На живо

На живо: ГЕРБ печели евроизборите, сочат първите резултати

На живо: ГЕРБ печели евроизборите, сочат първите резултати

© Анелия НиколоваДнес - 26 май, българските граждани гласуват на изборите за депутати за Европейския парламент. Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.


Гласуването започна в 7.00 часа и трябва да приключи в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Избирателните секции в страната по предварителен списък са 11 660, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.
ГЕРБ печели евроизборите, сочат първите резултати

ГЕРБ печели състоялите се днес избори за депутати в Европейския парламент с преднина от близо 10 % пред основния си опонент - БСП при ниска избирателна активност. Освен тях, евродепутати със сигурност ще имат още две формации - ДПС, ВМРО. Демократична България с резултат от 5.9 на сто е на ръба на изборната бариера от 5.88% от действителните гласове. Това сочат прогнозните данни за резултатите от вота на социологическата агенция "Алфа рисърч".

Избирателната активност в страната към 17:30 ч. е 26.22%. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). За сравнение, към 17.00 часа избирателната активност на евроизборите през 2014 г. е била 27.97%.

Пет партии ще имат евродепутати. Това сочат предварителни данни от резултатите на изборите, които бяха разпространено от Би Ти Ви. Все още обаче не се знае коя политическа сила колко места в европарламента печели. Изборният ден ще продължи до 20 ч. Ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен най-много с един час - до 21 ч.

Допълнителни бюлетини ще бъдат пренасочени към Гърция

С решение на Централната избирателна комисия и по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева се пренасочват допълнителен брой от 100 бюлетини към избирателната секция, разкрита в Неа Мудания, Гърция. Причината е огромният интерес на български граждани да гласуват в изборите за Европейски парламент в тази секция, разкрита за първи път в курортния район на Халкидики.

Избирателната активност в затворите и арестите в страната е изключително висока. Общо 1257 от 1425 имащи право на глас са гласували на евроизборите, съобщиха от Министерството на правосъдието на "Фокус". Така активността е 88%. Гласувалите са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на избори за членове на Европейския парламент. Работата на избирателните секции на територията на затворите и арестите в страната ще приключи в 20 ч.

В Централната избирателна комисия продължават да постъпват сигнали за различни нарушения. Сред тях се отличава опитът за купуване на гласове за 20 лв. в Брезник. Повече за нарушенията четете тук.

Борисов призова медиите да пишат коя социологическа агенция дава лъжливи данни

Премиерът Бойко Борисов гласува последен на европейските избори от лидерите на основните политически сили. След като упражни правото си на вот той заяви, че медиите трябва да могат да публикуват данни от екзитполовете в изборния ден. Така той стана поредният политик, който се обяви против промените в Изборния кодекс, които бяха приети през февруари тази година. Чрез тях се забранява на медиите да оповестяват резултати в изборния ден на страниците си във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи. Днес това направиха още президентът Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева и главният прокурор Сотир Цацаров.


На живо: ГЕРБ печели евроизборите, сочат първите резултати

© Анелия Николова


Премиерът каза още, че данните не само трябва да бъдат публикувани, а "всяка една агенция, която е лъгала през този месец", медиите трябва да напишат, че "тази и тази агенция дават лъжливи данни". "Не могат да взимат пари оттук-оттам и да дават лъжливи данни", допълни Борисов.


При опит да му бъде зададен въпрос за изказване на Румен Радев той заяви, че не иска да му развалят настроението. "Не ми цитирайте човек, който работи за кампанията на БСП. Той беше активен през цялата кампания, приемам го като политически лидер, работещ за кампанията", каза още Борисов.

Към 13 ч. избирателната активност в страната е 15.47% съобщиха от централната избирателна комисия.

Политици искат медиите да публикуват резултати в изборния ден

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че е съгласна да се публикуват данни от екзитполовете в изборния ден. "Лично говоря от моя лице, защото гражданите трябва да бъдат информирани", каза Караянчева, след като гласува на еврозиборите в Кърджали.


Повод за коментара ѝ станаха промените в Изборния кодекс, които бяха приети през февруари тази година. Чрез тях се забранява на медиите да оповестяват резултати в изборния ден на страниците си във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи. Как се стигна до поправката на Изборния кодекс четете тук.


По-рано през деня на въпрос дали подкрепя отпадането на забраната за съобщаване на резултатите от екзитпол в изборния ден президентът Румен Радев отговори, че "Народното събрание вече се е произнесло ясно по този въпрос". "Отваряме още една възможност за манипулация и фалшификация с това решение", уточни той. Главният прокурор Сотир Цацаров също се обяви против забраната. "Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя", каза Цацаров.

Председателят на ДПС и лидер на листата на партията за евроизборите Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали. Той заяви, че е дал своя вот "за мир, демокрация, толерантност, за по-достоен живот на всички в България и на младите хора".

Независимият кандидат за европейски депутат Десислава Иванчева гласува за "по-добро бъдеще за България, по-достоен живот в родината ни, за свобода, за реално правосъдие, за спиране на злоупотребите и корупцията". Бившият кмет на столичния район "Младост" упражни правото си на вот заедно със заместничката си в общината Биляна Петрова. Двете бяха осъдени преди месец на първа инстанция по дело за взимане на подкуп.

Радан Кънев гласува за по-демократична България в по-силна Европа

Лидерът на листата на "Демократична България" Радан Кънев гласува в София, като реши да изпробва машинното гласуване. Той заяви, че гласува "за една по-демократична България в една по-силна Европа". "Преди всичко гласувах да има алтернатива, да има смяна на това, от което сме недоволни, но без да се връщаме в миналото. Гласувах машинно и се почувствах в 21 век", каза Кънев след упражненото си право на вот.

Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел гласува в Хаджидимово и подчерта, че с вота си иска да направи така, че България да задава приоритетите в европейския дневен ред. "Гласувах за Европа, която се грижи за най-отдалечените училища, за най-малкото населено място. Затова обединени, в диалог с един прекрасен, позитивен дух да направим своя принос към тази Европа", добави тя.

В 7 секции е преустановено машинното гласуване, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на специализирания орган в изборния ден. Той посочи, че случаите, в които има спиране на машинното гласуване поради технически причини, са прекалено малко като процент в съответствие с общия брой на машините. Машинно гласуване трябва да има в 3000 секции в цялата страна.

Над 400 хил. души са гласували до 10 ч.

Избирателната активност към 10 ч. на изборите за Европейски парламент е 6.84%. Това съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. По данните на ЦИК до 10.00 часа правото си на вот са упражнили 439 088 души. Най-много хора са гласували в Кърджали. Каква е била избирателната активност на предните евроизбори четете тук.

Въпреки забраната на медиите да оповестяват резултати в изборния ден на страниците си във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи, "Дневник" ще предостави достъп до предварителни данни, но и ще спази ограниченията на закона. Тези от вас, които искат да знаят - последвайте "Дневник" в публичния чат във Viber, за да сте информирани първи и лесно. Както и в канала ни в YouTube.

Нуждаем се от демократична България, заяви Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви след упражненото си право на глас, че забраната на медиите да оповестяват резултати в изборния ден на страниците си във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи е "още една възможност за манипулация".


Той добави, че всички българи трябва да гласуват и да не оставят друг да решава тяхното бъдеще. Според него Европа и България се намират на кръстопът. "Нуждаем се от единна, силна и социална Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани. Нуждаем се от демократична България", каза президентът.

Лидерът на НФСБ и водач на листата на "Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)" Валери Симеонов гласува в Бургас на европейските избори и уточни, че е важно "България да има в Европейския парламент дейни и смели хора, защото такива хора ще свършат работа". "Гласувам за Европа на нациите. Това гласуване не е за това каква Европа ще избираме. Европа ще бъде такава, каквато си я направим. Гласувам за смели и действени хора, които могат да влязат в огъня и да свършат работа, а не за оперетни герои и послушковци", каза Валери Симеонов.

Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки реши да изпробва как се гласува с машина. Той уточни, че е взел това решение, защото технологиите се развиват много бързо. "Видяхте, че е много бързо и лесно", коментира той. "Гласувах за силна България в Европа на отечествата", каза още той.

Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас в Пловдив. Той заяви, че е гласувал за "Европа на европейските столици и нейните граждани, а не на брюкселската демокрация". Според него забраната медиите да публикуват на социалните си страници екзитполове в изборния ден е лицемерие.


"Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя. Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме", каза главният прокурор.


Цацаров уточни, че изборният ден протича повече от нормално и съобщи, че към 18.00 часа вчера в прокуратурата са постъпили 147 сигнала от граждани и компетентните органи ДАНС и МВР за нарушения. По сигналите са образувани преписки. От тях има образувани 13 досъдебни производства, едно от тях вече е прекратено.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, след като гласува, че е дал своя вот за три каузи. По думите му България трябва да поиска анекс към договора с Европейския съюз, с който да се регламентира да получава повече пари. Освен това той настоя след изборите да се въведе еднаква минимална пенсия и заплата във всички държави-членки на ЕС. Сидеров добави, че трябва да се премахнат и санкциите, наложени на Русия. Според него на тези избори ще има купен вот, тъй като се занимавал с избори от началото на 90-те години и такива проблеми е имало винаги.

Председателят на БСП Корнелия Нинова и лидерът на листата на левицата Елена Йончева гласуваха на изборите за Европейски парламент, като се обединиха, че с гласа си искат промяна в Европа и в България. Според двете високата избирателна активност е от изключителна важност. "Само така шансът България да успее и действително да бъде част от Европа и да имаме съпоставими европейски доходи е реален", каза Йончева.

Пеевски и Доган гласуваха, но и не коментираха

Почетният председател на ДПС Ахемд Доган гласува в столичното 36-о училище. Придружаван от дългогодишния шеф на пресцентъра на партията и настоящ депутат Велислава Кръстева той пусна своя глас в урната, след което отказа коментар пред медиите. Доган успя да гласува за по-малко от 5 минути и плътно охраняван от няколко души напусна бързо училището.


На живо: ГЕРБ печели евроизборите, сочат първите резултати

© Юлия Лазарова


Почти по същото време, само че във велинградското село Св. Петка, вторият в листата на ДПС Делян Пеевски също пусна своя глас. И той като Доган беше заобиколен от няколко охранители. След като гласува, Пеевски, чието единствено появяване на работа в българското Народно събрание беше преди две години - при полагането на клетва, и който се показа в предизборната кампания едва в последните три дни, отпътува в кола със синя лампа, придружавана от черен джип.


На живо: ГЕРБ печели евроизборите, сочат първите резултати

© Георги Кожухаров


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK