Димитър Желязков-Очите крил телефон в килията, Миню Стайков – храна и лекарства

Димитър Желязков-Очите бе задържан в Турция, а от 15 февриари е в затвора в София след като бе екстрадиран.

© Дневник

Димитър Желязков-Очите бе задържан в Турция, а от 15 февриари е в затвора в София след като бе екстрадиран.Димитър Желязков-Очите опитал да счупи в земята мобилен телефон, който надзиратели са открили при проверка в килията му. Той е в затвора в София след като бе екстрадиран от Турция през февруари. Бизнесменът Миню Стайков, който обяви гладна стачка миналата седмица, държал запаси с храна и лекарства, за които не е имал рецепти.


На 17 май служители от сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода" към отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), съвместно със служители от надзорно-охранителния състав в Софийския затвор, са извършили проверка, претърсвания и обиски на лишени от свобода.


Проверките били направени в спалните помещения на "Вътрешно отделение" на болницата към затвора в София, съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура.
На 20 май заместник-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров е уведомил за резултатите от проверката административния ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров и административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, по чиито досъдебни производства са лишени от свобода настанените в затворническата болница.


При обиските са намерени и иззети много забранени и неразрешени вещи и предмети, за които няма документи.


В помещение "Реанимация", където са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, са намерени и иззети 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При извършения личен обиск на Желязков е намерен мобилен телефон марка "IPHONE". Желязков лично извадил от колана на кръста си и го ударил в земята като се опитал да го унищожи.


В спалното помещение, в което са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, се държат голямо количество хранителни продукти. Надзирателите са намерили десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, много пакетирани захарни изделия (шоколади, вафли и десерти), колбаси, плодове, олио и други малотрайни продукти.


Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече бе обявил гладна стачка. В помещението са намерени медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти.


Стайков е в ареста от 8 месеца по обвинения за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. Срещу него и още 7 души, свързани с "Винпром Карнобат", започна и разследване за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове.


В шкаф, ползван от Димитър Желязков, са намерени: "Конкор", "Селеногин", препарат "Сладки сънища", "Ексфордж", "Валсартан", "Терафлу", "Роватинекс", "Небилет", "Нурофен", "Хамацинк крем", "Авирон", аминокиселини, "Витабиотикс", "Простамол уно", "Валидол", "Алора", "Флуанксол". За тях на името на Желязков няма издадени рецепти, заради което медикаментите са иззети.


На Желязков са върнати осем други медикамента, които по данни на медицинския персонал от болницата при затвора са му били предписани.


В шкаф, ползван от Миню Стайков, също са намерени лекарства - "Синелан", "Прополки", "Хексоралетен Ен", "Нурофен", "Деприм Депресион", "Простамакс", "Валидол", препарат за инсектициди "Айкън". Те са иззети, тъй като за тях няма издадени рецепти. На Стайков са върнати пет от намерените лекарства, които са му били предписани. В спалните помещения са намерени USB кабели, дистанционно за телевизор с адаптор, котлон.


При личен обиск на затворника Румен Янакиев е намерен мобилен телефон "SAMSUNG" с поставена в него SIM карта на мобилен оператор.


В спалното помещение на Янко Ваташки са намерени и иззети мобилен телефон "NOKIA" със SIM карта, машинка за подстригване, зарядно за телефон, 3 вентилатора, една кафемелачка и слушалки.


Пеньо Мангъров държал незаконно в спалното си помещение мобилен телефон "ALKATEL" и зарядно за него, два USB кабела и адаптор.


Забранените и неразрешени вещи и предмети са иззети. Мобилните телефони дават възможност на задържаните под стража за нерегламентирани контакти с трети лица, което от своя страна създава опасност да се влияе на свидетели, както и на нормалния ход на събиране на доказателства по досъдебни производства, посочват от прокуратурата.


За резултатите от извършената проверка в болницата към Софийския затвор е уведомен министърът на правосъдието, за да предприеме мерки за решаване на системния проблем с наличие на забранени и неразрешени предмети в местата за лишаване от свобода и арестни помещения. За сведение е уведомен и главният прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK