Анастас Герджиков: Безобразието на политиците се превръща в традиция

Анастас Герджиков: Безобразието на политиците се превръща в традиция

© Юлия ЛазароваНа този светъл празник няма да коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция. През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред.


Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово – култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният – най-отпред върви българското духовенство, което и сега е сред нас, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник".


Tова каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков в словото си за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, цитиран на сайта на висшето училище. На празника в Аулата присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, проф. Любен Тотев, председател на съвета на ректорите, ректори, представители на духовенството, членове на Академичния съвет, народни представители, представители на изпълнителната власт, представители на Българската академия на науките и други научни организации, преподаватели, студенти и гости.
Анастас Герджиков: Безобразието на политиците се превръща в традиция

© Юлия Лазарова


Герджиков отбеляза, че днес е много по-трудно да се отговори на въпроса "Каква просвета?", отколкото преди няколко десетилетия, защото "сега имаме много повече възможности, но те поставят пред нас и много повече въпроси".


Ректорът посочи, че причината е, че светът и образованието се промениха много през последните десетилетия, а промените, които предстоят, са още по-големи. "Преди 30 години написах дипломната си работа на пишеща машина, защото компютрите не бяха достъпни. Интернет беше създаден, но никой не беше чувал за него. Мобилните телефони не съществуваха, а сега смартфонът в ръката ни е много по-мощен от тогавашните компютри. Дистанционното обучение представляваше учебници и материали, изпратени по пощата. И най-смелото въображение не можеше да си представи социалните мрежи. Японски фирми се отказваха да създават изкуствен интелект поради убеждението на водещи учени, че това е принципно невъзможна задача", отбеляза проф. Герджиков.


Той добави, че придобивките от последните 30 години не са просто технически удобства. Това са открития и изобретения, които промениха начините, по които се информираме, учим, работим, правим изследвания, събираме и съхраняваме данни, четем, слушаме музика, гледаме филми, общуваме помежду си.


Анастас Герджиков

© Културен център на СУ

Анастас Герджиков


По думите на ректора, няма сфера на живота, която да не е засегната от тази революция – личният и професионалният ни живот, работата в завода и в изследователската лаборатория, средствата за комуникация и транспортните средства, стоките и услугите, туризмът, спортът и развлекателната индустрия, сигурността и опасностите пред нея и така до безкрайност.


Проф. Герджиков изтъкна, че бъдещето на съществуващите професии е неясно. Автоматизацията, роботизацията и изкуственият интелект ще изместят човека от едни професии и ще направят излишни други. Ще възникнат нови професии, които сега не съществуват. "В тази ситуация ми се струва недалновидно желанието на някои работодатели да получат от образователната система готови работници, обучени да извършват конкретна работа. Машината, която умеят да управляват, след няколко години ще изчезне, а много е вероятно след нея да изчезне и цялата индустрия, от която е част", отбеляза ректорът.


Според проф. Анастас Герджиков по същата причина трябва добре да обмислим и професионалното и дуалното образование, за да не оставим възпитаниците му без работа, а производството – без квалифицирани кадри.


Ректорът подчерта, че истинският въпрос на съвременното образование е какви знания и умения има смисъл да се дадат на младите хора: "Разбира се, трябва да обсъждаме как да използваме новите технологии в обучението, какви методи да прилагаме в образованието, как да изглеждат класната стая и аудиторията, учебните помагала и техническите средства, дали изобщо има смисъл да даваме знания, които могат да се добият от другаде, а и бързо остаряват, или да наблегнем повече на меките умения и способността за учене".


Проф. Герджиков изтъкна, че все пак основният въпрос остава този: Кои са непреходните ценности и неостаряващите знания, от които има и ще има нужда всеки човек, независимо от технологичните промени и меандрите на пазара на труда? Според него тези въпроси още нямат решение и предизвикват по цял свят сериозен дебат на педагози, технократи, философи, футуролози, политици, родители или просто мислещи хора.


Проф. Анастас Герджиков подчерта, че има знания и ценности, които са се запазили незасегнати от технологичния прогрес през вековете и са останали непреходни при всички предишни индустриални революции. Каквито и промени да настъпят, когато един ден живеем в умните си къщи и градове напълно задоволени и с много свободно време, ще ни вълнуват същите духовни въпроси, каквито са вълнували и древните народи, и поданиците на средновековните империи, и пътешествениците, открили Новия свят, и местното население, което са заварили, отбеляза още ректорът.


По думите му, това са въпроси, които вълнуват и образования елит в мегаполиса, и непросветения овчар в планината; и здравия, и болния; и честния, и крадеца. Но това са въпроси, на които изкуственият интелект няма да даде отговор.


"Сигурен съм, че изкуственият интелект скоро ще се научи да отсява истинските от фалшивите новини, но никога няма да съумее да открие истински ценното за човека в морето от информация", отбеляза проф. Герджиков и допълни: "Можеш да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност".


Ректорът посочи, че затова днешният празник е толкова обичан и ценен – всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото – това, което никой не може да ни даде наготово или да ни отнеме насила.


"Честит празник на славянската писменост, на българската просвета и култура, на знанието и духовността! Нека всеки ден да е празник на духа и на човешкото в нас, на красивото и възвишеното, на вярата в доброто и на любовта между хората!", каза в заключение ректорът на Софийския университет.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  И кой теши, че най отпред трябва да вървят попове!?

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Премерена празнична критика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Така е: култура, възпитание и духовност не се наливат. В последните 10-на години политиците са ни такива. А парламентът е цвета им.

 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  къде беше той, когато царот беше на власт, да каже че политиците са безсрамни? или щото беше на власт и гризкаше колкала яко, не му остана време да забележи!

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Ей маскари, опорочихте всички празници включително и празника на Светите братя! Празника е на учениците и учителите! И манифестации, митинги, речи, байрячета, лозунги, и други подобни простотии са излишни. Цвете за учителя, цвете пред паметник на учител, концерт, театрална постановка, това трябва да е празника.

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Ректорът Герджиков в прав текст нарича безобразни, некултурни и бездуховни Румен Радев, Илиана Йотова, Боил Банов, Йорданка Фандъкова, Екатерина Захариева и Корнелия Нинова.

 7. 7 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":


  но не и "приятеля" му явор нотев, който е приятел на приятеля на путкин - волю-неволю сидеров!

 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Веднъж му е паднало на Радев да води нещо. И те го критикуват.


  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 700 Разстроено

  Напред науката е слънце..................
  А простотията закри слънцето

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Така е: култура, възпитание и духовност не се наливат. В последните 10-на години политиците са ни такива. А парламентът е цвета им.
  —цитат от коментар 3 на paf


  Според Вас,до преди десетина години политиците са ни били цветът на Нацията?
  Гошо Тарабата, Вълко Червенков, Антон Югов и Тодар Правешки са били най-възвишените личности?
  Депутатите ни знатни тъкачки, доячки, арматуристи, комбайнери и партизани-елитът на нацията???

 11. 11 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":
  При царя беше друг Герджиков, Огнян!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":При царя беше друг Герджиков, Огнян!
  —цитат от коментар 11 на UJC4040


  Атанас беше зам. министър, но не помня на кое министерство.

 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "...начело на празничното шествие бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите Екатерина Захариева и Боил Банов, както и председателят на БСП Корнелия Нинова..."

  Да, наистина, такъв ред, такъв челен състав на празничното шествие би бил много уместен за честването на други дати. 9-ти септември, 3- март... Но не и на днешния светъл всебългарски празник. За квази-родолюбците това е само повод за личен пи-ар, нищо повече!
  Професор Герджиков, простете им, понеже те не знаят, що вършат...

 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  “...Ректорът подчерта, че истинският въпрос на съвременното образование е какви знания и умения има смисъл да се дадат на младите хора...“ Научете ги да мислят логично и научно, да отделят научното от квазинаучното, научете ги на етика в бъдещата им професия и на професионална хигиена, научете ги да не убиват сами човешкото в себе си, да мислят критично , ВИНАГИ да си задават въпросът “Защо?“ при упражняване на професията си, развивайте любознателността им, а всичко останало само ще си дойде, каквито и времена да настъпят

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#12] от "4ort":

  Беше заместник-министър на образованието и науката на министър Владимир Атанасов през 2001-2003 г. в правителството на Симеон Сакскобургготски.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако "Нашият приятел Явор Нотев" не ви казва достатъчно...

  "Инспектори нищят измамите във фонд Научни изследвания
  Агенцията за държавна финансова инспекция (АДСК) ще проверява дали има нарушения във финансирането на проекти от фонд Научни изследвания. Ревизията ще обхване конкурсите в периода 2008-2009 г., когато начело на фонда бе професор Анастас Герджиков. Впоследствие на негово място бе назначен проф. Емил Хорозов, който преди дни подаде оставка с мотивите, че спечелилите финансиране предложения са избирани по неясни критерии и в конфликт на интереси. Рецензенти от чужбина са били назначавани хаотично, а финансиране са получили проекти с по-нисък бал от обявения, за сметка на проекти, които не са класирани, въпреки че са покрили обявения точков бал. Двайсет и седем милиона лева пък били разпределени чрез укриване на точния брой заплатени от фонда рецензии. ..."
  http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/inspektori-nishtiat-izmamite-vuv-fond-nauchni-izsledvaniia

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  Не му придиряйте толкова.Той си е лично предан само на Бойко Борисов. Затова е критиката към другите. Имиджмейкър...
  Образователен реформатор като Владко Атанасов...
  ...
  !

 18. 18 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":
  Да, настина, при Царя!
  Но политикът всъщност е Огнян Г. - служебен МП 2017 и председател на Народното събрание 2001-2005.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Ректорът на СУ е кадър на НДСВ от времето на Дедо Сумо и Тройната.Ама то ,шом плюе,се съгласявате отраз.

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  дневник, честит празник! оспехи ви желаиме занапреде!
  но вижте сига, или дайте дюс цялото изказване на ректора или му направете некакъв кументар като сириозни журналисти. а не некво такова никво накълцано нещо, дето най-много може да проличи дали знаите синоними на "каза". освен туй де да знам че не сте изрязали като неважно спорет вас тъкмо туй дето е било наи важно в изказването му.
  иначе квито пулитиците, такива и ректорите - на прикаски са мноо добри....

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  честит празник, бабо цоцолано! успехи ви желаем! а относно кументара ви ше река на чист бг язик, че както винаги сте екзактна.

  До коментар [#14] от "cmy12603507":
  а ти лично тия неща расвила ли си ги или си мислиш че си ги расвила? ама чесно. щото ас чесно казано - не. но се пак ас имаме само бакалаварска степен и то по не особено образована спициялност. прочее честит прасник и оспехи занапреде.

 21. 21 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Д-р Анастас Георгиев Герджиков (Точният)

  Роден е на 28.02.1963 г. в Кърджали. През 1990 г. завършва Хумболтовия университет в Берлин по специалността "Класическа филология". Специализирал е в Австрия и Германия. Има защитена докторска дисертация. Преподавател по латински език и римска литература в СУ "Св. Климент Охридски" (фонетика и фонология, морфология, синтаксис). Занимавал се е и с преводна дейност. Негов е преводът на "Политика" на Аристотел.
  Женен, с едно дете.
  Герджиков е много свестен, много добре работи с хора, споделят негови студенти.
  Анастас Герджиков е син на Мария Герджикова. Тя е била ръководител на катедра "Методика на образованието по литература" в СУ, където Атанасов работеше като главен асистент. Мария Герджикова е автор на учебници.
  Герджиков беше зам.-министър, отговаряше за висшето образование в кабинета на НДСВ през периода 2001-а - 2003-а.
  От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет, отговарящ за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.
  През ноември 2015-а беше избран за ректор на СУ с голяма преднина пред конкурента си проф. Тони Спасов.

  Прави му чест на проф. Герджиков, че тъй юнашки сряза властниците парвенюта и ги постави на мястото им!

 22. 22 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "betona": Питаш дали съм ги развила тези неща... Да кажем, че съм се пробвала и да ги защитавам в професията си. Благодаря за поздрава, но не мислиш ли, че поне днес би могъл да комуникираш на книжовен български език- ей така- за разнообразие и за да почетеш по този начин 24 май? Впрочем- честит празник и на теб и се надявам за в бъдеще да попромениш малко правописът си - така е редно и правилно....

 23. 23 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако "Нашият приятел Явор Нотев" не ви казва достатъчно..."Инспектори нищят измамите във фонд Научни изследванияАгенцията за държавна финансова инспекция (АДСК) ще проверява дали има нарушения във финансирането на проекти от фонд Научни изследвания. Ревизията ще обхване конкурсите в периода 2008-2009 г., когато начело на фонда бе професор Анастас Герджиков. Впоследствие на негово място бе назначен проф. Емил Хорозов, който преди дни подаде оставка с мотивите, че спечелилите финансиране предложения са избирани по неясни критерии и в конфликт на интереси. Рецензенти от чужбина са били назначавани хаотично, а финансиране са получили проекти с по-нисък бал от обявения, за сметка на проекти, които не са класирани, въпреки че са покрили обявения точков бал. Двайсет и седем милиона лева пък били разпределени чрез укриване на точния брой заплатени от фонда рецензии. ..."http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/inspektori-nishtiat-izmamite-vuv-fond-nauchni-izsledvaniia
  —цитат от коментар 16 на plebs


  Аха!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 24 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#20] от "betona":

  Благодаря, г-н Бетон! За мен е чест Вашата оценка. Честит празник и на Вас - да сте жив и здрав да "приземявате" форума в критично важни моменти!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Политиците ни са такива, каквито си ги избираме, дано младите един ден завинаги се отърват комунета и корумпета.

 26. 26 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#20] от "betona":

  Здравей, приятелю.
  Ех, избрал си най-трудния жанр за себеизразяване, колега!
  Много неравномерно поддържаш високо равнище на оригиналния си изказ, наистина.
  Това е лично мое мнение: високият ти коефициент на интелигентност и значителна ерудиция и без този стил ще те правят забележим във форума.
  Извинявай за непоискания съвет, уважавам избора ти !

 27. 27 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Дали отпред ще са политици или брадати тарикати /мъже с нелепи дрехи/ е еднакво гнусно.

  No Pain No Gain
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Колега, лекувайте се! Не ми се вярва, но може и да има лечение за слабоумие!

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf":

  Еманация на "култура и духовност" е настоящият министър на правосъдието!

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Ти чел ли си ,,Под Игото,, от ......... Ако не си го чел прочети го

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Ректорът на СУ гневен - протоколът на президента наредил политиците да са пред професорите (Обзор)" - https://www.24chasa.bg/novini/article/7470300

  Промяната била направена преди две години... От протокола на Р.Радев... Преди това професорите оглавявали шествието...

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Неутрално


  Преди години една студентка в Софийския университет - Вероника Бикова - непосредствено преди дипломирането си беше написала : "Парламентът е функция на университета, не е обратното".

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Неутрално


  Преди години една студентка в Софийския университет - Вероника Бикова - непосредствено преди дипломирането си беше написала : "Парламентът е функция на университета, не е обратното".

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  ,,...Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред.

  Винаги традиционният ред е бил следният – най-отпред върви българското духовенство, което и сега е сред нас, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник"....,,

  Да традиционният ред би трябвало да бъде такъв. Защото още от времето на Бойчо Огнянов, чоорбаджи Марко Иванов от един много Български роман редът е бил такъв, чак до 1944 година когато редът се променя, няма го духовенството отпред. Шествието се нарича манифестация в която има трибуна, на трибуната партийният елит и пред трибуната на 24 Май преминават ученическите редици строени по училища.

 35. 35 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Ректорът Герджиков в прав текст нарича безобразни, некултурни и бездуховни Румен Радев, Илиана Йотова, Боил Банов, Йорданка Фандъкова, Екатерина Захариева и Корнелия Нинова.
  —цитат от коментар 6 на Fiji


  И пропусна Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Цецса Цачева, Даниел Кирилов...

 36. 36 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Тоя пък. Има спомени от преди 30 години, а дума не обелва за тогава. Всички тия които ималха право да водят шествието наистина го водеха, но това бе шествие от роби, а политиците стояха нависоко по трибуни и ложи и от там приемаха приветствията на такива като Герджиков размахващи знаменца в краката им.

 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Някои ще попитат, защо духовенството най отпред по традиция. Да простият народ е сложил духовенството най отпред на този светъл празник от почит, защото създателите на славянската писменост, братята Методи и Кирил са били духовници (монаси)

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Аз винги съм смятал,че еманация на култура и духовност е авторът на обръщението "Бай,Вуй" в сутрешен блок.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  А главните виновници не се споменават. У тях е ножа и хляба, у тях са субсидиите, затова.

 40. 40 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "Ректорът на СУ гневен - протоколът на президента наредил политиците да са пред професорите (Обзор)" - https://www.24chasa.bg/novini/article/7470300 Промяната била направена преди две години... От протокола на Р.Радев... Преди това професорите оглавявали шествието...
  —цитат от коментар 31 на plebs


  Да ама не.
  Това го имаше още при Росен Плевнелиев.
  https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/patriarh_kobrata_i_gvardeytsi_na_24_may_obzor-333940.html

 41. 41 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":
  Не си прав колега, министърът на МВР-то къде го остави?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 42. 42 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Някои ще попитат, защо духовенството най отпред по традиция. Да простият народ е сложил духовенството най отпред на този светъл празник от почит, защото създателите на славянската писменост, братята Методи и Кирил са били духовници (монаси)
  —цитат от коментар 37 на сидер


  И защото в онези времена основната цел е бил превода на религиозна литература.

 43. 43 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  След всико което стана през последните дни, скандали, разкрития за злоупотреби, корупция, крабжи със субсидии, най-корумпираната страна, и т.н. и хората продължават да гласуват за едни и същи хора, вместо да гласуват за ДМ. Капацитета на хората в тая страна е по-нисък и от някой Африкански страни. За всеки тука които е гласувал за ГЕРБ, да знаете че ВИЕ сте проблема на тая страна, и ВИЕ нямате право да се оплаквате.

 44. 44 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един препатил":

  Това не говори никак добро за Университета.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Лиляна Павлова и 24 май ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Как така се превръща? Отдавна се е превърнало. И, пардон, какво се правите на ампери? То си е така по длъжностната им характеристика! Някой да им иска квалификация? Отговорност? Някой да търси отговорност на най-абсурдния бг министър, дянковчето? За това, че прехвърли милиард от здравеопазването някъде си - за стадиончета и от рода? За това, че щеше да пляска руснаците, ама след това опляска бг народ за това, че като пълен профан реши да спира подписан договор! Не, търсят им сметка за тераси, балкони и трапове, все едно, че е преступление да имаш тераса! Пищят за къщи за гости, все едно, че не виждат, че самата схема е корумпирана до небето! Взимаш стотиците хиляди и след пет години твои! Е, какво се чудят, че ползващите се от есна корумпирана схема са корумпирани? Нали сиим подарил къщичката срещу 5 г. ползването й като такава? Нали подари на собственици на апартаменти по 2К квадрата безплатна дограма и безплатно саниране и това го плащат старците от северозапада! Това НЕ е безобразие на политиците, това е безобразие на системата! А есна безобразна система НЕ търпи небезобразни обслужващи я! Уф, пак се ядосах!

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тъжното, е че още дълго"политик"ще е професия.

 48. 48 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#45] от "penetrating":

  Колега,
  Споменат ли за г-жа Павлова, зърна ли одухотворения и лик, и веднага се сещам за един бисер от ученическо съчинение по времето на соц-а:
  "Доячката слезе от трибуната и на нея веднага се качи председателят" :):)

 49. 49 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#26] от "Practic":
  честит празник и на теб приателю! благодаря ти за доБрите думи. но все пак да ти кажа, че чета някои от кументарите ти с чисто образователна цел, та по-спокоино с конплиментите. а съвети и мнения приемаме всякакви и туй е едно от уснованията да не сме сигурен че сме пълен глупак. а между нас казано бетона не би трябвало да прави впечатление с някаква еродициа или интилигетност...:)

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":
  цоцоланке, остави честта от общуването ни на мен. вместо туй се погрижи да извисиш малко форума с някоя галерия, каквато знаеш, че поне аз очакваме.

  До коментар [#22] от "cmy12603507":
  а бе и аз му распраям на бетона че требва поне на прасника да се даржи колтурно ама...

  До коментар [#46] от "султана глаушева":
  а, не, нема са ядосваш! наместо туй исттуди ракиата, и направи на дедо стоен една баница и салатка, а междовременно си препрочети твоя роман по случаи прасника.

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Професоре, все си мисля, че вашата работа е да формирате в студентите начин на мислене. Знанията те сами ще си ги намерят, когато им потрябват. Университет сте все пак...

 51. 51 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В случая клипа на Възраждане ми се струва като едно добро решение... Но дали един пълнител ще е достатъчен???

 52. 52 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Така е: култура, възпитание и духовност не се наливат. В последните 10-на години политиците са ни такива. А парламентът е цвета им.
  —цитат от коментар 3 на paf


  В "последните 10-на"?!?!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 53. 53 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Някои ще попитат, защо духовенството най отпред по традиция. Да простият народ е сложил духовенството най отпред на този светъл празник от почит, защото създателите на славянската писменост, братята Методи и Кирил са били духовници (монаси)
  —цитат от коментар 37 на сидер


  Да де. Ма сега нещата с духовенството са лееееекичко променени.

  Кирил и Методи- освен монаси- са били и будители. Днес като чуя за попове и монаси- не знам що, но се сещам само за скандали, битки за свещоливници и имоти, скубане на бради за постове, Ролекси и Мерцедеси, агенти на ДС, и т.н. За будители не се сещам.

  Както и да е, да приемем, че грешката е в мен.

  Честит празник!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Не е важно кой е поставил въпроса. Смисълът е в самият въпрос, а именно - защо за втора поредна година, простаци, неграмотници и хора с по една прочетена книга в живота си, са се издокарали най-отпред на празника на българската писменост и култура?
  Една от най-съществените черти на простака е нахалството!
  С нахалство, простаците са достигнали челни мяста не само в културата, а на всякъде!
  Същинската простащина през последните години, дойде заедно с върхушката на герб! Не че преди не е имало простаци, но днес те са превзели и държавната власт!
  През простащината се промъкнаха и най-различни съмнителни елементи и политики, като апартаментните рецидивисти, строителите на къщите за тъщи, АЕЦ Белене, Турски паток, неграмотното законодателство и разбира се корупцията!
  Корупцията обича простаците! С простаци и хайдуци на чело на държавата, корупцията се чувства най-сигурна!
  Десет годишните мъки, породени от печалния опит на един прост милиционер-охранител да управлява държавата, доказват напълно тази логика!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-смешна е снимката със Свинетка до Корнелия и Банов, който вече видимо изглежда доста по-дебел от двете си съседки-тлъстетки. Зер, хапката му от далаверката с онези 700 000 лв. не ще да е била диетична...

  Дедо Крум
 56. 56 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Политиците преди бяха на трибуните и народът им махаше със знаменца отдолу, та сега явно са решили отново да са на първа линия.

 57. 57 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  дано младите един ден завинаги се отърват комунета и корумпета
  —цитат от коментар 25 на Peni Nikol


  пхах, ти нали беше бесен гробар, кво отърване от корумпета и комунета та подгони па сега? кога обърна палачинката и почна да тролиш против ГЕРБ?

  яж бахур
 58. 58 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#49] от "betona":

  Много мило, че очаквате галерии от мен тук, г-н Бетон, но най-вероятно ще бъдете разочарован. От март досега чака една галерия, от началото на май чака втора галерия. Нищо човешко не ми е чуждо, та при това положение реших, че не съм си намерила времето на улицата, а и ако на някого му е интересно, винаги може да намери "галерии" в блога ми. Тук, както винаги, ще се забавляваме с коментарите 🙃

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 59. 59 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  блога ми
  —цитат от коментар 58 на baba_zozolana


  пупулиризилирай го

  яж бахур
 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  "Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред."


  Какъв шамар по политическата сган!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Нека да постави отпред СТУДЕНТИТЕ приети без летва (по оценки от диплома):) Това е много малък проблем за УЖ водещото СУ . "Върви към МОЩНАТА ПРОСВЕТА" !!! Върви ли СУ към МОЩНАТА ПРОСВЕТА !? Там трябва да е "каймака на каймака". Всички идеи за за напредък на БЪЛГАРИЯ да идват ОТ ТАМ !!? Дали Евлоги и Христо Георгиеви са доволни от това дарение ?? Иначе независимо че присъстват ГЕРБЕРИ ( което е символ на едно книжлето), това е вид РИТУАЛ, и не виждам нищо лошо в това.

 62. 62 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  ДОСТОЕН!!!
  Ректорът е достоен МЪЖ и БЪЛГАРИН!!!!
  Каскета е обикновен използван кремълски памперс!!!!!

 63. 63 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "hamiltonf":

  виде ли си крадливите некадърни гробари ве гробарско некадърно хюмне?

  яж бахур
 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  "Агенцията за държавна финансова инспекция (АДСК)."


  АДФИ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  .......КЛАСИКА.......!!!!!......Колко много Теми за РАЗМИСЪЛ ни ДАДЕ ПРОФЕСОРА......!!!!!........АДМИРАЦИИ......!!!!.....и ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на БУДИТЕЛИТЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 66. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#63] от "Моа Преател Тайпи":


  Да, другарко, видях достатъчно червена паплач...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 67. 67 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "hamiltonf":

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/05/24/3910611_peiki-knigi_strahotna_ideia/

  мдааа, крадливи гробари... че и се опитват да се убедят колко са им "страхотни" гнусните кражби

  These Delightful Book-Themed Benches Are Popping Up All Over London

  For the National Literary Trust's "Books about Town" project. Bookish-bums have never had it so good.
  Posted on July 3, 2014, at 12:15 p.m.

  https://www.buzzfeed.com/danieldalton/bookbenches


  Интересно и новаторско, честито на бургзлии.
  —цитат от коментар 5 на Peni Nikol

  добре бе, какво налага да сте толкова кухи

  https://www.google.com/search?q=book +bench+trail

  —цитат от коментар 12 на extraCACA


  едно време тези са били от най-долните и гнусни, крадливи комунета, днес първи ГЕРБ-урунгели и почитатели на червеното мутре Дон Борисов, новия Тодор Живков

  яж бахур
 68. 68 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "hamiltonf":

  не стига наглата кражба ми и безподобно некадърно направено... комунари си бехте, комунари ше си останете. колкото и да се опитвате да нареждате другите на дрогаре. тъпи мандраджийски хюмнета

  яж бахур
 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#67] от "Моа Преател Тайпи":

  Другарко, на този свят всичко почти е измислено, въпроса е да го приложиш и у нас в правилната форма и оригинално съдържание. Едно време нормалните хора бяха измислили и направили мерцедеси, опели, пежа, рена и т.н., но ти караше ЗАЗ, Москвич 412, Жигули, и се бръснеше с крем "Каро" в оригинална опаковка...
  Смешна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 70. 70 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пожарникар, физкултурник, кое е учудващото? И възтъпия български народ, който позволява всичко това

 71. 71 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":Ректорът на СУ е кадър на НДСВ от времето на Дедо Сумо и Тройната.Ама то ,шом плюе,се съгласявате отраз.
  —цитат от коментар 19 на yanne

  Къде видя съгласие от моя страна? Просто отбелязах един факт и той е, че ректорът на Софийския университет (най-престижният университет в България, не кой да е!) нарече президента, вицепрезидента, столичния кмет и министри безобразни, некултурни и бездуховни.
  А що се отнася до моето мнение, то мисля, че донякъде Герджиков е прав. Отделен въпрос е каква вина носи СУ, респективно неговият ректор, за непросветеността и бездуховността на обществото и неговите висши избраници.

 72. 72 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "hamiltonf":

  стиа са обяснява гробарско хюмне. ноо ясно са вижда директната ви но за сметка на тува НЕКАДЪРНА кражба. бахти смотаните мандраджии

  яж бахур
 73. 73 Профил на bran60
  bran60
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днешните русофилстващи агенти на ДС в раса нямат място в първите редици.

 74. 74 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Въпросния Герджик е прав ама що забравя че самия той беше политик от царската партия и никога нямаше да е там където е ако не беше това не се беше случило. Аман от лицемери и двуличници.

 75. 75 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#12:"4ort"][/quote]

  Анастас е името на ректора.
  Дневник защо пропуска онази част в декларацията му, в която се казва, че протоколът на Радев още от миналата година е настоял той да е отпред? (Т.нар. протокол е смешната женица - първа съпруга на Веселин Маринов, която не знае на кой свят е, камо ли що е протпкол).
  Сцената наистина е много грозна и парвенюшка. Точно каквато се полага да сътвори случайно приземилият се на жълтите павета льотчик.

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  До коментар [#48] от "Practic":

  "Поетично" наистина :)
  Точно като за случая

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В традиция и наглост.Кога казаха за "къщите за гости"на хората....когото го отмениха и парите свършиха Даже се изхилиха.

 78. 78 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "baba_zozolana":

  без бъкел да отбирам от фотография, нямаш ли тежки проблеми с експозицията?

 79. 79 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "betona":

  битоня, пунежи видех де страдаш чи си прос бакалавър, неа са плашиш! язе и толкус нисме -- ена проста архитектура ни искласихми ...баче ку знайж кък смучиме

 80. 80 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#49] от "betona":Много мило, че очаквате галерии от мен тук, г-н Бетон, но най-вероятно ще бъдете разочарован. От март досега чака една галерия, от началото на май чака втора галерия. Нищо човешко не ми е чуждо, та при това положение реших, че не съм си намерила времето на улицата, а и ако на някого му е интересно, винаги може да намери "галерии" в блога ми. Тук, както винаги, ще се забавляваме с коментарите 🙃
  —цитат от коментар 58 на baba_zozolana


  Бабче, току що погледнах блога ти. Born to travel, forced to work. Mного се смях. Да си жива и здрава.

 81. 81 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "betona":

  ено време, у ВИАС, катедра "История и Теория на Архитектурата", имаше един асистент, веке съм го забрайл, Паисий чий беше. га го питаж, оти се още е прос асистент, отговаряше нещо, че не му са пулучило/немал Желаний, да пиши дисиртациа за, цатирам, "раздевалките"

 82. 82 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#78] от "Шихан Йордечка":

  Може, може! Аз си отглеждам всякакви проблеми, та един тежък проблем с експозицията няма да си отгледам - колко му е?!

  До коментар [#80] от "Rex":

  Благодаря! Добър живот в прекрасно здраве Ви желая и аз. А born to travel, forced to work е живата истина - болезнена, но истина 🙂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 83. 83 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#81] от "Шихан Йордечка":

  а какво значи "раздевалките"?

 84. 84 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "betona":

  тва си го беф приготвил за некой гробар

  Sodom-Ausgebombt (German Version)
  https://www.youtube.com/watch?v=6W_wReCR184

  затуй на тебе щи тура

  The Death of Ferdinand de Saussure
  https://www.youtube.com/watch?v=2vykJ7-UgNQ

 85. 85 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Nothing matters when we're dancing
  https://www.youtube.com/watch?v=EHL1X0jV0dI

  чи явну па ше пуфащам тех магнетик фийлдс ;(

 86. 86 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "betona":

  а, Паисий Стоилов май беше, ма мое и да бъркам

 87. 87 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 88. 88 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#86] от "Шихан Йордечка":

  расностранен тълант сте вий гуспудине шихане :)

 89. 89 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#87] от "Шихан Йордечка":

  дубре де, ама се пак ко начи "раздевалките" :)

 90. 90 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "betona":

  олелей, Марта Петрова я бех забрайл, бати кикота :D

  ма са са зачудех за един друг шемет, дет май асъл прост асистен беше -- прайше ноо интересни паралели между православието/католицизма и кукерите/карнавала

  ...едва ли са били лично негови, просто не съм попадал другаде

 91. 91 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#87] от "Шихан Йордечка":

  дубре де, ама се пак ко начи "раздевалките" :)
  —цитат от коментар 89 на betona


  https://www.bing.com/search?q=раздевалки

 92. 92 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 93. 93 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#58] от "baba_zozolana":

  сагласни сме :) хубав ден!

 94. 94 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#92] от "Шихан Йордечка":

  благудариме ти гусподине шихане . сега ши видиме линкувете. приатен ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK