Омбудсманът се застъпи за контролно броене при машинния вот

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до членовете на ЦИК с настояване за контролно преброяване на протоколите от машинното гласуване и хартиените разписки от вота

© Цветелина Белутова, Капитал

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до членовете на ЦИК с настояване за контролно преброяване на протоколите от машинното гласуване и хартиените разписки от вотаОмбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), в което обръща внимание на опасения на граждани за възможни проблеми при провеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него на предстоящите избори за Европейски парламент.


Повод за отвореното писмо са сигнали от граждани до омбудсмана, включително от експерта по наблюдение на избори Стоил Стоилов. Той публикува на личната си страница във фейсбук писмо, което е получил от ЦИК в отговор на молба да бъде въведено контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване.


В писмото се посочва, че такова броене се прави задължително, когато гласуването с машини е единственият начин, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас. Сочи се още, че при предстоящите избори ръчно преброяване ще се осъществява задължително, когато възникне технически проблем, свързан с отчитането на изборните резултати в изчислителните пунктове на "Информационно обслужване" АД.
За да започне контролно преброяване, ще е необходимо решение на съответната Районна избирателна комисия. В писмото не са изложени мотиви и аргументи, които да се основават на нормативни разпоредби.


На предстоящите избори ще се гласува с машини в 3000 избирателни секции, което е около ¼ от всички секции, а в местните избори през есента на 2019 г. те ще бъдат 6000, т.е. двойно повече, припомня Манолова в писмото до ЦИК.


Методическите указания за произвеждането и начина на машинно гласуване в Секционна избирателна комисия са приети с решение на ЦИК от 20 май - едва 5 дни преди изборния ден.


Машината за гласуване разпечатва финален протокол с резултатите от гласуването по партии, коалиции, независими кандидати, включително и съответните преференции. Данните от финалния протокол, съдържащ обобщените данни от машинното гласуване, се обявяват публично от председателя на СИК и се вписват в протокола на СИК.


"В указанията не се предвижда контролно ръчно преброяване на хартиените разписки, а резултатите от машинното гласуване се отчитат заедно с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции и се вписват в общ протокол. В случай че не се извършва контролно преброяване на хартиените разписки в СИК, при евентуално оспорване на изборните резултати такова преброяване ще трябва да се извършва от Конституционния съд", посочва Манолова.


Тя също е на мнение, че контролното ръчно преброяване на хартиените разписки е необходимо, за да се установи дали броят им и отразеното в тях съответстват на отчетените във финалния протокол гласове за партии, коалиции и независими кандидати и преференции.


Подобни съображения е изложила и в искането си до Конституционния съд относно разпоредби от Изборния кодекс, създаващи опасност за свободното и демократично провеждане на изборите и нарушаващи избирателните права на гражданите и основни конституционни принципи.


Освен това прави впечатление, че в общия брой на недействителните гласове не е предвидено посочване на празни гласове от машинното гласуване. Отчитане на недействителни гласове от машинното гласуване не е предвидено и във финалния протокол с резултати от машинното гласуване в избирателна секция.


"Такива числови данни са били вписвани в протокола на СИК при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 г., видно от приложение № 86-хм-ПВР от изборните книжа. Това означава, че в предстоящите избори избирателите, решили да гласуват машинно, няма да имат възможност да пуснат празна бюлетина, каквато възможност са имали в предходни избори", продължава с аргументите Манолова.


"Този извод може да се направи единствено при съпоставка на изборните книжа, свързани с машинното гласуване, приети от ЦИК за предходни избори и за предстоящите такива. Липсата на такава възможност за избирателите, които ще гласуват с машина, създава условия за неравнопоставеност спрямо избирателите, които ще гласуват с хартиена бюлетина, което е в противоречие с изборните правила", смята омбудсманът.


Освен това невъзможността да се пусне празна бюлетина се разминава и с предвиденото в техническата спецификация от документацията за обществената поръчка за специализирани устройства за машинно гласуване в избори, съгласно която "Гласоподавателите могат да направят своя избор в съответната бюлетина или да не изберат нищо, с което да пуснат празна бюлетина."


Манолова посочва и че не е предвидено в протокола на СИК да се вписват данни за броя на избирателите, гласували машинно, и броя на избирателите, гласували с хартиена бюлетина. Според омбудсмана по този начин не може да се направи извод каква част от избирателите са се възползвали от машинното гласуване, отчетено като общ брой, както и по партии, коалиции и независими кандидати и преференции.


В методическите указания на ЦИК не е предвидено да се публикува информация за резултатите от машинното гласуване отделно от гласуването с хартиена бюлетина.


"Като обществен защитник настоявам да бъде предвидена изрично възможността за контролно ръчно преброяване на хартиените разписки за установяване на съответствието между тях и разпечатания финален протокол с резултатите от машинното гласуване, както и неговото публикуване на интернет страницата на ЦИК", посочва Манолова.


Тя добавя, че по този начин ще се гарантира достоверността на резултата от машинното гласуване, ще се избегнат съмнения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния процес и конкретно в машинното гласуване.


За рисковете при машинното гласуване четете тук.
За гласуването с хартиена бюлетина четете тук.
За гласуването в чужбина четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Мая ще оглави секционните комисии в Костинброд

  подпис
 2. 2 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Ако се окаже разлика между машината и разписките на кое да вЕрваме? За къв че ви бяха тези машини, ма Майо, мошеничка такава!

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  И колко пъти ще броят? До пълната победа ли?

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Начи контролно преброяват, после контролно преброяват контролното преброяване, по добър контрол, после контролират контролното преброяване с последващо контролно преброяване и т.н.

  Нали сикахте машинно бе! За какво пак ще плюнчите пръсти???

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  "В указанията не се предвижда контролно ръчно преброяване на хартиените разписки, а резултатите от машинното гласуване се отчитат заедно с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции и се вписват в общ протокол. ..."

  - Задължително контролно броене на "разписките", които реално са бюлетини, би натоварило прекалено много комисиите. Събирането на резултатите от хартиените и машинните бюлетини обаче е много лошо. Хората не могат да добият представа за броя на гласувалите с машини, не могат да сравнят резултатите от двата вида гласувания и т.н. В същото време едно такова разделно отчитане на гласовете не е особено усилие.

 6. 6 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Това:

  - "до всеки който ще участва в бъдещите избори!!!понеже герберопитеците са факири в измамите по време на избори(а и не само тогава),надписвайте с перманентни маркери чувалчетата с бюлетините..така няма да посмеят да ги подменят още в полицейските патрулки,а и после...имах такъв случай,бях се подписал на чувалчето,намирам го в РИК(районната изб.комисия)след около час и нещо...обаче изненада..подписа ми го няма!!Показвам снимка от тел.с чувала и подписа ми,настана суматоха...замотаха ме по коридорите уж да го търсим,ама тук,ама там..когато им казах че ще сезирам чужди наблюдатели и им показах че реално имам тел.номера за връзка ,след няколко минути една селска пръчка,зам-кметица от герб,го "намери"...било паднало на паркинга...потърсих чувалчето което ми показаха в началото уж от моята секция,ама сори...беше изчезнало в навалицата...още ме е яд че не го грабнах и да бъде с мен..!!!ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ,ПРАВЕТЕ ПОДПИСИ,ЗАСНИМАЙТЕ!!малко поне да развалим процентите на цвинокио и тиквоций..!!"

  го копирах от тук:
  https://frognews.bg/inteviu/tatiana-doncheva-predsedatel-dvijenie-21-tezi-izbori-balgarite-kategorichno-triabva-pokajem-che-erata-gerb-prikliuchila.html

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Манолова опищя света да има машинно гласуване, заедно с онова момченце Делчев от дбг, сега иска ръчен контрол на машинното гласуване.
  Аман, бе!

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Бивши комунисти няма!!!

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Някои неща са разумни. Но да искаш машинно гласуване и след това да броиш ръчно е доста идиотско. Защо тогава да няма по две машини в секцията и едната да засича какво се гласува в другата или някоя друга тъпотия. А това " Това означава, че в предстоящите избори избирателите, решили да гласуват машинно, няма да имат възможност да пуснат празна бюлетина, каквато възможност са имали в предходни избори", Като нямаш възможност, пускаш хартиена празна бюлетина и въпросът е решен. Заяждане и тъпотии.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  След като Маяма иска проверка на преброеното от машините, значи не са взели от"БСП-машините", затова и Корнела води ариегарден бой и се подготвя за загуба

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1186 Весело

  селска пръчка
  кату Деса

 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Навярно щот няма доверие в комисиите. Или в този, дето ще разнася протоколите (чувалите)... Има логика.

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 703 Неутрално

  ЕМЕС

  Мая пак се активизира,
  изборите да ги ревизира.
  БСП-то какво ли не прави,
  за да се спаси, да не се удави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK