друга стопанска дейност той не успя да си ги обясни, като каза, че не се занимавал с такива дейности.
Той изрази и учудване защо трябва да декларира доходите на съпругата си, която е нотариус. Рашков обясни, че от 2017 г. нотариусите също трябва да декларират имуществото си и наличните си парични средства. Именно заради това антикорупцонната комисия е можело да провери доходите ѝ чрез искане до нотариалната камера.


Той каза още, че Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства се е намирало на горния етаж, на сградата, в която се помещава КПКОНПИ, и е можело представител на комисията да го предупреди, че е нужна корекция в декларацията му, което щяло да спести много време. Рашков показа пред "Дневник" и поканата за корекция на декларацията му, която антикорупционната комисия му е изпратила. На нея се посочва, че тя е изпратена през март тази година и в нея той е посочен като председател на бюрото, въпреки че по това време той не е заемал поста.


В края на 2018 г. изтече 5-годишният мандат на Бойко Рашков като председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства. Той си навлече негативното отношение на управляващите, след като разкри, че контролът върху подслушването е практически блокиран и че членове на бюрото получават огромни заплати, без да ходят на работа. Рашков заяви, че партиите в действителност не искат реален контрол върху незаконното подслушване и прогнозира, че с новия състав на бюрото функцията му ще стане камуфлажна. През декември 2017 г. Рашков обяви пред парламента факти за сериозни проблеми в работата на органите, използващи и прилагащи СРС. Парламентарното мнозинство го обвини, че създава безпочвени страхове, и игнорира твърденията му.


Антикорупционната комисия, чийто председател Пламен Георгиев е в отпуск, докато прокуратурата проверява имотното му състояние, обяви че е проверила 5 116 задължени лица, с ежегодна декларация; 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси и 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси.


Кой още не е коригирал декларацията си


Сред другите хора, които все още не са коригирали декларациите си, е и шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Той е обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 кв. м, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м.


Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Явор Койнаков все още не е декларирал данни за съпругата си, която притежава два апартамента с площ от 104 и 58 кв.м., както и подземен гараж с площ от 19 кв.м. София. Освен това тя имала на нейно име апартамент от 44 кв.м. в к.к. "Боровец", както и дялове във фирма.


Член на Управителния съвет на Българския спортен тотализатор Живко Вангелов продължава да не е декларирал притежавани в груб строеж апартамент с площ от 153 кв.м. и 2 гаража с площ от 33 и 23 кв.м. в София. Той не е обявил още притежанието на лек автомобил "Мерцедес".


Бившият председател на пътната агенция Светослав Глосов е пропуснал, че съпругата му има дялове във фирма.


Кой и какво коригира в декларацията си


За общо 738 задължени по закона лица проверката приключи с доклад за несъответствие. По-голяма част от тях коригираха декларациите си. Така например председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова вече е отбелязала, че съпругът ѝ е станал едноличен собственик на фирма.


Все още действащият евродепутат от ДПС Илхан Кючюк е добавил в декларацията си, че има влог в Брюксел с 249 886 евро, като посочва, че парите са от заплата, а съпругата му пък имала влог в България със 120 297 лв. Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов първоначално обявил, че има налични 125 хил. лв. В поправената декларация е отбелязал, че наличните му пари са 48 хил. лв, но имал и два влога - съответно с 55 375 и 22 275 лв.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 373 Неутрално

  А нещо за парите на шефовете на същото това КПКОНПИ?
  С какви пари са си купили апартаментите, че нещо не излизат сметките.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Малий пък к'ви ли кинти са скрити из офшорките. Поне 200 млрд. за триесе год.

 3. 3 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Най добре е агитките по протестните митинги да сменят Българи-Юнаци с Българи-Андрешковци. Явно основна цел в живота на българина е да мине тънко и да не си плати данъците.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  КОНПИрите решили проверка на декларациите за 2018 година да направят…

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  Където открили, че 738 от длъжните да подадат декларация са – по чиновнически – с „некоректни“ декларирания. Тоест – излъгали, измамили, измошеничели…

  [email protected]
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Браво, Рашков, спестил си от закуски, както казваше един мой пословично известен преподавател...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  738 от 5 116… Една шеста. И това – само официално обявените за измамници. Щото имат обичая и да поправят декларации /като при Порожанов/, да прикриват, да замазват…

  [email protected]
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  Не ги ли е срам да лъжат, че ниски били заплатите в обществения сектор в България?!
  Ей го на, наш Бойко Рашков е спестил 846 000 лева за службата си в ползу роду от заплатите си като следовател и депутатин... С такива спестявания и швейцарците ни завиждат за стандарта на държавните ни служители!

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1686 Весело

  Тоя сега от кои е - от добрите или от лошите?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Каква ДРУГА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ може да има един полицай?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Весело

  Ами, просто другар от БСП, спестил няколко апартамента...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 682 Весело

  https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190520/0c172d6fb622385997ce7fb9ba0e2448.jpg
  Евтинко, ама в пълният смисъл на термина.

  мурзилка
 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 482 Любопитно

  А тъй, ами отпускаря Пламен Георгиев и авера на Самоковеца Антон Славчев, нещо??? О, извинете. Те бяха шефове на тази "комисия". Пу да му се невиди, късметлии...

  ТЕРАСАТА НА АНТОН СЛАВЧЕВ – УЖИЛВАНЕ С 300 000 ЛВ. НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА?
  Съмнения за нагласена сделка с общински имот от времето на Бойко Борисов

  https://bivol.bg/anton-slavchev-terasa-2.html

  ДОКУМЕНТИ: КАК КОНПИ НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ НАРУШИ ЗАКОНА И “ИЗПРА” ПОЛОВИН МИЛИОН НА ЦВЕТАНОВ
  Данни за данъчни престъпления на Цветанов в особено големи размери са останали без последствия

  https://bivol.bg/tsvetanov-konpi-1.html

  В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ИМА ДАННИ ЗА ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА
  Луксозният му тризонет е изповядан на сума под данъчна оценка

  https://bivol.bg/apartgate-plamen-georgiev-2.html

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Явно слухтенето е много доходно занимание!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  То и Милиончева се наложи да си поправя декларацията.Ама както обичат да казват тук - гербаджии, сър :))

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Оооо...камуняката дето се пенеше за СРС-тата и го изграеше острие на БСП.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Хм, Бойко Рашков...:

  "Рашков - с хабилитация, доцент по наказателен процес и шеф на катедра по наказателноправни науки, Гатев - дългогодишен адвокат. Оказа се, че такъв орган може да работи, въпреки че трябваше да преодолява съпротивата на контролираните, основно ДАНС и прокуратурата, тъй като тези институции са заявители за прилагане на СРС, наред със службите на МВР.


  Проверки на цялата верига - от исканията до разрешенията, воденето на регистрите, съхраняването, използването и унищожаването на придобитата информация, паралелно с проверки по искане на гражданите дали спрямо тях не са били прилагани СРС в нарушение на закона - тази е дейността на бюрото по закон и то започна да я върши. Видя се резултат - през първите три години намалява рязко броят на тайно контролираните лица и нарастват многократно отказите на съда за разрешения на СРС, според годишните отчети на бюрото. Значи възможно било, оказва се, да се въведат правила и да се задължат искащите разрешение институции да предоставят на съда материалите, въз основа на които мотивират искането. ..."

  Петя Владимирова в https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/12/13/3361259_zabravete_za_kontrola_nad_podslushvaneto/

 18. 18 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 671 Любопитно

  Е, и от къде има толкова пари?

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Сега е актуално полицаите да са земеделски производители. С двете си ръце обработват по 200-300 декара земя. По-работливите стигат и до 2-3 хиляди декара...! После продават и имат чисти и законни стотина хиляди лева на година... ;)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2878 Весело

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":

  "Тоя сега от кои е - от добрите или от лошите? "

  Този е от най-лошите. Щото умнокрасивите тролове няма как да го захапят, тъй като ще развалят дослука с Ниновица. Но няма и как да замълчат, защото веднага ще лъсне тяхната "принципност".
  Ако не ми вярваш, погледни пост #1. Веднага прехвърля топката в КПКОНПИ, като Мирча Кришан краставицата. Сакън, някой да не помисли нещо лошо за "нашите".
  Току виж се сетили и за "Техноицпекс", за "Каолин", за КТБ и т.н.
  Мале, мале, този е от най-лошите...

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Е, и от къде има толкова пари?
  —цитат от коментар 18 на antikvarno


  Ами йе прочете ли че е женен! Значи има тъща.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2878 Любопитно

  До коментар [#17] от "plebs":

  А някъде в материала на Петята (яка защитничка, вярно е, заслужава си парите) да пише, откъде е взел 750 хил. лв.?

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дон Кихот":

  За КТБ какво да се сещат! Герб си я надуха, Герб си я източих, Герб си я фалираха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Примерно да стане я кмет, я премиер - МВР са дялан камък, също като пожарникарите.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  Най добре е агитките по протестните митинги да сменят Българи-Юнаци с Българи-Андрешковци. Явно основна цел в живота на българина е да мине тънко и да не си плати данъците.
  —цитат от коментар 3 на waj29610503


  малко уточнение, за богаташите българи. Те гледат и ток да не платят иводата да изкрънкат, и панамерата баничарка да я направят.
  Докато на обикновените андрешковци имотите им ги продават с пълномощно.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  Да припомня, но този индивид стои зад свалянето на първото демократично правителство, и конституирането на първото правителство на ДПС с Любен Беров и институционализирането на организираната престъпност

 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Любопитно

  "Бившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева."
  ============================================================================
  Е,откъде тези пари?Защото,както и да ги смята човек,някак не излиза сметката...:)))

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  Каква ДРУГА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ може да има един полицай?!
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Обикновено "другата стопанска дейност" на полицаите е продажба на наркотици на малолетни!

 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Плащаме на полицаи, престъпниците им плащат също? И се оплакваме че има голяма престъпност?

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ОК, а какво правим с Пацо Балкона и Цецо Асансьора? Ей, един само да поддаде от тия служби и ше падне цялото правителство като къща от карти. Нямате ли съвест?!

 31. 31 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Най добре е агитките по протестните митинги да сменят Българи-Юнаци с Българи-Андрешковци. Явно основна цел в живота на българина е да мине тънко и да не си плати данъците.
  —цитат от коментар 3 на waj29610503


  Не е проблем да си платят данъците, а да си докажат доходите.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Айде почна се, първи е Бойко Рашков, полицай заформил милион. Всички висши полицаи не са по-долу.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално


  Любопитна подробност е, че един друг Бойко ама Борисов никога не е подавал декларация за имуществото си при встъпването в длъжност. Ама КПКОНПИ срамежливо си мълчи.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Че той 1 милион ги няма да пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Един читав ли няма по върховете на държавата.

 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2878 Весело

  До коментар [#23] от "tribiri":

  "За КТБ какво да се сещат! Герб си я надуха, Герб си я източих, Герб си я фалираха."

  Викаш, късопаметни са! Щото аз помня: партийните пари на Радан (с привилегии), саковете с пари на Костов (привилегировани), хонорарите на костовата дъщеричка (привилегировани, като на Доган), изпраните пари от Ленчето ( и те привилегировани). Може и още, но няма да се пиша жесток!
  И ми става драго, че в България има такива безкористни борци с корупцията... Отличава ги болшевишката закалка!

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  любен беров, любен гоцев, агент гоце...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK