На кмета на Божурище ще бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление

На кмета на Божурище ще бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление

© Анелия НиколоваНа кмета на Божурище Георги Димов (ГЕРБ), който беше арестуван вчера, ще бъде повдигнато обвинения за длъжностно престъпление заради публичен търг на имоти. Другите задържани при акцията на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и полицията - заместникът му и началникът на отдел "Общински имоти" в общината, ще получат обвинение заради документи с невярно съдържание. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от агенция "Фокус".


"В Специализираната прокуратура има преписка по повод сигнал на председателя на общинския съвет на община Божурище. В тази връзка прокуратурата възложи проверка. След анализ е образувано досъдебно производство от месец май", каза тя. По думите има множество доказателства, от които е установено, че през октомври 2018 г. кметът на Божурище лично е внесъл в общинския съвет предложение за продажбата на 4 имота на общината чрез търг с тайно надаване.


Милева посочи, че на 7 декември много граждани са се свързали с общинския съвет на Божурище и информирали, че изведнъж на сайта на общината се е появила обява за необходимите документи, срокът на която изтичал още същия ден.
"Новите собственици са три юридически лица и едно физическо. Установено е, че пълномощник на едното лица е бащата на кмета, а физическото лице е следовател от Националната следствена служба", обясни Милева. Тя подчерта, че имотите са купени на цена от 2.16 лв./кв.м, докато средната пазарна цена на съседни имоти е около 40 евро/кв.м. Предстои установяване и на имущественото състояние на тримата обвиняеми.


След проверките е станало известно, че Георги Димов е изтеглил кредит от 1 млн. лв. при годишна заплата 25 хил. лв. Милева посочи, че в рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK