Мария Попова оглави за втори мандат Административния съд - София област

Мария Попова бе избрана единодушно за втори мандат на поста председател на Административния съд София област.

© Административен съд София град

Мария Попова бе избрана единодушно за втори мандат на поста председател на Административния съд София област.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи единодушно с 12 гласа "за" Мария Попова за втори мандат като ръководител на Административния съд София област. Попова бе единственият кандидат за поста, след като бе единодушно издигната и подкрепена от всички съдии в Административния съд София област.


Мария Попова представи концепция за развитието съда в следващите години като припомни, че в момента съдът работи изключително бързо.


През 2017 г. над 80% от делата са приключили в 3-месечния срок, каза Попова. В момента в съда работят 11 съдии, сред които председател и заместник-председател.
Съдебната реформа в областта на административното правосъдие обаче увеличава значително работата на магистратите, а съдебните помощници в момента са само двама. След промените в закона Административният съд София област стана първа инстанция за много дела, които доскоро бяха гледани във Върховния административен съд (ВАС).


"София е най-голямата област с 22 общини. Върховният съд разглеждаше като първа инстанция и делата, касаещи всички регулатори – Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията, енергийните регулатори и др., но това отпадна. При нас влязоха дела по закона за държавната собственост, когато се касае за отчуждаване на обекти от националната структура. Предстои да гледаме дела на Районните избирателни комисии, ако има установени несъответствия – заличаване или отказ от вписване в изборните листи", обобщи Попова.


Тя каза, че това ще бъде сериозно предизвикателство и ще бъдат необходими допълнителни щатни бройки, както и подобряване на професионалната квалификация на съдиите – семинари и обучения. Според съдия Попова кадровата обезпеченост ще гарантира запазване на досегашните постижения на Административния съд София област.


"Ще насърчавам последователността в съдебната практика. Ще следим стриктно тълкувателната дейност на ВАС. При спорни въпроси, ще свиквам Общо събрание, на което ще обсъждаме с колегите възможните решения. И в момента изслушвам и професионалните, и личните проблеми. В съда има изключително добър микроклимат и колегиалност – помагаме си, подкрепяме се", обясни Мария Попова. Тя каза, че няма да прави кадрови промени в екипа си.


Попова предлага в концепцията си да се обособят две отделения, но тепърва ще се прави анализ по какъв начин да се случи това и как да бъдат определени съдиите в едното и в другото отделени. Тя каза и че е необходимо да има нова сграда, която да бъде удобна както за магистратите и служителите, така и за гражданите.


Мария Попова каза, че трябва да бъде създаден кризисен щаб, който да реагира по най-бързия начин. "Мълчанието не е добър съветник, но информацията трябва да се изнася само от едно лице и да е достоверна", коментира Попова на въпрос какво би направила, ако получи сигнал за корупция срещу съдия по висящо дело.
Съдия Мария Попова е завършила юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".


Работи като адвокат от 1995 до 2006 г. От февруари 2007 г. до края на 2009 г. правораздава като съдия в Административния съд в Благоевград, а след това в Административния съд София град. Избрана е за първи мандат като председател на Административния съд София област на 21 декември 2013 г. Тя е член на Управителния съвет на Асоциацията на българските административни съдии.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  И тая бая пари е изхарчила за пластични операции. Прилича на третодивизионна мутреса.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Защо всички административни ръководителки в съда в България изглеждат като "Мадам" - съдържателка на второкачествен бардак?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Ченалова много по-бързо решаваше делата, каквото нареди Пеевски се изпълнява.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Весело

  "Мария Попова представи концепция за развитието съда в следващите години като припомни, че в момента съдът работи изключително бързо."

  Изключително бързо.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK