"Прозрачност без граници": За какво да се внимава в изборния ден

"Прозрачност без граници": За какво да се внимава в изборния ден

© ReutersАсоциация "Прозрачност без граници" публикува своите препоръки към избирателите, които възнамеряват да упражнят своето право на глас на изборите за бъдещия Ервопейски парламент утре, 26 май, както и за какви нередности и нарушения в изборния процес граждани могат да следят и да подават сигнали. "Дневник" публикува част от тях:


Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:


- Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината.
- Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, екранът на електронната машина за гласуване се вижда само от избирателя, няма външни лица в секцията).


- Боравят правилно с бюлетините: откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер (без да разкриват тайната на вота и да проверяват как сте гласували).


- Вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да
поставите подпис, след като сте гласували.


- Боравят правилно с електронните машини за гласуване (в секциите, в които има такива):


1) когато избирателят влезе в изборното помещение, запитват дали желае да гласува с електронна машина;
2) подават му една от трите електронни карти за гласуване с надпис "Избирател"; след като избирателят е гласувал и е получил отпечатана разписка
3) вземат обратно електронната карта;
4) посочват непрозрачната кутия на масата пред комисията, в която избирателят поставя сгънатата разписка от машинното гласуване;
5) отбелязват в списъка, че избирателят е гласувал електронно, като поставят знак "МГ" (т.е. машинно гласуване).


В изборното помещение машината за гласуване се разполага, така че да се гарантира тайната на вота.


Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите, представители на местни власти и хора без обозначен статут.


В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпниците; наблюдателите; журналисти (докато правят репортаж за протичането на изборния процес). Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.


За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за връзка с РИК.


При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:


1. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите.
2. Организирано безплатно извозване с автобуси, леки автомобили, съпровождане на избиратели и групово гласуване.
3. Оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин.
4. Възпрепятстване на избирателите да гласуват.
5. Пренасочване на избиратели, които желаят да гласуват с електронни машини, към хартиените бюлетини (отнася се само за секции, в които има такива машини за гласуване).
6. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели.
7. Даване на указания на избирателите за кого да гласуват.
8. Разпитване на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват.
9. Разкриване тайната на вота.
10. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху
избирателите.
11. Раздаване на пари.
12. Опрощаване на дългове.
13. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги;


обръщайте се своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор. МВР поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушения: 02/ 982 2232, както и e-mail: [email protected].


За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи – МВР, районна прокуратура или РИК/ЦИК.


Можете да подадете сигнал и до Асоциация "Прозрачност без граници" на безплатен телефон – 0800 11 224. Нашият екип може да Ви даде съвет как да защитите своите права.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  А разписките от машината или бюлетините пак ли са прозрачни ,като други години ,което позволяваше контрол на гласовете от страна на присъстващите застъпници от разл партии .

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  2 пъти през живота си съм искал да гласувам и 2-та пъти не ми се получи. И двата пъти бях в провинцията и се оказа, че нямам адресна регистрация (първият път), или че адресната ми регистрация е от скоро и пак не мога да гласувам, (вторият път). И двата пъти после се радвах, че не съм гласувал.
  По времето на комунизма гласуването беше задължително, въпреки че беше безсмислено, защото се гласуваше само за един кандидат задължително... Та аз тогава нямах право, защото не бях навършил 18 години. После дойде "демокрацията" и тогава реших, че няма смисъл да гласувам, защото кандидатите не струват.
  Правилно и сега няма да гласувам.

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  А защо към Прозрачност без граници?
  Това е някакво нпо, доколкото става ясно, но достатъчно прозрачно ли е всъщност?

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Не са прозрачни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Никога не е било задължително.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  РПУ-то няма да ти помогне. Всъщност на теб може и да помогне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що пък трябва да вярвам на Сорос, ако Борисов се опита да ме излъже?

 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Във ВСЕКИ изборен ден трябва да внимаваме за меркелисти и путинисти!
  И понеже други няма на политическата сергия, изворът е ясен!

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Бях чел в една книга как след като се създава ФРГ се чудят как да се разпределят местата в Бундестага и решават по колко % места да дадат на земеделци средният бизнес, едрият бизнес и т. н. Т. е. се прави схема на "демокрацията" им... В чужди издания съм гледал по комунистическо (т. е. тук беше комунизъм, но там не беше комунизъм) как един карикатурист беше нарисувал стадо овце затворени от една ограда, а оградата беше надпис "DEMOCRACY", та идеята на карикатурата беше да покаже, че и демокрацията си има своите ограничения.
  Ние разбира се сигурно никога няма да достигнем до това ниво да разбираме така нещата, защото още не можем да се освободим от комунизма.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Умувате ли? Умувайте, умувайте!
  И утре като застенете пред урните, пак гласувайте за партията на двете истерички, както направихте на последните президентски избори.

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  При толкова много уговорки, изненади, капани, дебнене, подписи, едно ПРОСТО гласуване си е повече от страшно! Не отказвайте хората - наистина е просто: лична карта, адрес, бюлетина и урна, и усмивка към присъстващите, които със сигурност ще са повече от столовете.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  А кой да внимава като затворят кепенците? Колко филмчета има как дооформят вота...

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По времето на комунизма беше. Разбира се ти като типичният комунист сега ще кажеш, че по закон не било задължително... Разбира се... и после като не отидеш да гласуваш трябва да даваш обяснение пред определени хора, защо не си гласувал... Затова и винаги гласуваха почти 100 5 от населението, или ако трябва да сме точни 98,98 %... просто комунистите знаеха, че ако е 100 % е вече цинично (то не че при 98,98 % не е цинично)... Все пк има болни хора, не може някой на смъртен одър да отиде да гласува за БКП... А вие комунистите лъжци си бяхте... лъжци си и останхте...
  Аз все пак тогава бях почти на 18 г. Та съм ходил с нашите да гледам цирка наречен "гласуване"... Вече като дойде "перестройката" (след 1985 г.) и БКП за някой позиции разреши да има по двама кандидати от които да избираш (разбира се и двамата от БКП)... Та беше пак голям "избор"...

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  А БКП този път къде ще раздава кебапчета? В циганската махала "Христо Ботев" пак ли ще дават по 20 лв. на циганите за да гласуват за "левите" кандидати?

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#10] от "dma12587967":

  Викаш само Шайката ще ни оправи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#10] от "dma12587967":Викаш само Шайката ще ни оправи !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Викам, че няма друга партия като БСП, която да е навредила толкова на народа си, и продължава.....

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Кои са левите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#16] от "dma12587967":

  И как точно продължава ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#10] от "dma12587967":

  "Умувате ли? Умувайте, умувайте!
  И утре като застенете пред урните, пак гласувайте за партията на двете истерички, както направихте на последните президентски избори."

  Едва ли ще стане, но се надявам "we are all colors коалицията" да вкара Радан за сметка на 1 мандат от БСП.
  После ще следват поздрави, главна статия в Дневник, хиляди коментари, барбекюта, шарени знамена по балконите, резервации, недостиг на места в скъпите заведения, таксита на аварийни, скъп и марков алкохол, телефони, "изметохме ги", снимки за спомен, хотели и разбира се.... двулитровите бири.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":Никога не е било задължително.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Те и бригадите не бяха задължителни , манифестациите също... Обаче ние горяхме от желание да дадем нашия безплатен бригадирски труд за благото на социалистическото ни отечество , както и да поздравим нашите Първи Партийни и Държавни Ръководители на трибуната по време на националните празници, денят на победата на Социалистическата революция в България - 9 септември , празникът на социалистическия труд - първи май и денят на Великата Октомврийска Социалистическа Революция - седми ноември.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  Най вече се оглеждайте дане изберете Ники или Джамбазки!

  klimentm
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#21] от "klimentm":

  Това дето си го писал , не е ли противозаконно. ...?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Ха ха мене са идвали да ме измъкват от къщи в 11.00 преди обяд,че всички вече били гласували и само аз съм им загрозявал резултата!

  klimentm
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#14] от "anonim440":

  На не си огладнял ,случано .....:)....?

  Bukalemun
 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Разстроено

  ......ааааа.......!!!!!?????.....ми тя СОФИЯ ПРАЗНА бе......!!!!!......кви ИЗБОРИ.....????!!!!......народа го ОТНЕМА НЕКЪДЕЕЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  А 24 ти май ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Та аз тогава нямах право, защото не бях навършил 18 години. После дойде "демокрацията" и тогава реших, че няма смисъл да гласувам, защото кандидатите не струват.
  Правилно и сега няма да гласувам.
  ========
  Трябваше по рано на го науча ....

  А факта ,че умишлено не искаш да гласуваш.....обеснява всичко. ....
  Вие ....нео пролетариите , сте наистина. ...'на всеки километър'.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  противозаконно. ...?

  ....но вярно!

  klimentm
 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Това не означава, че нямам мнение, позиция.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Интересно ти не вярваш в демокрацията... Поне така декларираш... А в същото време гласуваш?

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  Няма значение. ....
  Щом мнението ти не е картотекирано чрез бюлетина , си 'господин никой'....

  Утре , за вас , дилемата ''гласувам значи съществувам''....е в пълната си сила. ....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Весело

  До коментар [#27] от "eti mehter":Интересно ти не вярваш в демокрацията... Поне така декларираш... А в същото време гласуваш?
  —цитат от коментар 30 на anonim440


  https://www.investor.bg/analizi/91/a/triabva-li-da-se-doveriavame-na-pyrvonachalniia-si-instinkt-282024/?page=1

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално


  До коментар [#13] от "anonim440":Ха ха мене са идвали да ме измъкват от къщи в 11.00 преди обяд,че всички вече били гласували и само аз съм им загрозявал резултата!
  —цитат от коментар 23 на klimentm


  Бил съм член на "избирателна" комисия по социалистическо време. Тогава в комисиите включваха и непартийни членове, демек демонстрираха "плурализъм". Виждах как партийните кадри се тревожеха не за резултатите от "избора", той не можеше да бъде друг , след като се избираше едно от едно, тревожеха се от избирателната "активност". Тя не можеше да бъде под 98-99%. Следеше се по списъка кои не са "гласували" и се пращаха по къщите и квартирите викачи. Никой не смееше да не "гласува", защото знаеше че безпричинното не гласуване се възприема като едва ли не провокация срещу властта със всички произтичащи последствия след това за негласувалия.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#30] от "anonim440":


  :).....интересно ти е ,нали !
  Понеже у нас , демокрацията е Цел която винаги гоним и тичаме подир нея....
  А не ....достояние което претендираме , че го притежаваме ....
  Нашата демокрацията не прилича на вашата .....още ли не го разбра....!
  Ние никога не 'плуваме' в демокрация. ....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Как прозира в лъжите ти комунизъм.

  ДБ=БКП
 36. 36 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 521 Любопитно

  ... един карикатурист беше нарисувал стадо овце затворени от една ограда, ...
  —цитат от коментар 9 на anonim440

  Е,и тук сега има подобна карикатура:
  https://scontent.fsof7-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/60922260_2265988246984306_5488346632325955584_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fsof7-1.fna&oh=5d23015bb96f499d3c0ce8daa3a16794&oe=5D59753C


 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#35] от "anonim440":

  Възможно е ......не отричам.....
  Вие сте специалисти по терминологията. ....
  А ние по резултатите. ....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Точно Прозрачност без граници едва ли е най-добрият съветник за честни избори.

 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Разстроено

  До коментар [#30] от "anonim440"::).....интересно ти е ,нали !Понеже у нас , демокрацията е Цел която винаги гоним и тичаме подир нея....А не ....достояние което претендираме , че го притежаваме ....Нашата демокрацията не прилича на вашата .....още ли не го разбра....!Ние никога не 'плуваме' в демокрация. ....
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  ........това сега при ЕРДО добре......!!!!???....но то не е ДАДЕНОСТ......!!!!.......СВЕТЪ се ДВИЖИ с БЯСНА СКОРОСТ......!!!!!???....либерастията ИЗВИРА от СЕКЪДЕ.......!!!!!????.....питах те нещо за "ДЕЦАТА ".......!!!!!?????......но ТИ не ми ОТГОВАРЯШ.......!!!!????......явно отговора е ЕНИГМААА.......!!!!????...и за ТЕБЕ.........но мене ме е страх ,че дори и ВИЕ..../...с РЕЛИГИЯТА , СЕМЕЙСТВОТО и ТРАДИЦИИТЕ.../....не може да се ПРОТИВОПОСТАВИТЕ на този КАТАКЛИЗЪМ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#36] от "objektivist96":

  Ха ха ! Велика карикатура. Кой е авторът?

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#39] от "kesh":

  питах те нещо за "ДЕЦАТА "
  ========
  ?

  Може ли пак...?

  Bukalemun
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#39] от "kesh":

  но мене ме е страх ,че дори и ВИЕ..../...с РЕЛИГИЯТА , СЕМЕЙСТВОТО и ТРАДИЦИИТЕ.../....не може да се ПРОТИВОПОСТАВИТЕ на този КАТАКЛИЗЪМ.........
  =========
  Никога не те страхувай ,kesh. ....!!!!!

  Почнал ли си да им излъчваш страх ....... това е най голямата награда за тях...!!!

  Bukalemun
 43. 43 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#39] от "kesh": питах те нещо за "ДЕЦАТА "========?Може ли пак...?
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  До коментар [#20] от "mpq24607239":За вас чудо , а за нас напълно нормално. .....защото им знаем правилната рецепта....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  .......имах си хас.......!!!!????......та нали арабелите са били СЪСТАВНА ЧАСТ на ИМПЕРИЯТА........!!!!!........обаче ЕТКА......!!!!....Аркадаш мене нещо друго ме Мъчи НАПОСЛЕДЪК.......!!!!!????.......дали ТРАДИЦИТЕ , РЕЛИГИЯТА , СЕМЕЙСТВОТО и ЦЕНОСТИТЕ./ПАТРИАРХАЛНИТЕ.../.....са достатъчно ЕФИКАСНО ЛЕКАРСТВО..../...противоотрова.../....СРЕЩУ ЛИБЕРАСТИЯТА.......?????!!!!.......Когато през ТЕЛЕФОНА ПРАВИШ ВСИЧКО..../...разплащаш , камуникираш , поръчваш.......ииии КВОТ се СЕТИШ......!!!!!????.....ааа ДЕЦАТА са САМО на ТЕЛЕФОНА и не МОГАТ без НЕГО.....!!!!????...../........дали всички НИЕ не сме НЕВОЛЕН ЗАЛОЖНИК на либерастията.......????!!!!......гледам и при ВАС в ИСТАМБУЛ.......!!!!.......нищо "СВЕТСКО" не им е ЧУЖДО на ДЕЦАТААА........та те са ОСНОВНО с ТЕРЕФОНА.....!!!!????.....остана ли ВРЕМЕ за ПЕТЪЧНАТА МОЛИТВА......????!!!.....или за ЗАДЪЛБОЧЕН РАЗГОВОР със НАЙ- СТАРИЯ./ Дуайена../ във ФАМИЛИЯТА......???!!!!....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#40] от "tacheaux":
  Не зная.Съжалявам!
  Някъде я видях и си я запазих...

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  за тях...!!!

  за кои "тях"?

  klimentm
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#43] от "kesh":

  ааа ДЕЦАТА са САМО на ТЕЛЕФОНА и не МОГАТ без НЕГО.....
  ========
  Разбирам те.....
  Проблема не е в телефона......
  Със или без телефон, света се развива ..... това е факт....
  Не забравяй, че децата на нашите деца ...вероятно ще се смеят на нещото наречено 'телефон'....и това е нормално. ....
  Големия въпрос е ....човека да управлява телефоа ,а не обратното. .....
  Унас , на тая тема се работи изключително сериозно и почти ежедневно....
  Жалко че не владееш езика .....
  Бих ти дал доста ценна информация по въпроса....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Весело

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  ++++++++++++++.....!!!!...еееее не съм полиглот......!!!!.....но се оправям......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#40] от "tacheaux":

  Ха ха ! Велика карикатура.
  ========
  Карикатура е ....да ....
  Но в същото време е и една от основните формули на фактора 'живот'.....
  Погледни природата. .....
  Временно или постоянно. ....стадото е неизменен фактор за поддържането на жизнения цикъл при даден индивид.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#10] от "dma12587967":Викаш само Шайката ще ни оправи !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Шайката сте вие комунистите! Много обичате да обиждате другите със своите грехове! Прости овчари си бяхте, прости си и останахте, макар и да си присвоихте заводите и МАНДРИТЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Само като чуя “без граници” и започва да ми мирише на Сорос. Демек, на лошо!

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Отново има някакво единомислие между ислямисти и комунисти. Което е показателно.
  Аз самият не съм демократ, не вярвам в демокрацията, но според мен е по-добре отколкото комунизма, защото съм живял в комунизъм и съм виждал какво представлява.

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  фалшификациите на гробарската мафия на червеногъзото тлъсто мутре Борисов. ма, кък да внимавами?

 53. 53 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz2":

  пуглидни ма ваф учити и кажи ча ма убичаж
  https://www.youtube.com/watch?v=vN2aGSwf2a0

  нинам шо ми напомна за тлъстото червеногъзо мутре Борисов и на вас, гробарската му мафия, дет нифгъш не сте били най-гнусните комунари

 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Според мен избирателите пак ще гласуват не "за"някого, а "против" някого. Ще се гласува против БКП за пореден път. Просто никой не иска да идва БКП на власт.
  Разбира се възрастните хора ще гласуват за БКП, но там вече е ясно за какво става въпрос.

  ДБ=БКП
 55. 55 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пак гласувайте за партията на двете истерички
  —цитат от коментар 10 на dma12587967


  Борисов и Цветанов или Курнелиа и Мальончива?

 56. 56 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#13] от "anonim440":

  Ха ха мене са идвали да ме измъкват от къщи в 11.00 преди обяд,че всички вече били гласували и само аз съм им загрозявал резултата!
  —цитат от коментар 23 на klimentm


  хуху, затуй ли си такаф фен на гробарската мафия? :D

 57. 57 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  I have also decided, on the spur of the moment to abandon the game, because of reasons.

  I would like to thank numerous persons whose names escape me.

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#51] от "anonim440":

  И с позволение извън темата. ....

  Оня ден ,Ройтерс направи изключително пряка пропаганда срещу настоящата турска икономика. ....но номера и не мина....
  Имаше бърза ответна реакция. ....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  И понеже на мене икономиката ми е интересна я дай какво е направил Ройтерс и какъв е отговорът, че да имам по-точно представа и анализ за макроикономика на Турция.

 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Шайката сте вие комунистите!
  —цитат от коментар 49 на lz2


  хъх... праилно си се ориентирал този път другарю гробар :)


  "...Поредицата от безплатни книги на Шиши по правило са анонимни, но в тях прозира изящният стил на Антон Тодоров. В тях се изобличава и бичува списък от хора, които Пеевски счита за свои сериозни противници. Изпод перото на същия литератор - неанонимно! - в близкото минало изскочиха книги за Борисов, Цветанов, Плевнелиев, които авторът наричаше "Шайка", а по-късно стана гербав депутат и комуникационно острие на ГЕРБ. Тодоров не се задържа дълго в парламента, защото бързо успя да се престарае и пресоли манджата със завоалирани заплахи към тв водещ в ефир - намеците за празното столче на Анна Цолова до Виктор Николаев. Тодоров напусна парламента, но продължи да изработва компромати в полза на ГЕРБ, ходи да захлебва с Цветан Цветанов на конференцийки за борба с комунистическото наследство, а качествата му явно се ценят високо, защото самият Цветанов (отрицателен герой в по-ранното творчество на Тодоров) похвали писателя, че "много добре работи с архиви". Тоест умее да се рови и да топи мустаци в клоаки, септични ями и други извори на благодат - и да крои красиви ароматни полуверни партенки в полза на ГЕРБ..."

  https://www.segabg.com/category-then/novata-kniga-na-shishi?fbclid=IwAR2x3gmjiBToFap5T-lxH40G1LO65bHE_iVBFNsRpX2uvdUylZnr5kz6RKM

 61. 61 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Шайката сте вие комунистите! Много обичате да обиждате другите със своите грехове! Прости овчари си бяхте, прости си и останахте, макар и да си присвоихте заводите и МАНДРИТЕ!
  —цитат от коментар 49 на lz2


  Nothing matters when we're dancing
  https://www.youtube.com/watch?v=EHL1X0jV0dI

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#54] от "anonim440":

  Кои са БКП , според вас.

 63. 63 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Умувате ли? Умувайте, умувайте!И утре като застенете пред урните, пак гласувайте за партията на двете истерички, както направихте на последните президентски избори.
  —цитат от коментар 10 на dma12587967


  Sodom-Ausgebombt (German Version)
  https://www.youtube.com/watch?v=6W_wReCR184

 64. 64 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "mpq24607239":

  ти глей она капут Томислав Дончев кък порути opendata.government.bg и кви лайна е изпонасрал на data.egov.bg

  anelia-samo tazi nosht
  https://www.youtube.com/watch?v=kK5WO2MwSHk

 65. 65 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#62] от "Роси":

  Тези дето си празнуват конгресите.

  ДБ=БКП
 66. 66 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Дай някакъв линк, че нещо не се сещам.

  ДБ=БКП
 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#64] от "Шихан Йордечка":

  Не разбрах какво общо има Томислав Дончев с Анелия ама аз подкрепям всичките си съграждани и пак повтарям, когато държавата се управлява от габровци върви напред. Исторически факт. Подкрепям и Ивелин Николов шефът на Дума. Ако го направят председател на БСП и тя ще дръпне напред. Ама какво да се прави селенията, особено набутаната в София сте мнозинство:)

 68. 68 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбрах какво общо има Томислав Дончев с Анелия
  —цитат от коментар 67 на mpq24607239


  драма нема, то и на Борисов ени декларации са загубени, ма нищо не му пречи да ни е за пример

  Оригинален текст

  Тихо любовта ми гасне, чезне ден след ден,
  не долавям твоя поглед, бяга той от мен.
  И ме давиш в лъжите и обсебват те,
  не поглеждаш в очите, а кълнеш се в мен..

  Погледни ме в очите
  и кажи че ме обичаш.
  Hе прикривай там лъжите,
  на които ме обричаш.

  Тихо любовта ти гасне, бяга тя от мен
  и потъва в лъжите, гасне нощ и ден.
  Не прикривам аз гнева си, че изгубих те,
  не навиждам в теб страха ти, той погубва теб.

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#66] от "anonim440":

  https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2019/05/24/hazine-bakanligindan-reuterse-tepki

  Това е реакцията от турска страна.

  Bukalemun
 70. 70 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ......................... и за лицата, разнасящи чувалите... ;)

 71. 71 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "dma12587967":

  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  гаща тананикаме

  Такого как Баце!

  ве селтак?

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално
 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Обясни ми го на български все пак и по същество. Ако можеш де.

 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Няма ли други източници освен ahaber?
  Някак си на тях не вярвам.

  ДБ=БКП
 75. 75 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Това вече е друго. CNN Turk, ок.

  ДБ=БКП
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#75] от "anonim440":

  :).....даже и .CNN TÜRK го казва .....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Преди близки на Ердоган хора да купят atv, ми беше любимата турска телевизия, ако и да нямам сателит, но гледам онлайн. Но сега вече след като бяха купени от хора на Ердоган някак си не е същото.

  ДБ=БКП
 78. 78 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#73] от "mpq24607239":

  Ето ти новината на руски, ако разбираш руски.

  https://www.propertyinn.ru/news/1314-reuters-finansove-vozmojnosti-turcii-na-grani-istoeniya

  ДБ=БКП
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#77] от "anonim440":

  Да ,но въпросния канал пък ,има авантажа да дава новини които западните медии своеволно прескачат.....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Хе хе, CNN türk се е превърнал в сатиричен канал.
  Що за новина е това? В социалните мрежи се била провеждала “Черна пропаганда срещу зетя на Ердо”, “идеологическа операция”и “политическа операция под претекст че икономическа”. А факти?

  Междувременно само миналата седмица централната банка стопи 1,5 млрда долара от резерва, за да закрепи лирата. При това ЦБ продължава да ограничава swap операциите за чужни играчи. А на местните наложи екстра данъци. Капиталовложенията продължават да напускат.

 81. 81 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Разстроено

  Преди близки на Ердоган хора да купят atv, ми беше любимата турска телевизия,
  До коментар [#77] от "anonim440":

  По времето ,когато Али Кърджа водеще новините ли? Тогава беше клас.

  Сега е съвсем различен канал. А иначе им наливат пари, даже клонираха ,в няколко нови канали. Ама нито един не става за нищо.

 82. 82 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#80] от "half truth":

  Ако знаете как стои въпросът със собствеността на CNN Turk? Чия собственост са? Защото ми е странно. Те са ортаци с Kanal D, но не ми е ясно сега CNN Turk собственост на Kanal D ли са?
  Също ми е интересно и с Bloomberg как стоят нещата. Bloomberg купиха Haberturk ли?

  ДБ=БКП
 83. 83 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#81] от "half truth":

  Да има вече apara, ahaber, които ги нямаше преди. Мен ме дразни, че са прекалено про Ердогански.

  ДБ=БКП
 84. 84 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#82] от "anonim440":

  Kanak D и CNN türk се продадоха на Doğan media, която пък от няколко години смени собственик. Новият собственик Demiröğren е човек на Ердо.

  Haber türk мина към Ciner media, която е сравнително май-неутралната.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#80] от "half truth":

  Хе хе, CNN türk се е превърнал в сатиричен канал
  =======
  И те ли.....:)
  Май не остана канал който да те радва с фейкове .....
  А за операциите в северен Ирак...,да кажеш нещо.....че западната преса и за тях мълчи....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":..Утре , за вас , дилемата ''гласувам значи съществувам''....е в пълната си сила. ....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Тук си улучил в десятката. Браво.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#82] от "anonim440":

  Bloomberg също е част от Ciner media.

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#87] от "half truth":

  Благодаря за разясненията.

  ДБ=БКП
 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  ... и тогава реших, че няма смисъл да гласувам, защото кандидатите не струват.Правилно и сега няма да гласувам.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Благодаря ти, че моя глас ще тежи повече за сметка на твоя (и на другите "гъбари"), а и ще стане на моята, пък ти си пиши тука после каквото искаш...
  Друг, по-ясен и директен "жокер" искате ли, или вече схванахте как работи машинката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 90. 90 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Хе хе, CNN türk се е превърнал в сатиричен канал
  =======
  И те ли.....:)
  До коментар [#85] от "eti mehter":

  И те Ети, и те. Ердо превръща в жалък глашай всеки канал до който се докосне.
  Макар, че в определени моменти, Ердо като им стегне юзждите и останалите запяват с тях. Ердо не може да диктува само на халк тв и на фокс.

 91. 91 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#89] от "gost22":

  Всеки има право да прави това, което е позволено от закона.
  Свободен съм да не гласувам нали?

  ДБ=БКП
 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#90] от "half truth":

  FOX... Ети да гледа новините на FOX с Фатих Портокал... Но няма да му харесат...
  А за halktv, там пък въобще нищо няма да му хареса.

  ДБ=БКП
 93. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#84] от "half truth":

  Kanak D и CNN türk се продадоха на Doğan media,
  ======={
  Айдън Доан видя че акциите му се покачиха ......и продаде ......
  Значи всичко е било пак за едни пари .....

  Bukalemun
 94. 95 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Шашмите и измамите, раздаването на пари и пр. няма да секнат в нашата мила татковина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 95. 96 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Ети, като сравних турския анализ на икономиката от линка (ком.72) със турския (ком.78) се шашнах. Нищо общо помежду им. Да не би Путин прави рекета срещу турската икономика? Путин уж приятел на Ердо пък анализът му по остър от този на лошия запад.

 96. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#89] от "gost22":Всеки има право да прави това, което е позволено от закона.Свободен съм да не гласувам нали?
  —цитат от коментар 91 на anonim440


  Правилно, точно така е. "Обаче нито една приложима на практика дефиниция за "свобода" не би била пълна без свободата да си понесеш последствията."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 98 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#94] от "eti mehter":

  То той тамън продаде и лирата се срина...
  На далавера е при всички положения.

  ДБ=БКП
 98. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Айдън Доан видя че акциите му се покачиха ......и продаде ......
  До коментар [#94] от "eti mehter":

  Да бе, така му стегнаха примката, че продаде за стотинки най-голямата медийна група на Турция. Особено тия от CNN бяха много остра опозиция. И като ги продадоха, порониха сълзи в ютуб😪 пък после обърнаха посоката на 180 градуса. На мен и преди ми идваха вповече, сега вече изобщо ги гледам . Маймуни.

 99. 100 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1616 Любопитно

  Да се внимава да не се гласува за шкембели и лизачите им шестаци, както и за биволици и корпулентни патерици.
  По лойта им ще ги познаете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK