Мая Манолова предлага промени в закона заради проблемите с Търговския регистър

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с министър Данаил Кирилов в сряда, за да обсъдят мерки за решаване на проблемите с електронното правосъдие.

© Анелия Николова

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с министър Данаил Кирилов в сряда, за да обсъдят мерки за решаване на проблемите с електронното правосъдие.Омбудсманът Мая Манолова и адвокати ще се срещнат в сряда с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, за да обсъдят проблемите с Търговския регистър и мерките, които са необходими, за да бъдат решени те. Това стана ясно след като в петък 64 адвокати сезираха омбудсмана с отворено писмо, в което сигнализират за системно постановяване на неправомерни откази от страна на регистъра, а днес бе проведена и среща с Манолова.


"Г-жо Омбудсман, от много време длъжностните лица по регистрация в Търговски регистър използват практики на ръба на закона, от които у гилдията ни и у клиентите ни остава усещането, че в Търговски регистър се работи основно за събиране на такси и количество изработени преписки, защото на това е основано допълнителното материално стимулиране на длъжностните лица по регистрацията", написаха адвокатите до Манолова в петък, а днес потвърдиха, че проблеми има.


Манолова и екипът й ще изготвят и предложения за законодателни промени, които да решат, макар и на първо време, проблемите с имотния и търговския регистър и Агенцията по вписванията.
Омбудсманът ще предложи в законодателството да залегнат ясни правила за обезщетяване на вреди от неправомерни откази или поне Агенцията по вписванията да носи отговорност за разноските при съдебно решение в полза на лица, получили незаконен отказ.


Освен това ще се предложи Агенцията по вписванията да бъде задължена да въведе мерки за уеднаквяване на практиката по регистрация. "В момента разнобоят се заплаща от гражданите и техните адвокати", каза Манолова.
Сред темите, които ще се обсъждат на срещата при министър Кирилов ще бъде и електронното правосъдие.


"Изцяло споделям тревогата им за липсата на предвидимост в работата на длъжностни лица от Търговския регистър, липсата на ясни и недвусмислени правила, които да водят до непротиворечиви действия и практики от страна на държавните служители от агенцията, което създава подозрения и опасения от гражданите и адвокатите, че е налице злоупотреба с право, а именно постановяване на многобройни откази по искане за вписвания, регистрация с една цел – събиране на допълнителни такси", обясни Манолова пред журналисти след срещата с адвокатите.


По думите й, като се добави и противоречивата практика по отношение на обжалването на отказите по тези производства, гражданите са в неведение в кои случаи ще получат регистрация на заявени обстоятелства и в кои случаи ще трябва няколко пъти да внася такса или в продължение на години да води дела срещу отказите.


Манолова посочи, че гражданите търпят вреди, за които няма как да бъдат компенсирани и не се възстановяват разноските по съдебни дела. Няма обяснения за сривовете в Търговския регистър, софтуерът не е обновен, има забавяне при обявяване на годишните финансови отчети, има проблеми и с достъпа до имотния регистър, посочват адвокатите.


В момента няма електронна система, която да осигурява достъп на гражданите и адвокатите до съдебните актове, което е в противоречие с изискванията на закона, коментира Манолова.


По време на срещата с адвокатите от ръководството на Агенцията по вписванията изпратиха отворено писмо, в което посочват какви мерки са предприели от февруари до май месец тази година за подобряване на ситуацията и отстраняване на дефектите в системата.


"Като следствие от предприетите мерки, статистиката показва спад в постановените откази от длъжностните лица по регистрация. За периода февруари-май 2019 г. те са 11873, като за сравнение за същия период през 2018 г. са постановени 12758 или 10% постановени откази от общия брой разгледани заявления", посочват от Агенцията по вписванията.


"Важно е да се отбележи, че в посочените 10% едва около 5% се обжалват като съдът отменя около половината от обжалваните. Следва да се вземе предвид и противоречивата съдебна практика по идентични казуси. В този смисъл и за длъжностните лица по регистрация няма установен единен критерий за произнасяне по идентични заявления в лицето на съдебната практика", добавят още от агенцията.


Според Манолова обаче мерките не са достатъчно пълни и ефективни, а писмото оставя неясно. При министъра Кирилов ще участват Манолова, представители на Висшия съдебен съвет и на Агенцията по вписванията и ще бъдат обсъдени въпросите на електронното правосъдие.


Адвокат Александър Пелев от своя страна обясни, че днес също е имало проблеми със системата. Клиентите предпочитат да платят поредната такса за вписване, вместо да водят дела. "Всички откази на Търговския регистър, когато бъдат обжалвани, биват отменяни", категоричен е Пелев и добави: "Интересите на клиентите ни изискват бързина и затова, вместо да се борим, внасяме още една такса".


Негови колеги обясниха, че софтуерът е стар, поддържа се ниско ниво на обслужване, което създава впечатлението за умишлено и целенасочено – за да бъдат събирани още такси. Пред Манолова юристи дадоха пример, че годишни финансови отчети, които са внесени още преди 3 години, все още не са вписани.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2680 Весело

  Мая Манолова предлага промени в Костинброд, но малко прибързва. Събота беше по-добре. Политиците не се учат.

  подпис
 3. 3 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колкото познати Адвокати имам, все не обичат да плащат на ИТ специалисти за поддръжка, карат на някакви допотопни компютри и скенери, и като се опитат да влязат в сайта на Търговски регистър, НАП, НОЙ, все ДРУГ им виновен, а те висят на Windows XP,, при това пиратски.....
  И като не прикачат както трябва файловете, Системата им виновна или поне така се оправдават пред клиента от който са смъкнали 4 кожи, ама им се свидят 30 лв за профилактика на собствената техника.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 569 Неутрално
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5767 Неутрално

  "Негови колеги обясниха, че софтуерът е стар,...."

  И с години чакаш потвърждение.

 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Колкото познати Адвокати имам, все не обичат да плащат на ИТ специалисти за поддръжка, карат на някакви допотопни компютри и скенери, и като се опитат да влязат в сайта на Търговски регистър, НАП, НОЙ, все ДРУГ им виновен, а те висят на Windows XP,, при това пиратски.....И като не прикачат както трябва файловете, Системата им виновна или поне така се оправдават пред клиента от който са смъкнали 4 кожи, ама им се свидят 30 лв за профилактика на собствената техника.
  —цитат от коментар 3 на Подлизурко


  Аз колкото познати герберуги дето ми разказват анекдотични епизоди, до един са завършени олигофрени.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  секи 4ти км

  Вие знаещ ;)

  С уважение,
  ...

  До коментар [#5] от "ralita68":

  Луд умора няма...

 9. 9 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мая Манолова предлага промени в Костинброд, но малко прибързва. Събота беше по-добре. Политиците не се учат.
  —цитат от коментар 2 на Иван К


  Какви промени е предложила в костинброд? Тротоарите ли ще сменяват там? Фонтанчета ли ще слагат в града? Какви точно промени в Костинброд са предложени? Поне научи да говориш правилен български език и да разбираш написаното... Елементрно е дори за твойто ниво, което видимо е същото като на нискочелата мутра Боко на която усложливо лакействаш...

 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До 3:"Подлизурко"...Колкото познати Адвокати имам, все не обичат да плащат на ИТ специалисти за поддръжка, карат на някакви допотопни компютри и скенери....."

  Защо бе герберче, и за един и-мейл до ТР ли трябва да търсиш помощта на ИТ специалисти?

  я почети малко по-внимателно!
  "...от много време длъжностните лица по регистрация в ТР използват практики на ръба на закона, от които у гилдията ни и у клиентите ни остава усещането, че в ТР се работи основно за събиране на такси и количество изработени преписки, защото на това е основано допълнителното материално стимулиране на длъжностните лица......"

  Или всяка държавна агенцийка е като един паразит който иска пари, пари, пари... А фирмаджиите трябва да бъдат много, ама много, много внимателни с паразитите "държавни служители и чиновници"!

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Цацаров не харесва това. Ама може да се задвижат и да дадат поръчица за 10 милиона за "разработка, тестване и внедряване на софтуер" на някоя наша фирма. После това нещо ПАК няма да работи като хората, ама кво от това

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK