Кратки новини: В следващите 90 дни държавата чака предложения за инвеститор на АЕЦ "Белене"

Кратки новини: В следващите 90 дни държавата чака предложения за инвеститор на АЕЦ "Белене"

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Забранява се риболовът на бели пясъчни миди в Черно море


Това става със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщава Министерството на земеделието. Забраната важи за улова на бели пясъчни миди от видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в българската акватория на Черно море и ще продължи 30 дни. Тя цели опазване и осигуряване на оптималните условия за размножаване и развитие на популациите от бели пясъчни миди.


В следващите 90 дни държавата чака предложения за инвеститор на АЕЦ "Белене"
Срокът за кандидатстване е 90 дни, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата. С решение на Народното събрание и на Министерски съвет от юни 2018 бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип. Право на участие и съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.


Правителството направи предложения за ордените "Св. св. Кирил и Методий" и "Стара планина"


Проф. Владимир Овчаров и Христо Панев за предложените към президента за орден "Св. св. Кирил и Методий", съобщава пресцентърът на Министерски съвет. Номинацията на Овчаров е заради заслуги за развитието на медицинската наука и образование, а на Панев - за заслуги в областта на културата. Министерски съвет предлага също с орден втора степен да бъдат удостоени Андрей Аврамов и Трифон Павлов за принос за развитието на културата и изкуството. За орден "Стара планина" са предложени актьорите Васил Михайлов и Ириней Константинов за заслуги в областта на културата и изкуството. Христо Меранзов и Дончо Папазов са предложени за удостояване с орден "Стара планина" за заслуги в областта на физическото възпитание и спорта.


Част от здравната каса се мести в Центъра по хигиена


Със свое решение днес правителството предоставя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 13 тринадесет помещения, които досега са били в управление на Министерството на здравеопазването. Помещенията се дават на касата заради създадената нова структура към нея, която да поеме изпълняваната до момента дейност от закрития Център "Фонд за лечение на деца". "В помещенията ще бъдат настанени новите структурни звена на централното управление на НЗОК, което ще бъде мярка за подобряване на ефективността, организацията и качеството на работа и оптимизиране процеса на обслужване", пише в решението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK