Как премиерът и варненският владика поговориха за магистрали, антихристи и смъртта

Борисов разговаря с варненския владика Йоан. Скрийншот от видео, излъчвано в страницата на Бойко Борисов във фейсбук

Борисов разговаря с варненския владика Йоан. Скрийншот от видео, излъчвано в страницата на Бойко Борисов във фейсбукНай-късно до октомври-ноември следващата година автомагистрала "Хемус" ще е готова в участъците от София до Севлиево и от Варна до Търговище. Това каза днес премиерът Бойко Борисов при поредното си внезапно посещение във Варна. То е второ за по-малко от месец и както при предходното – на 25 април, премина в общуване и с варненския владика Йоан.


Премиерът премина с ескорта си през крайните жилищни квартали, където спря да поговори с граждани, които го очакваха. В джипа, който отново управляваше сам, той бе съпътстван от кмета на Варна Иван Портних. Цялото пътуване на Борисов през града, както и срещите му, бяха излъчвани на живо в страницата му във фейсбук.


След подкана, вероятно случайно изтървана пред микрофона на камерата от пиарите на премиера, Портних направи строен отчет за похарченото, свършеното и онова, които предстои да се случи в града, въпреки "небивалиците на активисти", които били изписани в медите.
Кметът на Варна Иван Портних разказва на премиера за успехите си. Скрийншот от видео, излъчвано в страницата на Бойко Борисов във фейсбук

Кметът на Варна Иван Портних разказва на премиера за успехите си. Скрийншот от видео, излъчвано в страницата на Бойко Борисов във фейсбук


Борисов влезе активно във видеосесията


едва след пристигането си под куполите на строящия се вече десет години храм "Св. Прокопий Врненски".


Там той най-напред обсъди с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан финансирането, отпуснато от държавата и общината за градежа на църквата. Нахвърляните сметки показаха, че от местния бюджет за нея са отпуснати 1.4 млн. лв., около 300 хил. лв. е дала държавата, а за иконописването на храма предстои да бъдат похарчени още 620 хил. лв., които владиката ще очаква пак от държавата.


"Значи около милион",


закръгли ги набързо премиерът.


Тук кратка, но точна вметка направи финансовият министър Владислав Горанов, който заедно с колегата си Томислав Дончев и евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев придружаваше премиера. "Трябва да върнете църквата при хората, обърна се той със съвет към владиката Йоан. Защото едно време тези храмове не са правени с пари от данъци." Митрополитът не отвърна на забележката, а веднага след това думата за дълго взе Борисов, връщайки разговора в любимата си тема – за пътищата и магистралите.


При първото си посещение преди месец т.г. той пристигна във Варна пак без пътуването му да е предварително обявено. Официално съобщената цел на визитата бе "да направи оглед на реконструираното трасе" на градския бул. "Васил Левски". Изненадата по време на деловата среща тогава бе появата и на варненския владика Йоан. Днес митрополитът се оплака, че по този повод в социалните мрежи бил зададен въпросът


"какво прави попът на магистралата"


"Ами той може да няма общо с магистралата, ама и той минава по нея, задочно обясни Йоан. Общото е, че всички минаваме през магистралата."


Развеселен от казаното, Борисов продължи с още обяснения за това защо владиката е бил повикан по време на т.нар. инспекция на бул. "Васил Левски":


"А още по-сигурното, ама, което е абсолютно сигурно, е, че пред всички нас после попът върви. На едно друго место. Ама това е гарантирано, че и тоя, къде е писал, някой ден някой ще му хлопне с това... къде... как се казваше...


помилуй, помилуй и айде, довиждане"


"Най-сигурното в нашия живот е, че ще умрем. Най-несигурното – кога" - продължи все в същия дух владиката Йоан. Веднага след това с вече сериозен тон Борисов обясни, че "попът е на магистралата, защото имаме 600 човека загинали по магистралите и още три пъти по толкова с тежки травми и инвалидност. Затова попът идва да чете за здраве и за да няма катастрофи. Затова идват поповете, не идват, да ни правят реклама", каза още той.


После, ни в клин, ни в ръкав, докато гледаше строго митрополит Йоан в очите, министър-председателят подхвана познатия си дълъг разказ:


"Хемус" от Варна до София толкова много ще се скъси – по посока Търново, там ще се събира, като догодина октомври поне със 60 – 80 км - и това ще ви е... с час ще скъсиме времето", разказа той. След това обясни на владиката, който слушаше безмълвно, че до октомври следващата година трасето на магистралата ще стигне от София до Севлиево, а от Варна до Търговище. Междинното трасе било сложно и щяло да отнеме малко повече време.


"Казвам го защо", зададе си сам въпрос премиерът и сам си отговори: "В Карапелит – огромен завод. 80% за Европейския съюз изнася и за Китай. И казва: без "Хемус" съм загинал. Тировете вървят, вървят... 150 хил. тона. Заводите в Русе, в Пазарджик – всичко е на колела. За 9 млн. автомобили кормилата ги правиме в Пазарджик, в завода вчера дето бях там. И всичко това заминава за Германия."


"Трябва позитивно да се гледа, да! Защото иначе...",


направи опит да се включи в разговора владиката, но отново беше прекъснат от Борисов.


"Щот се оказа, че никой не е правил сметка да прави магистрала "Хемус", никой!, каза той. Никой не я е проектирал до момента. Лъгали са ги, как се лъжат... айде да не казвам какво..."


Целият този разговор с владиката премиерът проведе под скелето на централния купол в църквата "Св. Прокопий Варненски". В него освен за магистралите и неизбежността на смъртта той успя да вкара и бъдещото рибарско пристанище в градския кв. "Аспарухово", за което в бюджета били предвидени 14 млн. лв.
"Не, 13", поправи го финансовият министър Владислав Горанов.
"Колко?", вдигна вежда Борисов?
"13", повтори Горанов.
"Значи 13 плюс 1", продължи с шегите Борисов.


Строящият се вече десета година храм "Св. Прокопий Варненски"

© Live Varna

Строящият се вече десета година храм "Св. Прокопий Варненски"


Тук владиката Йоан направи внезапен опит да върне разговора в сферата на духовното:


"Господин Борисов, само нещо да вмъкна


каза той. Това, като министър Горанов посочи, имаше основание. Отивам в "Токуда" болница да посетя болен събрат. Една болна женица в хирургично отделение ме видя и вика – аха, щом вие сте дошли, значи спукана ни е работата...".
"Мисли, че ще я опяваш ли", прекъсна го Борисов, развеселен от разказа. Но Йоан продължи сериозно:


"Защото това е разбирането за нашата дейност - като последна инстанция, едва ли не всичко свързано със смъртта. Но ние трябва да кажем, че има и възкресение и че нашето нещо започва от живота, а минава през смъртта, за да мине във вечния живот. Така че това е нещо, което хората трябва да го разберат, но и ние сме тези, които трябва да действаме в тази посока", завърши очевидно неуместното си вмятане Йоан.


Прехапвайки устни, докато слуша, и явно изгубил търпение, Борисов сложи край на разговора: "Добре, дядо владика. Трябва да тръгваме, че имам много работа", каза той и тутакси пое към вратата на църквата, вероятно за да осуети всеки опита за продължението му.


Навън Борисов вдигна очи към куполите на църквата. Покрити с лъскава жълта ламарина, те хвърляха златисти отблясъци. "Влади, ела, да видиш как ламарината гали камъка, обърна се премиерът към финансовия министър. За един милион..." След това отиде при зяпачите от другата страна на улицата, за да се поснима с тях.


Борисов се снима с фенове за спомен. Скрийншот от видео, излъчвано в страницата на Бойко Борисов във фейсбук

Борисов се снима с фенове за спомен. Скрийншот от видео, излъчвано в страницата на Бойко Борисов във фейсбук


"Ей, т'ва Корнела не може да ми вземе


каза той, прегръщайки щедро две от фенките си. Ако може, ще го направи, ама не може...", усмихна се благодарно премиерът. Но сред всички селфита и снимки за спомен една бе наистина вълнуваща.


Жена на средна възраст плахо попита Борисов: "Бихте ли ми позволили да сe доближа до вас?"
"Разбира се, цял ден това правя", отговори Борисов.
"Вече бях до папата, живея в Италия", обясни жената.
"Къде искате да застанете", попита премиерът.
"Където искате, отвърна му тя развълнувана. За мен е важно да усетя топлината."


По време на посещението в най-новата и още строяща се църква във Варна министър-председателят умело избегна суеверната опасност "да мине под триъгълника" на едно от скелетата, три пъти целуна ръка на владиката Йоан и два пъти енголпието му.


Първата целувка, съвсем по протокол, бе още при пристигането му.


Втората бе неформална и спонтанна:


"Дедо владика, дай да ти цунем ръка"


поиска Борисов, преди двамата да започнат разговора си за пари и магистрали. Владиката даде.


Последните целувки бяха за сбогом и затова най-щедри. Най-напред Борисов целуна ръка на Йоан. След това отново енголпието, а накрая последваха и още две приятелски целувки по бузите.


"Сега като се наредят в "Александър Невски", като се наредят антихристите там,


няма място за тези, които сме били вярващи


оплака се на изпроводяк премиерът. Аз никога не ходя там. Сички комунисти се сберат около патриарха, дойде ли Великден, забелязал ли си? Демагогия, манипулация и лъжи, толкова години – не им омръзна. Но с Божията помощ...", махна с ръка Борисов. После подкани митрополита "да пипне колата му" за кадем.


"Бог е велик, да! Така че, той си избира чедата", успокояващо довърши прощалните му думи владиката Йоан

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK