Цацаров отрече сделка с негов апартамент да е изчезнала от имотния регистър

Главният прокурор Сотир Цацаров излезе с официална позиция по повод публикацията на "Биволъ".

© Цветелина Белутова, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров излезе с официална позиция по повод публикацията на "Биволъ".В пространно съобщение, разпространено от пресцентъра на държавното обвинение, главният прокурор Сотир Цацаров днес отрича сделка за него имот да е изчезнала от Имотния регистър и заявява готовност да предостави всички документи за нея.


Повод за изявлението е статия сайта "Биволъ" от 19 май със заглавие "Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак № 1" в Пловдив".


Според публикацията през периода от над 36 часа (от петък до неделя), когато е имало срив в имотния регистър, е изчезнала информацията от регистъра за дарение на апартамент в центъра на Пловдив, направено през 2007 г. от фирмата "Калисто Мати" ЕООД. През 2012 г., когато "Биволъ" писа за сделката, номинираният тогава за главен прокурор Цацаров отрече да става дума за дарение, а за покупко-продажба. Според сегашната статия регистърът е бил променен със задна дата, за да се промени дарението, а сега отново - като Цацаров и съпругата му са изчезнали от партидата на фирмата.
Сайтът коментира, че всичко това напомня за подобни сделки на властимащи сега, след разкритията с имоти, купени на цени, по-ниски от пазарните. Днес сутринта информацията, публикувана в сайта, бе коментирана и от Христо Иванов, председател на политическа партия "Да България!" и бивш министър на правосъдието. В телевизионно интервю той казва че според съобщение на "Биволъ", от партидата на Цацаров в имотния регистър "е изчезнала една имотна сделка".


В разпратената до медиите позиция Сотир Цацаров пише: "Неистината за въпросното дарение е разпространена подробно за първи път отново от сайта "Биволъ" на 26 ноември 2012 г., по време на процедурата по избор на главен прокурор, провеждана тогава. Различно бе само заглавието: "Фирма дарила Цацарови с апартамент в Пловдив?", иначе твърдяното и целта, с която това се прави, бяха напълно идентични с тези сега", отбелязва главният прокурор в официална позиция, разпространена днес.


Той подчертава и че в хода на процедурата по избора му за главен прокурор, приключила през декември 2012 г., Етичната комисия на ВСС е извършила проверка на медийните публикации с такъв предмет, касаещи както тази, така и други имотни сделки.


Цацаров пише, че за нуждите на тази проверка е представил подробни писмени становища (на 26 ноември 2012 г. и на 7 декември 2012 г.), придружени с необходимите документи, сред които нотариален акт, удостоверения от Агенция по вписванията, фактура, издадена от дружеството – продавач и др. "Етичната комисия не откри нарушения. Въпроси, свързани с публикациите на "Биволъ" и на други медии в тази насока, ми бяха поставяни и при откритите изслушвания в комисията, а и по време на избора, предаван пряко по националната телевизия. Така още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е купило апартамент в Пловдив със застроена площ от 55,50 кв. м. за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лв. Отговор получиха и всички други твърдения, "припомняни" сега от "Биволъ", посочва главният прокурор.


Той изразява готовност да предостави отново за публичен достъп документи (нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и др.), които вече е показвал преди проверката във Висшия съдебен съвет още през ноември 2012 г.


Цацаров казва и че тогава проверката е започнала по предишен сигнал на "Биволъ" преди 7 г.
"Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им", подчертава Цацаров.


"За мен са ясни както целите, така и сценаристите на тези публикации. Статията от 19 май 2019 г. няма автор, освен безадресното "Биволъ". Така единственото неясно и неразбрано от мен е липсата на доблест от страна на нейния действителен автор да застане с името си зад това, което е написал", завършва главният прокурор.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK