Започна делото срещу Румен Овчаров за безстопанственост от преди 10 години

Бившият министър Румен Овчаров на излизане от сградата на следствието с адвоката си Васил Василев през 2016 г., когато бе обвинен за АЕЦ "Белене"

© Юлия Лазарова

Бившият министър Румен Овчаров на излизане от сградата на следствието с адвоката си Васил Василев през 2016 г., когато бе обвинен за АЕЦ "Белене"Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, заместника му Анна Янева и бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Евтимов за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за над 29 млн. лв.


Делото започна в съда на първа инстанция 10 години след като са били извършвани престъпленията, за които прокуратурата е повдигнала обвинения.


Първоначално обвинен бе само Овчаров. В края на март 2018 г. Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу него като длъжностно лице за това, че въпреки задълженията си на министър умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което е настъпила щета за "Мини Бобов дол" на стойност близо 9 млн. лв.
На 17 май миналата година делото срещу Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След допълнително разследване с обвинения се сдобиха освен Овчаров и заместникът му във ведомството, както и бившият изпълнителен директор в предприятието. Сумата на обвинението също бе увеличена значително – общата щета е над 29 млн. лв., като Овчаров носи солидарна отговорност с другите подсъдими за над 24 млн. лв.


От прокуратурата твърдят, че след връщането на делото е извършено допълнително разследване, при което са събрани доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за "Мини Бобов дол" ЕАД са настъпили значителни щети.


И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.


Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", предоставени с решения на Министерския съвет на "Мини Бобов дол" ЕАД, в нарушение на текстове от Закона за подземните богатства и Закона за концесиите, твърдят от държавното обвинение.


Според обвинителния акт това е станало, без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли "Ораново" ЕООД, необходимите за извършване на добив на въглища технически, управленски и финансови възможности. Крайният резултат от всичко това бил откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.


Адвокатите на тримата подсъдими поискаха днес от съда да върне делото на прокуратурата отново заради съществени процесуални нарушения. Защитниците акцентираха най-вече на разминаване в сумите, за които са повдигнати обвинения на тримата подсъдими.


"Противоречията за какви вреди са им повдигнати обвинения са обсъждани и при предишното внасяне на обвинителния акт. Основните суми са посочени като размер и произход. Няма противоречие в сумите в диспозитива и в заключителната част. В началото и в средата на обстоятелствената част те значително се различават, но това не води до неяснота в какво престъпление са обвинени", смятат магистратите.


Съдебният състав посочи и че липсва конкретизация по периоди за това какви суми не са получени от наеми и режийни разходи, но това не се налагало - прокуратурата ще има възможност да докаже твърденията си, а ако не успее – съдът ще чете оправдателни присъди.


Магистратите отхвърлиха искането за повторно връщане на делото на прокуратурата и с мотива, че от периода, за който са обвинени тримата подсъдими, са минали над 10 години и поредно връщане едва ли ще допринесе за събиране на нови доказателства.


Решението делото да започне в съдебна фаза не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд, а ако той потвърди, заседание ще има на 24 юни. По делото трябва да бъдат разпитани 51 свидетели и да се изслушат 7 вещи лица, изготвили различни експертизи. Бившият министър Румен Овчаров остава с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".


Румен Овчаров има още едно обвинение. Дни преди да изтече 10-годишната давност от извършване на предполагаемото престъпление, през 2016 г. бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бе обвинен за проекта АЕЦ "Белене".


Причината е, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г., докато бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.


Като принципал на НЕК не е упражнил контрол върху сключването на споразумението между НЕК и АСЕ, а то било подписано в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за изпълнението му.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 859 Гневно

  Тоя директно да заминава в затвора след пълна конфискация на всичко, което има той и родата му до 9-то коляно, без съд!!!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  Айде "ошетайте" го този най-накрая...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  безстопанственост, от която са последвали щети за над 29 млн. лв.
  _____________
  Ми то Баце по тази логика ще го викат за поне 20-30 млрд!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ЕМЕС

  Съдилищата само ги обвиняват,
  но свойте в затвор не остават.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Ей на тия от БСП-то съдията дори няма нужда да чете обвинителния акт. Просто им праска по 10 години и няма да сбърка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Едно време в мините имаше лозунг "Всички комунисти под земята."
  Сега трябва да бъде Всички комунисти в затвора .

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  А ББ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  КОЙ бави делото толкова време ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 738 Гневно

  В затвора!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Щетите от Белене на колко апартамента се равняват.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Що сте се разбързали?

 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 717 Неутрално

  А кога ще зспочне делото срещу човека подписал сделката за реакторите в разрез със заповедта на министъра?

 13. 13 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Хвърлете го в дранголника този нагъл комунист!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ЕМЕС

  Много крадци се навъдиха,
  никого с присъда не го дариха.

  Безсрамно ограбвал с милиони народа,
  а се намират някои да му дават упора.

 15. 15 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ЕМЕС

  Много крадци се навъдиха,
  никого с присъда не го дариха.

  Безсрамно ограбвал с милиони народа,
  а се намират някои да му дават упора.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Ако имаше нещо нали Йончева щеше да го надуши. Тя все край мъжката съблекалня на Позитано се върти

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  "в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за "Мини Бобов дол" ЕАД са настъпили значителни щети."

  А управителният съвет на ЕАД-то като невинни дечица ли ще се броят? Все пак Търговския закон не е отменен и преди десет години са носили отговорност съразмерно и на възнагражденията, които са вземали за "правилните" решения.

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 980 Неутрално

  В България знакови дела рядко приключват за по-малко от 10 години. Процедурата е много сложна и тромава. За отсъствие на един свидетел само делата се отлагат с месеци, а възникват и много други процесуални пречки.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Весело

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  "Що сте се разбързали?"

  Закъснели са - изборите са след три дена. Кой прочел, кой не прочел и електоралният вот няма да се наклони в "правилната посока".

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  КОЙ бави делото толкова време ?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Вашите от БСП.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":

  На ж.к. "Младост" 1, 1-А, 2, 3, 4...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1793 Разстроено

  Тоя директно да заминава в затвора след пълна конфискация на всичко, което има той и родата му до 9-то коляно, без съд!!!
  —цитат от коментар 1 на Дългия


  ++++++++++++++++++++......!!!!!......".енергетика".......!!!!!?????.......пробиха държавата теа .....гадо% %...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калник":

  Той сега е зает...! Купи си наскоро, апартамент на шпакловка. Остави се... Майстори, мазилки, плочки, тръби, кабели... не е за разправяне! Като се нанесе, тогава. Живот и здраве, след десетина години...! ;)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 974 Весело

  Тоя директно да заминава в затвора след пълна конфискация на всичко, което има той и родата му до 9-то коляно, без съд!!!
  —цитат от коментар 1 на Дългия

  Да, директно да заминава при Христо Бисеров!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Хвърлете го в дранголника този нагъл комунист!
  —цитат от коментар 13 на С Стоянов

  Кой, като са комунисти на власт?
  Може да му бутнат някое излишно барбекю, ако имя по двора...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 26. 26 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Църо Драгалевски ощети бюджета от порядъка на поне 10 млрд. лева заради подаряването на активи в процеса на т.н. приватизация, прокуратурата се закахърила за няколко милиона...

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  Прокуратурата действа повече от 10 години. Накрая ще е виновен съдията, който закъснява с мотивите и ги дава 2 месеца по-късно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Любопитно

  "Дългият инкасатор" следствен?!? Заведено дело срещу него?!?
  Е,това не може да бъде...!:)))))) Някакви слънчеви изригвания, ще да има...:))))

 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":


  КОЙ бави делото толкова време ?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Държавната ти Сигурност бе?
  Що задаваш тъпи въпроси, чийто отговори знаеш?

  Свиквай с мен отново. Блокираха ме във "Фейсбук".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#28] от "objektivist96":

  Споко. р.овч. ще се оттърве с некадърно обвинение.
  После не може да бъде съден за същото отново.
  ДСигурност не спи. Е виж видните и представители тук.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#26] от "голем капут":

  голем си капут верно.

  Ако не беше Костов сега нямаше да намираш нищо за ядене по кофите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 486 Весело

  Тоя директно да заминава в затвора след пълна конфискация на всичко, което има той и родата му до 9-то коляно, без съд!!!
  —цитат от коментар 1 на Дългия


  Вервай!... Елегантни пасчета между Герб и БСП пред захласнатата публика.
  Герберите 10 години са на власт. Можеше куп министри да са подвели под отговорност. Сега когато им идва края и е вероятно БСП да спечели, хоп бесепар с дело., колкото да успи публиката. Неговите ще си го оправдаят и няма да има за какво да си връщат на гробарите... Гарван гарвану око не вади.


 33. 33 Профил на Bulexit
  Bulexit
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Толкова години и неможаха да го осъдят! Сигурно когато се каже присъдата му вече ще е мъртъв!

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#25:"virtual brain"][/quote]

  Е друго си е да дойде Бокикев на власт. Не е от комунистическо потекло и няма нищо болшевишко в държанието му!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 859 Разстроено

  До коментар [#32] от "puknatastotinka":

  Не казвам, че ще стане, а, че ми се иска да стане. Знам, че комунистите са на власт вече 30 години (+ предишните 45) и ми е ясно, че всичко е за парлама. Ама пустата надежда...

 36. 36 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#31] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Крадлив Църо го инсталираха навремето рашките, и той им се отблагодари, като им подари Нефтохим.

 37. 37 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Когато Жан Виденов започна да се противи на рашките, те набързо му спретнаха хиперинфлация, и насадиха драгалевския цър на негово място, за да може да им подари най-голямото и важно предприятие в страната - "Нефтохим".

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Това дело ту се прибира, ту се изважда, според случая. Така беше и с апартаментите на Цветанов. Смешна държава сме ние.

 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Любопитно

  До коментар [#30] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
  Предполагам... И не се съмнявам,че ДС не спи( не,че някога е спял:))))
  Не зная за представителите тук,но ги има доста...Навсякъде.

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#39] от "objektivist96":

  Предполагам, че и в края на този век още ще говорите за ДС !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#39] от "objektivist96":
  "... И не се съмнявам,че ДС не спи( не,че някога е спял:))))
  Не зная за представителите тук,но ги има доста...Навсякъде."

  Единият от тях е Росен капута.

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Що не кажат колко са щетите от АЕЦ Белене?

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  Мнго бих се зарадвам ,ако този енергиен "експерт"/продажен рубладжия/ облече раирана премяна ,ама като знам как работи Темида........................хич не вярвам да го доживея!

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#40] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Докато съм жив!!!
  Нещо против?!???

 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":
  Уважаеми "tacheaux", не мога да коментирам...
  Но,КДС и цялата пасмина свързана с нея,а така също ,и най-вече-идиотската,античовешка философия породила тази идеология, и всичко свързано с нея,и производните ѝ,за мен не подлежат на коментар!По простата причина,че там всичко е ясно!Това е.
  Всякакви видове мимикрия,камуфлаж и пр. от този род, са ми абсолютно противни и в някаква степен безразлични,което може би,е неправилно,но... така предпочитам...
  Благодаря!
  Лека вечер!

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Весело

  До коментар [#24] от "virtual brain":

  "Да, директно да заминава при Христо Бисеров!"

  Ами, той, Христо Бисеров си е в къщи. Двете обвинения отпаднаха поради липса на доказателства, третото прокуратурата сама си го зачеркна и само по едно още се "смучат" доказателства.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Весело

  До коментар [#40] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Предполагам, че и в края на този век още ще говорите за ДС !!!"

  Не си водим хронологични и подробни записки. Затуй десет века още говорим за "византийско робство" вместо "съюз с велика империя" както са сегашните чужди военни бази у нас.

 48. 48 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ЕМЕС

  В България комунисти никога не се осъждат,
  на тях високи пенсии и медали им присъждат.

  Привилегировани ги направиха,
  че много невинни хора избиха.

 49. 49 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 421 Весело

  Ох малииий, на тоя 'убостник не му мърдат 30г. (Предвид 20те на Иванчева.) Та кой искаше борба с корупцията?! Да заповяда Милиончева! :) Ах, красата, половината олигарси са по арестите, други със запори за десетки милиони, красата! Няма да останат места при бай ставри, само първите ще са във ВИП килии, останалите в обикновени при престъпността от махалата :) Гледаме и поръчваме пуканки :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 50. 50 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 421 Весело

  До коментар [#16] от "blondofil":

  Не! Станишев ходеше в женската, там се запознаха с красивата бабушка Елена :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 51. 51 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Повдигнали са обвинение на представителя на акционера, че директорите не са си свършили работата!? Мисля, че с това пишем нова страница в историята на корпоративното управление!
  Интересно дали редовна прокуратура би "измислила" подобен гениален ход или именно за това ни трябва извънредна такава!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK