Горна баня се надява отново да има балнеоложки център

Минералната баня в кв. Горна баня

© Максим Караджов

Минералната баня в кв. Горна баняСтарата минерална баня в кв. "Горна баня", която от десетилетия е изоставена, неотдавна смени собственика си. На 17 април държавата чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството я прехвърли безвъзмездно на Столичната община.


Какво ще последва от този акт - дали ще се възстанови балнеоложката дейност или ще я превърнат в музей, както стана с Централната минерална баня в София, питат се сега жителите на кв. Горна баня. Един от тях, Апостол Григоров, отправи писмено питане до Столична община каква ще е съдбата й.


Зам.-кметът по транспорта на София Дончо Барбалов му отговори на 16 април, че е възложено на общинската дирекция "Транспортна инфраструктура" да се оправи настилката на тротоарите на улиците, които са в близост до минералната баня. Но за нея в писмото няма нито дума.
Минералната баня в кв. Горна баня

© Максим Караджов

Минералната баня в кв. Горна баня


В пост до Фейсбук групата "Горна баня" зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов на 7 май съобщава за прехвърлянето на собствеността на банята и стъпките, които предстоят:


" Утре ще изготвим и внесем при колегите възлагателно писмо за откриване на процедура за обществена поръчка за ремонта, както и писмо до Главния архитект за актуализация на устройствените решения на парка, съобразно новото имотно състояние на зоната."


Питане на "Дневник" от 20 май до Столична община "Има ли ясна визия за бъдещето на минералната баня в кв. Горна баня?" засега е без отговор.


Инициативен комитет от граждани на квартала от години търси начин да се реставрира сградата на банята. "Но не просто за хигиенни нужди, а с лечебна цел", изрично подчертават от комитета.


Прехвърлянето на собствеността на банята от държавата на Столична община е крачка в тази посока. Проблемът е, че по-голямата част от дебита на двата минерални извора "Домус дере" и "Хазната" – който е 8.54 л/сек, е даден на концесия на бутилираща компания.


Минералната баня в кв. Горна баня

© Максим Караджов

Минералната баня в кв. Горна баня


За първи път минералният извор на Горна баня се споменава през ХVІІ в. при строежа на турски хамам (баня), пише в краеведско проучване. Името на селището около извора е било Банай бали, Юкари бане, Кари бане – все свързано с топлата, слабо минерализирана алкална вода.


Малко известен факт е, че през 80-те години на ХХ в. горнобанската минерална вода е изнасяна в Англия, като много болници в Лондон пиеха само нея.


Преди повече от десетилетие в сградата на банята все още имаше балнеолечебен кабинет и вани, спомнят си жители на квартала. Сега вратите и прозорците са заковани, само от чучурите се лее ценната минерална вода. Дебитът им е едва 0.83 л/сек, напълно достатъчен за гражданите да си пълнят тубите, но не и да се възстанови балнеоложката дейност.


Основният дебит на минералната вода е даден на концесия за бутилиране от Министерството на околната среда и водите за период до 2035 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 833 Весело

  И кварталът търсел начин да реставрира банята... и Тодор Чобанов миналата година обяви, че баните в "Горна баня" и "Овча купел" били имали стратегическо значение за развитието на спа индустрията в София... ама пусто не могат да се намерят един с друг, че да се разберат. :)

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 462 Весело

  "...Горна баня се споменава през ХVІІ в. при строежа на турски хамам ..."

  Да го направят пак хамам- ще е атракция (ツ)

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  Безценен ресурс, занемарен поради чиновническо безхаберие ! Дано скоро да видим една красиво и функционално реставрирана баня, работеща на пълен капацитет.

 4. 4 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Хахаха! Прочетох само заглавието. Стига ми! Ще има балнеоложки център, ама друг път! Когато цъфнат налъмите! В Момин проход и Пчелин има радонова вода. Единствена по рода си. Там и в Бад Гащайн. В Австрия (Бад Гащайн) направиха печеливша индустрия. С години напред се записват. Минералната баня в Пчелинските бани е руина. Същото в Белчин баня. Само хотела действа с минерална вода. Защо толкова далеч? В София? В жентъра на града има минерален извор, има изградена баня. Е? Сега щели да правят музей! Музей, дето навсякъде можеш да построиш! А минерална вода в центъра на столицата е злато! Чисто злато! Е? Какво можеш да очакваш от такива? Те са за връзване!

  Мърфи е оптимист!
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Който е допуснал разрухата на колко е осъден ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2711 Весело

  До коментар [#2] от "balgariez":

  Сус бре, ти патриотин ли си или турско мекере? В Османската империя не се е строило а само се е рушило!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Класическа гербаджийска некадърност и недалновидност. От колко години го дъвчат тоя проблем, все на парче, все нещо им пречило. Въпросът с баните в София требваше да се реши цялостно и приоритетно, със стратегия за развитие на СПА туризма и балнеолечението. Какви музеи, какви глупости раждат простите им тикви.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Задължително да се възстанови и парадът на втори февруари да се върне на изконното си място.

 9. 9 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Обсебен ненормалник, затова ли кесиш по тия форуми, да си избиваш перверзната толерастия по цел ден? Като си такава либеруга защо не квичиш и като отричат достиженията на комунизма? Ааа не било геополитически правилно, не ви плащали за това; толкова за смешната ви пародийна либерастия ...

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":Сус бре, ти патриотин ли си или турско мекере? В Османската империя не се е строило а само се е рушило!!!
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Патреотите имат обяснение и за това.
  Да, строяло се е, но не са давали църквите да са големи.
  Горките патреоти си представят, че предците ни във всяко село са могли да съградят храм, няколко пъти по-голям от св.св. Кирил и Методи.
  Ама нямат отговор, защо православните ни " освободители" са разрушили тези малки църкви.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Ако някой в Горна баня наистина иска балнеоложки център, кой го спира да направи 1, 2 или колкото си реши!? Или пак искането е всички да се бръкнем!?

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Разстроено

  Грях на властващите е състоянието на бзлгарските минерални бани, И то не само на тези властващи. При такива природни дадености, това би могло да е златна мина, а и да носи здраве или пооне облекчение на хората.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Няма да стане понеже Горна баня вече е жилищен квартал.
  Най вероятно сградата ще стане музей.

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  Ква, баня, ква балнеология бе, четете статията поне до средата преди да мечтаете. Водата е дадена на концесия, няма я, каква баня ви е подгонила? Е, освен с топла вода от парното да я направите, друг начин няма. А баня, или каквото искате ще имате само ако правите като швейцарците — всичко с референдум. Това държавни въпроси, това общински, дори някъде и общинския бюджет одобряват с местен референдум. Така се прави, а не с гласуване против, за кебапче/капачки за буркани или направо негласуване.
  Хайде помечтайте още малко, пък си ударете един душ с вода от "парното", щото с (за) такъв акъл, толкова.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Весело

  Нека 'одят мръсни :)
  (сега сериозно) Занемаряването на природните ресурси в един исторически известен със своите извори град е трагично. Водата не е изчезнала. Изчеснали са (или никога не са били създадени) социалното чувство за необходимост от такава баня/спа/място за срещи/за отдих - всичко това което са правили римляните преди 2000 години. Ние сме си останали не-римски граждани в границите на империята.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2329 Любопитно
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Колега, правите напълно погрешни изводи. Първо, баните в Римската империя и съвременните имат своите различия. Мога да Ви уверя, че през Античността по нашите земи тези социални придобивки са били ползвани наравно с тези в Рим. Второ, обществените бани от по-новата ни история са били ползвани поради липса на такива в частните домове. С напредването на епохата и това се променя и отпада тази необходимост. И трето, да, може тези обекти да станат балнеоложки курорти, но за целта са нужни съответните инвестиции, дебит на водата и посещаемост. Не е толкова просто, колкото Ви се струва. И в момента има много такива обекти в страната, които оцеляват в пазарни условия.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Весело

  До коментар [#17] от "Читател":

  Аз сравнявам местата на София с други места като Будапеща или Баден-Баден. Убеден съм, че исторически собствените бани там са се появили преди тези в София, а дебитът на водата там е два до три пъти по-слаб от Софийския. А това, че те съхраняват традициите означава, че може би ние не сме споделяли баните с римляните преди 2000 години, въпреки възможността. Затова "Честита баня" е непонятен поздрав за другите и изумили Чърчил, по градските легенди :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар#17 на Рейтинг :

  .+ + + + + + + ++ +

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK