Подготвя се визия за нова демографска политика, заяви Марияна Николова

Марияна Николова

© Велко Ангелов

Марияна НиколоваВ момента работна група, съставена от експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници, подготвя визия за нова демографска политика в България. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова в ефира на "Нова телевизия". Докладът от работата й трябва да е готов до 15 юли.


"Вече са проведени срещи с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта и пренаталните проблеми", информира Николова. Тя акцентира, че демографската политика не е проблем само на България, но и на целия Европейски съюз и е нужно всички институции да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките.


"Правим анализ на законодателството. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измерими, съобразно възможностите на държавата", заяви вицепремиерът. Други мерки, които ще предложи Министерството на труда и социалната политика, са свързани с подпомагане на майките с домашни помощници, както и осигуряване на безплатни детски градини до 5 години и храноден в училищата.
По повод изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге тя заяви, че обезщетението трябва да бъде платено. "След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор делото ще бъде спечелено от пострадалите", каза тя.


Вчера стана известно, че застрахователна компания "Бул Инс" търси варианти да забави изплащането на обезщетения на роднините на загинали при автобусната катастрофа край Своге, а сред проверка на Комисията за финансов надзор е дала на трима души по 10 лева. Позицията на застрахователната е, че има липсващи и фалшифицирани документи, и ако не е било решението на КФН, е нямало да платят нищо


Марияна Николова заема поста вицепремиер по икономическата и демографската политика от ноември миналата година. Това стана, след като предшественикът й Валери Симеонов подаде оставка заради протестите на майките на деца с увреждания за близо месец с такова искане за оттеглянето му заради думите му, че са "кресливи жени", а децата им - "уж болни". Oт май 2017 г. Николова заемаше поста началник на кабинета му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK