Одобрено е еврофинансирането за възстановяването на синагогата във Видин

Снимката на синагогата във Видин е от<a href="https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B0" target="_blank"> Уикипедия</a> и се разпространява под лиценза CC BY-SA 3.0

© Edal Anton Lefterov, wikipedia.org - kremlin.ru/CC BY 4.0

Снимката на синагогата във Видин е от Уикипедия и се разпространява под лиценза CC BY-SA 3.0Реставрацията на синагогата във Видин, която е в плачевно състояние, ще се осъществи с 8.2 млн. лв. от оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и 1.5 млн. лв. заем от т. нар. Фонд на фондовете, съобщи пресслужбата на Министерството на регионалното развитие.


Това е първият одобрен проект с комбинирано финансиране по програмата. Предвижда се безвъзмездно предоставената част да се комбинира с друга, по-малка, предоставена с ниска лихва от фонд посредника за регион Север - "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР).


Проектът предвижда реставрация на храма, в който занапред ще се помещава културен център "Жул Паскин".
Това е втората по големина синагога в България след тази в София. Построена е през 1894 г. след като старият еврейски храм в града е бил разрушен по време на Руско-турската война (1877-1878).


Дейностите по проекта са насочени към реставриране и социализиране на сградата на Синагогата и имота, в който се намира, обединяващ функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и прилежащия парк. Множеството други исторически обекти на територията на стария град във Видин ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт, прогнозира министерството. В обхвата на този туристически ареал попадат също средновековната крепост "Баба Вида", молитвени храмове, еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., Крайдунавският парк и река Дунав.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Хубаво е да се реставрира, но не като религиозна сграда, а като културна институция. Това се отнася също и до църкви и джамии.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4980 Неутрално

  Страхотно, историческа сграда, с уникална архитектура, заслужава втори живот след комунизма. Евреите да се погрижат за службите.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Ех че е красива! Даже и сега е красива...

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  Друг е въпросът, че видинските евреи отдавна са забегнали в Израел.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Красива сграда. Дано ремонта и не е, като всички останали.

 6. 6 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2069 Разстроено

  "Множеството други исторически обекти на територията на стария град във Видин ще бъдат оживени..." - добрите намерения не стават само с пари... Видин БЕШЕ прекрасен град.

  Коментиране на анализираното, вече...
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2664 Любопитно

  А химическия завод няма ли да го реставрират

  гошо
 8. 8 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  то във видин сигурно е фраш от евреи:)))

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  А защо не си я платят юдеите!? Изобщо кога почитателите на различните божества ще си поемат разходите по издръжката на съответния култ!?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5036 Неутрално

  До коментар [#7] от "гошо":

  Надявам се никога повече да няма химически завод във Видин, Враца, Ст. Загора!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5036 Любопитно

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Вие помогнахте ли за сваляне на петолъчката от паптийния дом? За преместването на паметника на Ленин от ларгото? Защо не помогнете за преместването в мАсква на Моча и пловдивския Альоша?

 12. 12 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Стюпи, пише го в статията: "...Проектът предвижда реставрация на храма, в който занапред ще се помещава културен център "Жул Паскин"...."

  Пиша бавно с КАПС, ЧЕТИ БАВНО И НА ГЛАС:културен център "Жул Паскин". С'я ако ти пречи че Жул Паскин е български евреЙн, имаш прАблем!

  Русенци нямат прАблем с Елиас Канети! Нито българите (и май почти цялото човечество() нямат проблеми с Карл Джераси (и двамата ги има в търсачките, поограмоти се!)
  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":


  За разлика от християнската църква, например, синагогата не е храм, тъй като според юдаизма има един единствен храм – несъществуващият днес Втори храм (от чиято последна постройка се е запазила т. нар. „Стена на плача“). Синагогата е мястото, където се събират във всеки свещен ден (за юдеите събота), вярващите. В строгия смисъл богослужение не се провежда – изпълняват се ритуали, произнасят се молитви, четат се проповеди.[1] Богослужението според равинската традиция е възможно единствено и само в Йерусалимския храм.

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4980 Неутрално

  До коментар [#13] от "Котаранц":

  Може, не споря...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2664 Любопитно

  До коментар [#13] от "Котаранц":

  А какво е клуб по интереси, така ли

  гошо
 16. 16 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  След реставрацията сградата няма да е синагога, а културен център. Това, че си прочел заглавието е похвално, но все пак има и някакъв текст към него.

 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Синагогата е страхотна. Дано я възстановят качествено. За съжаление до нея са построили другарите два мизерни блока. Буквално на два метра. Поне и тях да ги ремонтират.

 18. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":За разлика от християнската църква, например, синагогата не е храм, тъй като според юдаизма има един единствен храм – несъществуващият днес Втори храм (от чиято последна постройка се е запазила т. нар. „Стена на плача“). Синагогата е мястото, където се събират във всеки свещен ден (за юдеите събота), вярващите. В строгия смисъл богослужение не се провежда – изпълняват се ритуали, произнасят се молитви, четат се проповеди.[1] Богослужението според равинската традиция е възможно единствено и само в Йерусалимския храм.
  —цитат от коментар 13 на Котаранц


  Общо взето си прав, с едно изключение: "...четат се проповеди".

  Няма "проповеди" в юдаизма. Всеки ден в синагогите се чете един цитат (кратък или по дълъг) от Стария завет, и равинът дава неговата/друга, от други източници, интерпретация на цитата. Същото е и веднъж седмично-чете се т.н. "парашат'ашавуа" (по дълъг абзац от Стария завет) и се обсъжда/дават се интерретации.

  Днес в юдаизма няма "централизъм"-един върховен поп (главния жрец/коен по времето на "Храма", папа, патриарх, друг) който да налага свойто мнение на останалите му подчинени. Има равини с повече или по малко влияние над вярващите. И не винаги някой тези двамата които формално са "Главните равини" в Израел (един за ешкеназиите, и друг за останаите) са върховните и всепризнати тълкуватели/даващи акъл на вярващите. Слободия и демократични права да си избираш на кой да вЕрваш/слушкаш.


  До коментар [#13] от "Котаранц":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Идеята да се възстанови синагогата е прекрасна, без значение, дали ще е отново синагога или културен център. Сградата е наистина ценна архитектурно.

  Тук евреите са били избити от Хитлер - загиват около 85-90% в концлагерите. Така почти всички исторически синагоги са на практика паметници, галерии, културни центрове. В Прага се използва само една историческа синагога - т. нар. Юбилейна, строена около 1905. Чувал съм, че при специални случаи се използва и Испанската синагога, строена около 1870. При това в града има десетки синагоги - строени през периода 1350 - 1930. Но няма вярващи.
  Знам само за една нова синагога, строена след 1995, в Либерец, на 100 км на североизток от Прага, но тя не е заслуга на малочислената и не особено богата еврейска общност в града, а е построена от Германската държава, заедно с регионалната библиотека, като извинение за холокауста. Библиотеката и синагогата се намират на петното на старата либерецка синагога, строена около 1870 година и опожарена при Кристалната Нощ 1938.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#6] от "3аНиЗа":

  Кога?

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#19] от "PavelCZ":

  Чувал съм , че Хитлер искал да отваря еврейски музей в Прага след като ги избие. Пи подобие на индианските музеи в САЩ.

 22. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2930 Весело

  Както и очаквах всичко е по програми !

  Нема и един шекел !!!

  Освен ако на Мойшето толкоз му стане неудобно , че извади некоя стотинка от джоба ...

 23. 23 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Това е една много добра новина! На добър час! Сградата е изключително красива, но е в много тежко състояние. Чудя се дали ще могат да използват нещо от това, което се е запазило сега или ще трябва да я дострояват отвътре. Видин е един незаслужено тежко занемарен град, резултат още на червеното социално инженерство, което го превръща от европейски град в селище, наводнено от власи и наши си селски маси. Преди 9 септември кмет на Видин (Бончев) застроява с къщи една по-външна част на града и заселва там циганите (Бончова махала). Така решава културно един проблем, който явно и тогава е съществувал.

 24. 24 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 722 Любопитно

  До коментар [#9] от "svoboden":Вие помогнахте ли за сваляне на петолъчката от паптийния дом? За преместването на паметника на Ленин от ларгото? Защо не помогнете за преместването в мАсква на Моча и пловдивския Альоша?
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  Защото първо ще се наложи да ПЛАТИШ на хората ДАРИЛИ пари, както и на тези дето са ги строили!

  П.П. Преди поствах разписки, не ме карай пак- намери си ги САМ!

  reductio ad absurdum...
 25. 25 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":За разлика от християнската църква, например, синагогата не е храм, тъй като според юдаизма има един единствен храм – несъществуващият днес Втори храм (от чиято последна постройка се е запазила т. нар. „Стена на плача“). Синагогата е мястото, където се събират във всеки свещен ден (за юдеите събота), вярващите. В строгия смисъл богослужение не се провежда – изпълняват се ритуали, произнасят се молитви, четат се проповеди.[1] Богослужението според равинската традиция е възможно единствено и само в Йерусалимския храм.
  —цитат от коментар 13 на Котаранц


  Това е било ПРЕДИ реформаторския юдаизъм. Сега, особено в Северна Америка, хич не се срамуват да наричат синагогите си "temples"(храмове). Първият даже е бил в Хамбург.

  Напиши в Гугъл(images) "jewish temples in ... (избери си град) ", и ще видиш и сума снимки. 🕎😉

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK