Правителството предлага стипендии за студентите за практики извън предвидените по учебен план

Правителството предлага стипендии за студентите за практики извън предвидените по учебен план

© Георги КожухаровВисшите училища да плащат стипендии на студентите при провеждане на студентска практика извън предвидената по учебен план практическа подготовка. Това предвижда проект за изменение на Постановление за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, който е публикуван за обществено обсъждане на правителствения портал strategy.bg.


Размерът на стипендиите на студентите за времето на провеждане на практиката не трябва да изостава от минималната работна заплата в страната, за да имат младите специалисти мотивация да придобиват практически приложими познания.


С постановлението се определя и размер на присъщи разходи за провеждането на една студентска практика – 320 лв. В тях се включват разходите за възнаграждение на академичния наставник от висшето училище и на ментора от обучителната организация, пътните разходи на академичните наставници за осъществяване на проверка на практическото обучение, разходите за застраховки на студентите по време на практиката и други.
Като част от присъщите разходи се предвижда броят на часовете, в които ще е ангажиран академичният наставник за една студентска практика, да е 5 часа, а часовата ставка да е 20 лв. на час, или общо 100 лв. Броят на часовете на ментора за 1 практика да е 10 часа при часова ставка 20 лв. на час, или общо 200 лв. В останалите 20 лв. са включени пътните разходи на академичните наставници за осъществяване на проверка на практическото обучение, когато същото се провежда в различно населено място от това на висшето училище, в което се обучава студентът - 15 лв., и разходи за застраховка на студентите по време на провеждането на студентската практика в размер до 4 лв. и 1 лв. за други съпътстващи практиката разходи. Актуализира се и часовата ставка за нейното провеждане. Предлага се ставката да се увеличи от 2 лв. на 2.50 лв. на час.


Постановлението ще обхване всички висши училища в страната, в които през учебната 2018/2019 година се обучават общо 203 602 студенти в редовна и задочна форма на обучение – 178 098 студенти в държавните и 25 504 в частните висши училища.


Парите за стипендиите на студентите и присъщите разходи при провеждане на студентските практики се осигуряват от собствени приходи на висшите училища или чрез финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK