Красимир Вълчев към учителите: Днес повече отвсякога се нуждаем от вас

Красимир Вълчев

Красимир ВълчевДневник" публикува разпространеното от пресцентъра на министерството на обтазованието обръщение на министър Красимир Вълчев по повод 24 май - Денят на просветата, културата и славянската писменост:


Уважаеми учители,
уважаеми преподаватели, учени, културни дейци, писатели,
скъпи деца, ученици и студенти,


Днес е хилядолетният празник на България. Единственият, останал като връзка между миналото и настоящето ни, който ни води към бъдещето. Езикът и образованието са ни съхранили през вековете, чрез тях се изграждаме като личности и те ни определят като народ. Те са и пътят на нашето развитие. Българската азбука, българският език и книжовност са спойката и опората на националната ни идентичност.
България не е само страната ни в нейните физически граници. Тя е навсякъде, където родители възпитават децата си в обич към България, учат ги на езика ни, помнят и следват традициите ни. Правят го от родолюбие и от желание да останат част от България. От тази България, която е невидима на географската карта. България на българския език. България като културно и духовно пространство.


Благодарение на светите братя Кирил и Методий и техните последователи сме носители на уникална европейска и световна култура. Днес кирилицата е азбука на повече от 300 милиона души и 70 езика. Тя е нашето изключително богатство.


Малко народи имат основанието и привилегията да имат празник като 24 май. Малко са и онези, които могат да кажат, че тяхната азбука е в основата на писмеността на много други.


24 май е нашият празник. Най-светлият и обичан. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители. Изразяваме благодарност на нашите учители, преподаватели, учени, културни дейци, писатели.


Благодарим ви!


Днес повече отвсякога се нуждаем от вас. На вас разчитаме да пазим и утвърждаваме България на езика, културата и образованието. И заради вас вярваме в светлите ни бъднини!


Честит празник!

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK