Проектът за нова зала на "Сфумато" среща отпор от живеещите в квартала

Проектът за нова зала на "Сфумато" среща отпор от живеещите в квартала

© Асен ТоневРазширението на сградата на театър "Сфумато" е с готов проект и по процедура се проведе второ, последно, обществено обсъждане с живеещите в съседните кооперации във вторник вечерта.


Режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, основатели на "Сфумато", актьорите Малин Кръстев и Татяна Лолова и театралът Рашко Младенов заедно с проектанта на разширението, наречено пристройка, арх. Миряна Йорданова, трябваше да убедят съседите, че с новата зала ще се гордее цяла България.


"Такава модерна зала и сцена няма у нас. Всички сегашни са строени преди повече от 50 години", обяви Иван Добчев. Новата сцена е с 9 сегмента, които могат да се движат вертикално. Техническото оборудване ще е от най-ново поколение, добави Маргарита Младенова.
"От 3-годишна мечтая за този проект! Строят се банки, молове, бензиностанции, но сега ще има нов театър! Искам повече деца да израснат с театър", започна словото си Татяна Лолова, но мигновено беше прекъсната от негодуващи гласове на "съседите": "Вие къде живеете? Защо не се построи там, като толкова много искате?"
Лолова онемя и си седна на мястото.


Проектантът арх. Миряна Йорданова очерта параметрите на бъдещата сграда – тя ще е върху имот, публична държавна собственост, с площ 4.6 дка. В него сегашната сграда на "Сфумато" е 750 кв.м и разширението е още 1700 м. Старата зала със 120 места (която е изградена в сградата на бившата обществена баня "Подуяне") остава, а ще се изгради пристройка (към задната част на сегашната постройка и във височина) с нова зала за 225-250 места. Ще има и 11 гримьорни. В момента актьорите се гримират за представление в тоалетните, "опитваме се да приложим европейски стандарти", подчерта арх. Йорданова и добави, че "Сфумато" ще се утвърди като международен център за театрално новаторство.


Живеещ наблизо запита: "С тези нови 250 места в театъра ще дойдат десетки коли и ние тогава къде ще паркираме?" В този момент Рашко Младенов възмутено извика: "Тук са дошли за обществено обсъждане хора само защото няма къде да си паркират колите!" Млада жена не се трогна от забележката, а отвърна:
"Обичам театъра, но тук виждам проект за 6-етажен мол. Става дума за демагогия – не мога да разбера защо трябват 7000 кв.м за театър, а мястото е парк! Да стане 2000-3000 кв.м – да", продължиха да атакуват живеещите наоколо. Проектантът напомни, че застроената площ ще е общо 2500 кв.м, което е доста по-малко от разрешеното за този имот.


Ожесточението между театрали и живеещи наоколо принуди представителите на Столичната община да се включат в спора. Макар Министерството на културата да е възложител на проекта, общината ще даде разрешение за строеж и затова проектът първо трябва да бъде одобрен от нея. Лорита Радева, председател на общинската комисия за околна среда, обяви, че визата за проектиране трябва да се приеме от нейната комисия, тъй като се предвижда изсичане на дървета от парка. Тя напомни, че Столичният общински съвет вече е дал зелена светлина за разширението на театъра, но проектът трябва да се съобрази с екологичните изисквания.


Млада жена, живееща на близката ул. "Силистра", обясни притеснението си, че новият градеж ще е висок 17 м и буквално "като китайска стена" ще затисне малката уличка, а и гледката към парка.


Проектът предвижда от ул. "Силистра" проход през театъра към парка. "Търсили сме максимално приобщаване на всички хора към сградата. В нея ще има и театрален център за деца", каза проектантът.


"Казвате, че ви е било тясно, но и сега имате ресторант в театъра, който умирисва квартала", бе следващият аргумент на живеещите наоколо.


Оказа се, че в новия, по-широк вариант на "Сфумато" не се предвижда ресторант и това е било ясно и на предишното обсъждане през април. "Обсъждането не е само поставяне на въпроси, а трябва да се чуят и аргументите на подкрепящите проекта - над 300 театрали, поети, директори на международни форуми. Това е част от обсъждането и не съм съгласна то да няма значение", опита се да върне спора в културната сфера Маргарита Младенова.


"Това не е нова сграда, а идея от 10 години. В началото с много труд и помощ от 40 театъра, наши и чужди, първо банята стана театър със 120 места. Но нямаме склад за декорите, нямаме гримьорни. В новия проект също няма никакъв лукс, а и старата зала остава като камерна. Всъщност това ще е едно помещение с няколко зали", обясни Маргарита Младенова с желание да върне общественото обсъждане към значимостта на новия проект.


От другия лагер се изправи архитект, който обяви, че проектът е от 2015 г., а оттогава се е променила наредбата за проектиране на сгради за култура и образование и той вече не отговаря на новите изисквания. "Как може за 250 души да има само 4 тоалетни", запита живеещият наблизо архитект.


Амелия Гешева, зам.-министър на културата, отговори, че проектът е бил изработен според всички критерии на оперативните програми на ЕС, защото се очаква финансиране от там. Той ще струва 13 млн. лева, като 2.6 млн. лв. са съфинансиране от националния бюджет.


Малина Едрева, която ръководи общинската комисия по култура и образование, предложи проектантите да изготвят по-добра визуализация на проекта си, за да могат хората по-лесно да разберат всичко и да отпаднат страховете. "Не мога да повярвам, че за културен институт се налага да водим битка!", не скри объркването си тя и настоя да се организира ново обществено обсъждане с гражданите, макар по процедура това да бе последно.


Ако идеята й не се възприеме от враждуващите страни, процедурата е проектът за преустройство и реконструкция на театър "Сфумато" да се внесе в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община. Там главният архитект на София Здравко Здравков трябва да прецени дали наистина "гърбът" на новата пристройка на театъра, който гледа към ул. "Силистра", ще създава проблеми на живеещите там, макар да е спазено отстоянието от 17 м, както е по норматив. След това проектът трябва да се гласува в Столичния общински съвет, както и на разширен съвет на възложителя - Министерството на културата. Едва след това при одобрение ще се извърви процедурата по разрешаване на строителството.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Направо го събаряйте този театър и стройте Златен век - 2.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Ако беше чалгарията на някоя мутра нямаше да срещне никаква съпротива....жалка история!!!

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Вероятно живеещите на ул. "Силистра" имат известно право. Но и това нищо да не се прави и всичко да се отхвърля е недопустимо.

 4. 4 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Няма по-некултурно и по невежо в интелектуално отношение същество, от балканският абориген.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  Нивото на дебилност взема все по-застрашителни размери.....за съжаление!За редовия полуилитерат е важна цената на ракията,чалгата и колата 3та употреба!95 % процента от "избирателите" никога не са стъпвали в опера,70% не знаят какво е симфоничен концерт.....Пагубното влияние на 50 години работническо-селска власт (и манталитет) са показателни!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Живеещите в района, имат право на мнение, все пак те са тези, които ще търпят неудобства!

 7. 7 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Наглото, червено сфумато му се прищяло да приватизира и застрои 7 дка в парк. Типична комунистическа наглост. Едно време едвам са ги изхвърлили от окупирания, частен имот на Цар Освободител. Всичко при тях е лично облагодетелстване под мимикрията на култура.

  Малина Едрева, като е толкова загрижена, да им предостави терен в новите квартали. Там е пълно с фенове на експериментални постановки. Най-справедливо ще е така, а сегашната сграда в замяна да стане общинска и премине към театър София. Да видим "мъгливия инвеститор" как ще се справи.

  Navigare Necesse Est
 8. 8 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1134 Весело

  Скарата, скарата запазете!

  Да направят театъра на гара Пионер вместо да строят мастодонти по 20-30 етажа. Защо трябва да е в центъра?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Живко Якимов
  Живко Якимов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мен никой не ме попита когато решиха да построят три кули с офиси на улицата отсреща, които закриха половината ми гледка и намалиха значително местата за паркиране в района, да не говорим за увеличения трафик и мръсотия. Явно парите са били много. Когато става дума за изкуство, обаче, т.е. без да има кой-знае какви пари, общината е по-ниска от тревата пред живеещите в района.

  Нека поне има последователност - ако ще се иска мнението на живеещите в района, нека наистина да тежи, а не да зависи от размера на пачките, които се изсипват. Специално за "Сфумато", това е един от най-оригиналните театри в страната, който дърпа нивото на театралната сцена у нас в продължение на години. Реакцията на околните показва, че пет пари не дават за култура и едва ли са посещавали въпросния театър дори веднъж. Мисля, че резултатите от подобно мислене се виждат всеки път на избори, и след поредния грандиозен инфраструктурен проект ...

  Насилието е последното средство на некомпетентния.
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  Пряко потвърждение на думите ми от пост 5 са воплите на "гражданите"!От 50 години операта в София НЯМА своя сграда,няма сграда и цирка...зала България след козметичният ремонт е в грозно състояние...Но "гражданите " са се загрижили за миризмата,паркинга и бюфета на Сфумато!Ако се говореше за МОЛ,дискотека и друга мутренска забележителност....нямаше да се обаждат!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#10] от "Живко Якимов":

  Хората имат право да не си развалят хатъра. Това обаче не означава че са прости или некултурни. Терени из новите квартали бол. Който го интересува изкуството, няма да се спре пред това, че театъра не е в центъра.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Няма да се обаждат, защото ще има ”вразумяване”. Това е проблема в Бг —пътят към гражданското общество минава и през сблъсъци, но при застаряващо население и липса на луди млади, толкоз...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Скарата, скарата запазете!Да направят театъра на гара Пионер вместо да строят мастодонти по 20-30 етажа. Защо трябва да е в центъра?
  —цитат от коментар 8 на мики маус


  Явно, че не ходиш на театър често, да не кажа - никога!Това не е стадион, не е концертна зала, та да е извън града!Театрите се обособяват на централни места в градовете - така е, защото това е нещо съвсем различно от туй, да чоплиш семки, докато викаш и псуваш на стадиона.И тъй като ходя и на мачове и на театър, зная, че е много ама много различно!
  В България хората се интересуват повече от това дали ще има къде да си паркират трошляците, отколкото от това, да ходят на театър!!!И с ул. Иван Вазов беше така при обсъждането - не искат зелени площи и повече тротоар, а места за паркиране!
  Не зная какъв е проектът - височина и обем, но смятам, че ако хората наистина желаят да има театър наблизо - ще се намери решение.А иначе може скоро на мястото да се построи един небостъргач и тогава няма обсъждане, няма искам- не искам!!!

 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#10] от "Живко Якимов":Хората имат право да не си развалят хатъра. Това обаче не означава че са прости или некултурни. Терени из новите квартали бол. Който го интересува изкуството, няма да се спре пред това, че театъра не е в центъра.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  Ти ходил ли си някога на театър или в галерия!!!!А в чужбина?Да си видял някъде в някой забутан квартал да има театър или галерия?!!Мястото на изкуството не е в покрайнините, а в центъра.И не толкова на градовете, колкото в човека!!!Защото точно изкуството възпитава култура, творчество и свободна мисъл!

 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#10] от "Живко Якимов":Хората имат право да не си развалят хатъра. Това обаче не означава че са прости или некултурни. Терени из новите квартали бол. Който го интересува изкуството, няма да се спре пред това, че театъра не е в центъра.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  Ти ходил ли си някога на театър или в галерия!!!!А в чужбина?Да си видял някъде в някой забутан квартал да има театър или галерия?!!Мястото на изкуството не е в покрайнините, а в центъра.И не толкова на градовете, колкото в човека!!!Защото точно изкуството възпитава култура, творчество и свободна мисъл!

 17. 17 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Аз живея на 200м от мястото, но аргумент "няма къде да паркирам" за мен не е сериозен. Никой не е длъжен да подсигурява места за паркиране на граждани, които по-скоро очакват само да получават, без да дадат. Метростанцията ще е на 50м и ще е готова септември т.г.

  Всъщност проблемът им е единствено и само "гледката към парка", която те си мислят, че вдига стойността на имотите им. Също така те смятат, че са част от Докторска градина, нищо, че са по-близо до бул. Д.Николаев, т.е. Подуяне. отколкото до истинската част на парка, т.е. Оборище/Докторска градина.
  А не се замислят, че още един театър дългосрочно ще повиши още повече стойността на имотите им, защото ще привлече повече хора и търговски обекти.

  Тук е мястото да попитат същите тези граждани защо не протестираха срещу строящата се в съседство огромна сграда на Инфинити пропърти. И ако ще имат проблеми с местата за паркиране заради театъра, то с тази сграда няма ли да имат още повече проблеми?

  Съжалявам, не ги разбирам.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Хората в квартала са си в правото да недоволстват, дори това да не се харесва на някои от преждекоментиращите аристократи. Съгласен съм, че когато се прави съществено изменение в облика на квартала, местната общност да има думата - както в този случай, така и в други.

 19. 19 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#14] от "Капабланка":

  Не си прав!
  И на театър ходя и на опера, дори и в чужбина!
  А театрите и оперите са в центъра по чисто исторически съображения. Което не означава, че може новопостроен театър да не е в идеалния център.
  И виж на картата - гара пионер не е в периферията!

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#17] от "spalding":

  Много е просто - тук са им дали думата, а за другия строеж не са ги питали. Колкото до това къде се намирали и дали и как щяла да се повиши цената на имотите им - оставете ги и те да имат свое мнение. Вашето го прочетохме.

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#19] от "мики маус":

  Така е. В Атина например един бивш индустриален квартал е превърнат в такъв за изкуство и забавления.

 22. 22 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#21] от "Читател":

  Бил съм в изложбен център - бивша фабрика в Берлин.

 23. 23 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Преди да се разгледа паркирането мисля, че е добре да се разгледа проблема с 2.6 млн. лева от държавния бюджет, неизвестно как и по какви критерии отпуснати за строежа. Друго, което ме интересува е кой ще бъде собственик на сградата.

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Наистина звучи много грубо някой да е против строеж на театър. Но в никой случай не трябва да се отхвърлят високомерно (на моменти) опасенията на жителите. От Софийска община лъжат без да им мигне окото и като нищо театъра ще се превърне в мол с малка сцена на партера (нещо като в България мол). Много прави са хората да не искат да се строи в парка. Добре е да се помисли сегашната сграда да се бутне и да се нправи отново, но по-голяма. Не се разбра колко места има в момента. Ако са под 250, нека да останат толкова. Предполагам залата не се е препълвала със зрители.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  а ти знаеш ли да държиш мотика или само я настъпваш ?

 26. 26 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 455 Неутрално

  По-важно от културата е неизменното право на софийския дебил да паркира трошката си навсякъде. Всеки площад и що-годе привлекателно обществено пространство е унищожено и превърнато в паркинг, което ясно показва приоритетите на този дълбоко изостанал провинциален народ.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Българите не искат театър, искат чалга .

 28. 28 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Някой има ли снимки на проекта.Така да си говорим за театър и изкуство на изуст не е много правилно,защото тук спорът и проблемът е за размера на сградата.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mark":

  Колега, след като очевидно не Ви харесва, свободен сте да си смените гражданството и да отидете при някой доста прогресивен народ. Бъдете гражданин на света. Същата препоръка отправям и към всички (аристократи) дежурни плювачи към сънародниците ни.

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  Тц, по—далече от Хоремага не съм ходил. А в чужбина имало много геюв.е и жендаре и можели да ми направят нещо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на caiiio
  caiiio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От една страна там се строи метро, така че паркингът едва ли ще е проблем.
  Обаче, при положение, че има театър "София" (който на нищо не прилича (поне от вън)) и "Зад Канала", защо трябва да се надстроява/достроява трети (в рамките на 200 метра), а не се оправят съществуващите, е интересен въпрос. Сигурно има нужда, но повече обяснения и детайли си трябват.

 32. 32 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Няма друго мяста където да са сгъчкани театър, МВР,ресторант и кафе и пак театър.

 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Само на сто метра оттам, от другата страна на Данаил Николаев са едни пущинаци да си.. ... .....та.
  Що не го построят там този театър?
  Хем ще е в центъра, хем ще облагородят района, хем на никого няма да пречи.
  Па ако ше и мол на 100 етажа да вдигнат.
  Там са само нелегални сервизи и съборетини.

  Аааа, ама имотът трябва да се откупи от собствениците, па и да се разчисти, пък и инфрастуктура да се изгради.
  Друго си е да клъвнеш едни декари от градски парк.
  С тия безразборни строежи в зеленото, накараха хората да скачат на всяка идея за строеж, пък бил той и на театър.
  А глупавите "интелектуалци", от място скачат на плебса.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на acet
  acet
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#33] от "rapidfire":

  Имам нужда да обясня определени неща, защото те май не са разбрани.
  Иван Добчев и Маргарита Младенова са едни от най-видните български режисьори. За да могат да излязат извън определената театрална конвенция, те решават да построят свой театър, свое място, където да могат да продължат творческите си търсения. И така през 1989 се ражда Театрална Работилница "Сфумато" . Това е театрална лаборатория, каквато има във всяка културна европейска държава (Полша, Германия, Австрия, Швейцария и т. н.).
  Имали са няколко места, които впоследствие се е наложило да напуснат (едно от тях е било и разрушено). В крайна сметка успяват да се преборят за в бившата баня в Подуяне - руина, която те, заедно с помощ от европейски театри успяват да реновират.
  Та тук не е въпрос за щипване на някакви декари. Реално погледнато става въпрос за застрояване на буренака ЗАД театър Сфумато, който дори не е част от парка. По-скоро бунище. Всеки, който е минавал, може да го потвърди.
  Това е сграда, която наистина е кулминацията на творческия път на двама от най-значимите ни (това не би могло да се отрече от никого) театрални дейци. Не става въпрос за молове, не става въпрос за някакви гигантски постройки - а да може точно тази институция да се обогати.
  Към коментара по-горе - проект на театъра има и е достъпен. Дори има и видео, направено с проектни цели, което може да бъде намерено и в youtube.
  Към още един коментар - не се сещам кой - не е просто до реновиране на Театър София или МГТ. Това са различни театрални практики, различни поетики, различни търсения. Всеки театър би трябвало да има собствен облик. Ако просто се ремонтира НЯКОЙ театър, то това няма да промени картинката. И Сатирата може да се ремонтира, но там няма да започнат да се правят смислени представления, нали?
  Още повече - наличието на силна експериментална сцена определя културното равнище на дадена страна. Страни с по-развита такава говорят за това, че те са успели да възпитат определени вкусове и критерии у публиката си - нещо, с което тук все още не можем да се похвалим. Но към което трябва да се върви.
  "Пристройката", както я наричат Добчев и Младенова, цели повишаване на културното ниво на страната. Ако за някого това не е достатъчно - или нужно - тогава имаме проблем.

 35. 35 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#6] от "fio41315648":

  Какви неудобства, бе другарю? Това не е чалготека, пред която всеки си паркира колата, повечето ходят на театър с трамвай и автобус.

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  [quote#16:"Капабланка"][/quote]"Ти ходил ли си някога на театър или в галерия!!!!А в чужбина?Да си видял някъде в някой забутан квартал да има театър или галерия?"

  Хе,хе, а ти не си ходил в Будапеща, където Националният театър е в един "забутан квартал, Ференцварош. И даже до него се намира Музеят за съвременно изкуство, наречен на семейство Лудвиг, чиято колекция, подарена на унгарската държава, стои в основаването му.
  За да се отиде там е най-добре да се пътува с трамвай, движещ се покрай Дунав и това само по себе си е една туристическа разходка. А в комплекса има и други интересни неща, освен невероятната гледка към града и реката.

 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Не сме чули да има КОНКУРС за проект на това “разширение”, по-голямо от основната сграда.
  Така се практикува в цивилизования свят, още повече, когато ще се харчат обществени средства.
  Ако е имало КОНКУРС , а не шушу-мушу под масата, щеше да има множество варианти с подобрени показатели, интересни идеи и хрумвания, но най-вече - високо качество на интелектуалния продукт “архитектурна творба”.
  А сега - посредственост á la “Г’аф Игнатиев” и разгневени граждани.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#34] от "acet":

  Ми хубаво бе, да си развиват кулминациите, поетиката и търсенията, така че да не пречат на околните, може ли?

  Въпросният буренак вместо да бъде облагородена зелена площ, да се застрои?
  Не разбирате ли че на хората им ПИСНА паркове да се застрояват независимо с каква цел.
  Хората искат да дишат, да спят и ако може да се поразходят на зелено.
  Толкова ли е много?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK